Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: Емиграция. Англия или немскоговоряща държава?

Мнение от zAcK » 10 Сеп 2021, 10:49

Petrolhead написа:
zAcK написа:
Petrolhead написа:не знам как я мислите тая швейцария, ама за там има квоти за работни визи за чужденци. и не ги дават лесно. фирмата дето е решила да ти взима, трябва да си даде доста зор

Може и така да е. Просто описаното тук не изглеждаше не изглеждаше толкова страшно :dunno:
https://www.ch.ch/en/working-switzerland-eu-efta/

няма такова нещо швейцария и лесно

Не съм написал лесно :bchug:
Официално явно може да работиш до 3 месеца на година, а ако си допаднете, не звучи толкова сложно кандидатстването и т.н. Но вероятно не е от лесните неща, да. :bchug: Сигурно и тук важи правилото от какви специалисти имат нужда. Ако имаш късмет, няма да е трудно. Ако не им трябват такива, вероятно шансовете са минимални.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 10 Сеп 2021, 11:27

За твоята сфера в Швейцария е достатъчно някоя компания да ти направи предложение. От там нататък го брой, че си взел виза. За други сфери сигурно е сложно, да.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 10 Сеп 2021, 13:31

zAcK написа:
Petrolhead написа:
zAcK написа:
Petrolhead написа:не знам как я мислите тая швейцария, ама за там има квоти за работни визи за чужденци. и не ги дават лесно. фирмата дето е решила да ти взима, трябва да си даде доста зор

Може и така да е. Просто описаното тук не изглеждаше не изглеждаше толкова страшно :dunno:
https://www.ch.ch/en/working-switzerland-eu-efta/

няма такова нещо швейцария и лесно

Не съм написал лесно :bchug:
Официално явно може да работиш до 3 месеца на година, а ако си допаднете, не звучи толкова сложно кандидатстването и т.н. Но вероятно не е от лесните неща, да. :bchug: Сигурно и тук важи правилото от какви специалисти имат нужда. Ако имаш късмет, няма да е трудно. Ако не им трябват такива, вероятно шансовете са минимални.

Човек, имай предвид, че сериозна фирма в Швейцария ще ти проучи и майчиното мляко преди да те наеме, както и повечето сериозни фирми на запад. А снимка във форум с качулка и "старши алкохолик" под ника хич не помагат. :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 10 Сеп 2021, 13:49

NGneer4eto написа:Човек, имай предвид, че сериозна фирма в Швейцария ще ти проучи и майчиното мляко преди да те наеме, както и повечето сериозни фирми на запад. А снимка във форум с качулка и "старши алкохолик" под ника хич не помагат. :mhihi:

Изключително полезно мнение :idea: Благодаря. Вече съм наясно, че и сериозните фирми на запад четат форума, не само милионери от БГ :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 10 Сеп 2021, 14:54

:weed: :weed: :weed:
Е ти ще им дадеш профилите си във всички публични платформи на интервюто, за да ти проверят и "майчиното мляко". Както и личния лаптоп, за да ти проверят трафика, да не си влизал в порнхъб твърде често, както и какви видеа предпочиташ.

Иначе ще повторя, приятел с близко до твоето отношение се премести в Нюрнберг и е много щастлив. Аз работя с фирма от Баден-Вюртенберг (столица Щутгарт) и мога да ти го препоръчам като добра провинция с добър стандарт. Близките до Швейцария части са много красиви, заради планините. Селцата също са уютни и няма много маймуни (баси расистите сме обаче :D )

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 10 Сеп 2021, 15:57

zAcK написа:Да попитам, какво значи това, че в Германия не било същото? Може ли с няколко думи да обясните?

Заплата ИТ в БГ - 4000лв., същата позиция, същия човек в немско ще взима 2000. Двустаен в София 1000лв., в Берлин края на 2019 началото на 2020-а едностайка/боксониера/гарсониера, както искаш го наричай беше 1000 евра. Дьомнерче в Берлин 5 евра, в България 5лв. Техниката е горе-долу едни и същи цени. Услугите нормално са по-скъпи от България. Затва и разликата, че с 4000лв. в София ще си по-добре, отколкото с 2000 евро в Берлин.

zAcK написа:Има и друго. В Лондон има десетки пъти повече обяви за ИТ-та. Заплатите за добри специалисти там са между 70000 и 100 000 паунда. Дори с техните високи данъци пак не смятам, че ще е влошаване на стандарта.

А знаеш ли колко хора ще се борите за една позиция от 100к например? Щото аз знам и шансовете ти пред местните и боядисаните ти гарантирам, че ще са много ниски. Не е невъзможно, но доста по-трудно отколкото в БГ. Последния ми месец в УК мина в кандидатстване по различни обяви. Пусках наред без да подбирам. Където пуснех веднага ми се обаждаха. На ден по 2-3 обаждания минимум. От грубо 100-на проведени разговора никой не успя да предложи по-висока заплата от тази която получавах към него момент във въпросния тогава УК-ски клон на хамериканска фирма. Работа бол, като за целия китайски народ, глад за кадри бол, пари обаче нъцки. Само лондон, но по-високия наем и разходи стопяват разликата.

zAcK написа:И другото много важно. Там технологиите се ползват в пълния им блясък.

Кой те излъга :mhihi: Много е относително в коя фирма ще се нашиеш. Ако ти се работи с последните технологии гледаш финтеците или някой малко по-стабилен стартъп.

zAcK написа:Тук при нас това по някаква причина не се случва, освен при малко компании и програмисти :dunno:

:nono: Няма такова нещо. Ако си забил в някоя фирма с яко легаси шитни може, но далеч не всички компании са такива. Даже, ако трябва да съм честен специално по отношение на използване на технологии сме по-напред от целия DACH например. Там ми се струва, че се движат на забавен каданс. Win 2012 и SCCM за тях са актуални неща например, държат си на on-site неща, а cloud базираните се вкарват много бавно(лични впечатления от работа с няколко немски фирми).

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 10 Сеп 2021, 16:09

Най добре си build-ни една къща до Пловдив с 5-600 квадрата двор и си живей живота спокойно.
Ако не ти се ходи в офис, Remote работа напоследък има колкот щеш.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Сеп 2021, 16:21

Ела в Казанлък ти казах, поне на частно компютри може да почнеш да си оправяш. :mhihi:
Темата отива на никъде вече ми се струва. Изчерпа се и почваме само да разводняваме.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 10 Сеп 2021, 16:37

Човекът търси адекватна среда и държавност, вие за дюнери и за ремонт на комфутури му говорите.. :help:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 10 Сеп 2021, 16:46

madafaka_donkele написа:
zAcK написа:Има и друго. В Лондон има десетки пъти повече обяви за ИТ-та. Заплатите за добри специалисти там са между 70000 и 100 000 паунда. Дори с техните високи данъци пак не смятам, че ще е влошаване на стандарта.

Работа бол, като за целия китайски народ, глад за кадри бол, пари обаче нъцки. Само лондон, но по-високия наем и разходи стопяват разликата.

Баш :yes: Преди време идваше един колега от офиса ни в Челмсфорд в Софийския офис при нас на knowledge transfer. Английски китаец - роден в Лондон, дете на китайски емигранти, но незнаещ китайски грам. Много странно ми беше, защото гледаш го китаец, та китаец, но шпрехащ с 'баси англйския акцент - почти не го разбирах :mhihi: Та той постоянно псуваше "those bloody bastards the stockbrokers..." :censored: Все не му стигали парите заради брокерите (борсовите), според него :mhihi: Казваше, че повечето взимали x2, x3, x5 на неговата заплата плюс бонуси, и от това до голяма степен се определяли цените на светсните имоти и квартири в района. Можело и да ти стигат парите, ама трябвало да "живееш в дупка", според него, ама той не искал в "дупка" и затова все ревял :D А бе странна птица. Беше преди около 5-6 години и не помня точни числа, но казваше че взимал там някъде - около 100k паунда. Беше някакъв синиър-принсипал инженер на около 45-50 (то на тях трудно можеш да им определиш годините "на око" :mhihi: ), но откъм знания имаше сериозни дупки така като си говорехме, та може и затова да е ревал, защото не е бил много конвертируем и най-вече гъвкав, а си е търсел оправдание, знам ли :dunno: Но и аз честно казано се замислям на тия 100k като им удариш данъците (все пак у форумО се казА преди, че 7.5к евро не била заплата и ово е стандарт :mhihi: ) не съм сигурен, какви точно пари ще останат да живееш на свястно място, което е технологичен, еле пък финтек център :dunno: Идеята ми е, че строго си зависи от района и Zack трябва и това да си подбере много внимателно :bchug:

А за технологиите и аз смятам, че не е прав и, че колкото имаме тук достъп и прилагане на технологии, толкова и "там" :ok:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 10 Сеп 2021, 17:01

Nickelback написа:Казваше, че повечето взимали x2, x3, x5 на неговата заплата плюс бонуси, и от това до голяма степен се определяли цените на светсните имоти и квартири в района. Можело и да ти стигат парите, ама трябвало да "живееш в дупка", според него, ама той не искал в "дупка"

Колега индус сам разправяше как прехожда всеки ден по 2ч. с влак...в посока :kuku: Е викам що? Щото много скъпо да съм сам на квартира и живея при нашите. И като си шпрехах с хората там останах с впечатлението, че тва си е стандарт, особено за индийците и чалмарите. В една къща и майката и бащата и децата и зетя и снахата и т.н., всички работят и съответно една къща с наем 2-3к паунда не са им проблем.

Nickelback написа:Но и аз честно казано се замислям на тия 100k като им удариш данъците (все пак у форумО се казА преди, че 7.5к евро не била заплата и ово е стандарт :mhihi: ) не съм сигурен, какви точно пари ще останат да живееш на свястно място, което е технологичен, еле пък финтек център.

На 70к паунда годишна чистата месечна е 4100, на 100к е 5500. 7.5к заплата е в топ 5%, ако не и топ 1% и в немско и в УК и почти навсякъде в европа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 10 Сеп 2021, 17:31

Според мой познати англичани, в Лондон взимат £ 5000/година повече отколкото същата фирма и позиция но в провинцията, заради скъпотията там.
Според същите хора, годишна карта за транспорт+ влак в покрайнините е £ 5000/годишно.
Заплатата трябва да е много голямо число за да дишаш.

В Германия май е по-добре, доколкото знам от мои приятели. Цените там са по-ниски като че ли. Мисля че там ще е по-лесно за живеене.
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 10 Сеп 2021, 17:35

madafaka_donkele написа:На 70к паунда годишна чистата месечна е 4100, на 100к е 5500. 7.5к заплата е в топ 5%, ако не и топ 1% и в немско и в УК и почти навсякъде в европа.
Във форума едвам влиза в топ 30% :mhihi:

zAcK , а имаш ли възможност да изкараш 1 месец ремоут със сегашната си работа на някое еърбнб ? Щото то едно е 1 седмица някъде да изкараш, друго е 1-2 месеца.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 10 Сеп 2021, 17:59

Вие добре го засилвате Зак към пловдивските села, описвате ги все едно френската Ривиера или Хаваите... Зак, казвам ти от личен опит, най-свирепите комари в живота ми са ме яли точно покрай едно пловдивско село, дали не беше Оризари... Имахме мотосъбор, беше близо до стария път от Сф за Пл. Уж полянка, дървета и зеленина, опънахме палатки и... напастта ни налетя. Имало наблизо блато, напоителен канал, може и Марица да е минавала... Няма такъв зор човече, отнесоха ни направо. Аз, дето съм отрасъл покрай Дунава, оная нощ буквално откачих. Лежах в палатката с коженото яке закопчано догоре, с ръкавиците и шлема със затворена слюда и направо ме и-зя-до-ха! Не можах да мигна изобщо, сутринта в муцуната на човек не приличах...

Та викам да внимаваш много с тия пловдивски села, особено ако са покрай Марица или друга вода. Няма спасение от тая напаст, казвам ти!
Последна промяна Borymeckata на 10 Сеп 2021, 18:10, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 10 Сеп 2021, 18:09

TNT написа:
madafaka_donkele написа:На 70к паунда годишна чистата месечна е 4100, на 100к е 5500. 7.5к заплата е в топ 5%, ако не и топ 1% и в немско и в УК и почти навсякъде в европа.
Във форума едвам влиза в топ 30% :mhihi:
zAcK , а имаш ли възможност да изкараш 1 месец ремоут със сегашната си работа на някое еърбнб ? Щото то едно е 1 седмица някъде да изкараш, друго е 1-2 месеца.

Имам, да. Ама със семейството ще е малко сложно.

Като чета мненията на повечето от вас звучи така, че в България е най-добре :dunno:
Само да бяхме малко по-цивилизована държава и да не се крадеше повсеместно.

Иначе Германия към момента изглежда най-добре, ама за там ще трябва да се учи немски.

За Пловдив и комарите, мислим в посока високите села. Там не нападат :mhihi:

-----

Относно технологиите, някои от тях ги има и тук, но за други не сте прави.
Само да вземем предвид дейтацентровете на сума финансови институции там и оборудването осигуряващо low-latency комуникации и всичко приключва.
С какво в БГ може да се сравни :?: :dunno:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата