ЗА КАТИНАР - стана пълна тоалетна ! !! !!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 28 Апр 2008, 21:04

Антони,
Кой е тоя университет, дето вади търговци, че аз не знам такъв. Нещо надцени търговията ми се струва :)
Добрият търговец е човек, който добре подвежда клиентите си.

И кой закон е забранил капарото? И такъв закон не знам.
Вероятно защото няма.

И между другото, в много от икономически здравите държави повечето хора са именно предприемачи. Тип занаятчии. Произвеждат стоки или услуги. На дребно.
Тук всички са само търговци, там е проблема, а не че всеки не става търговец. Проблемът е че автомонтьорът вместо да движи сервиз продава бараки. Че същото прави икономистът и заедно с тях - хотелиерът.
Показва западнало стопанство. Защото търговията си е гола спекула с цените. А другите отрасли - просто ги няма.

Аватар
Кара: Кво ли не...

Мнение от Nasti » 28 Апр 2008, 21:17

За университет за търговци не съм чувал... търговец се раждаш, няма как да станеш. Тва ти го казвам като човек продал стотици коли на едро и дребно, видял съм много хора, които се опитаха да продават коли и се отказаха, кои на време кои след фалит... няма значение!

Казвам ти го като търговец, при когото идват клиенти с думите "искам да си купя кола от теб, предната ми е от теб и ме интересува да си купя кола само от теб не искам от друг, ти ми я намери"!

По този въпрос евреите имат една приказка "Не е важно дюкяна да е на кюше, а в него да е Моше".

Факт е че в България всеки, който има шофьорска книжка почна да се занимава с коли, факт е че всеки български гастербайтер в Италия почна да събира коли срещу комисионна, факт е че от този бизнес се изкарват кинти... но това няма да е вечно, купона от миналата година умря безвъзвратно и много скоро спекуланти и хора без сърца, голяма част, от който не правят разлика между отделни модификации при моделите коли, ще фалират или ще сменят професията...
Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...

вълкодав
Аватар
Кара: go na 3ki :)

Мнение от RSxRacer » 28 Апр 2008, 21:25

Nasti написа:............. купона от миналата година умря безвъзвратно и много скоро спекуланти и хора без сърца, голяма част, от който не правят разлика между отделни модификации при моделите коли, ще фалират или ще сменят професията...

като повлекат и нас :banghead: :banghead: :banghead:
20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 28 Апр 2008, 21:27

Щом не го знаеш, не значи, че не съществува. Законът се казва "Закон за защита на потребителя - http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135513678
Не е лошо всичи търговци и потребители да се запознаят с него, а ти обърни внимание на чл. 53.
Иначе си прав, че може да си търговец и без да си предприемач, но в България това е съчетано и опорочено.
Последна промяна Anthony_J на 29 Апр 2008, 0:18, променена общо 1 път

вълкодав
Аватар
Кара: go na 3ki :)

Мнение от RSxRacer » 28 Апр 2008, 21:34

Anthony_J написа:Дзвер, ти наистина знаеш всичко и си готов да спориш с всеки. Шапка ти свалям. Просто си гений, братче. Щом не го знаеш, значи не съществува. Законът се казва "Закон за защита на потребителя - http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135513678
Не е лошо всичи търговци и потребители да се запознаят с него, а ти обърни внимание на чл. 53.
Иначе си прав, че може да си търговец и без да си предприемач, но в България това е съчетано и опорочено.

Чл. 53. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) (1) Доставчикът няма право да приема авансово плащане, освен при изрично съгласие на потребителя за това.

Няма право да приема,а не да иска авансово плащане,а ако потребителя не иска да го приеме може да се откаже винаги.
20 кинта Рушвет,50 кинта Бензин, 100 кинта Задни Гуми - Да си в www.BMWPower-bg.net БЕЗЦЕННО
www.bizzart.info
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 28 Апр 2008, 21:38

Anthony_J написа:Дзвер, ти наистина знаеш всичко и си готов да спориш с всеки. Шапка ти свалям. Просто си гений, братче. Щом не го знаеш, значи не съществува. Законът се казва "Закон за защита на потребителя - http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135513678

Не искам да те обиждам, ама говориш глупости и ме оценяваш без да знаеш.
Това, което си казал, НЕ Е ВЯРНО. Всщност сам се опровергаваш.
Ето ти член 53:
Чл. 53. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) (1) Доставчикът няма право да приема авансово плащане, освен при изрично съгласие на потребителя за това.

Естествено, че сделката и условията по нея са плод на договорка на двете страни.
Съгласно простата истина в този закон:
1. Търговецът може да иска капаро.
2. Купуваът може да откаже.
3. Търговецът може да се откаже от тази сделка, която не отговаря на условията му и да я сключи с друг.

Не знам какв озавършваш или си завършил приятелю, ама не е било качествено.
Отново повтарям: НЯМА ЗАКОН, ЗАБРАНЯВАЩ КАПАРОТО. Естествено, че за да има капаро един трябва да го поиска, друг да го даде и този от който го искат не е задължен да го дава, но и другият с нищо не е задължен.

ПП. RSxRacer ме е изпреварил с минутка.
Последна промяна D3BEP на 29 Апр 2008, 0:15, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от Anthony_J » 28 Апр 2008, 21:41

RSxRacer написа:

Няма право да приема,а не да иска авансово плащане,а ако потребителя не иска да го приеме може да се откаже винаги.

Ей, много йезуитски го изтълкува :)
Искаш ли да дойдем за проба при теб с някой от комисията за защита на потребителите и да ми поискаш капаро за да ми запазиш колата, аз да откажа да ти дам капаро, а ти да ми кажеш, че няма сделка тогава? Веднага ти правят акт за около 500 лв. Това обаче няма никакво значение в конкретния случай. Говорим за коректност на търовците, а не за законови разпоредби. Защо тези, които работите коректно не си създадете някаква асоциация, в която да се приемат само доказано читави търговци и хората да знаят, че като купуват от член на тази асоциация, няма да бъдат измамени и ще им бъдат защитени интересите по някакъв начин? По този начин ще си осигурите стабилен пазар и постепенно ще изхвърлите боклука.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 28 Апр 2008, 21:44

Работата ще се оправи, когато продавача ще е задължен да даде гаранция.
Тогава ще има фалити на пишман търговци. Отделно ще трябва да се подсигури и сервизна база и т.н.

Ееееххх, мечтиии :)

Аватар
Кара: Кво ли не...

Мнение от Nasti » 28 Апр 2008, 21:44

Я ела с някой от комисията за бабината им трънкина да ми напишат акт, за това че аз продавам колата след като не сме се разбрали нищо конкретно, да видиш как и комисия и све ще ги нося из вестниците
Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 28 Апр 2008, 21:45

Ахахаха, да, точно така :lol: Отиди тогава в някоя автокъща и кажи, че купуваш всички коли и после им прати к'вато си искаш агенция да им вземе пари като ги продадат на други :mhihi: :mhihi: :mhihi:
In Ban We Trust!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 28 Апр 2008, 21:50

Anthony_J написа:
RSxRacer написа:

Ей, много йезуитски го изтълкува :)
Искаш ли да дойдем за проба при теб с някой от комисията за защита на потребителите и да ми поискаш капаро за да ми запазиш колата, аз да откажа да ти дам капаро, а ти да ми кажеш, че няма сделка тогава? Веднага ти правят акт за около 500 лв. Това обаче няма никакво значение в конкретния случай. Говорим за коректност на търовците, а не за законови разпоредби. Защо тези, които работите коректно не си създадете някаква асоциация, в която да се приемат само доказано читави търговци и хората да знаят, че като купуват от член на тази асоциация, няма да бъдат измамени и ще им бъдат защитени интересите по някакъв начин? По този начин ще си осигурите стабилен пазар и постепенно ще изхвърлите боклука.

Каква асоциация братле, нали данъци трябва да се плащат...

Интересно ми е тука хората които казват че са коректни търговци, декларирали ли са всичките си продажби? И с какво гарантират, че продават изправна кола? Или по стар български обичай,гаранция нема. Гледаш и купуваш...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Anthony_J » 28 Апр 2008, 21:53

И аз да променя малко

Успех на всички коректни.
Последна промяна Anthony_J на 29 Апр 2008, 0:19, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от soldier » 28 Апр 2008, 22:04

мисля че човека от горубляне е прав за себе си,аз бих постъпил по същия начин
ето ти един пример,обаждаш се по телефона и ми каэваш че вэимаш колата без да се я видял,през същото време идват клиенти и искат да вземат колата но ги връщам защото съм я обещал на теб,идваш и виждаш колата но нещо не ти харесва и не я взимаш,какво правим тогава
това ми се е случвало не веднъж,но все пак си изкарвам прехраната на семейството с това и не бих ти пазил колата
не можеш да купиш кола без да си я видял,и да ми кажеш по телефона че я взимаш е малко несериозно
така че който пръв донесе парички печели,няма за какво да се сърдиш

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 28 Апр 2008, 22:06

И за мен клиентът е най - важен, пък и доста съм се доказал в тази насока в по - големи бизнеси. От почти всичките си клиенти имам обратна референция.
Но клиент се става след платено капаро.
Капарото било забранено. Ти представяш ли си го?

Ще даде мина Марица - изток да кажем на Катерпилар поръчка за земекопна машина за 3 милиона лева .И онея ще пуснат поточната линия за специална поръчка без капаро.
Или Главболгарстрой ще поръча на Нефотхим стотина хиляди тона битуми за асфалтова смес без капаро.
Проста работа, приятелю. Ти с лека ръка закри крупният бизнес по света.
Поздрави!
Последна промяна D3BEP на 29 Апр 2008, 0:15, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 28 Апр 2008, 22:17

Бъркате авансовото плащане и капарото.
Капарото го даваш без договор и ако се откажеш го губиш. Авансовото плащане се осъществява при вече сключена сделка и подписан договор, и не се губи автоматично при евентуален отказ а се задействат клаузите по договора...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата