Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
Re: Всичко за електрическите автомобили
Според всичкоток.бг има 2104 локации или 3078 зарядни станции в България. Броят на бензиностанциите според фуело е 3341 (предполагам по 4-5 колонки средно). За мен зарядната инфрастуктура в България се развива отлично за такъв кратък период от време. Естествено ,че може още но на фона на общ брой ел. коли е задоволително.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
///M Power написа:steeN написа:Викаш пътна помощ с генератор. В краен случай пътна помощ до зарядна станция.
Като на дизела останеш без нафта, отиваш директно на сервиз, но като гледам не са спряли да ги карат.
Тъпо е да сравняваш ситуацията в момента, къде има дизел и ток , за бъдещето може само да гадаем.
Още по-тъпо е да живееш в миналото.
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Рейнджа на 61-то е около 900км и съм свикнал да не мисля къде да зареждам, защото си зареждам на 1 място в София всеки път.. Дайте ми малко време. Както написах, ако бях спрял някъде за 20 минути да капна малко ток, нямаше да се случи това. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
vegasa написа:Според всичкоток.бг има 2104 локации или 3078 зарядни станции в България. Броят на бензиностанциите според фуело е 3341 (предполагам по 4-5 колонки средно). За мен зарядната инфрастуктура в България се развива отлично за такъв кратък период от време. Естествено ,че може още но на фона на общ брой ел. коли е задоволително.
Не е проблем броят на станциите, а че всяка е с 1-2 кабела в повечето случаи и когато е заето е заето за дълго време (в повечето случаи) докато при бензиновата колонка...10-15 минути макс барабар с чакане на кафе и тоалетна (в момента, не натоварен час за пътуване и празна бензиностанция) и може да заповяда следващия.
Друг проблем е, че мощността е споделена...200кв станция с две зареждащи коли дава по 100кв, което удължава времето за зареждане дори ако си спрял да дозаредим 20-30% колкото да избуташ до другата станция.
Лично аз нямам търпение да тествам новото iX3 и да пуснат "бюджетните" му варианти: по-малка батерия, само задно с по-малко мощност и тн и много вероятно (към момента е 99%) ще заменя Х1цата с такава електричка. 2-3 пъти месечно ще ми трябва да я зареждам вкъщи при сегашното ползване на автомобил (всички по-дълги пътувания, дори личните вече ги правя с някоя от служебните коли....свикнеш ли веднъж на хубаво и е не ми се пътува вече на дълго с някоя малка количка (изключая Zката
Don_Diego написа:vegasa написа:Според всичкоток.бг има 2104 локации или 3078 зарядни станции в България. Броят на бензиностанциите според фуело е 3341 (предполагам по 4-5 колонки средно). За мен зарядната инфрастуктура в България се развива отлично за такъв кратък период от време. Естествено ,че може още но на фона на общ брой ел. коли е задоволително.
Не е проблем броят на станциите, а че всяка е с 1-2 кабела в повечето случаи и когато е заето е заето за дълго време (в повечето случаи) докато при бензиновата колонка...10-15 минути макс барабар с чакане на кафе и тоалетна (в момента, не натоварен час за пътуване и празна бензиностанция) и може да заповяда следващия.
Друг проблем е, че мощността е споделена...200кв станция с две зареждащи коли дава по 100кв, което удължава времето за зареждане дори ако си спрял да дозаредим 20-30% колкото да избуташ до другата станция.
Лично аз нямам търпение да тествам новото iX3 и да пуснат "бюджетните" му варианти: по-малка батерия, само задно с по-малко мощност и тн и много вероятно (към момента е 99%) ще заменя Х1цата с такава електричка. 2-3 пъти месечно ще ми трябва да я зареждам вкъщи при сегашното ползване на автомобил (всички по-дълги пътувания, дори личните вече ги правя с някоя от служебните коли....свикнеш ли веднъж на хубаво и е не ми се пътува вече на дълго с някоя малка количка (изключая Zката))
Има го това , което казваш в тестето с картите. Всеки може да прецени дали го устройва.
За ix3 има няколко неща дето ме дразнят. Няма опция за адаптивно окачване в момента, както и обдухване на седалките. Панорамата е без щора , няма дори хроматично затъмнение като при Бенз. Технологично ми е трудно да кажа дали е някакъв скок напред. Батерията е огромна, но със стандартна химия та там иновация не виждам. Като разход поне от ревютата изглежда прилично, но пак не е wow. Фул спек на 50ката отива на 85к. Има някакви слухове за 40x с голямата батерия пак два мотора с по-малка мощност, което може да избие рибата. Иначе със сигурност ще има модел само на задно, вероятно с ~80kw батерия
Ако се кара много има бензин,хибрид на газ от една марка дето много я долюбват тука.
Дават и до 1500км с едно зареждане.
Е такива коли харесвам аз.Като нокиа с фенерче.
Зареждаш веднъж седмично.
Дават и до 1500км с едно зареждане.
Е такива коли харесвам аз.Като нокиа с фенерче.
Зареждаш веднъж седмично.

Kroki написа:Честно, бях се притеснил, но отново е защото не съм подготвен. В Мидалидаре имат станция, но нямам кабел за нея и там можеше да сипя и да не ходя чак до Стара Загора, а да си сипя после на магистралата..
Аз от мидалидаре щях да за късам за бензин за малко. Тръгвам си към София с един харчещ голям осмак, бензина е на последна чертичка, като си мисля, че на няколко км трябва да има бензиностанция. Първата беше някакъв петрол на нещо като околовръстно на Чирпан, на над 20км, който не работеше, от там се качих на магистралата пак и следващата е един Лукойл на още 20км. Стигнах на изпарения и се бяхме поспекли. Някаква горивна дупка е тоя участък, не съм свикнал на такова нещо.
- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
Някой, койтое карал Е60 М5, може да сподели за range anxiety 
I love the sound of V8 in the morning...
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
Големите осмаци не ги оставям да пада горивото под 1/2.
Ако падне под 1/4 направо звъня на ААА
Ако падне под 1/4 направо звъня на ААА
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Не винаги зарядните делят тока - всичо си зависи от зарядната. Повечето зарядни не го делят. За това, че кроки е стигнал на 1% не е никаква драма, общо взето и след 0% имаш едни 20-30км да минеш. Все си мисля, че ако засвършва тока по лесно ще намериш някъде някой контакт от колкото нафта. Също така при електричките ако виждаш, че няма да стигне тока винаги може да намалиш скоростта за да стигнеш. Това рязко ще ти намали разхода. На теслата когато няма да ти стигне тока до някъде си изписва с колко да караш за да стигнеш до крайната дестинация например с 5%
adovet написа:Не винаги зарядните делят тока - всичо си зависи от зарядната. Повечето зарядни не го делят. За това, че кроки е стигнал на 1% не е никаква драма, общо взето и след 0% имаш едни 20-30км да минеш. Все си мисля, че ако засвършва тока по лесно ще намериш някъде някой контакт от колкото нафта. Също така при електричките ако виждаш, че няма да стигне тока винаги може да намалиш скоростта за да стигнеш. Това рязко ще ти намали разхода. На теслата когато няма да ти стигне тока до някъде си изписва с колко да караш за да стигнеш до крайната дестинация например с 5%
На теслата на нула батерия имаш още 30 мили…
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Всичко за електрическите автомобили
Покарах малко това новото ix3. Откъм мощност и батерия нямам забележки, но очаквах повече от обема на багажника, возията(не е на въздух) и най-вече инфотеймънта - доста неинтуитивен, но това предполагам е така при всички съвременни бенвета.
Пълния автопилот не работи в БГ, което също си е минус, но може и в някакъв момент да го пуснат. Не съм сигурен дали бих го предпочел пред Модел У, дори да бяха на една цена.
Пълния автопилот не работи в БГ, което също си е минус, но може и в някакъв момент да го пуснат. Не съм сигурен дали бих го предпочел пред Модел У, дори да бяха на една цена.
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
steeN написа:///M Power написа:steeN написа:Викаш пътна помощ с генератор. В краен случай пътна помощ до зарядна станция.
Като на дизела останеш без нафта, отиваш директно на сервиз, но като гледам не са спряли да ги карат.
Тъпо е да сравняваш ситуацията в момента, къде има дизел и ток , за бъдещето може само да гадаем.
Още по-тъпо е да живееш в миналото.
Може да е тъпо, но не търся всеки 200 км къде ще зареждам

"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
3186 написа:Покарах малко това новото ix3. Откъм мощност и батерия нямам забележки, но очаквах повече от обема на багажника, возията(не е на въздух) и най-вече инфотеймънта - доста неинтуитивен, но това предполагам е така при всички съвременни бенвета.
iX3 има на въздух и там нещата са други
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Новото тепърва се очаква да му пускат различни видове окачване и завиващ заден мост.
За момента е само стандартно окачване, дори адаптивно няма
За момента е само стандартно окачване, дори адаптивно няма