Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Икономическа тема

Мнение от TNT » 17 Окт 2023, 11:16

STEVAL написа:
Аз също не съм за "мариците", но истината е че за момента няма друго.

Това е малко като с електрическите коли. САМО електрички. Не става :dunno: Трябва да има някакъв микс, всяко си има плюсове и минуси. Да си затворим всички ТЕЦ-ове, АЕЦ-а влиза в ремонт, става някаква война и викаме "министъра да пусне слънце на макс" :dunno: Нека се затворят, филтрират, да им се намали мощността... ама не и тотална забрана за всичко в сегашната ситуация. То масовката по малките градове си е на дърва, селата даже не се обсъждат. В циганските махали се гори каквото им падне. Зимата като погледнеш картата за чистотата на въздух в Пловдив и може да познаеш къде са циганските махали и без да познаваш града.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 17 Окт 2023, 11:29

steeN написа: това не търговско салдо, а енергийно салдо... количество енергия, не пари.

Аз много добре виждам, че е количествено. Както и да го наречеш си остава салдо, което няма да покрие моментния недостиг на енергия, който вече е факт.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Окт 2023, 11:32

Точно затова енергийните системи на няколко държави са свързани. Така системата работи много по-устойчиво. Очевидно едните помагат на другите, иначе нямаше да изнасяме ток. Изгодата е взаимна като ние сме нетно независими, което е целта в такава система... не да произвеждаш колкото се може повече ток само с цел да прозивеждаш повече ток за да изпълниш петилетката за 4.

Ква война кви пет лева, затова има нещо наречено студен резерв. Централи, които се вкл. само в крайни ситуации... битовизира се и тази тема.

Очевидно се бавят проекти, които са нужни... но защо акцента не е да има натиск за осъществяване на новите, а за запазване на статуквото? Не виждате слона в стаята или се правите, че не го виждате?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 17 Окт 2023, 11:44

steeN написа:
Тази борсова цена, която виждаш не е на цялата енергия, а само на енергията, която не достига в момента. Не разбираш как работи пазара и какво означават тези числа.

Когато си с договор с доставчик с цена "ден напред", коя цена гледаш?
Недостигащата енергия е в раздела "в рамките на деня" и е само за търговци.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 17 Окт 2023, 11:49

Това, което ти гледаш е точно пиковата цена на тока вечер и го цитираш като дневната цена.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 17 Окт 2023, 11:52

steeN написа:
Очевидно се бавят проекти, които са нужни... но защо акцента не е да има натиск за осъществяване на новите, а за запазване на статуквото? Не виждате слона в стаята или се правите, че не го виждате?

Натиска в момента е за всякакви забрани на тва и онва, а новото не е готово :dunno: За АЕЦ Белене нещо нямаше натиск да става :dunno: А пък от екологична гледна точка, не виждам някой да се натиска да сади дървета ? Еле па в градска среда. Да спираме ТЕЦ-а, да спираме ДВГ, да забраняваме сламките, кравите много пърдят - да забраним месото и т.н. Аз не се сещам за някоя супер масова технология, която е напреднала със забрани, а не просто защото е много по-добра. Малко по-леко със забраните и постепенно нещата вървят в по-добра посока.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 17 Окт 2023, 11:54

steeN написа:Това, което ти гледаш е точно пиковата цена на тока вечер и го цитираш като дневната цена.

Ти на гръб падаш ли ? :mhihi:

STEVAL написа:Вечер борсовата цена достига до 600 лв/мв. С таксите пренос и ДДС си гони левчето за киловат

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Окт 2023, 11:56

steeN написа:Ако от там мине дизелов автобус, ще вдигне абсолютно същият прах, но няма да ги има изгорелите газове. Според теб няма разлика, защото всичко в живота е 0 или 100% и по средата няма нищо.
Докато нещата не са 100% някъде където някой е решил, че му е важно, целият свят трябва да спре и да чака... това просто няма да стане.

За колите точно така се случва както казваш. Първо ще се затягат прегледите после ще се спират стари коли в определени зони с високо замърсяване,
защото дори и да е в тотална изправност е отговарял на стандарти от едно минало време. Къде е тази борба между андрешковци и чорбаджии?
Я се огледай по улиците, кой пък толкова ги е натиснал андрешковците? Точно за да се "пазят" андрешковците се случва толкова бавно и се тровим излишно.
В същност нищо не се пази, просто се купуват гласове, щото масата от замърсяващите коли не се карат от бедност.
.

Има разлика разбира се с дизеловия автобус, но се дават 2 милиона за електрически (наши пари, не на държавата или общината) за да може да се бием в гърдите колко сме еко. Вместо инспекторите от общината просто да си вършат работата без никакви нови мерки, наредби и закони защото те вече съществуват и при строителство просто да се пази чистотата.

Кое ще е по-еко, да купим електрически автобус или да се уверим, че строежа няма да изкара 20 кубика кал, пясък и прах на улицата?

Относно тия норми не намираш ли, че са малко йезуитски? Купувам си кола, която към момента отговаря на изискванията. Не е ли редно докато я поддържам в изправност така, че да отговаря ба нормите, които са били в момента на производство да си я карам. Просто да затегнат проверката и ако ми стане прекалено скъпо и сложно да я поддържам в тоя вид аз сам ще си купя по-нова. В момента добре поддържани коли и страшни батали са приравнени и тези, които се отнасят съвестно към колите си са наказани наравно с останалите заради нежеланието на съдържа вата да си свърши работата. Я се огледай колко сравнително нови коли чадят отзад? Те ще продължат да си карат защото са произведени по-скоро, а не защото са по-екологични.

Дали не може с достатъчно желание от страна на държавата още идния месец да не можеш да минеш преглед, ако не си 100% в норма?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 17 Окт 2023, 11:59

STEVAL написа:
steeN написа:Това, което ти гледаш е точно пиковата цена на тока вечер и го цитираш като дневната цена.

Ти на гръб падаш ли ? :mhihi:

STEVAL написа:Вечер борсовата цена достига до 600 лв/мв. С таксите пренос и ДДС си гони левчето за киловат

Не, обяснявам ти че си дал едно плашещо число, което не разбираш. На тази цена е изтъргувана 4-5% от енергията, а останалата е драстично на по-ниска цена, защото цената расте експоненциално с намаляването на предлагането.
Така работят всички пазари... ако разбираш какво си дал, още по-лошо, значи плашиш умишлено. Средната претеглена цена, която е реално пазарната за деня ще е 1/2 1/3 от тази вероятно.. няма да си губя времето да гледам.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 17 Окт 2023, 12:12

steeN написа: няма да си губя времето да гледам.

Ами загуби си го.
Аз съм ти дал цена за "ден напред" в диапазона 19-20 часа.
В този диапазон всички с договори (каквито са към момента голяма част от потребителите на свободния пазар) "ден напред" ще си платят изразходваното количество енергия по тези цени.
Как работи борсата едва ли има значение за самия потребител, при положение че не може да и влияе.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 17 Окт 2023, 12:17

:banghead:

bum_bum написа:Относно тия норми не намираш ли...

Забравяш къде живеем, върви с някои ограничения. И точно този начин дето ти предлагаш между другото ще смаже андрешковците, щото 90% от колите в Бг няма да минат преглед и сигурно едно 50% никога няма да могат да го минат без да се налее сума по-голяма от стойността на колата... аз наистина се опитвам да разбера какво искаш, ама все излиза, че каквото и да се направи ти не си доволен... за теб все е ИЛИ/ИЛИ... няма възможност да е И... не го казвам за да споря. Иначе и аз искам поне да връщат такива с нещо рязано или изтъбушвано и да има истински тест на емисиите... ама...

"Нови" коли не съм виждал чак толкова да пушат. Масово са някакви гробове на годините на Е60/Е90 и по-стари... Е90 вече е новото Е46... всеки келеш е минал на такава по мои наблюдения... като видя на пътя и се пазя :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 17 Окт 2023, 19:10

steeN, едно нещо ми е интересно за БГ.... тези, които планират новите мощности, къде и какво да се изгражда и пуска, дали имат някакви далновидни стратегически планове? Има ли някъде разработена стратегия за енергийна независимост?

То ми е интересно и за други държави де... като цяло май климатично-енергийната дилема не е решена :mhihi: , гледат само как да закърпят положението докато не излезе някоя нова революционна технология. 8)
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 17 Окт 2023, 19:12

enigma написа:steeN, едно нещо ми е интересно за БГ.... тези, които планират новите мощности, къде и какво да се изгражда и пуска, дали имат някакви далновидни стратегически планове? Има ли някъде разработена стратегия за енергийна независимост?

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

P.P. Извинявам се, но просто не издържах!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Окт 2023, 19:31

steeN написа::banghead:

bum_bum написа:Относно тия норми не намираш ли...

Забравяш къде живеем, върви с някои ограничения. И точно този начин дето ти предлагаш между другото ще смаже андрешковците, щото 90% от колите в Бг няма да минат преглед и сигурно едно 50% никога няма да могат да го минат без да се налее сума по-голяма от стойността на колата... аз наистина се опитвам да разбера какво искаш, ама все излиза, че каквото и да се направи ти не си доволен... за теб все е ИЛИ/ИЛИ... няма възможност да е И... не го казвам за да споря. Иначе и аз искам поне да връщат такива с нещо рязано или изтъбушвано и да има истински тест на емисиите... ама...

"Нови" коли не съм виждал чак толкова да пушат. Масово са някакви гробове на годините на Е60/Е90 и по-стари... Е90 вече е новото Е46... всеки келеш е минал на такава по мои наблюдения... като видя на пътя и се пазя :mhihi:

Да ве, всяко второ Ф отдавна се е простило с ДПФ-а.

А защо не може да искаме общината да стегне строителните фирми като най-голям замърсител на града, а искаме да ни накара да си купим нови коли?

Не е или/или само при мен. Бих искал на всички нива да се случват нещата. Но не се получава. Държавата щави само Андрешко. Нали писах, дето звънях в инспектората да питам ако ми пречи мантинелата да си завивам към имота дали мога да я резна и изхвърля? Направиха ме на гъз и набързо ми обясиха какви глоби и наказания ме чакат. А в него месец бях пуснал до тях 20 сигнала за точно това без никаква реакция, щото деятеля е известна строителна компания близка до тогавашното правителство.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Икономическа тема

Мнение от steeN » 17 Окт 2023, 19:33

Може да искаме и го искаме... но виж се какво казваш по-горе... няма да купуваме ел автобуси, щото на някакво място някой е замърсил... което няма нищо общо... транспорта се движи от едни, чистотата от други... според теб транспорта трябва да спрат работа и чакат... Всеки, който се опитва да направи нещо смислено ако му се казва, а не се занимавай, то има по-важни неща... ми то винаги има по-важни неща... къде ще му излезе края, вижда се нагледно.

ildivvy написа:
enigma написа:steeN, едно нещо ми е интересно за БГ.... тези, които планират новите мощности, къде и какво да се изгражда и пуска, дали имат някакви далновидни стратегически планове? Има ли някъде разработена стратегия за енергийна независимост?

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

P.P. Извинявам се, но просто не издържах!

The joke is on you както викат краварите.

Има стратегия до 2030, да. Едно от нещата е удължаване на живота на АЕЦ с 30 години. Ние проблем със стратегиите нямаме, имаме проблем с изпълнението и желанието на всеки да дава акъли :)

https://commission.europa.eu/energy-cli ... e-plans_en

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата