Зимни гуми - размисли и страсти.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар

Re: Зимни гуми - размисли и страсти.

Мнение от F3P » 17 Окт 2012, 20:28

bum_bum написа:Е чак пък 2 сезона ..

Звучи леко прекалено ама това си е моето мнение. Закъсвал съм с 3 годишни гуми на места и при условия които 1г. по-рано не са били проблем за същият комплект гуми. Този компромис да карам 3-ти сезон едни гуми ми струваше 8-9 часа престой в студа, много нерви и почти провалена почивка- втори път такава грешка НЕ правя.
Ако нямам пари за 4 нови гуми ще купя само 2бр. за двигателният мост, ако и за толкова няма пари няма да излизам от града зимата- на 3-ят сезон зимните стават само за градско. Тоест и да закъсам не ми дреме, просто зарязвам колата и си отивам на топло- аз на стара гума вяра нямам. Размера на грайфера е важен, ама и ЕГН-то на гумата е важно. Който иска да кара с някакви вкочанени от старост гуми- аз като прост ще карам с нови. И като всяка зима ще помагам на разни икономисали от гуми дето закъсват на смешни места.

ПС: Някой ще каже сигурно: "Ти луд ли си, само 2 сезона :kuku: Знаеш ли колко струват 18 цола гуми бе- как да ги хвърлям толкова рано :?: " Решението е просто- тея коли могат да се карат и с 15 или 16 цола. Явно обаче за някои хора е по-важно как им изглежда колата отколкото сигурността им.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 17 Окт 2012, 20:36

bmw-maximilian написа:Това за всесезонната гума е пълна глупост.Тази гума става за страни където няма сняг,и гумата може да се ползва и лято и зима,за през зимата става поради простата причина,че няма сняг и просто е студено,и въпреки това зимната гума ще има по добър спирачен път и поведение през зимата от колкото тая всесезонна пародия...

:shock: :shock: :shock: Тва от кой квартален разбирач го научи ? Купих 3ката с Вредащайн Куатрак 3 или 4 не помня . Бяха на 3 сезона и грайфер не повече от 5мм - на сняг се представиха отлично . Вярно не са като Уинтър Спорт 3Д но са абсолютно достатъчни . Един тон глупости се пишат за всесезонните гуми , защото са трън в очите и на производители и на гумаджии - сещай се защо .
ПС: Някой ще каже сигурно: "Ти луд ли си, само 2 сезона Знаеш ли колко струват 18 цола гуми бе- как да ги хвърлям толкова рано " Решението е просто- тея коли могат да се карат и с 15 или 16 цола. Явно обаче за някои хора е по-важно как им изглежда колата отколкото сигурността им.

айде и другия масон ще апострофирам - там дет хора за закъсвали с нови гуми , съм минавал с Ласса на 7 сезона , изпечена и нацепена като на плъх опашката . Това на праисторическа кола с предно и никаква следа от системи за сцепление .
Много често обвинявате гумите за лошата обстановка или липсата на опит в зимното каране . Правилно съхранявана гума , карана само зимата на 3тия сезон си е напълно доволна . Сега вярно е че хората от форума карат минимум по 50 000 км на година , ама за тях не говорим :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 17 Окт 2012, 20:45

acho.rs написа:
bmw-maximilian написа:Това за всесезонната гума е пълна глупост.Тази гума става за страни където няма сняг,и гумата може да се ползва и лято и зима,за през зимата става поради простата причина,че няма сняг и просто е студено,и въпреки това зимната гума ще има по добър спирачен път и поведение през зимата от колкото тая всесезонна пародия...

:shock: :shock: :shock: Тва от кой квартален разбирач го научи ? Купих 3ката с Вредащайн Куатрак 3 или 4 не помня . Бяха на 3 сезона и грайфер не повече от 5мм - на сняг се представиха отлично . Вярно не са като Уинтър Спорт 3Д но са абсолютно достатъчни . Един тон глупости се пишат за всесезонните гуми , защото са трън в очите и на производители и на гумаджии - сещай се защо .

Мой колега с Greatwall кара миналата зима с всесезонни Goodyear Wrangler. Каза, че нямал никакви ядове с тях... Все пак е джип и за катерене му вярвам, ама спирането ми е малко съмнително :roll: И аз тая седмица трябва да получа същите за моя таралясник, та ще видим. За сега съм положително настроен към тях :D
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 17 Окт 2012, 20:56

Ачо ти сега 3-ката с всесезонни гуми ли я караш :?:

https://www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s

2:17 :wave: :wave:

и после 3:04
Последна промяна Maxmadness на 17 Окт 2012, 21:04, променена общо 2 пъти
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 17 Окт 2012, 21:00

Dirty M5 driveR написа:За Sava - не са кой знае какви гуми, ама ако наистина караш толкова малко ще ти свършат работа няколко години подред, естествено ако не ги караш и лятото. Тогава каквато и зимна гума да е, ще се опече.

Е то тогава се обезсмисля напълно. Гумите не вярвам да се продават под 140лв/броя, а на тази цена ще си намеря добри зимни гуми. Целта е поне 2 лета и 2 зими да изкарат, като естествено не очаквам перфектно поведение, обаче ако ще се изпекат още първото лято, просто няма смисъл от покупката им.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 17 Окт 2012, 21:04

Темата става все по интересна и изчерпателна.Оказва се че всъщност всички гуми налични на пазара са подходящи за зимни условия.Нещо повече даже ..те са уникални и с невероятно сцепление всички без изключение.Всяко едно закъсване дори с гуми "нацепени като на дърт плъх опашката" всъщност е грешка на драйвера.Даже вече имам притеснения защо се изпускат регенератите ? Тия перфектни за българския шофьор и пътна обстановка гуми гуми .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Аватар

Мнение от F3P » 17 Окт 2012, 21:30

Извинете за :OT:

acho.rs написа:....там дет хора за закъсвали с нови гуми , съм минавал с Ласса на 7 сезона , изпечена и нацепена като на плъх опашката ....
Много често обвинявате гумите за лошата обстановка или липсата на опит в зимното каране...

Оооо, господин "разбирача" се обади :mhihi:

Я първо да почнеш да въртиш повече от 5000км. на година и тогава да ми даваш акъл за гуми, умения, зимно каране и подобни важни неща... Като гледам си икономисал от цената на колата като си я взел с грешен волан (ако си дал повече от 2000лв. за тая пародия на автомобил ти разрешавам да се самоубиеш като скочиш с "колата" от някоя висока скала)- 100% икономисваш от какво ли не още при обслужването и. Че караш с гуми 17-та употреба с ДОТ в идеалният случай от 2007-ма година е ясно, ама съм и 90% сигурен, че караш с летните гуми през зимата докато падне сняг. И тогава слагаш поредните зимни 17-ки с 3-4мм. грайфер и по-дърти от баба ти купени за "огромната" цена от 25лв./бр...
Хващам се на бас на бутилка хубаво пиене*, че с твоята кола, с твоите гуми, в тежки зимни условия, на избран от теб гаден и непочистен баир аз ще изкача ТВОЯТА кола (на която си свикнал и познаваш) по-високо от теб. Само с условие да я покарам 5 мин. да я усетя. А с моята ще се кача още по-високо.

*- да се чете минимум като пълнолетен "Макалън"
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 17 Окт 2012, 21:54

bmw-maximilian написа:Ачо ти сега 3-ката с всесезонни гуми ли я караш :?:

https://www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s

2:17 :wave: :wave:

и после 3:04

Със Уинтър Спорт я карам , но това защото лятото седи на слънце по цял ден и всесезонна гума би се изпекла прекалено много .
Тия клипове как покзаваш - по-горе се изтапаниха че зимна гума спира на мокро , по-добре от лятна . За всесезонните как да ти кажа - ТРЪН СА В ОЧИТЕ НА МНОГО ХОРА . За меки/градски зими са напълно достатъчни . Особено една кола с предно и особено АВД са абсолютно достатъчно . Само че с тия гуми няма да даваш по 50-100лв всяка пролет и есен , на гумаджиите за 15минути работа . Още по-страшно е че няма да даваш (средно) 1600лв за 2 комплекта гуми а ще минеш със 800 лв . Та те за тва не може да си намериш всесезонни гуми - почти не внасят и не предлагат .За мощно БМВ със задно , което ще раздава газ на Витоша , не са най-добрия избор , но инак са напълно приемливи .
Говорих за това нещо преди няколко години у форума и тогава местни специалисти ми обясняваха какви глупости съм написал. Е както казах - Е46ца ми дойде с такива гуми - изобщо не забелязах че са ол сиизън , защото ламелите и блокчетата на протектора са идентични . Чак след месец като ги свалях , зацепих че куатрак са всесезонните на Вредащайн .
Темата става все по интересна и изчерпателна.Оказва се че всъщност всички гуми налични на пазара са подходящи за зимни условия.Нещо повече даже ..те са уникални и с невероятно сцепление всички без изключение.Всяко едно закъсване дори с гуми "нацепени като на дърт плъх опашката" всъщност е грешка на драйвера.Даже вече имам притеснения защо се изпускат регенератите ? Тия перфектни за българския шофьор и пътна обстановка гуми гуми .

Със стария рак с гумите за които ти говоря съм минавал през места където с А6 със зимни 15ки 195ци съм буксувал като луд . И това ти говоря не през 3 години а в един и същи ден . В случая това че старите гуми са 155ци играе по-голяма роля , но беше очевадно че силното изпичане и остаряване на гумата , не понижи качествата и толкова , колкото се очакваше .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Окт 2012, 22:20

Аз преди години като си взех първите 18-ки за купето тъй като бяха много големи джанти за тогавашните разбирания. Съответно гумите зверски скъпи и не ми се даваха пари за 2 комплекта, а не обичам да си купувам втора ръка и си взех Дънлоп СП Спорт 01 Ол Сийзън. Лятото си бяха съвсем прилична лятна гума, а зимата не съм закъсвал никъде с тях.

Много вероятно да не са били върха на сладоледа, но определено зимата са по-добри от летни и лятото са по-добре от зимни :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 17 Окт 2012, 22:21

acho.rs ти си знаеш най добре.За мен лично най добрата гума е новата и зимна гума след 2ия сезон вече е едно голямо нищо ако ще и грайфера да е като нов.Разбира се има отделни куриозни случаи но това са изключения по скоро .И за уменията на водача мога да кажа че са не по малко важни от хубавите гуми.То това разбира се по дефолт за българския шофьор е изключено като причина за проблеми на пътя :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 18 Окт 2012, 5:27

speedhokk написа:Е то тогава се обезсмисля напълно. Гумите не вярвам да се продават под 140лв/броя, а на тази цена ще си намеря добри зимни гуми. Целта е поне 2 лета и 2 зими да изкарат, като естествено не очаквам перфектно поведение, обаче ако ще се изпекат още първото лято, просто няма смисъл от покупката им.

Е няма как. Не може да искаш от гума, която е направена да се представи добре при под 6-7 градуса на околната среда да издържи цяло лято при нашите жеги, без да се опече. За теб май хубава всесезонна гума ще е добър вариант.
Кофтито на карането със зимни гуми лятото е, че първо тогава са супер лигави (щото естествено не са направени за каране при 40 градуса, а на асфалта и доста повече), и второ че като се опекат после зимата са още по-кофти. Не знам честно казано как са цените на всесезонните, но една добра такава вероятно би се представила на ниво за човек, който не кара толкова много и не се прави на мъж през зимата в най-големия сняг.
А пък за това кой колко умее да шофира на сняг - е това си беше казано на място, не помня от кой колега по-рано, че не ми се чете назад. С хубава гума и добрия умения колата със задно дори без шпер е проходима и приятна за каране.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 18 Окт 2012, 9:17

колеги, аз имам следния въпрос:
карам с гуми с размери 235/65/16 (това пише и на капачката на резервоара). Калкулаторите по сайтовете ми показват, че правилният размер за моя автомобил е 235/60/16. Разликата в диаметъра е извън допустимите граници според въпросните калкулатори. Та ми е чудно къде е грешката - при производителя, или при нашите гумаджии. и Наистина ли двата размера гуми са несъвместими без смяна на джантите.
Акълът е нещо, което можеш да даваш, без да го имаш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 18 Окт 2012, 9:20

При тези два размера джантата няма никакво значение. Просто тези, с които караш са по-високи (колелото е с по-голям диаметър). Не знам какви калкулатори гледаш, но ако не ти опират никъде, можеш да си караш спокойно, само километража ти няма да много верен.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 18 Окт 2012, 9:28

Leon написа:При тези два размера джантата няма никакво значение. Просто тези, с които караш са по-високи (колелото е с по-голям диаметър). Не знам какви калкулатори гледаш, но ако не ти опират никъде, можеш да си караш спокойно, само километража ти няма да много верен.

километража е ясен - калкулатора на Маргел дава 3 км/ч при 100 км/ч. Проблемът е, че 235/65/16 са сравнително рядко срещани, докато 235/60/16 се срещат доста по-често.
Акълът е нещо, което можеш да даваш, без да го имаш.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 18 Окт 2012, 9:55

Jordana написа:acho.rs ти си знаеш най добре.За мен лично най добрата гума е новата и зимна гума след 2ия сезон вече е едно голямо нищо ако ще и грайфера да е като нов.Разбира се има отделни куриозни случаи но това са изключения по скоро .И за уменията на водача мога да кажа че са не по малко важни от хубавите гуми.То това разбира се по дефолт за българския шофьор е изключено като причина за проблеми на пътя :mhihi:

:mhihi: :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата