Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Икономическа тема

Мнение от b_u_b_o » 30 Сеп 2023, 17:25

BMW_POWER написа:Тук се краде, ама се краде не като при теб в бг-то, а поне с три нули повече на цифрите и в друга валута.....

Нещо не разбирам, тебе те кефи че се краде и си за високи данъци за са може повече да се краде, така ли?

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Сеп 2023, 17:46

Стинка, това е един съвсем нормален блок. Аз, честно казано, не знам блок без фитнес, басейн и библиотека. Вътрешният паркинг е задължителен. Луксозен блок е този

https://www.homestead.ca/apartments/the-balmoral

Тук наемите са умножени по 3 дори по 5 спрямо нормалните. Но съседи са ти дипломати от цял Свят.

Бубо, как може някой да се кефи на кражба на обществени средства? Живея в страната от Г7 с най-високо ново на доказана корупция.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Сеп 2023, 17:48

Жив да ви оплаче в Канада значи, ако обикновените блокове идват с такива amenities. :lol:
Тука в "луксозния" Диамант на Артекс не могат да им пуснат фитнеса и басейна за 5 година май :D
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Сеп 2023, 18:33

steeN написа:Аз не съм от най-меродавните... но при нас техниката и дрехите са по-скъпи от при вас 100%. Храните вероятно са 1/2 от вашите. Медицинските услуги знаеш, че тук без да платиш нищо не става... да не говорим за деца, тогава изнудването е страшно. Лекарствата и тук скочиха последните години, но са по-евтини от там... ама пък ако вашите ги сравните със щатските? Тревата е винаги по-зелена от другата страна

стандарта в родината по (не)обясними причини е висок... :ok:

всичко материално е едно 1/3 до 1/2 по- скъпо в родината от колкото в щатите. храните са горе долу на кантар като някои неща в щатите са по- евтини. като имам напредвид, че една хубава заплата в софия е 5к лева - представа си нямам как хората всъщност живеят еле пък тия с по 2к (което по статистика е средната заплата в столицата)... единственото обяснение за мене е, че всъщност хората правят доста повече от обявените пари (което вероятно и се случва повсеместно).

медицинските ни услуги ако не си застрахован са безумни. но ако си застрахован са най- добрите във света и според както дойде може да са по- евтини от да си плащаш в родината или на кантар... по- скъпи не съм ги виждал да са

... с изключение на зъболекарството защото повечето американски застраховки покриват до $2000-2500 разходи на година и ако ти направят 1-2 корони и ги изчерпваш и след това стаа скъпо.

... лекарствата в америка без застраховка са по- евтини от същите в родината дори след здравна каса. факт.

нещата които написах са чисто личен опит. нищо не съм "чул" от някого.
Последна промяна alx на 30 Сеп 2023, 18:41, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Сеп 2023, 18:39

steeN написа:Жив да ви оплаче в Канада значи, ако обикновените блокове идват с такива amenities. :lol:
Тука в "луксозния" Диамант на Артекс не могат да им пуснат фитнеса и басейна за 5 година май :D

Да, така е. Обаче идва въпросът:

Какъв процент от жилищния фонд са такива блокове?

В момента строят като луди, защото хората просто няма къде да живеят. Май само за миналата година бяха докарали над един милион смрад :ranting:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Сеп 2023, 18:40

Вие там наистина прекалихте с тази емиграция. Ако има нещо, което ще резне главата на Трюдо, това ще е според мен.

alx написа:...

Аз лично нямам какво да се оплача от американското здравеопазване. Ходил съм по всякакви лекари там, виждал съм спешното отвътре 2 пъти мисля и дори имам болничен престой няколко дни. До болка ми е познато как работи (играта на думи не е умишлена).

Като интересен факт, това с опиоидната епидемия ми се струваше ташак, преди лекар да ми даде рецепта за vicodin за болки в корема, без изобщо да съм искал обезболяващи... ей така вика за всеки случай.

За Канада е ясно, че както по време на соца (щото то е такова), евтино е, но го няма и чакаш с месеци.

https://news.bg/economics/vapreki-ogran ... ta-si.html

Българските зърнопроизводители ще реализират трудно продукцията си от тазгодишната реколта въпреки продължаващите отчасти ограничения за внос на зърно от Украйна. Това каза пред бТВ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Причината - изключително ниските цени на международните пазари. "Например отдавна не бяхме виждали цени от 200 долара на борсата в Чикаго. Причините са големия експортен потенциал на Русия, много добрата реколта в Европа."

Да си дойдем на думата... изцяло политически цирк.

Изображение
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Окт 2023, 15:43

Газът е евтин, всичко е прекрасно, ама

Германия отново ще отвори спрените въглищни централи през зимата

ни съобщават от Bloomberg TV Bulgaria

...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 05 Окт 2023, 16:41

Мариците когато и да ги затворим ще е късно.

Германия почти няма централи, които работят с природен газ, така че не цената на газа е причината, а това че затвориха ядрените централи.

Изображение

На всичкото отгоре смятат да ги удвоят...

https://www.euractiv.com/section/energy ... -capacity/

The German grid regulator and Green-led ministry of economy and climate action aim to construct up to 21 GW worth of additional gas power plants to guarantee a stable and reliable grid, according to internal documents.

By 2030, the German government wants the country to run on 80% renewable electricity and fully phase out coal. Gas power plants are expected to cover the remaining 20% and account for low wind and low sun periods.

Ще работят с въображаем газ :)

Кога ще приемеш, че едни хора, които се мислеха за голям фактор им се получи разминаване между това те как се виждат и какви са в действителност?

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 06 Окт 2023, 2:54

steeN написа:...Ще...

С цялото ми уважение, това го слушах, когато бях на 23г, на 31г, на 34г, и на 41г си бих шута. Който има време и желание, нека слуша и вярва.
Успех :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 06 Окт 2023, 8:34

В България здравната застраховка е нож с две остриета. Ако нямаш зле, ако имаш понякога става още по-зле, защото започват да пускат и да правят каквото им падне, без значение дали трябва.
Масово лекарите нямат хабер за нищо, просто се пуска 100 изследвания и ако не разбере проблема или ако разбере грешно те праща на следващия.
Понеже следващия може да е в друга болница той пак прави всичко и лесно може да се озовеш в затворен кръг. Задължително се плаши, за да си клиент и абсолютно никога не се казва, нищо ти няма. В най-добрия случай, ами сега си добре, ела другия месец на преглед или нещо от сорта.
Не случайно масово който може, бяга в Турция, Германия или някъде другаде за прегледи и лечение.

Тая измислена инфлация в Европа и САЩ е повече от явна вече. Защо в Азия няма такава?

Тук само може да посмеем с цените, да алкохол, кафе и някои други са по-скъпи, ама забележете колко неща са по-евтини и и то с много, включително кръчми, бензин, дрехи, автомобили и т.н. :banghead: и все пак София и Токио нямат и 1% общи неща, но ценово е друга работата.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&city1=Sofia&country2=Japan&city2=Tokyo

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 06 Окт 2023, 9:01

alekangg написа:В България здравната застраховка е нож с две остриета. Ако нямаш зле, ако имаш понякога става още по-зле, защото започват да пускат и да правят каквото им падне, без значение дали трябва.

:yes: :yes: :yes:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Окт 2023, 11:28

Като поогледах нещата, винаги съм се чудел защо примерно в Германия Пепси е по-евтино в евтините им вериги от нашите? :shock: Сега като гледам Макдоналдс в Токио, винаги съм се чудел наистина ли нашето е толкова скъпо или така ми се струва и ето го отговора, явно месото тука е по-добро. :mhihi: Тоя бъркоч Макдоналдс(и всичките там шитни КФС и т.н. за бързо хранене)ти вземат пари колкото все едно ядеш нещо екзотично, а не пълен боклук с неясен произход. Не проумявам, честно не проумявам как може от едни шибани реклами това да е пълно до горе всеки път като видя Макдоналдс, сравнимо с всичко друго наоколо. И е скъпо, наистина скъпо. Големият келеш осъзна, че е пълен шит вече това, малката мнооооого рядко и се позволява някакъв боклук да изяде от там. Нали това с всичките глупости, които слуша и т.н. от нейни връстници.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 06 Окт 2023, 12:00

В други страни това е най-най-евтиното просто. То и Доминоса го пишат някаква пица, ама ако няма -50% код си е скъпо. Качеството на практика е малко по-добре от Аладин, а цените гонят италианска пица :dunno: В другите страни си е ниско качество пица, евтинджос. Тука минава за нещо, щото е чужда верига. В Италия знам, че закономерно си фалираха.

EDIT:
https://money.bg/business/sarbiya-izgra ... oAXfmm4F8w

Сърбите дали няма да ни задминат с бая разлика и те :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Окт 2023, 12:57

Зарежи ги тези технологии... нищо не произвеждат... само седят в някви офиси. Важното е миньорите да не останат без работа... те са в РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА :lol: От друга страна сме супер враждебни към всякакви проекти за добив на ресурси (нещо което ще създаде работни места точно за хора с такава квалификация)... референдуми... тва онова. :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 06 Окт 2023, 13:05

Да, не се бях замислял за това. На практика толкова проекти се спират, че може да се намери работа за всичките миньори, че и да не стигат хора даже :dunno:

Аз също съм на мнение, че не трябва да се затваря всичко и да се разчита основно на перки и соларки. Ама и нещо теорията "горим боклуци и го дишаме, ама ще ни отровят с украинското зърно" ми куца :dunno: На единия протестиращ иначе му светна заплатата. 12 бона за декември :ok:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата