Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Икономическа тема

Мнение от driver69 » 21 Авг 2023, 20:26

carmanf1 написа:Аз ще го кажа така, както го обяснявам на децата ми.

Простичко е: образование, знания!

Няма как без образование и знания, и опит, да искаш сериозни доходи.
Всички реват наред, че не плащали, ама не се замислят над горното, че нямат нито едно от тях, или ако имат, то е повърхностно. И после системата им била виновна.

Образование и знания, после всичко си идва на мястото.

Големия ми син нещо се беше заблудил последно време как се вадят пари и какво означава образованието, и го пратих ся лятната ваканция за 1 ден при един мой приятел с фирма. Да помага само :lol:

Скорострелно си седна на задника :lol: И изведнъж му дойде желание да решава задачи :lol:

Проблемът е, че масово хората са "ти и да учиш сине/дъще, те на хубавите позиции са нагласили техни хора, без връзки в тоя живот не става".
И глупакът не се замисля, че най-голямото му усилие в тоя живот е да намери някоя далавера, а в училище учещите и хората с бъдеще са били балъци в неговите очи.

Ей така преди време, доста време, си тренираме в местния фитнес в малкия град и един батка се опита да се пошегува, видя че не ми дреме как изглежда, и се заговорихме. Вика "и аз да имах сегашния акъл щях да си решавам задачки и да си гледам живота после". Това го запомних много, както и един лаф от колега от форума.

В момента съм на такава възраст, че виждам резултатите от това да си седиш на задника, да решаваш задачки и да полагаш насочени усилия, и.. да не го правиш. При вторите се налага да си даваш зор по нужда, а при първите - по желание. Еднакъв резултат, но несъизмерими резултати.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 21 Авг 2023, 20:49

То и сега си има нагласени позиции, но ако нямаш знания, бързо омекваш. Нещата вече се промениха. И ще стават още по-добре в тая насока.

И да добавя, големия ми син си помислил, че вече знае английски :lol:
Наистина знае много, но реших да му покажа с реален пример, че човек винаги трябва да надгражда и да не стои на едно място.

Взех го с мен на преговори днес, на английски. Викам слушай и ако имаш идея как да реагирам/какво да кажа ми казвай на български.

Приключих преговорите и го питам, как минаха според теб? Той, ми Тате аз нищо не разбрах.

Обясних му, че това е съвсем нормално и че това означава, че трябва да не спира да учи английски. Не да си мисли, аз вече го зная.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Икономическа тема

Мнение от steeN » 21 Авг 2023, 21:06

Най-важното е да няма феодални бизнеси, няма друга защита за работника освен да знае, че може да си вдигне шапката и да отиде другаде. Всичко друго са пожелателни глупости... тогава и мотивацията на хората ще е различна.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 21 Авг 2023, 21:20

Даже не просто другаде в смисъла на друго работно място ами и другаде като географско положение. От София у Варна примерно.
Ся друг въпрос дали е много ок това, ама не трябва да те е страх да го направиш ако се налага. Еле па докато си айляк. По малките населени места е трудно, да....ама пак тия работещите са за бой. Брат ми кат работеше в Балканстрой и вече към края с месеци не им бяха плащали заплати и му викам Абе що просто не спрете да работите. Ай да видим ко ша стане. Да ве уволнат сичките нема как да стане щото нови хора не се събират за 1 ден... Така и така не ви плащат, само обещания, давайте. Е да, де, вика той, ама от 2000 души ще излезем 200..останалите си кютат и се надат некой ден да им платят щото па иначе хептен нема работа. Даже не разбрах накрая платиха ли му всичко или не.
Отдавна беше, ама не вярвам нещо да се е променило кой знае колко. Ще ми върти номера работодателя, па аз ще го гледам и мяукам...как па ще стане тая. Да не говорим че по кодекса работника е толкова защитен, че нема някъде повече..ще ги спукам от дела и ще ги спечеля сичките до едно.
Хм,хм...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Авг 2023, 21:24

bum_bum написа:...Но тази картинка ме накара да се замисля дали е правилно....

Бум Бум, не мога да намеря статията. Някои магазини са се хванали за главите с тези селфчек каси. Народът краде като за последно. И вместо касиерка, сега на всяка каса седи охранител и гледа, дали ще чекираш всичко правилно. Краде се, като се бият грешни кодове. Взимаш скъпи домати, но чукваш кода на евтините. Презалепят баркодовете от една стока на друга. А някои дори не чекират, а само местят от непратеното при платеното...

На всеки 5-6 каси има един касиер, който само тича да оправя грешки. Днес си взех царевица за варене. На селфчека 47 цента, на щанда 17 цента. Оня дойде и вкара някакъв код, за да ми излезе истинската цена...

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 21 Авг 2023, 21:55

А пък това каква простотия ниедна е с тия самостоятелни каси не е истина.
Не сме дорасли до това просто.
А като гледам на къде върви и следващите 100 години няма да дорастнем.
И то не само у нас,а навсякъде. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Авг 2023, 22:06

Вие сте срещу прогреса на човечеството бре , изкуствения интелект навсякъде краде работни места от хората вие сте против :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 21 Авг 2023, 22:16

BMW_POWER написа:

Бум Бум, не мога да намеря статията. Някои магазини са се хванали за главите с тези селфчек каси. Народът краде като за последно. И вместо касиерка, сега на всяка каса седи охранител и гледа, дали ще чекираш всичко правилно. Краде се, като се бият грешни кодове. Взимаш скъпи домати, но чукваш кода на евтините. Презалепят баркодовете от една стока на друга. А някои дори не чекират, а само местят от непратеното при платеното...

На всеки 5-6 каси има един касиер, който само тича да оправя грешки. Днес си взех царевица за варене. На селфчека 47 цента, на щанда 17 цента. Оня дойде и вкара някакъв код, за да ми излезе истинската цена...
това в България нали, за Заки питам

Изпратено от моят 22126RN91Y с помощта на Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 21 Авг 2023, 22:46

BMW_POWER написа:

В кой век живеете в тая Канада?
Поне от 15 години в цяла Европа на тези каси има кантари и дори 20гр да сложиш без да си го прекарал през скенера пищи, както и ако сложиш нещо по-тежко от това което сканираш.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 21 Авг 2023, 23:46

Във века на фейка ахаха.
Хм,хм...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 22 Авг 2023, 0:16

alekangg написа:
BMW_POWER написа:

В кой век живеете в тая Канада?
Поне от 15 години в цяла Европа на тези каси има кантари и дори 20гр да сложиш без да си го прекарал през скенера пищи, както и ако сложиш нещо по-тежко от това което сканираш.

Не ме разбра. Аз слагам домати от $5/кг и ги меря. Но когато вкарвам кода на екрана пиша кода на домати от $2/кг. Или изрязвам баркода от кутия сладолед за $3 и с двойна лепенка го слагам върху кода на сладолед от $5. Примерите са съвсем произволни, не се хващайте за цифрите. Народът краде като обезумял.

Тук сега им дойде "демокрацията" и тепърва ще се учат да си правят сметка и да икономисват. Безгрижният живот свърши.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Авг 2023, 8:23

Вчера по Фокус понеже казаха, че Германия ще вкарва закона за употребата на марихуана за лична употреба и днес Божанката беше гост да изкаже експертно мнение(хехе, защо ли от тая партия :ok: )разправяше за икономическия ефект на това нещо. Първо уж там ще следят целия процес от засаждането, до употребата. Ще ставало в специални клубове, а иначе сам човек у тях ще може да си гледа три растения. И така разправяше как в Холандия оставили мафията без една ръка или нещо такова като почти нямало мафия. Нали е ясно, че мафията ще се насочи към други нелегални дроги или пак ще продава нелегално защото това контролираното ще е много скъпо? Щяла да е по-качествена така. Но вика ще видим ефекта в Германия първо, дали няма да се увеличи броя младежки, които консумират. :mrgreen:
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 22 Авг 2023, 9:54

Това с касите на самообслужване... много трудно става да се обслужиш сам. За една бира трябва да дойде служител, нещо бъгне и се маркира два пъти, някаква цена/отстъпка не е вкарана. Поне 30% от случаите трябва да викаш някой. Иначе да, и аз ги ползвам доста.

А за кой как краде... един комшия още преди 10-15 години в Билла-та много се кефеше, че тегли 3 ябълки, взима етикета и слага 4-тата :clap: Веднъж го хванаха, че е мизерник, но не му пукаше. Същия на бригада в щатите се научи да си краде от супермаркета и т.н.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 22 Авг 2023, 11:14

Аз ги избягвам касите на самоообслужване. Все пак не работя в магазина, че да тегля и да чекирам стоката :lol:
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Авг 2023, 23:24

Дори в Америка откриха, как се става милионер :shock:

Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата