Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
132
27%
Да - бих си взел
223
46%
Не
36
7%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 483
master of the force
Аватар

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от alx » 10 Авг 2026, 15:31

ildivvy написа:Въпроса може и да се перифразира малко... За какъв пробег трябва да ми стига 20-80% заряда на батерията, при сегашното насищане със зарядни станции и да не чакам много на тях така, че да пътувам що-годе спокойно извънградско? 300км?

Да. 300-350км според карането. На мене този пробег ми идва точно като био спирки примерно.

И електричка със 150 не се кара по принцип ако “гониш” някаква ефективност.

Моя личен опит е, че със хубава електричка на дълъг път (еле пък ако сос семейството) разликата в продължителноста на пътуването между електричка и двг е пренебрежима. Говоря за час-два за едни 2500км…

А на Тесла навигацията има опция да й задаваш на колко процента като падне батерията да зарежда/ демек какъв резерв искаш да имаш във всеки един момент и отделно на колко процента да е батерията на финалната дестинация… и тя си смята кое как.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 10 Авг 2026, 15:36

Припуснал сида отбележиш, че това е конкретно за Тесла :yes:
Там със Супермардж мрежата много се изкривяват нещата откъм удобство и скорости на зареждане. Ако виснеш на други станции нещата изглеждат по-различно.

При други производители има и други разлики освен киловатите на батерията, обикновено голяма има и по-бързо зареждане.
Лично за мен 54 минути почивки/зареждания за 1000км е лудост :kuku:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 10 Авг 2026, 15:47

Don_Diego написа:Припуснал сида отбележиш, че това е конкретно за Тесла :yes:
Там със Супермардж мрежата много се изкривяват нещата откъм удобство и скорости на зареждане. Ако виснеш на други станции нещата изглеждат по-различно.

При други производители има и други разлики освен киловатите на батерията, обикновено голяма има и по-бързо зареждане.
Лично за мен 54 минути почивки/зареждания за 1000км е лудост :kuku:

Аз съм написал преди две неща- едното е че с друга кола освен Тесла на дълъг път не бих тръгнал. Второто е, че на дълъг път ако трябва да пътувам с тебе и да пътуваме по твоите правила- тръгвам пеша :ok:
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 10 Авг 2026, 16:18

Стига де, не съм толкова лош :lol:

Ама наистина часове почивки за пикане ми е прекалено.
Подготвям сладки/солени снаксове, мятам кафемашината, пакет капсули и термос с гореща вода. Вода и без това е заредена, пускам лека музика и спирам след примерно 4-5 часа каране със 140-150. Зареждам, освежаване през тоалетна и газ отново…

На Тесла обаче наистина им го признавам, че доста умно са си затворили кръга и всичко в него изглежда розАво. Извън него обаче…светът е дарк и пълен с лошо ли беше лафа :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 10 Авг 2026, 21:30

Е, 4-5 часа и на мен ми идва много... На втория час ще ми се ходи по малка нужда определено, но и аз пия доста вода де! А спра ли по малка нужда, определено и ще се поразкърша за още 2-3 минути... Та стават 10мин, примерно. Виноват :banghead: !
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Предишна

Назад към Извън Темата