Съществува ли Бог?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Съществува ли Бог?

Анкетата свършва на 26 Дек 2013, 19:32

Да
63
44%
Не, всичко е САМО наука
24
17%
Има сили, които не разбираме
56
39%

Общо гласове : 143
старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Re: Съществува ли Бог?

Мнение от spacepl » 28 Ное 2013, 15:32

Четете малко за квантовата физика (много интересно четиво за свободното време) за да разберете защо повечето квантови физици вярват, че има Бог.

http://www.hristiqni.com/novini/lyubopi ... vali-v-bog

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 28 Ное 2013, 15:40

spacepl написа:Четете малко за квантовата физика (много интересно четиво за свободното време) за да разберете защо повечето квантови физици вярват, че има Бог.

Това намекнах и аз, малко по-назад в темата.
Благодаря.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 28 Ное 2013, 15:50

Не че нещо, но това противопоставяне "наука-религия" за мене е пълна идиотия.
Едното няма общо с другото и изобщо не си заслужава човек да се занимава с такъв спор.
На мен лично този спор ми звучи по следния начин:
"Как е възможно да харесваш кюфтета? Много по-добре е обезмаслител марка Х"
Връзката е, че може да ползваш такъв препарат, за да обезмаслиш кюфтетата. Това обаче не прави спора смислен...
Религията е за хора без път и цел в живота, на които им трябва висша сила, на която да се уповават, да следват учението и и да намират смисъл в живота си. (Тук подчертавам, че последното изречение, както и целият пост е лично мнение, с което не ангажирам и не искам да обидя никого. Научил съм се, че в този форум много неща се приемат лично, особено от хора към които не е насочен постът)
Това си е абсолютно човешко изобретение и нищо повече.
Науката си е нещо съвсем друго и в никакъв случай, не са взаимно изключващи се. Също така част от науката изучава религиите и т.н.
Освен това е грешка е да се приема, че атеизъмът е вид религия. Не е. Това е липса на такава. Грешка е да се иска от атеистите да доказват че няма бог. Те (и аз в т.ч.) не твърдят че такъв няма. Не твърдят и че има. Не твърдят нищо. Съответно не трябва да доказват нищо. Това не е общност, а начин на мислене и разсъждение. Аз като не карам ски, не се определям като "аскиор" и не членувам в клуба на аскиорите.
Та така... Много може да се философства по въпроса, но както е от хилядолетия - безрезултатно.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 28 Ное 2013, 16:00

spacepl написа:Четете малко за квантовата физика (много интересно четиво за свободното време) за да разберете защо повечето квантови физици вярват, че има Бог.

„Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог”.

Това обяснява вярата им в бог. В началото разбират нещата, за които науката има обяснение. След това навлизат в материя, която им е непонятна и тъй като е най-лесно, започват да си обясняват нещата с бог... След 100 години науката ще е достатъчно напреднала, за да разгадае това, което сега ни се струва божие дело. Тогава ще има други неща, които ще са необясними и ще са божие дело... И т.н....
Това че нямаме достатъчно познания, за да си обясним нещо, не значи че то е създадено от някакви свръхестествени сили, т.е. бог...

И накрая да завърша с една мисъл на един император:
Religion is excellent stuff for keeping common people quiet.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 28 Ное 2013, 16:25

Ето малко по темата.

http://www.mystics.eu/fizika/165-michio ... i-bog.html

ПС: Мичио Каку - физик-теоретик

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 28 Ное 2013, 16:35

K_Ilkov написа:
_galio_ написа:Можеш ли да приемеш, че не ги прави той (в работилница ли си го представяш?), а те сами се правят такива в предишни инкарнации. Да речем - нанасяш вреди в тоя ти живот, в другия си ограничен физически или ментално.

И изобщо ти говориш за някаква персона. Можеш ли, да речем, да си представиш, че Бог е нещо като гравитацията - просто го има.

така го описа колегата бе ... ето ...

Elesar74 написа:Същественият въпрос е, какво правим ние, във връзка с това, че съществува Бог, Който се явява наш Създател и като такъв има изкл. права над нашият живот. Също както един грънчар с една буца глина може да направи ваза или гърне. За мен това е същественият въпрос, да ме извинява колегата.

върху това, че просто го има не съм мислил ... признавам си ...

ти мислил ли си върху възможността след смъртта просто да си умрял?

Вече писах в една друга тема, започната от drago_pavlov.

ето аз ти казвам ... не виждам > не вярвам ... ти защо вярваш?
питам сериозно ...

Питаш сериозно? Колко сериозно, позволи ми да се усъмня. Аз не обичам празните приказки и нищо не казването. В темата на drago_pavlov, който каза, че търси истината, писах достатъчно по въпроса. В последващите коментари, вкл. и твоят, не видях никаква срещуположна аргументация по същество, на това, което бях казал. Очаквах някой да каже, бъркаш колега, защото.... Темата и досега е отворена, някой може да се вкл. по същество и да дебатираме сериозно. Не виждам тази тема по какво се различава от другата. И да изброя тук 100 причини да вярваме в Бога, какво? Вярата в Бога е убеждение за неща, които не се виждат. Затова е вяра. Аз не мога да материализирам Бога, да Го сложа под микроскоп и да кажа, ето ви Бог, вярвайте в Него. Нали не мислиш, че това е сериозно? Но именно това с крие във въпроси като поставеният, такива глупави искания. Не ми казвай, че тук някой живо се интересува има или няма Бог и смята да промени нещо в живота си, във връзка с отговорът на този въпрос. Тази тема е като всички други, а и ми беше казано, че това е автомобилен форум. Това сякаш обяснява всичко. Излез навън, огледай се, погледни нощното небе, погледни се в огледалото и кажи с чиста съвест и ръка на сърцето, всичко това е случайност, а моите прадеди са амеби и зелени еуглени. Писано е, че един ден Бог ще съди хората, дори само за това, че не са видели в заобикалящата ни действителност, Неговата ръка. Аз само те побутвам, пък ти ако питаш сериозно, както казваш, действай.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 28 Ное 2013, 17:14

Elesar74 написа:Аз не обичам празните приказки и нищо не казването.

Ми досега не видях да отговаряш на това, което питам.
само ме вкара в постановката, че като признавам, че Бог греши значи признавам, че го има ...

Elesar74 написа:В последващите коментари, вкл. и твоят, не видях никаква срещуположна аргументация по същество

Elesar74 написа:Очаквах някой да каже, бъркаш колега, защото....

Моя аргумент е следния, ако досега не е станало ясно:

Бог/Създателя допуска грешки и/или прави кофти работи ...
Или не му е толкова висш разума или създава неприятности на хората ...
Представляват го тук на земята алчни и нечистоплътни хора ...
Какъв и е тогава смисъла на тая висша сила?
И защо аз трябва сляпо да вярвам, че дори и гадостите, които се случват са за мое добро?

Elesar74 написа: Писано е ...

Къде и от кой е писано?
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 28 Ное 2013, 19:52

Освен всичко друго , вярващите са много тънкообидни ,леко надменни и нежелаещи да влязат в дискусия с въпроси и отговори.
Много ме забавлява заплахата, че даже и тези, които се съмняват ще бъдат наказани

Всички учени :lol: Кои всички, :mhihi: колеги? Сигурно всички съветски ?
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 29 Ное 2013, 0:10

Така както върви дискусията се очертава ,че отговорите в анкета се припокриват.

Демек някой казват ,че бог не е брадат дядо дето е зарил динозаврите за да ни изпита вярата, а просто е олицетворение на някаква природна сила(примера с гравитацията), което пък се припокрива с отговора -все още има сили които не разбираме, което пък включва и отговора -всичко е наука, но тя още не ги е обяснила.

Та моето мнение е ,че всичко е наука, не задължително тази на която сме свикнали и има още ДООСТА неща които незнаем.

Що се отнася до религия и там всичките билейски, корански и т.н. щуротии - пълни глупости :no: :no:
Няма по голяма демагогия и по голям паметник на човешката глупост и страх от религията, в същото време гениален инструмент за контрол....
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 29 Ное 2013, 10:00

K_Ilkov написа:
Elesar74 написа:Аз не обичам празните приказки и нищо не казването.

Ми досега не видях да отговаряш на това, което питам.
само ме вкара в постановката, че като признавам, че Бог греши значи признавам, че го има ...

Elesar74 написа:В последващите коментари, вкл. и твоят, не видях никаква срещуположна аргументация по същество

Elesar74 написа:Очаквах някой да каже, бъркаш колега, защото....

Моя аргумент е следния, ако досега не е станало ясно:

Бог/Създателя допуска грешки и/или прави кофти работи ...
Или не му е толкова висш разума или създава неприятности на хората ...
Представляват го тук на земята алчни и нечистоплътни хора ...
Какъв и е тогава смисъла на тая висша сила?
И защо аз трябва сляпо да вярвам, че дори и гадостите, които се случват са за мое добро?

Elesar74 написа: Писано е ...

Къде и от кой е писано?

E, това аргумент ли е колега? Размисли сам. Ако аз твърдя, че си идиот, нали трябва да го докажа, да се аргументирам? Така само да го кажа, не става. Какво правиш ти? Не правиш ли същото? Казваш, че Бог допуска грешки, прави кофти работи. И как ще го докажеш? Гледаш някакви хора и съдиш по техните действия за Бога? Къде е логиката в това? Не ти ли минава през ума, че тези хора са като всички останали, грешни, податливи на изкушения, управлявани от страстите и прищевките си? И мислиш, че и Бог е такъв, така ли? Само защото някакви хора се представят за Негови представители, значи ли че са такива наистина? И ти виждаш, че тези хора са алчни и нечистоплътни и приписваш същото на Бога ли? Мисля, че трябва отново да седнеш и да размислиш и да претеглиш това, на което му викаш аргументи. За писаното. Писано е в Библията.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 29 Ное 2013, 10:09

Elesar74 написа:Казваш, че Бог допуска грешки, прави кофти работи. И как ще го докажеш? Гледаш някакви хора и съдиш по техните действия за Бога? Къде е логиката в това? Не ти ли минава през ума, че тези хора са като всички останали, грешни, податливи на изкушения, управлявани от страстите и прищевките си?

Той edit: ИлKOв май имаше друго предвид като каза, че бог греши - физически и ментално недъгави хора, които така са се родили.
А вие като не можете да "оправдаете" тези грешки на бога, удобно си го интерпретирахте по свой начин, визирайки престъпници и други грешници, за които бог не бил виновен...
Последна промяна drago_pavlov на 29 Ное 2013, 10:32, променена общо 1 път
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 29 Ное 2013, 10:12

klintan66 написа:Много ме забавлява заплахата, че даже и тези, които се съмняват ще бъдат наказани

Съмнението е много гадно нещо, кара човек да мисли по разни въпроси :mhihi:

Elesar74 написа:E, това аргумент ли е колега? Размисли сам. Ако аз твърдя, че си идиот, нали трябва да го докажа, да се аргументирам? Така само да го кажа, не става. Какво правиш ти? Не правиш ли същото? Казваш, че Бог допуска грешки, прави кофти работи. И как ще го докажеш? Гледаш някакви хора и съдиш по техните действия за Бога? Къде е логиката в това? Не ти ли минава през ума, че тези хора са като всички останали, грешни, податливи на изкушения, управлявани от страстите и прищевките си? И мислиш, че и Бог е такъв, така ли? Само защото някакви хора се представят за Негови представители, значи ли че са такива наистина? И ти виждаш, че тези хора са алчни и нечистоплътни и приписваш същото на Бога ли? Мисля, че трябва отново да седнеш и да размислиш и да претеглиш това, на което му викаш аргументи. За писаното. Писано е в Библията.

Или се правиш, че не разбираш или наистина не разбираш това, което пиша ...
Няколко пъти писах не говоря за лош характер, а за болести и недъзи ...

Какво да доказвам?
Виждал ли си хора с недъзи и болести - вродени?

Обясни ми като е всемогъщ Бог защо ги прави тези хора, защо допуска страданието?

Последните две удебелени някак си си противоречат за мен поне ...
Аз доколкото знам Църквата и Библията имат известна връзка ...
Последна промяна K_Ilkov на 29 Ное 2013, 10:33, променена общо 1 път
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ///M43
Мечтае да кара: в изтребителната авиация
Детайли за колата: компот в сливов цвят

Мнение от _galio_ » 29 Ное 2013, 10:26

K_Ilkov написа:върху това, че просто го има не съм мислил ... признавам си ...

ти мислил ли си върху възможността след смъртта просто да си умрял?

ето аз ти казвам ... не виждам > не вярвам ... ти защо вярваш?
питам сериозно ...

Мислил съм върху всякакви възможности, да. Какво според теб е Животът, откъде идва, как се случва? Оттам идва и въпросът какво представлява смъртта и какво може да има след нея.

Но не става само с мислене, трябва и четене - от предишни поколения има оставени много свидетелства и светоусещания, нямам предвид само религиозни книги, а фолклор и традиции.

По много въпроси има припокриване в традициите на различни, отдалечени култури, които са подозрителни :)

Много четене трябва и много критично мислене. Да вярвам - не вярвам. Не ползвам вяра :)

Това "не виждам-не вярвам" има доста слабости. Ти надали виждаш атомите и електроните, но си ги учил и си ги приел за чиста монета. Е, не е ли това чиста религиозност? Виждап и пипаш парите, но те фикция, срещу тях не стои нищо освен обществения договор да ги ползваме. Ти вярваш в покупателната им способност, но тя се мени и отново е фикция - не е ли това отново чиста религиозност?

Ти явно си приел, че всичко е разционално, а това е само една част от нещата. Освен разум може да ползваш и интуиция, като се стараеш да я развиваш.

Всичките ти мнения идват от схващането, че Бог е някаква персона, която има конкретни намерения.

Нека ползвам метафора по темата - можеш ли да си представиш Бог като програмист? Който да речем пуска игра, например Age of empires. Той е задал едни спецификации, едни алгоритми и нещата си вървят по тях. Замислял ли си се например на подобна игра, какво представлява животът на една единица от first person view? за теб е една чертичка, която намалява и човечето изчезва, но ако имаш ресурс, създаваш друго. Та - колко е смислено човечето да мрънка, че Бог му е отредил някаква съдба? Значи то си има алгоритми и те си работят - това е положението. Ако програмистът види бъгове или иска да "поправи" нещо, обикновено пуска друга версия, нали? А преди това има "демо версии", които се затриват, но остават в традицията като митове и легенди, нали :) И като ти приключи играта, можеш да играеш отново след някакво време, можеш да станеш и да смениш играта, можеш каквото прецениш.

Това е само пример горе, но в него има Създател, има играчи, има правила, иам възможности и категорично - има я твоята свободна воля. И ако приеме, че всичко е от Бога, а човекът е по негов образ и подобие, то и програмистът имитира божественото, нали така?

В допълнение - "Облакът Атлас" предлага визия точно по тия теми, гледай като можеш, ако вече си, гледай го пак.
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 29 Ное 2013, 10:54

K_Ilkov написа:
klintan66 написа:Много ме забавлява заплахата, че даже и тези, които се съмняват ще бъдат наказани

Съмнението е много гадно нещо, кара човек да мисли по разни въпроси :mhihi:

Elesar74 написа:E, това аргумент ли е колега? Размисли сам. Ако аз твърдя, че си идиот, нали трябва да го докажа, да се аргументирам? Така само да го кажа, не става. Какво правиш ти? Не правиш ли същото? Казваш, че Бог допуска грешки, прави кофти работи. И как ще го докажеш? Гледаш някакви хора и съдиш по техните действия за Бога? Къде е логиката в това? Не ти ли минава през ума, че тези хора са като всички останали, грешни, податливи на изкушения, управлявани от страстите и прищевките си? И мислиш, че и Бог е такъв, така ли? Само защото някакви хора се представят за Негови представители, значи ли че са такива наистина? И ти виждаш, че тези хора са алчни и нечистоплътни и приписваш същото на Бога ли? Мисля, че трябва отново да седнеш и да размислиш и да претеглиш това, на което му викаш аргументи. За писаното. Писано е в Библията.

Или се правиш, че не разбираш или наистина не разбираш това, което пиша ...
Няколко пъти писах не говоря за лош характер, а за болести и недъзи ...

Какво да доказвам?
Виждал ли си хора с недъзи и болести - вродени?

Обясни ми като е всемогъщ Бог защо ги прави тези хора, защо допуска страданието?

Последните две удебелени някак си си противоречат за мен поне ...
Аз доколкото знам Църквата и Библията имат известна връзка ...

drago_pavlov написа:Той Илчев ...

Чшшш ПАвлов ше ми купуваш кърпа ли там кво се правеше като преименуваш някой :mhihi:

За болестите. Според мен не можеш да зададеш този въпрос на Бога. И аз не мога. Нека да обясня защо. Това, че се раждат такива хора, не е от моята компетенция, понеже не съм аз направил така, че те да се родят. Дори аз не съм се родил по мое желание или нежелание. Ако Бог е решил някой да се роди така, кой съм аз да му кажа, защо този човек се е родил така? Понеже това значи, аз да мога да държа сметка на Бога. Това е невъзможно. По-добре, благодари на Бога, че днес си е събудил жив и здрав, имаш компютър от който да пишеш и можеш да се радваш на живота, за разлика от много други, които нямат и половината на това, което ти имаш, даже и половината на половината, да не кажа повече. А защо някой се ражда така, не е твоя работа, нито моя, понеже това не зависи нито от тебе, нито от мене. Със сигурност Бог има послание за хората в тези случаи. Ти не знаеш какво Бог е приготвил за тези хора, които в този живот страдат по този начин. Писано е пак в Библията, че сегашните страдания са нищо, в сравнение с това, което следва. Нищо. И това е за страданията, които идват от Бога. Понеже за Бога този живот е една секунда, а за нас е всичко. Какво са 60-70-80 г. в сравнение с вечността? Божиите цели са вечни, не са временни. Това, че определени хора страдат сега, те ще бъдат компенсирани за това си страдание, ако са го получили от Бога. А други, които не са страдали, но са си вирили носовете много, ще получат страдание, което не могат да си представят и в най-лошите си кошмари. Ето ти днес не страдаш, не си се родил със синдром на Даун или някое друго гадно заболяване. И вместо да благодариш на Бога, ти се взираш в неща, които не са ти работа да гледаш. Разбираш ли ме? Понеже ти на едно дете със синдрома на Даун не можеш да му помогнеш и на него твоето съжаление не му трябва. Което си е просто едно безсилие, да не кажа и лицемерие. На него му трябва Бог, понеже само Той може да му помогне, от Него зависи. Той може или да го изцели или да му даде сили да изживее живота си по този начин, заради това, което го очаква. Всички страдания на такива хора, са безсмислени от гледна точка на времето, ако са само за този живот. Но от гледна точка на вечността, всичко си идва на мястото. Не ти е работа г-н Илков, да питаш защо някой се е родил така. Гледай себе си и мисли за деня, когато ще трябва да се изправиш пред Този, който те е създал и е направил така, че ти да се родиш нормален. Мисли какво ще му кажеш. А за тези хора не мисли, има кой да мисли за тях. Те не са грешка, те са се родили с цел. Това, че ти не виждаш тази цел, не значи, че тя не съществува. Бог не мисли както ти и аз мислим. Писано е, че Бог довежда до раждане. Ако Той прави някои деца да се раждат такива, то Той има основателна и сигурна причина, това да е така. И аз ти предложих обяснение за тази причина, от гледна точка на вечността. С една дума, тези хора ги очаква награда, която нито ти, нито аз, нито никой, може да си представи. Тя със сигурност обаче не е F10 M5 или нещо подобно.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 29 Ное 2013, 10:55

_galio_ написа:Какво според теб е Животът, откъде идва, как се случва?

По много въпроси има припокриване в традициите на различни, отдалечени култури, които са подозрителни :)

Това "не виждам-не вярвам" има доста слабости. Ти надали виждаш атомите и електроните, но си ги учил и си ги приел за чиста монета. Е, не е ли това чиста религиозност? Виждап и пипаш парите, но те фикция, срещу тях не стои нищо освен обществения договор да ги ползваме. Ти вярваш в покупателната им способност, но тя се мени и отново е фикция - не е ли това отново чиста религиозност?

Всичките ти мнения идват от схващането, че Бог е някаква персона, която има конкретни намерения.

За човека живота идва от едни яйца задържа се малко в други яйца и после почват мъките ...
Тва ако ползваме началото на темата в комбинация с познатите ми методи за производство на хората a.k.a. бозайници ...

Също така има и сериозно припокриване между фолклор и религия, което не е съвсем случайно
защото методи за управление и манипулация на хората са били нужни навсякъде и винаги.

За "не виждам-не вярвам" си прав ... , но тук или поне аз не твърдя, че всичко което се случва сега
е вярно, правилно и тн. Напротив последните няколко десетилетия света върви на много зле и в много
измеслена посока, която води и ще доведе до груби проблеми с близко бъдеще ...

Аз за Бог схващане нямам, така го представят така питам ...
Ако ми кажеш, че е имагинерна сила бих задал същите въпроси .

Геймърския пример ще го пропусна, щото не се мисля, че изобщо има нещо близко до реалното ...
Факт е обаче, че има хора, които седят някъде и определят съдби по този начин ... повтарям ХОРА ...
Изображение

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата