какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
ентусиаст
Аватар

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от BadAngel » 05 Дек 2011, 23:46

Kroki написа:Кви 10 лв на ден бе :О, дават ми по 10лв на седмица. Купон не съм пропуснал, нито кръчма нито нещо друго. Говорим само за храна, иначе уикенда още 10лв някъде макс.. Ако ми даваха по 10лв на ден, до сега да имах Е30...

бате, ти си у пуевен

тука малкото виски е 6 кинта... :)
No bling at the Ring

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 05 Дек 2011, 23:48

Да, ама София не е България..
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Дек 2011, 23:53

Kroki написа:Да, ама София не е България..

Да, ама нормалните деца ядат в голямото, а не спестяват за кръчма :mhihi:
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 05 Дек 2011, 23:54

Аз не ходя всеки ден на кръчма. Спестявам за други работи. Да сметнал съм, че нямам нужда от закуска в голямо.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 4 throttle beast
Детайли за колата: Cosmosschwarz

Мнение от Who » 05 Дек 2011, 23:55

Escape написа:
TNT написа:Има го и момента, че хората от "провинцията" също си мислят същото за столичани. И бензина си е същия, и храната си е същата, и тока си е същия, и телефона си е същия, и лихвата по кола/кредит пак си е същата. Единствено жилищата са по-евтини и евентуално даваш по-малко пари по колата заради кратките разстояния. За другите неща дори и да има разлика, тя не е 2000-3000лв. месечно.

този по предния изобщо не е разбрал какво написах, ама не ми се хаби да му обяснявам
та по въпроса с цените... ми много ясно че има разлика и то огромна. И в трите града имам много добра представа и за доходи и за разходи. Разликата от 2-3к я има!!!
Хората не осъзнават че тристаен апартамент на центъра на Каспичан е 40к, а в центъра на Сф в 200к. Само от тази незначителна разлика идват едни -1000лв за семейния бюджет. От там... транспорт.. ми горе долу 40км на ден в задръстванията софийски са нещо нормално, в кой друг град ти се налага да минаваш 40км само еи така за нищо. Оп и от там излязоха едни -200лв само бензин, ма то и застраховката на колата била по скъпа, на центъра се спира само в синята зона и който работи там едни -200лв само за паркинг, парното от топлофикация .. от -200 до -300 на месец, и едни -600 изравнителна.. да не почвам с децата че там ямата е още по бездънна! Баби няма перманентно.. ако ти се наложи някой да ти гледа детето цените почват от 10лв/ч.

Ами пак да ти обесня и аз като работех в другия край на наше село и аз минавах 30 км на ден та кво сега ще ми кажеш и .... у мойто село "партмент на центъро" е 100 000 лв та за ко стаа въпрос не знам ма иначе тук при нас офертите са масово "давам ти пестин лефа ако искаш" ... па при вас ако ти кажи пестин лефа все едно не си го чул ... заради един шиб*н апартамент .... не може да се съди за живота в един град ... Hope you get it now
40173
The smaller displacement engine recorded less than 9 mpg-US (26 L/100 km; 11 mpg-imp)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 06 Дек 2011, 0:13

Средната класа се харктеризира с мисленето а не с доходите. Средната класа мисли като средна класа. Това автоматично изключва 10 годишна кола премиум клас пред чисто нова. Средната класа мисли и за сигурността и предпочита автомобила с 10 еърбега пред този с 5 и по-мощен двигател. На средната класа капиталът и е образно казано под шапката а не в банката. Така че членовете на средната класа в България работят предимно с главите си и по-малко с ръцете си. Кой каза че средната класа не трябва да има заеми? Не е въпросът в заемите, а в това какъв процент от приходите са. Средната класа е застраховала имуществото си и автомобила си и по тази причина не тегли Джет кредит, когато съпругата (типична MILF-ка като каза един колега в предишните постове) не уцели гаража. Децата на средната класа са отличници в престижни училища, като не е задължително училищата да са частни. Децата на средната класа не се гордеят с телефоните си а с медалите си от спортни състезания или от други състезания. Членовете на средната класа са еднакво далече от класическата музика и от чалгата, но препочитат да отидат на опера вместо на концерт на Лепа Брена. Голяма част от членовете на средната класа могат да познаят музиката на Чайковски, картина на Ван Гог и са чели поне десет произведения от световната класика. Средната класа е със средно широка душа. Не обикаля всички магазини в града за да намери нещо по евтино с 50 стотинки, но и не черпи цялото заведение когато вземе заплата. Просто си прави сметка за всичко.
Относно доходите всичко е много относително. Дали семейното жилище е наследено или се изплаща. Може едната кола в семейството да е на лизинг, може и да е подарък от тъста. На каква възраст са децата е определящо и за това какви са разходите за тях (имаше времена когато можех да впечатля дъщеря ми с един шоколад). Доходите на семейство от средната класа са около 2500 - 15000 лева според мен. Хората с горната граница на доходи обаче не трупат пачки в сметки а просто имат по скъпи вещи и ходят на по-добри места на почивка. Нали и средната класа си има нисък сегмент, среден и висок. Но не парите определят средната класа като такава а мисленето.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 06 Дек 2011, 0:52

Kroki написа:Аз не ходя всеки ден на кръчма. Спестявам за други работи. Да сметнал съм, че нямам нужда от закуска в голямо.

Не знам как са в Плевен цените, ама в Пловдив 1 бира + картофки в заведение са ти ~5лв. Това за мен е доста далече от купон. А и смятам, че обсъждаме нормалното положение, а не хора, които не ядат, за да могат да спестяват. А и вие по колко часа учите на ден, та не огладняваш?? За 6-7 часа не огладняваш ли? Аз ям през 3-4 часа, а баниците в Пловдив са по 1лв. и една не стига :mhihi:

И никой не ми отговори на въпроса... Защо все смятате, че трябва да се живее в центъра на всеки град?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 06 Дек 2011, 0:56

ukelichko написа:Средната класа се харктеризира с мисленето а не с доходите. Средната класа мисли като средна класа. Това автоматично изключва 10 годишна кола премиум клас пред чисто нова. Средната класа мисли и за сигурността и предпочита автомобила с 10 еърбега пред този с 5 и по-мощен двигател.

Дали мисли за сигурността или просто цената на труда в тия държави, за които си мислиш, обезмисля поддръжката на стария автомобил? Чисто икономически погледнато притежанието на стар автомобил в страни с по-нисък стандарт на живот е по-рентабилно. Нови коли в България се купуват предимно за работа, защото се карат много и душманската и няма време за ремонти, и разбира се за гъзария :lol:

Относно образованите хора в БГ и тия дето знаят кои са Ван Гог и Чайковски - това не е определящо за материалното състояние. Това, което си написал важи до определена степен за САЩ, защото доходите са донякъде пропорционални на образованието, а оттам и на културните потребности на хората. В България при много хора културните потребности са налице без да имат финансов ресурс да си платят тока.

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 06 Дек 2011, 0:56

TNT написа:И никой не ми отговори на въпроса... Защо все смятате, че трябва да се живее в центъра на всеки град?

там момите са по-сгодни :ok:
No bling at the Ring

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Дек 2011, 10:13

alx написа:
Сондьора написа:Колега аз те питах според теб кво е средна класа в УСА, ти ми даваш да чета уикипедия... :mhihi:
10х

ми аз не знам да ти кажа...

имам някаква идея все пак де- доход на семейство около $60-120к на година, къща на изплащане за $200-300к примерно, две коли среден клас (хонда, тойота, волксваген)... малки спестявания под 100к...

това е според мене...

хм, ако това е диапазона за семеен доход за средна класа там... средна класа в българия тогава е(като се има предвид, че там заплатите се цитират преди данъци, а при нас след данъци и че в европа почти всичко е по-скъпо, дори много по-скъпо...) - бих казал от 5-6000 лв. до 9-10000 лв. семеен доход. това е за софия, предполагам и твоята оценка е за по-голям град там.

това е ако трябва да търсим същата покупателна способност, не знам дали друго се пита.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 06 Дек 2011, 11:11

Не ми се чете цялата тема, ма не мога да повярвам на резултатите в анкетата. 7 човека са гласували за 1000 лева, вие не сте наред. И какво значи средна класа в Германия или в Тамбукту. Средната класа е еднаква и в България такава не съществува. Или съществува и това са тея дето се водят за богати. И да, трябва да ти остават кинти след като си покриеш нормалните разходи по живот. Няма да ви казвам какъв е дохода на мен и жена ми, дето сме сами, живеем в собствен апартамент без наем, караме стара кола и то не повече от 10к км на година и не пушим, не ходим по скъпарски дискотеки и подобни разточителства и не е като да ни остават мн пари в края на месеца (а според повечето от вас щяхме да сме средна класа ако имахме и още 2 деца, WTF?). Според мен за нормален начин на живот за семейство "средна класа" са нужни 10 000 на месец, тва е. Всичко друго са компромиси и лишения.

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 06 Дек 2011, 11:25

4-5000лв. на месец са нужни за едно 4ти членно семейство - дрехи, храна, сметки, обувки, учебници и т.н

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 06 Дек 2011, 11:32

ukelichko написа:Средната класа се харктеризира с мисленето а не с доходите. Средната класа мисли като средна класа. Това автоматично изключва 10 годишна кола премиум клас пред чисто нова. Средната класа мисли и за сигурността и предпочита автомобила с 10 еърбега пред този с 5 и по-мощен двигател. На средната класа капиталът и е образно казано под шапката а не в банката. Така че членовете на средната класа в България работят предимно с главите си и по-малко с ръцете си. Кой каза че средната класа не трябва да има заеми? Не е въпросът в заемите, а в това какъв процент от приходите са. Средната класа е застраховала имуществото си и автомобила си и по тази причина не тегли Джет кредит, когато съпругата (типична MILF-ка като каза един колега в предишните постове) не уцели гаража. Децата на средната класа са отличници в престижни училища, като не е задължително училищата да са частни. Децата на средната класа не се гордеят с телефоните си а с медалите си от спортни състезания или от други състезания. Членовете на средната класа са еднакво далече от класическата музика и от чалгата, но препочитат да отидат на опера вместо на концерт на Лепа Брена. Голяма част от членовете на средната класа могат да познаят музиката на Чайковски, картина на Ван Гог и са чели поне десет произведения от световната класика. Средната класа е със средно широка душа. Не обикаля всички магазини в града за да намери нещо по евтино с 50 стотинки, но и не черпи цялото заведение когато вземе заплата. Просто си прави сметка за всичко.

:yes: :yes: :yes:
Обаче бай Ганя (или див селски бек по модерно му) като прочете само първото изречение и спира до там със заключението "Бе ти на мен акъл не ми давай - пари ми дай!" :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 06 Дек 2011, 11:49

Много колеги бъркат средна класа със средно статистическо семейство,а някой направо със среден пръст :mhihi:
Значи средна класа си е минимум 5 иляди лева на месец за да може да има някакви спестявания след като си плати всичко.
Защо се получава това бъркане от колегите,според доста тук писали,описват средната класа като някакви индивиди със средно 2 деца и средно едвам изкарващи на края месеца,истината е че средната класа са хора/човек които след като са си платили лизинг на автомобил и апартамент им оставят някъде половината от дохода,който могат да слагат на страна...евентуално,само да не ги пречислите към богатите,защото богатите са в пъти по-големи приходи от посочената от мен средна класа,богатите вече там нещата отиват на над 20 иляди лева на месец...

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 06 Дек 2011, 12:06

Е.Димитров написа:Значи средна класа си е минимум 5 иляди лева на месец за да може да има някакви спестявания след като си плати всичко.

Ти поставяш акцента дори не предимно, а само на дохода - а той е много разтегливо понятие (колкото от Берлин до Бусманци :mhihi: )
Според мен колегата мнооооого правилно постави акцента не върху парите като налична количествена маса, а като отношение към тях и начините на увеличаването и изразходването им ;)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата