Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Re: Въпрос за свинско
ако си внимавал повечко в часовете по биология в училище и имаш някакъв микроскоп под ръка можеш и сам да си я провериш
За пример - Повечето ловни дружинки сами си проверяват прасетата

- bavaretca_tns
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Основно на запад и по писти.
Cyberloner написа:ако си внимавал повечко в часовете по биология в училище и имаш някакъв микроскоп под ръка можеш и сам да си я провериш![]()
Имам доста познати от различни дружини и те всички те пращат на проверка, защото в едната от тях преди няколко години почина едно момче около към 20 годишен, а баща му и майка му едва прескочиха трапа с дивешкото свинско а и не само шега не бива, за да ти е мирно по добре си го прати на проверка.
П.П Месото от което са яли е било на скара където няма достатъчна термична обработка.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Предполагам във фризер е един от начините (ако има и други). На мен лично не ми се е случвало да се наложи 

- dankata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Има си вакуум пликове за съхранение. В тях няма проблем да стоят 9+ месеца в хладилник или мазе.
ако ви се налага да съхранявате за толкова време или правите индустриални количества, или не мезите качествено 

- igra4a-c2560xm
- младши ентусиаст
-
- Кара: 30 ки до гроб
- Мечтае да кара: на метан
пичове иследваите прасетата че аз лично съм боледувал от трихинелоза от домашно прасе направено на луканка и е тегава работа с една дума от това няма оправия !!!
- bavaretca_tns
- кандидат ентусиаст
-
cherepa83 написа:как го съхранявате като изсъхне достатъчно и след това не желаете повече ?
bum_bum написа:Предполагам във фризер е един от начините (ако има и други). На мен лично не ми се е случвало да се наложи
dankata написа:Има си вакуум пликове за съхранение. В тях няма проблем да стоят 9+ месеца в хладилник или мазе.
По предишния си пост съм писал че не става да се държи във фризер /пробвал съм във всякакви пликове да го съхранявам, но се развалят вкусовите качества/, по добре на малки дози да се прави или да се замрази преди да се суши, но пак не като да е прясно месото.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
А не става ли да се вакуумира във фолио и в хладилника? Говоря за термо вакуум с машина.
- mejdupraznika
- Потребител
-
- Кара: 4
В духа на темата, а и може сред нас да има хора които опушват я бекон, я сланина и така нататък.
http://www.youtube.com/watch?v=sizLs1srzDs
http://www.youtube.com/watch?v=sizLs1srzDs
- bavaretca_tns
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:А не става ли да се вакуумира във фолио и в хладилника? Говоря за термо вакуум с машина.
В хладилник не съм го пробвал, само във фризера но мисля че за по дълго време дори да няма достъп до въздух /вакумирано/ няма пак да издържи кой знае колко дълго.С такива пликове съм пробвал във фризера и пак като замръзне и след като се размрази сушеното месо му се губи вкуса.За това аз като правя по голяма доза закачам да съхне една част, а другата сурова я слягам да се замрази и като по свърши предишното зареждане закачам на ново.
Нека да се изкаже някой колега технолог да каже колко може да издържи в хладилника вакумирано, но домашно приготвено а не тези с консервантите където ги бутат производителите за да имат по-дълъг срок на годност.
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Суджук може да се съхранява и в дървесна пепел! Нарежда се в дървено сандъче,като между всеки суджук се слага пергаментова хартия,за да не залепне и се засипва с пепел! Така сандъчето се оставя на хладно и тъмно място и суджука издържа до лятото! Леко позасъхва,но узрява допълнително и е идеален за ядене! И във фризера става,във торбичка,но си губи цвета!
- dankata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
bavaretca_tns написа:bum_bum написа:А не става ли да се вакуумира във фолио и в хладилника? Говоря за термо вакуум с машина.
В хладилник не съм го пробвал, само във фризера но мисля че за по дълго време дори да няма достъп до въздух /вакумирано/ няма пак да издържи кой знае колко дълго.С такива пликове съм пробвал във фризера и пак като замръзне и след като се размрази сушеното месо му се губи вкуса.За това аз като правя по голяма доза закачам да съхне една част, а другата сурова я слягам да се замрази и като по свърши предишното зареждане закачам на ново.
Нека да се изкаже някой колега технолог да каже колко може да издържи в хладилника вакумирано, но домашно приготвено а не тези с консервантите където ги бутат производителите за да имат по-дълъг срок на годност.
Всяка година продукцията я слагаме във вакуумни пликове. Следва машинно изсмукване на въздуха и във хладилкик (или помещение с температура 5<10С).
Миналата година последният плик го отворих края на Август. Суджукът си беше същият както при вакумирането - и като вкус, и като твърдост.

- bavaretca_tns
- кандидат ентусиаст
-
dankata написа:bavaretca_tns написа:bum_bum написа:А не става ли да се вакуумира във фолио и в хладилника? Говоря за термо вакуум с машина.
Всяка година продукцията я слагаме във вакуумни пликове. Следва машинно изсмукване на въздуха и във хладилкик (или помещение с температура 5<10С).
Миналата година последният плик го отворих края на Август. Суджукът си беше същият както при вакумирането - и като вкус, и като твърдост.
и си точете ножовете редовно
За това съм писал, че не знам дали ще може да се съхранява в хладилник, за фризер вече съм сигурен че не става.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Да възродим темичката а
аз за сефте ще пробвам със суджук тзи година да видим каква ще я сътворя
аз за сефте ще пробвам със суджук тзи година да видим каква ще я сътворя
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3