Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Икономическа тема
Според кой се оценява тази загуба ? И сигурно ли е, че е загуба или просто не са на 3млрд печалба ?

Тия, които визирате с бентлита, ферарита и там каквото е нали знаете каква част са от всички ? Предполагам няма нужда да ви казвам. И същите тия с многото субсидии нали знаете колко площи стопанисват ? Стотици хиляди декари, може и милиони да са вече. Сега помислете кои са тези хора, реално, и кой ги е "оставил" да имат такива площи.
Наистина ли някой мисли, че точно тия хора са излезли по улиците
Тези хора са с 200-300, 1000 декара, на които реално им е трудно да се справят.
Това, че ги използват за някакви малоумни цели и няма да видят нищо накрая е пределно ясно, ама да говорите, че тия с фераритата са по магистралите, трудна работа
Наистина ли някой мисли, че точно тия хора са излезли по улиците

Тези хора са с 200-300, 1000 декара, на които реално им е трудно да се справят.
Това, че ги използват за някакви малоумни цели и няма да видят нищо накрая е пределно ясно, ама да говорите, че тия с фераритата са по магистралите, трудна работа

- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
TNT написа:Според кой се оценява тази загуба ? И сигурно ли е, че е загуба или просто не са на 3млрд печалба ?
3 миларда са 100 лв/декар. Той прихода е 200 лв/дка - няма как да стане - това за зърнарите. Животновъди, пчелари, дребни овощари и зеленчукопроизводители, за които земеделието е по скоро хоби и т.н. изобщо не ги гледаме - те са си тенденциозно под вода.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
За животновъдите, пиле Градус ли имаш предвид ?
Намери си някакви снимки и клипове от предния протест. По поляните бая коли по един апартамент имаше.
https://bird.bg/subsidies-grain-producers/
Тея викате не протестират, други искат субсидии

goshevv написа:Тия, които визирате с бентлита, ферарита и там каквото е нали знаете каква част са от всички ?
Намери си някакви снимки и клипове от предния протест. По поляните бая коли по един апартамент имаше.
https://bird.bg/subsidies-grain-producers/
Анализът показва, че първите 25 фамилии зърнари и няколко кооперации, са получили 1,3 милиарда лв. бюджетни плащания в различни периоди от 2007 до 2022 г.
Сред зърнарите получатели на субсидии е Гюнай Хюсмен, депутат от ГЕРБ (20,6 млн. лв.), Хюсмен е депутатът с най-скъп автомобил. Бившият областен управител на Разград е декларирал цена от 319 300 лв. за Мерцедес придобит през 2021 г.
Първенците по получено бюджетно финансиране се открояват с колосални суми. Почти 330 милиона лв. са отишли в “Октопода” на Светлозар Дичевски и свързаните с него и съпругата му 7 фирми бенефициери. Дичевски е син на явочник “Балкан” от бившата Държавна сигурност (ДС) Иван Дичевски.
Следващите 5 /пет/ фамилии са получили внушителните суми от по над 50 милиона лв. Топ 10 са с общо 844 милиона лева:
329 млн. лв. за “Октопода” на Светлозар Дичевски
80 млн. лв. за “Златия Агро” на Кирил Иванов
76 млн. лв. за 11 фирми свързани с Емил Райков
73 млн. лв. за 5 фирми на Божидар и Светослав Илчовски
56 млн. лв. за 4 фирми свързани с Божидар Митов
50 млн. лв. за 6 фирми свързани с Георги Ташев
48 млн. лв. за 3 фирми на Ненко и Даниел Ненкови
46 млн. лв. за фирма на Красимир Милков
44 млн. лв. за 2 фирми свързани с Йосиф Делгянски
42 млн. лв. за фирма на Ангел и Васил Ангелови

- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
Говоря ти за такива като тази жена
https://www.flagman.bg/article/242898
От тия един няма да видиш на протест. Тия само клатят клона
щот е в техен интерес да ги няма малките.
Говорим за останалите до 100 хиляди земеделски стопани
https://www.flagman.bg/article/242898
TNT написа:
От тия един няма да видиш на протест. Тия само клатят клона

Говорим за останалите до 100 хиляди земеделски стопани
И тези 25 фамилии и справка за 15 души ли са всички зърнопроизводители ? Стига, не се излагайте.
Тия хора с огромните приходи са пак същите гниди, близки до всяка власт. Не е нужно да откриваме топлата вода.
Всички останали, малки земеделски производители едва се справят. Защо слагате всички под общ знаменател, не мога да разбера.
Малък и среден бизнес в Бъглария лесно ли се прави ? Ми същото е и с този отрасъл. А земеделието хич не е дребна работа, за пренебрегване, нали... не е лошо да го знаем, щото като изчезнат и малките, които отглеждат продукция и останат големите, които засяват само за субсидии и нищо не прибират, тогава ще е доста интересно какво ще ядем и на какви цени.
Тия хора с огромните приходи са пак същите гниди, близки до всяка власт. Не е нужно да откриваме топлата вода.
Всички останали, малки земеделски производители едва се справят. Защо слагате всички под общ знаменател, не мога да разбера.
Малък и среден бизнес в Бъглария лесно ли се прави ? Ми същото е и с този отрасъл. А земеделието хич не е дребна работа, за пренебрегване, нали... не е лошо да го знаем, щото като изчезнат и малките, които отглеждат продукция и останат големите, които засяват само за субсидии и нищо не прибират, тогава ще е доста интересно какво ще ядем и на какви цени.
- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Кара: Е61 530xd, LCI
Икономическа тема
В Гърция Мицотакис каза на протестиращите, че държавата им е дала и дава повече от достатъчно и няма да им позволят да продължат да изнудват обществото. Субсидиите за мен са огромен бич за конкурентноспособността и трябва да бъдат забранени за всеки бранш, навсякъде. Реват, че украинските продукти са по-евтини, ама на украинските фермери ЕС не им дава милиарди всяка години и пак докарват по-добри цени. Ама там нямало такива изисквания за качеството, затова така. Хубаво, ама слушах един от БАБХ, който каза, че при проверките на украинското зърно, слънчоглед и т.н., не са намерили никакви проблеми с качеството на продукта и той отговаря на европейските стандарти. То иначе няма и как да го продават.
Онзи ден едно от протестиращите шимпанзета вика, че бил на голяма загуба. Миналата година е изкарал 3 милиона печалба, тази година едвам 1 милион. Невероятна икономическа култура. Да не говорим, че да блокираш бизнеса и живота на обикновените хора, от чиито джобове ти се плащат субсидиите, е пълен абсурд. Много ми се иска на тях да им блокират събирането на реколтата, да видят колко е яко. Не знам как може да искаш от някой пари, защото си имал много продукция, която не можеш да продадеш? С какво са ти длъжни другите за твоите бизнес проблеми? Това ум не ми го побира.
Онзи ден едно от протестиращите шимпанзета вика, че бил на голяма загуба. Миналата година е изкарал 3 милиона печалба, тази година едвам 1 милион. Невероятна икономическа култура. Да не говорим, че да блокираш бизнеса и живота на обикновените хора, от чиито джобове ти се плащат субсидиите, е пълен абсурд. Много ми се иска на тях да им блокират събирането на реколтата, да видят колко е яко. Не знам как може да искаш от някой пари, защото си имал много продукция, която не можеш да продадеш? С какво са ти длъжни другите за твоите бизнес проблеми? Това ум не ми го побира.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Няма какво да спорите бедни или богати са земеделците. Субсидирането на каквото и да било е чисто и просто МАЛОУМИЕ. Не ме интересува трабант ли кара или майбах, ако си е изкарал парите за него на пазарен принцип. Намеси ли се държавата всички го ядат с изключение на малка група хора. Винаги.
- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Кара: Е61 530xd, LCI
Абсолютно. Субсидията изкривява пазара, води до аномалии, влошава качеството, съсипва конкуренцията и инициативността.
- STEVAL
- кандидат ентусиаст
-
b_u_b_o написа:Няма какво да спорите бедни или богати са земеделците. Субсидирането на каквото и да било е чисто и просто МАЛОУМИЕ. Не ме интересува трабант ли кара или майбах, ако си е изкарал парите за него на пазарен принцип. Намеси ли се държавата всички го ядат с изключение на малка група хора. Винаги.
Това е така - спор няма
Аз бих предложил да спрат и детските - така или иначе само мангалите се възползват от тях
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
За детските е много лесно решението. Просто да ги добавят към заплатата. Ако не бачкаш - няма детски. Така ще отпадне професията "циганка за разплод", която седи вкъщи и ражда всяка година от различен свой братовчед.
Между другото, знаете ли , че има мангали, които нарочно се плющят по братски/братовчедски за да правят недъгави деца и да взимат пари от телкове? И тва трябва да се преразгледа, ама от къде толкова акъл...

Между другото, знаете ли , че има мангали, които нарочно се плющят по братски/братовчедски за да правят недъгави деца и да взимат пари от телкове? И тва трябва да се преразгледа, ама от къде толкова акъл...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Според мене даже са много мижави тия българските протести , трябва да блокират границата с Гърция както гръцките фермери редовно я блокираха с месеци . Трактори овча тор и бали слама пред парламента иначе ще внасяме и зърно от Китай , не само сухо мляко .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Относно инфлацията!
Вкъщи ядем много малко сладко, ама петъчно минавахме покрай една сладкарница Неделя и жените решиха да си вземем няколко парчета торта.
Само на мен ли ми се струва така, или там на всеки няколко месеца цените скачат с по 10-15%?
Последно им купувах преди 3-4 месеца. Сега парче торта е 7-8 лева :satisfied:
И това не е само там. В кафетата под офиса кроасан с масло, т.е. без нищо е 4.00 и 4.99 лева!
Самият кроасан и в двете кафета е някакво мини нещо. В началото на ковида бяха по 2.50 лева :rolling_eyes:
Капучино с уонаби кроасан - 10 лева
Нещо друго. Тази седмица имах 2 интервюта с някакви млади младежи.
И двамата искаха по 5000 лева чисто, а не са се наговаряли
Като пиша младежи имам предвид студенти с по 1-2 години "опит",
които не разбират нищо от това, за което кандидатстват.
Единият от тях препоръчан от една PM-ка. И след интервюто ме пита - "Хареса ли го?".
Викам й - "Искаше 5000 лева чисто. Как е?" и тя почна да го псува и спря да пита
Та така. По страната положението си е брало лайката, в София не издържат
-------------
Преди минута приятел ми праща това
Вкъщи ядем много малко сладко, ама петъчно минавахме покрай една сладкарница Неделя и жените решиха да си вземем няколко парчета торта.
Само на мен ли ми се струва така, или там на всеки няколко месеца цените скачат с по 10-15%?
Последно им купувах преди 3-4 месеца. Сега парче торта е 7-8 лева :satisfied:
И това не е само там. В кафетата под офиса кроасан с масло, т.е. без нищо е 4.00 и 4.99 лева!
Самият кроасан и в двете кафета е някакво мини нещо. В началото на ковида бяха по 2.50 лева :rolling_eyes:
Капучино с уонаби кроасан - 10 лева

Нещо друго. Тази седмица имах 2 интервюта с някакви млади младежи.
И двамата искаха по 5000 лева чисто, а не са се наговаряли

Като пиша младежи имам предвид студенти с по 1-2 години "опит",
които не разбират нищо от това, за което кандидатстват.
Единият от тях препоръчан от една PM-ка. И след интервюто ме пита - "Хареса ли го?".
Викам й - "Искаше 5000 лева чисто. Как е?" и тя почна да го псува и спря да пита

Та така. По страната положението си е брало лайката, в София не издържат

-------------
Преди минута приятел ми праща това

Senior NodeJS Developer
Gross remuneration per month: 11,100 – 17,200 BGN
Stand out and lead the way. Define an industry. Forge the path to truly blockchain-based, deflationary, and limitless finance.
Nexo is the world’s leading digital assets institution. The company’s mission is to maximize the value and utility of digital assets by offering a comprehensive suite of products that include advanced trading solutions for retail and institutional clients, aggregation of liquidity from leading venues, and tax-efficient asset-backed credit lines. In 2022, the enterprise launched its investment arm Nexo Ventures, which now boasts over 60 portfolio companies. Nexo has processed $130+ billion for 6,000,000+ satisfied users across more than 200 jurisdictions.
You Are the Creator:
You Write It – You Own It: Develop, test, deploy, maintain, and improve – own the full life-cycle of your code
Develop applications using JavaScript, Kafka, microservices and AWS
Maintain a well documented and tested codebase
Optimize for maximum security, scalability and speed
Work in small, autonomous teams
Share your knowledge and help the team evolve best practices
What Makes You Stand Out:
4+ years of experience in Software Engineering with NodeJs.
Good knowledge of relational databases (MySQL, PostgreSQL, etc.)
Good understanding of modern cloud environments (AWS, Azure, Google Cloud)
Good apprehension of microservice architecture
Good understanding and experience with GIT
Curiosity and a strong desire to learn, grow, and be up-to-date with trends and best practices
Self-starter, comfortable in a fast-paced startup environment
Desired (but not essential):
Experience with event streaming platforms and messaging brokers such as Apache Kafka, RabbitMQ, Amazon SQS
Knowledge of an additional object-oriented language such as C#, Java
Familiar with Web3 Stack: Web3, Ethers, Hardhat
Prior experience in building systems for financial markets
Familiar with crypto-economic protocols
Perks We Offer:
Attractive remuneration package
Performance-based bonuses
Learning Hub
Hybrid way of work and work from home
Inspiring atmosphere and innovative projects
Future career development in a global company leading the innovative blockchain space
Tailor-made personal benefits package — you want it, you get it
Wellness program including additional health insurance, Multisport card, sports activities, standing desks & protective glasses and many more
Free assorted healthy snacks and fresh fruits in the office
Free parking with a designated space, free electric bikes & public transport
Epic regular team buildings and parties
And so many more…
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Значи, га бех млад, оправданието че ми дават малко пари беше че нямам опит. Сега, га вече имам опит, пак искат да ми плащат малко щото съм бил дърт и безперспективен
#фанетемезаеклера
В Метро, литър зехтин (а дали е зехтин вътре
) чини 40 лева, Кокорчо вика инфлация няма, вервайте ми 

#фанетемезаеклера

В Метро, литър зехтин (а дали е зехтин вътре

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
nickstorm написа:Значи, га бех млад, оправданието че ми дават малко пари беше че нямам опит. Сега, га вече имам опит, пак искат да ми плащат малко щото съм бил дърт и безперспективен![]()
#фанетемезаеклера![]()
![]()
В Метро, литър зехтин (а дали е зехтин вътре) чини 40 лева, Кокорчо вика инфлация няма, вервайте ми
Га бех млад студент писах на фирмата, в която искам да работя, че ще го правя без пари!
Не съм ял да си купувам книги, щото Интернет и безплатни ресурси - КОР!
И това не е измислица. Наистина съм фаствал по много

Та такива работи. Единия от тия младежи го питам "Преди да почнеш работа нещо в тази област беше ли ти интересно?
Правил ли си някакви неща като хоби и т.н.?" Отговорът му - "Ами не"
Питам го "Ако станем колеги ще трябва много да наваксваш. Би ли отделил време за да го направиш?"
Отговорът му беше някаква констатация от рода на "Да, ще трябва да направя нещо".

Това да видиш някакъв плам в очите му. Някакво желание за нещо! Кур бате!!!
Аз като ме взеха на първата работа помолих собственика на компанията(с него ми беше интервюто, а не беше малка комания)
да ми даде книги да чета. Беше петък следобяд. Буквално имах сълзи от щастие в очите, че ще мога да уча и да правя това, което обичам.
И като си говорихме с него си мислих, че наистина ще ме вземат без пари. Чак следващата седмица ХР-ката ми каза, че ще взимам заплата.
И не за друго, щото с него си говорихме само какво съм учил, какво ми е интересно, какво съм правил и т.н.

Помня след това петък, събота и неделя съм чел до 5-6:00 сутринта в студенстки, докато другите пиеха!!!
И те така. Дори не искам да продължавам, ама нивото е кенеф...

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!