какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
master of the force
Аватар

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от alx » 24 Фев 2013, 19:50

Почти никой средно статистически емигрант не живее на запад заради повечето пари. Много от хората затова отиват и това им е целта, но не остават за това.

В развита страна се живее защото е по- подредена и по- сигурна. Нищо повече.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 25 Фев 2013, 2:45

alx написа:Почти никой средно статистически емигрант не живее на запад заради повечето пари. Много от хората затова отиват и това им е целта, но не остават за това.

пълни глупости.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Фев 2013, 3:10

Bogat-Beden написа:
alx написа:Почти никой средно статистически емигрант не живее на запад заради повечето пари. Много от хората затова отиват и това им е целта, но не остават за това.

пълни глупости.

Не. Просто не си прозрял факта :winky:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 25 Фев 2013, 8:56

Според мен средната класа на всякъде се определя по средният доход за страната,средната класа в примерно Тубаго и Тринидат едва ли могат да си закупят примерно някое БМВ тройчица чисто ново,за разлика от хората от средната класа в Германия или Швейцария,но пък се водят средна класа,в България средната класа се върти около 800-1200 лева на РАБОТЕЩ член на семейството,това че не може да си закупи някой неща или че не стигат парите е съвсем друг въпрос,води се средна класа ,щото има много хора с под тези пари и не много хора с над тези пари.
Това е положението

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 25 Фев 2013, 10:05

Bogat-Beden написа:

пълни глупости.

Що бе колега, аз също съм останал с това впечатление - че в чужбина или се ходи за "подреденото" (ако е за заселване), или ако се ходи за пари - то е да се спечелят и да се върнат в БГ. Но все пак ти си живял там и имаш по-големи наблюдения, които надявам се да споделиш.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 25 Фев 2013, 10:48

Латиносите в Щатите обикновенно са минали нелегално границата и живеят и работят в собствена среда.
Ми не знам - аз видях "тъпи латиноси"
това, че ти си имал предвид някакви не толкова тъпи ... :mhihi:
между другото доста от тези в щатите не са прескочили, а са с 10 г визи ...,
но това си е виждането на чичо Сам по тоя въпрос

Е, мислиш ли че съм събуден или продължавам да спя?

Еми, добро утро тогава!
Какво ти е заключението тогава:
- В БГ се изкарват по-лесно пари и е по-евтино за живот, но е по-гадно.
- В УСА/Канада си е е**ло майката, ама понеже е по-чисто и подродено е по-готино.

Да изведем поне нещо, щото аз оставам с впечатленито, че направо не е за ходене при вас ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 25 Фев 2013, 16:07

Дали си е е..ло или не, тези изводи си ги правиш ти. Аз казвам как е тук и какви са възможностите на средната класа. Написах няколко страници по-рано, че може вместо ипотека да плащам малък наем в скапан квартал, детето да е единственото бяло в класа, но да карам ново БМВ. В този случай ще съм преуспял, нали? Карам БМВ все пак. Въпрос на приоритети. Не пия алкохол (бутилка водка 1.18л най-евтината е 28$), не пуша и предпочитам със спестяванията си да пътувам и да ходя на почивка, а не да се наливам с бира в къщи и да викам, колко е скъпо. Написах по-рано, че местните почти не ходят никъде.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 25 Фев 2013, 17:04

колега да вземеш да откажеш и секса че презервативите сигурно са по 10$ и си слагай въжето .. гледам се имаш за средна класа но живееш доста по бедно и с повече лишения от масата в БГ :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 25 Фев 2013, 20:22

Alexi написа:колега да вземеш да откажеш и секса че презервативите сигурно са по 10$ и си слагай въжето .. гледам се имаш за средна класа но живееш доста по бедно и с повече лишения от масата в БГ :mhihi:

Aйде без персонални (и особенно неуместни) съвети. Аз не давам акъл на никого как да харчи парите си, така и не се нуждая от персонални финансови съветници. Всеки има различни представа за понятието "бедно", и аз мисля че средната класа тук е доста далеч от това. Аз лично предпочитам 80 000$ брутно тук, пред 24-25 000 лв брутно в БГ. Пък ти си дръж евтините алкохол и цигари, мен това не ме влече.
Аз плащам ток (отопление, осветление, топла вода) около 760$ годишно (1100лв) за тристаен малко под 110м2. Нали не си мислиш, че изключвам радиатори при -30С :mhihi: В БГ за двустаен апартамент с демонтирани радиатори и консумация 0м3 ме очешаха 191,07лв за декември. Платих си като поп :bang:

Изображение

Бензина ми го вдигнаха и стигна 1.40$/литър, ти колко ти идва? Има още хиляди неща, но не ми се влиза в безмислени спорове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 25 Фев 2013, 21:00

BMW_POWER написа:... Аз лично предпочитам 80 000$ брутно тук, пред 24-25 000 лв брутно в БГ.
...

Бензина ми го вдигнаха и стигна 1.40$/литър, ти колко ти идва? Има още хиляди неща, но не ми се влиза в безмислени спорове.

хм....
бензин на 2 кинта при брутен годишен доход 115 000 лева в Канада срещу бензин на 2.60 при брутен годишен доход 24 000 лева в БГ....
пък после пак обяснявайте, че живеете отвъд океана само щото е по-подреден и по-сигурен живота.... :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 Roadster 2.8
Мечтае да кара: едно да беше...

Мнение от The7omahawk » 25 Фев 2013, 21:27

Извода, който си вадя е, че в Щатите и Канада услугите ( както и някакви развлечения ) са доста скъпи, но за сметка на това останалите неща са по-евтини... Всеки да си избира кое го влече :)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Фев 2013, 21:41

zazomazo написа:
BMW_POWER написа:... Аз лично предпочитам 80 000$ брутно тук, пред 24-25 000 лв брутно в БГ.
...

хм....
бензин на 2 кинта при брутен годишен доход 115 000 лева в Канада срещу бензин на 2.60 при брутен годишен доход 24 000 лева в БГ....
пък после пак обяснявайте, че живеете отвъд океана само щото е по-подреден и по-сигурен живота.... :mhihi:

за канада не знам, но за америка средното растояние до офиса е 45км в едната посока, а до супермаркета - 10км. и публичен транспорт- няма общо взето.

та тоя евтин бензин върви доста бързо. да не говориме че тия $80к дето ги дадоха за пример са мираж за повечето американци. средния доход на семейство е както казах около $35к/ година.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 25 Фев 2013, 22:00

alx написа:
zazomazo написа:
...

хм....

за канада не знам, но за америка средното растояние до офиса е 45км в едната посока, а до супермаркета - 10км. и публичен транспорт- няма общо взето.

та тоя евтин бензин върви доста бързо. да не говориме че тия $80к дето ги дадоха за пример са мираж за повечето американци. средния доход на семейство е както казах около $35к/ година.

тук твърдиш за емигрантите като цяло, не споменаваш САЩ като частен случай
така, че не е редно да буташ САЩ като критерий спрямо целия свят /съответно личното си мнение като мнение на всички емигранти/ :winky:
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 25 Фев 2013, 22:08

alx написа:

То затова и в Америка е по-евтино ;) Бачкането ми е на 22км в едната посока, жената кара 10км до безплатния паркинг на метрото и към центъра слиза с него. Попаднах на една оферта за цени на паркинг в центъра и ще ви я дам, да придобиете приблизителна представа.

http://www.placebonaventure.com/English/services_3.htm

Това е под хотел Хилтън.

35 000$ на годишна база за двама души е заплата около 8,80-9.00$/час при двама работещи. Не ми се връзва, да не си объркал? Аз писах 80 000$ за двама работещи и това е преди такси. Тук минималната заплата е 9.90$/час, което е към 19 800$ на годишна база :dunno:

Само да допълня, на мен също би ми било интересно как е в ЕС. Имам познати в Испания, Германия и Холандия. Знам, че навсякъде е мор, особенно при испаноговорящите. При тези нива на безработица, заплащането като цяло отива доста надолу :no:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Фев 2013, 22:19

BMW_POWER написа:Не ми се връзва, да не си объркал? Аз писах 80 000$ за двама работещи и това е преди такси. Тук минималната заплата е 9.90$/час, което е към 19 800$ на годишна база :dunno:

верно съм се объркал- сега погледнах - $50,502 in 2011 на семейство. след данъците това е около $40к.

http://en.wikipedia.org/wiki/Household_ ... ted_States
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата