Въпрос по физика
Модератор: Общи модератори
Re: Въпрос по физика
Grozdanoff написа:Така и не разбрах какво означава понятието "момент" във физиката и какво поражда този въртящ момент в ДВГ, и от какво зависи този въртящ момент?
Кое точно не е ясно?
Силата е тази породена от 3-тия такт на 4 тактов двигател. А рамото е дължината между основната ос на коляновия вал и шийката съответстваща на буталото в 3-ти такт.
А за това кое как се превръща Power (kW) = Torque (N.m) x Speed (RPM) / 9.5488
Единствения начин да се измери мощността на двигател е косветно - чрез измерване на въртящия момент.

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i
- Мечтае да кара: E39 ALPINA B10
M17cH написа:Grozdanoff написа:Така и не разбрах какво означава понятието "момент" във физиката и какво поражда този въртящ момент в ДВГ, и от какво зависи този въртящ момент?
Кое точно не е ясно?
Силата е тази породена от 3-тия такт на 4 тактов двигател. А рамото е дължината между основната ос на коляновия вал и шийката съответстваща на буталото в 3-ти такт.
А за това кое как се превръща Power (kW) = Torque (N.m) x Speed (RPM) / 9.5488
Единствения начин да се измери мощността на двигател е косветно - чрез измерване на въртящия момент.
Благодаря ти колега! Ти си като лъч светлина в мрака на форумната вселена, ти си първият човек, който ми обяснява (знае) какво е момент във форум! Докато има хора като теб, които си споделят знанието, а не просто да пишат глупости на всяка цена, с цел да си вдигнат рейтинга, значи има надежда за интернет форумите. Благодаря!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
Тва написано в тоя форум ми звучи като мега ирония, ама да сме живи и здрави, нямам кво да се обяснявам повече.
Предполагам има и по-добри обяснения за въртящ момент

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
M17cH написа:Тва написано в тоя форум ми звучи като мега ирония, ама да сме живи и здрави, нямам кво да се обяснявам повече.![]()
Колега не се бъзикам с теб, ти го обясни на 100% както го пише в учебниците...
Силата с която слиза буталото надолу умножена по разстоянието между оста на вала и мотовилковата шийка ни дава въртящия момент, в дименсия N.m
Друг е въпроса, че сред журналистите и автомобилисте съществува някакво понятие "нютонов-метър"?!?
Съжелявам ако звуча саркастично, но просто съм малко потресен от темата, която за пореден път ми доказа, че по форумите има куп хора, които говорят без изобщо да знаят за какво става въпрос, а твоето обяснение за въртящ момент е първото смислено, което съм чул във форум / нета !
Защо зачекнах момента? защото в задачата ако се замисли човек, освен силата F имаме и огъващ момент към
"М", но...абе whatever...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно
https://www.youtube.com/watch?v=MBXpB4bDp_o
Между другото в тоя канал много неща са обяснени на сравнително достъпен език.

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
M17cH написа:https://www.youtube.com/watch?v=MBXpB4bDp_o
iron vs aluminium, petrol vs diesel... Интересен канал и наистина обяснява достъпно!

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Моментът е сила по рамо - оттам идва и дименсията [Nm].
Просто не виждам какво има да се обяснява. Осмокласниците във всеки техникум го знаят...

Просто не виждам какво има да се обяснява. Осмокласниците във всеки техникум го знаят...

Excellent! Steven is my name!
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
Сетих се, че има подобна сграда в София. При завършването си 1978 е била най-високата сграда в София и до 2015 държи второто почтено място. В момента е на пето. Интересното е, че е построена отгоре надолу. Като етажите са лети на земята и са вдигани с метални кабели до мястото си. Подобна технология е използвана при изключително малко сгради. Сградата устоява на земетресението във Вранча, въпреки че не е била завършена.

Който му е интересно - линк към статията.
Сега, ако скелетът е "М", то "с" малко ли е или голямо

Който му е интересно - линк към статията.
Сега, ако скелетът е "М", то "с" малко ли е или голямо

- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
Borymeckata написа:Моментът е сила по рамо - оттам идва и дименсията [Nm].
Просто не виждам какво има да се обяснява. Осмокласниците във всеки техникум го знаят...![]()
Така е колега, много се радвам, че и ти продължаваш научната дискусия, и ти и Nickelback и alx показахте завидни познания по физика в темата! Предполагам, че в гимназията се учи какво е момент, причината, заради която го зачекнах е свързана със на задачата и намирането на сложния и комплексен въпрос: дали страната "C" трябва да е по-голяма...
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
ID A написа:Сетих се, че има подобна сграда в София. При завършването си 1978 е била най-високата сграда в София
Сега какво ще кажеш за страна "C", по-малка или по-голяма трябва да е?
- ID A
- кандидат ентусиаст
-
Има снимка, вгледай се и ще намериш отговорът.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Това е по нагледно
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
ID A написа:Има снимка, вгледай се и ще намериш отговорът.
Аз отговорът съм го намерил доста преди ти да пишеш по темата, всъщснот го "намерих", когато видях скицата нарисувана от автора на главната страница на темата...
Попитах теб, сега ти какво мислиш за отговора, тъй като преди защитаваше безумното твърдение да намалим С. Няма значение вече, много хора защитават безумни тези във форуми, така че споко. Важното е, че сега знаеш отговора на задачата!

- ID A
- кандидат ентусиаст
-
Не ми поставяй думи в устата. Нали защитаваш теза "с" да е максимално? Е максимално ли е? Равно е на етажа може би?
- Grozdanoff
- кандидат ентусиаст
-
ID A написа:BMWdrivers написа:здравейте, имаме основа К с константни размери, тежест F също с константни размери. Имаме и свързващо звено М с два константни размера(d и e). Въпросът ми е при - голяма или при по-малка дължина на страната “c”на свързващото звено, цялата конструкция би била по-стабилна по отношение на странично накланяне в посоки L и R. Благодаря
Всъщност Грозданов и Йордан грешат, че с увеличаване на "с", конструкцията К-М-F ще е по-стабилна. Ако се търси стабилност на M-F, да това е така. Колкото по-голяма е "с", толкова по-стабилно ще е. Но когато имаме K-M-F, стабилността се определя от основата "К", а тя е с фиксирани размери и центърът на тежестта на цялата конструкция. И понеже с увеличаване на "с" ще се увеличи и масата на "М", съответно центърът на тежестта ще се вдигне нагоре, то "с" трябва да клони към нула.
Още един брилянтен физик, затова форумите са толкова велики!