Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
132
27%
Да - бих си взел
223
46%
Не
36
7%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 483
Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от Spit-Fire » 28 Сеп 2026, 13:07

Ще пазарувам скоро, обаче започнах да не знам какво да взема. Мерак ми е (беше) много ID.4 / Enyaq, обаче чета за проблеми с батериите, и как тея модули гърмят като пуканки. Така ли е наистина?
Другото, което много ми хареса е Tesla Y - покарах на един приятел тези дни (23LRDM) и съм очарован. Ускорява брутално, музиката е брутална, не бих казал, че друса за моите представи. Много ми харесва и факта, че мога да си я пригодя както ми е кеф - лед осветление, S3XY врътка, километраж, soft close на вратите и т.н. Обаче заради тоя скапан хайп цените са в небето. Ioniq 5 ми е мега грозен вътре. Kia EV6 що годе бива, ама е ниска.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 28 Сеп 2026, 22:41

Хм не бях чувал за такива проблеми при електрическите вагени, ама не съм се и интересувал много от тях. Иначе цените на електричките наистина са яко нагоре. от началото на годината били се дигнали 30%. Гледам за баща ми кия ниро, еми ако пролетта имаше не лоши оферти за 18-19, са под 21-22К не можеш да барнеш нищо.

https://x.com/tesla/status/2104647484169728442?s=46
Roadster event update

We've been tracking the weather closely with local meteorologists, but given the severe conditions predicted & because this event can only be held outdoors, we've made the difficult decision to reschedule.

New date is October 15. Additional details to follow

Айде ще чакаме хубаво време, само да не отиде за пролетта накрая :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 29 Сеп 2026, 2:37

Не казват коя година обаче :mhihi: Иначе, ше лети, рзбршли, за това им трябва хубаво време.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 40i M-sport и Grand Cherokee WK
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: :)

X7: G07 pre-LCI '22, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...

GC: ...SRT

Мнение от Nickelback » 29 Сеп 2026, 9:42

Spit-Fire написа:Ще пазарувам скоро, обаче започнах да не знам какво да взема. Мерак ми е (беше) много ID.4 / Enyaq, обаче чета за проблеми с батериите, и как тея модули гърмят като пуканки. Така ли е наистина?
Другото, което много ми хареса е Tesla Y - покарах на един приятел тези дни (23LRDM) и съм очарован. Ускорява брутално, музиката е брутална, не бих казал, че друса за моите представи. Много ми харесва и факта, че мога да си я пригодя както ми е кеф - лед осветление, S3XY врътка, километраж, soft close на вратите и т.н. Обаче заради тоя скапан хайп цените са в небето. Ioniq 5 ми е мега грозен вътре. Kia EV6 що годе бива, ама е ниска.

И аз не съм срещал за чак такива дефекти при Ениак специално :dunno: Къде си го срещал това като мнения, че ми стана любопитно?

А Кията съвсем не е много по-ниска от Tesla Y. Специално ги бях гледал по спецификации поне - по спомен 5-10мм разлика имаха. По-назад в темата бях качил някоя и друга снимка, на Kia EV6, GT обаче, която беше към 5мм по-ниска спрямо non-GT. Но да, не е като Ениака, със сигурност.

А интериорно, щом си се наточил за Тесла, не знам как имаш сърце да търсиш кусури на Кията и Айоника :ok: :angel:

Гледам, че имаш сходни изисквания като моите, та ще ми е интересно да си обсъждаме разни коли, пък и впечатления :bchug:

Ако Гълъбът не беше дал задна за акциза за електричките, с 300 бях се засилил да внасям от Германия една Кия, като единствена адекватна и бърза опция за мен, предвид 01.01.2027 :dunno: Ама сега пак ми дадоха въздух да си чакам и за новите да ги видя, и да си мисля на спокойствие...

Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
Изображение Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Мнение от Spit-Fire » 29 Сеп 2026, 10:55

За MEB платформата четох и в Reddit, и в българската фейсбук група на ID.3/4/5, че бая хора са сменяли модули - къде гаранционно, къде не. Ако колата има гаранция ги сменят без пари, но специално за България доста хора пишат, че чакат по 2-3 месеца за тая смяна. Ако напишеш потърсиш в google за battery module replacement за (избери си кола на MEB платформата) ще намериш доста мнения. Даже са го именували "batterygate" сходно на техния "dieselgate" от преди години на VW.

На мен честно казано интериора на теслата ми допада много. Аз обичам прави и пропорционални форми заради ОКР-то ми, и бай Мъск явно и той има такова, та я е направил буквално еднаква теслата от двете страни на централната конзола. Не ми допада липсата на табло пред шофьора, както и тоталната липса на бутони, но доколкото се ориентирах, лесно мога да реша проблема с тези S3XY dash/knob/buttons, че даже и strip-a, който е лед лента на таблото хем за готино, хем може да се програмира за някакви нещица като мъртва зона, опасност от сблъсък и т.н.

Иначе НЕ ми се дават пари за тесла, с тоя шибан хайп покрай тях (все едно със скапаните айфони), но колкото повече чета и гледам, толкова повече не мога да намеря по-безпроблемен ЕА, пък аз искам вече само да се возя/карам/зареждам и да не се занимавам с нищо друго. Отделно и другите марки имат периодични обслужвания да им важи гаранцията, докато при теслата го няма това. Всичко е на добра воля.

Ще видим, набелязал съм някакви коли, но мисля да прозвъня първо на тея по-големите, къде се занимават с това - автобутик, аутоцентрум и т.н.

Ти до какви записки по темата си стигнал?
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Panamera 4S

Мнение от skoti79 » 29 Сеп 2026, 11:32

Потвърждавам за проблема при ID.3/4/5
От 5 коли на 2 заминаха и се сменяха гаранционно.
Като км, бяха в границите на 35 - 50 К км

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 29 Сеп 2026, 12:56

Гледна точка..
"Старите електромобилни батерии са шанс за ВЕИ енергията в Европа"...

https://www.economic.bg/bg/a/view/stari ... 0%B0%D0%B4
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

старши ентусиаст
Аватар

X7: G07 pre-LCI '22, B&W, individual black Merino leather, full bench 2nd row, extended shadow line...

Мнение от Nickelback » 29 Сеп 2026, 22:41

Spit-Fire написа:...
Ти до какви записки по темата си стигнал?

Горе-долу като теб, и аз заглеждам същите. Също Nissan Ariya проучвах - уж безпроблемно, уж не знам си какво, но и там драми. Вече и не помня какво не му беше наред. Нещо умираха отведнъж на магистралата както си караш :shock:

Та "последно" бях замислил да е Enyaq, после да е vRS... После почнах да гледам и по-мощните варианти като Kia EV6 GT, Ioniq 5N (той е твърде твърд доколкото четох мнения, и не е съвсем комфортен за ежедневна кола, та се отказах). Оправят/подменят им вече ICCU-тата на местна почва успешно, че даже ги и признават като производствен дефект официално, доколкото четох (поне при Hyundai). Но горчивия вкус да те остави някъде си остава :dunno:

И накрая Бубо ме просветли за Zeeker-ите, които за момента са ми фаворит въпреки гличовете по инфотеймънта, и недомислиците по него генерално. Но май са ги пооправили четох в някакъв августовски ъпдейт. Ама там цената (на 7X Privilege) е "интересна"..., и трябва да чакаш някакви много месеци за доставка, което не ме кефи съвсем... В Германия го няма на вторичния пазар грам, а в Холандия има 20 бройки сигурно в Autoscout на цена като за нови :shock: Явно си ги карат хората и са доволни. В Австралия е пълно с тях и лоши неща не съм чел за тях по драйвтрейна и важните възли...

Друг вариант за по-висока и бърза кола от тоя габарит е Smart #5 Brabus. Той пак е на базата на платформата на Zeekr, и е собственост на Geely, но няма въздушното окачване на 7X. Иначе е готин, жена ми много го хареса (на снимка :ok ), но аз си предпочитам въздуха, че с него имаш още малко степени на свобода :ok:

И Macan Turbo S, ама него не го коментирам по разбираеми причини :mhihi:

В другата крайност (евтин и бърз) е това, ама си признавам, че съм предубеден тук - Leapmotor C10 AWD:

https://www.leapmotor.net/bg/c10awd

Просто реших, че щом така и така ще минавам на "другия бряг" с електричка за ежедневка, то поне да ми прави по някакъв начин кефа като ще я карам всеки ден, баси :) Ако е някаква спряла съвсем ще се депресирам :ok: Та не бързам засега, да се случат едни неща и тогава чак ще мога да реша :)

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 30 Сеп 2026, 8:22

При тези китайските коли има една неизвестност - вторичният пазар. За момента никой не знае това как се продава втора употреба, каква цена ще държи, колко години ще изкара, части ще има ли и т.н. А например при Тесла и БМВ i3 са ясни тези неща.
Също така забелязвам, че социалните мрежи са буквално наводнени от търговците на китайски коли.
I love the sound of V8 in the morning...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 30 Сеп 2026, 9:14

Точно и на мен това ми е главното съображение с китайците. С Тесла също, откакто почнаха дават задна с някои модели, и не ми харесва посоката...
Та ако е китаец, ще е на лизинг с опция за връщане или нещо подобно, не съм гледал още лизингови условия. Кой обаче ще е "перспективният" китаец, и кой ще има поддръжка, никой не знае :dunno: Но вероятно ще са тези по-сериозните брандове, като Zeekr под шапката на Geely, също и тези под BYD. Разсъждавам си на глас :dunno:

Лето две и седемнаесто.

kroki_e_edin
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 30 Сеп 2026, 11:41

Последното каране, което направихме с колата. Тоя път си пуснах нов трип, за да няма ма тя колата е изхарчила еди колко си и т.н.

Маршрута е София-Стара Загора-Плевен-София.

Магистралата съм държал скорост 135. Разход 19~

IMG_8766.JPEG

Заредих си на къщата - 44kw х 0,09 - 3,96€.

viber_image_2026-09-30_11-07-11-564.jpg

Това е общият трип от София до Плевен през Стара Загора.

IMG_8775.JPEG

Това е трипа Стара Загора - Плевен след зареждането, тоест само тази отсечка. Думнали сме 32,2 кв и се вижда разхода, който е 14~. Шипка я карах бавно, за да не се събудят децата, на спускането ми качи 3% батерията и стигнах в Плевен на 42%.

IMG_8776.JPEG

Тук спряхме да зареждаме на Петрол Ябланица(Финес) на около 20%. Според мен щяхме да стигнем без проблем до Шел Правец, където има Electrip и зареждаме с отстъпка там. 25kw за 9,61€.

viber_image_2026-09-30_11-14-50-082.jpg

Това е вече вкъщи, тотал целия трип. 17,5kw разход. Общо сме дали 9,61+3,96 = 13,57€

IMG_8777.JPEG

Зареждането вкъщи не го смятам. Който е следил постовете в темата ми, знае защо. :yes:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Panamera 4S

Мнение от skoti79 » 30 Сеп 2026, 15:22

msi200 написа:При тези китайските коли има една неизвестност - вторичният пазар.

msi200 е много прав .
Маслено зеления Zeekr 7X беше мой.
Лукс и изработка са поставими с S .
Реалните км, които можеш да изминеш са ок.
Но проблем ще има с продажбата, след 1-2-3 г. когато решиш да продаваш.
На убития пазар в БГ, продажбата ще е много трудна !

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 30 Сеп 2026, 15:55

Не съм сигурен, вижте цените на първите тайкани, сринаха се тотално. На етроните също, изключително несполучливи електрички и респективно са доста евтини на вторичния пазар. Та, марката не ти гарантира добра препродажна цена. Също не мисля, че неизвестната такава ти гарантира лоша. Ако наистина се окаже добра кола не мисля не мисля, че няма да се намерят купувачи. Вярно е че мнозинството в Бъгария са комплексари които си купуват статут, а не кола, но има и такива които биха си проучили и ако продукта си струва ще го платят.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Сеп 2026, 20:24

b_u_b_o написа:Не съм сигурен, вижте цените на първите тайкани, сринаха се тотално. На етроните също, изключително несполучливи електрички и респективно са доста евтини на вторичния пазар. Та, марката не ти гарантира добра препродажна цена. Също не мисля, че неизвестната такава ти гарантира лоша. Ако наистина се окаже добра кола не мисля не мисля, че няма да се намерят купувачи. Вярно е че мнозинството в Бъгария са комплексари които си купуват статут, а не кола, но има и такива които биха си проучили и ако продукта си струва ще го платят.

Всичко е относително. Тайкана е евтин на старо, но както казах преди- китаеца най- вероятно ще трябва да даваш пари да се отървеш от него.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 30 Сеп 2026, 20:45

Добре де защо? Само защото е китаец ли? Има логика трудно да се отървеш от нещо което не е качествено, ако то обаче е, не се разпадне до тогава и като цяло хората са доволни от него, каква е логиката да поевтинее?

https://driveteslacanada.ca/news/tesla- ... -replaced/

Много интересно, и не толкова, че е изкарала 3 милиона км. А това, че явно има огромен прогрес в надежността на мотори и батерия. В началото са изкарвали по няколко стотин хиляди. Докато последните са на 1.2 милиона километра, като батерията е на 85% капацитет.

ПП alx не каза какво очакваш да покажат в роудстара, че ми е интересно

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата