Емиграция

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Re: Емиграция

Мнение от acer » 18 Апр 2011, 23:55

в България можеш да бъдеш доста по-добре отколкото в сащ, ако не знаеш кви ги вършиш.
в америка се ходи по две причини или да си преследваш мечтата (да работиш в наса примерно, няква голяма организация,актьор и т.н) или да направиш рестарт на живота си, но има само 1 логичен начин и той винаги минава през университета. без университет - най-малкото никога няма да се адаптираш и никога няма да имаш място за прогрес. няма да споменавам убийствената носталгия и въпроса "Ако бях направил така"

звучи гадно, ама вуйчо ми си провали живота там, отиде на 28 с жена си и децата си, без никво образование, къртовски труд, сглобява мебели и до днес, е да, купи си къща (единия етаж го дава под наем), 2-те му деца учат във вуз, 4 тойоти имат (да 4 тойоти.. ). погледнато статически- един пропилян живот без забавления или казано с други думи лузър, той самия ми казва, ако не бяха децата, никога нямаше да остана тук. сина му учи за медицински брат, т.е мед.сестра и първата му работа (май стажанска, не разбрах) започва с 60хил, а е някъде на мойте години (22-24) и тепърва ще му расте.

България ще се развива малко по малко и за младите и упоритите ще има хляб, така че внимавайте после да не съжалявате за изгубеното време. аз юни месец ще хода до бостън да вида как е хавата с финансирането на университета ми и принципно тва дето искам да го работя няма нищо общо със специалността ми и ако не вървят нещата както Аз искам и за квот съм отишъл предпочитам да се върна тука и да почна за 500 лв заплата. друг е въпроса, че тва не е калифорния, а бостън, и ако не се социализирам и не си намера приятели с които да купонясвам ще съм умрял на втората седмица! :mrgreen:

а, който иска да емегрира без образование, всички пътища водят до Рим! Няма толкова яка държава :)
Последна промяна acer на 19 Апр 2011, 0:07, променена общо 1 път
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 19 Апр 2011, 0:06

dimodi написа:Алекс, според теб какви шансове има човек в САЩ с немска диплома (икономика), приличен английски и перфектен немски (по всяка вероятност безполезен в случая)? Чудно ми е как се котира там немското образование, желателно ли е пак някакво приравняване и т.н. :roll:

не зная. ако кандидатсваш за работа в някаква европейска фирма мисля, че всичко ще е наред и ще си конкурентно-способен защото ще "знаят" какво пише на резюмето ти. немския е безполезен тука- да. но пак- ако е европейска компания- немския може да ти върши работа.

ейсър- много точно си го написал. този сценарии го виждам непрекъснато. а бостън юни е гот. града е може би най-европейския от всичките в америка. купона общо взето е нон-стоп.

за америка какво да напиша- ценза се котира. ако нямаш ценз (местно образование) може и да успееш, но ще започнеш от нищо и ще удариш тавана на развитието си доста бързо. в такива случаи се бъхти заради "децата да имат бъдеще". много благородно е ама ти се почерня твоя личен живот. пак е алтернатива де... щото може и да е по-лошо разбира се.

но както казах оптималното е да се завърши тука нещо и да се драпа от там нагоре. тапията не е гаранция за нищо разбира се защото ако не умееш да се интервюираш няма да ти е лесно. но пък без тапия е доста куцо и освен ако не ги омаеш нещо и имаш голяма доза късмет- нещата потръгват трудно а като потръгнат усилието си остава голямо... а не ставаш по-млад и в един момент идва нанагорно.

успеха разбира се е променлив. различните хора се задоволяват с различно. но понякога като ги погледнеш отстрани и е очевидно какво и къде са сбъркали и.... затова го пиша това тука.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 E39 M52B20

Мнение от Gemar » 19 Апр 2011, 9:53

Как стоят нещата със застраховката на автомобил на старо от току що дошъл имигрант в щатите на възраст между 25 и 30 години? След driving license-а сигурно застраховката на автомобила е космическа както в Европа или греша?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 19 Апр 2011, 11:12

Колегата Alx, има малко изкривен поглед ми се струва или казано това е поглед, но само от неговата камбанария.
Това, че той е доста добре е ясно, това, че ако имаш ценз е по-добре от да нямаш също и това важи за всички държави. Ако нямаш ценз е зор навсякъде, не виждам защо в УСА да е по-голям зора, от БГ например. Да, в Бг има много хора, на които и 400лв заплата са им много, понеже реално не заработва и 200. Обаче, колко хора работят наистина и пак получават 400лв и така хем виждат зор и се трепят, хем няма за нищо накрая. В УСА или където и да е, колкото и малко да се взима 300 или 400 долара на седмица, се покрива ВСИЧКО. Не си милионер, но живееш много над средното ниво в БГ, където няма да има семейството 2 нови тойоти, а 2 бараки на 15 години като макс и като се счупи нещо, ще има рев и писане 1 месец, как да го оправи, за да не стой гладен. Така можем да сравняваме един човек без ценз, на кофти работа в две държави нали? Сега явно ти си на съвсем друго ниво, но не мисля, че е удачно да обвиняваш еди кой си, как се утрепал от работа и има къща, коли и отгледани деца, понеже това е заветна и недостижима мечта за над 50% от българите. В БГ има доста, които се трепят и накрая едвам имат за елементарни нужди и карат колкото да оживеят.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 19 Апр 2011, 12:03

Аз точно за това питам ... за хора без ценз и вишута.
Имам чуството, че като се пита за работа и всеки е с вишу и нашта бизнесменска държава е съставена само от вишупипъл :lol:
Явно е по-добре нормалпипъл да седи в БГ за 400-500 лв и да няма деца за да не мисли как да бачка за тях.
И така до към 40-50-60 и споко лайф :lalala:
За тея с вишута е ясен момента ;)
Ама колко ли вишута ще бачкат за това дето са учили през живота си или ще са поредните нормал пипъл дето ще бачкат "нещо" до края на живота си за да оцелеят.

Ацер .. искам да ми дадеш пример за забавление на днешните млади родители около 30-40 с големите заплати в БГ.
Ей така да сравним какво може да имаш там и тук и от страна на забавление.
Не ми давай пак вишута за примери плс ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Апр 2011, 12:41

то това дето го казва алекс важи навсякъде по света, не само за сащ.
историята на вуйчото на ейсър нямаше да е много по-различна и в българия без образование.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 19 Апр 2011, 12:44

alek наиситна ме е мързи да ти обеснявам, а и не виждам особено смисъл. поста ти е написан доста неясно, с догадки,генерализиране и робско мислене. само ще ти кажа, че познавам архитект, който шиеше панаталони за да си плати семестриалните такси. повечето ми познати и приятели си живеят доста добре в бг или най-малкото са дейни и прогресират.не става само да се оплакваш, без да осъзнаваш, че първо натоварваш хората с твоите си глупости, второ отблъскваш околните с поведението си на загубеняк и схтраливец, трето всичко зависи от теб. аре познай кой ще прогресира, тоя дето няма кинти и стиска зъби или тоя дето пак няма кинти, ама само реве??

не мога да дам пример за хора без образование щот и да метеш кенеф ти искат бакалавър вече и трябва да си много зле за да не се погрижеш за себе си. а тия дет са нашлякали деца без да му мислят си е тяхен проблем, да са си направили сметките.

аз нямам и 1 тойота, нямам никва кола, ама не съм направил деца като един познат на 20г без кинти и без да учи и после чакай кво стана??? хората, които плюят държвата обикновенно винаги обвиняват някой за неуспехите им, но не и тях си. Жените имат един мн подходящ лаф, не всеки мъж с панталон е мъж.

спирам да пиша по темата, че се чувствам не на място, а и нямам кво повече да добавя
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 19 Апр 2011, 13:32

То е логично всеки да си представя неговата гледна точка и да се счита за прав обикновено :mhihi: Аз, като човек с понатрупан житейски опит, искам да заявя най-отговорно следното... България е зле, ужасно зле и ще става по-зле... :bgflag: Рекордьори сме по инфаркти, инсулти, плащане в болниците, липса на социална система, лошо образование, бедност, скапана инфраструктура и етническа престъпност :bgflag: Бил съм на всички континенти без Австралия, Северен и Южен пояс и са единици страните, които да са в такова плачевно състояние в мирно време :roll: Да не говорим, че вече Македония, Албания и дори Украйна са едно 5-10 год пред нас, без да са в ЕС или НАТО :dunno: С две думи, ако си зле в УСА, то значи в България щеше да си умрял :yes:

п.с. Коя страна се е стопила толкова драстично за последните 15 год... без да е имало военни действия разбира се...Сигурно щото е много добре тук и затова хората мрът като пилци или се счупват да берат ягоди или да гледат старци в чужбина :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 19 Апр 2011, 13:49

Alpina_fanatic написа:То е логично всеки да си представя неговата гледна точка и да се счита за прав обикновено :mhihi: Аз, като човек с понатрупан житейски опит, искам да заявя най-отговорно следното... България е зле, ужасно зле и ще става по-зле... :bgflag: Рекордьори сме по инфаркти, инсулти, плащане в болниците, липса на социална система, лошо образование, бедност, скапана инфраструктура и етническа престъпност :bgflag:

И се питам какво ме спира още тук, може би само възрастта. Много е важно и с каква нагласа тръгваш да емигрираш. Ако тръгнеш с нагласта да работиш за господар, ще работиш за господар. И ще си миеш кенефи цял живот. Много от моите приятели емигрираха преди десетина години. По умните работят за себе си и си имат някакъв успешен малък бизнес, дори в Щатите. Останалите са наемни работници, че и работят за първите. За да си търсиш свястна работа във фирма трябва език и местно образование, но за да си създадеш фирма не ти трябва образование. Просто трябва да си добър в някаква област, да си инциативен, да можеш да носиш отговрност и да помаш риск. Естествено една две години ще трябва да побачкаш като наемен работник за да се ориентираш в обстановката и бизнеса. Или ако съм добър монтьор, кое би ме спряло в Щатите, Англия, Италия и където и да е да си отворя сервиз и да се развивам. Ако пък съм компютърен спец и имам идея да създам нещо толкова успешно като Фейсбука, кое би ме спряло. Един приятел в Англия реши да си отвори ресторант за бързо хранене и просто съм удивен какви екстри му предлага общината, само дето свирки не му правят. Естествено е много добър в тази област и знае език. Та мисълта ми е, че с каквато нагласа тръгнеш, в крайна сметка такъв ставаш. :wave:

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 19 Апр 2011, 14:36

ukelichko написа:И се питам какво ме спира още тук, може би само възрастта...

Никога не е късно :P
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bam-bam » 19 Апр 2011, 18:42

Ацер, може ли да ми кажеш твойте познати вишута ли са ?
И какво бачкат и прогресират.
И тоя архитект после как е продължила съдбата му ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 19 Апр 2011, 20:43

Искам само да добавя за да не останете излъгани. Нисковалифицираният труд по цял свят е ни ниско платен. дори във фирмата където работя разликата между инженер и чистачка е започва от 1500 лева нагоре. Чистачките ни са почти на минималната заплата, като се замисля. Иначе няма логика да се дават пари за нещо което всеки когото хванеш от улицата може да го върши. И работа където се преобличаш за да я вършиш не е работа, да знаете :lol: . Друго е лошо. Че има индийци, пакистанци и разни други за които 100 паунда са страшно много пари и подбиват цените в ИТ сектора в Англия и останалите страни. А индийците са много добри.....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bam-bam » 19 Апр 2011, 21:10

Какво значи ниско квалифициран ?
Дай примери.
И пак си говорим за вишута :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ukelichko » 19 Апр 2011, 21:53

bam-bam написа:Какво значи ниско квалифициран ?
Дай примери.
И пак си говорим за вишута :mhihi:

Не говорим за вишу изобщо а за носене на отговорност и умения. Ето нещо за което не трябва да се мисли: Да носиш нещо тежко и евтино. Ама да може и да го блъскаш, да го хвърляш безобразно и почти нищо да му няма. Например тухли. Да бъркаш бетон, където една две лопати повече пясък да сложиш, няма да се промени драстично характеристиката на плочата. Да чистиш кенефи, например. Какво може да сгршиш, да сбъркаш четката ли. Или да чистиш под. И да пропуснеш някое ъгълче, няма да умре човек. Сега давам пример за висококвалифициран подобни операции. В работата ми се налага да позиционирам товар с помощтта на кран и кранист, който тежи понякога над 100 тона и струва няколко десетки милиона. С точност до 10 милиметра :shock: :shock: :shock: . И ми плащат доста добре за това. Да лепиш плочки, които образуват картина. Нямаш право на грешка и на счупена плочка, защото композицията струваше няколко хиляди (по онва време германски марки). Тогава, навремето преди 18 години се изпотих от притеснение повече отколкото на всичкото кардио във фитнеса до сега. А баш майстора щеше да получи инфаркт на няколко пъти. Да почистиш лаптоп от прах, като го разглобиш целия, например. Да измиеш Ролс Ройс. Ама такъв дето само едно копченце на таблото му струва колкото доходите ти за една година. И то така че да не му повредиш боята и кожата. И накрая да му придадеш гланц. Защото стари кошници на по 15 години всеки може да мие. Елементарно, но доста прецизно. И просто трябва да си добър и отогворен в нещо, било то и елементарно. Тогава те оценяват и ти плащат. Това на запад разбира се, защото в нашата страна трябва да си човек на някой или да си верен на партията. Естествено трябва да знаеш и да се продаваш. Ако ти не се оценяваш, не очаквай и този който те наема да те оцени.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 19 Апр 2011, 22:35

ukelichko написа:Да почистиш лаптоп от прах, като го разглобиш целия, например. Да измиеш Ролс Ройс. Ама такъв дето само едно копченце на таблото му струва колкото доходите ти за една година. И то така че да не му повредиш боята и кожата. И накрая да му придадеш гланц.

да, да. а тия дето могат да си сменят накладките сами, направо ги взимат в наса ;)
трудно можеш да ме убедиш, че лепенето на фаянс е висококвалифициран труд... освен ако не става въпрос за някаква техническа инсталация или нещо такова.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата