Каране "на дълго"
Модератор: Общи модератори
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Re: Каране "на дълго"
TNT написа:Доста хора въобще не могат да шофират продължително време. Аз примерно 4-5 часа мога и след работа да потегля. Обаче ми се е случвало след супер натоварен ден, 12 часа яко бачкане и стрес, да мога да се прибирам вкъщи... ама бях в Белград, а личната кола в София, живеех в ПловдивЕба ми се майката, в Белград трафика е лудница, след 1ч30мин още си бях на магистралата в самия Белград. Над 7 часа пътуване, вече след София едвам гледах, в Пловдив даже не си качих багажа - качих мен си и заспах. Та с тези дълги пътувания трябва и много да се внимава, защото в един момент е не само изморително, а и опастно.
преди години с жена ми правехме нощни трипове към Анталия, но вече не си го причинявам това. Разделяме пътя на две и няма никаква драма. Иначе към 3-4 през нощта така ми се приспиваше, че на няколко пъти аха да се блъснем защото задремвам.
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Не съвсем по темата, въпреки че имам и аз какво да напиша, по скоро с молба за съвети и идеи. Става дума за това, че съм замислил дълго пътуване по Европата с колата, вариант самолет и друг вид транспорти не ми представлява интерес, искам да си направя екскурзия по места които искам, и да спирам за колкото искам. Маршрута ми е до Сен Тропе като крайна дестинация, за навръщане не съм сигурен все още, но вероятно през Швейцария, Германия и Австрия. Основният ми проблем, е че никога не съм пътувал навън с кола и всеки съвет, от хора с опит, ще ми е ценен! Първите ми два въпроса са следните - синовете, са на 16 и 14 съответно, имат лични карти. Ще им трябват ли задгранични паспорти? И втория, много важен въпрос - ще имам ли проблем с това, че колата с която ще пътувам, е произведена 1996-та?
only rear wheel drive
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
На територията на ес освен лична карта друго не трябва. Извън Ес според зависи. В Сърбия мисля може също само с лична карта. Колата не бибтрябвало, освен влизане в центъра на некой град.
проучи си къде има винетки, къде са толове и т.н. За предпочитане е да имаш дребни в местната валута. Че май у Франция беше от 5 карти мина 1 зорлем)) И си направи трипа с малко каране да има и кво да гледаш. 200 300 км макс където е по интересното. Аз си избирам някаква точка по средата на района. Там е базата. 100,200 км в посока за разглеждане не са проблем. Тръгваш сутрин, прибираш се вечер, утрето на друго място и така.
Edit паркирането обикновено е проблем. И решението обикновено е скъпо
При възможност си ползвайте местен транспорт.
проучи си къде има винетки, къде са толове и т.н. За предпочитане е да имаш дребни в местната валута. Че май у Франция беше от 5 карти мина 1 зорлем)) И си направи трипа с малко каране да има и кво да гледаш. 200 300 км макс където е по интересното. Аз си избирам някаква точка по средата на района. Там е базата. 100,200 км в посока за разглеждане не са проблем. Тръгваш сутрин, прибираш се вечер, утрето на друго място и така.
Edit паркирането обикновено е проблем. И решението обикновено е скъпо

Хм,хм...
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Може в Сърбия с ЛК, да. Колата няма проблеми, вземи си крушка за къси светлини задължително и габаритни/стоп за отзад.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Ако не са двамата родителя, трябва пълномощно за децата на границата България-Сърбия
- turieca
- кандидат ентусиаст
-
Ако не са разведени или се съдят може и без тези пълномощни. Поне така казаха от гранична полиция преди месец някъде. Има някакви промени от как сме частично в шенген.alekangg написа:Ако не са двамата родителя, трябва пълномощно за децата на границата България-Сърбия
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- astrapower
- младши ентусиаст
-
- Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d
michev написа:Не съвсем по темата, въпреки че имам и аз какво да напиша, по скоро с молба за съвети и идеи. Става дума за това, че съм замислил дълго пътуване по Европата с колата, вариант самолет и друг вид транспорти не ми представлява интерес, искам да си направя екскурзия по места които искам, и да спирам за колкото искам. Маршрута ми е до Сен Тропе като крайна дестинация, за навръщане не съм сигурен все още, но вероятно през Швейцария, Германия и Австрия. Основният ми проблем, е че никога не съм пътувал навън с кола и всеки съвет, от хора с опит, ще ми е ценен! Първите ми два въпроса са следните - синовете, са на 16 и 14 съответно, имат лични карти. Ще им трябват ли задгранични паспорти? И втория, много важен въпрос - ще имам ли проблем с това, че колата с която ще пътувам, е произведена 1996-та?
Основното е да ти се пътува и колата да е надеждна доколкото може разбира се. В тези жеги, радиатори, климатици и т.н трябва да са ОК. Не е приятно да се виси по пътищата на Европа, пък дори и да си платиш асистънс. Влезеш ли в Европа пътуването е ОК, НО връщането е кошмар по граничните пунктове Хърватия-Сърбия и Сърбия-България заради масовото пътуване посока Турция (поне така беше 10-11.07.24 г.). Добре е да се планира пътуването и нощувките, това вече според интересите и местата които ще се посещават. В този сайт https://www.vinetki.eu има инфо къде се изискват винетки, къде е с магистрални такси, както и инфо откъде можеш да си поръчаш винетки онлайн. Всичко бях купил онлайн предварително. Обикновено винтеките са за седмица или 10 дни. Още един съвет, колегите са споменали по-нагоре, при букване винаги уточнявай възможности за паркинг...особено в големите градове, ако ще се нощува по такива. По-добрия вариант е около големите градове, ще си спестите много излишни нерви, а и все пак сте на пътешествие