Защо не България?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 16 Юли 2009, 15:58

Едно не можете да оспорите със сигурност --- неща които за европееца са даденост и въобще не натоварват месечния бЮджет,за нас БЪЛГАРИТЕ са лукс,а за много от нас мечта.
Прост пример,ама от най-простите:етнически турчин живее в Германия,гастарбайтер е и е дошъл преди година без документи,важащи тук.След тази година си има и документи за работа,работи 23 дни в месеца,останалите по желание и взима около 1600 евро.Не е инженер,не е лекар,не е специалист по всичко като всички нас българите.Квартирата му е 500 евро,сметки още около 150,остават му около 900 евро.Бензина тук е 1.35 евро а нафтата 1.05 евро.Сами си сметнете колко литра теоретично може да зареди с неговата заплата и вие с вашата /давам пример за гориво защото тук е автомобилен форум преди всичко/.Ако и жена има и тя бачка,семейния бЮджет расте чуствително.
За сравнение в България тук си роден,тук си отрасъл,до около 23-24 годишна възраст мама и тати те гледат докато набараш дипломата за висше образование като ти гледаш да ги облекчаваш по някакъв начин работейки нещо си там сезонно.Почваш работа,да речем си извадил късмет точно по специалността.Само че 5 години тъпчеш на едно място като заплата и дейност докато не набереш необходимия стаж да станеш вече старо куче медалист и да получиш пръмоушън или да си намериш по-добре заплатена работа.Между временно взимаш вече жилище на изплащане и така мечтаното е46 дизел след фейслифта,пак от кредит.Поглеждаш си часовника--яяя ми аз съм станал на 31 години вече.Ако нямаш студентска лЮбов,хващаш първата дето ти изглежда малко по-честна и след 5-6 месеца вече се водите през ръка пред гражданското в съвета.Станал си на 33,христовата възраст,и вместо да береш вече плодовете на живота си ти се чудиш дали тоя месец ще имаш за ипотеката,кредита на колата,горивото на колата,прищявките на жената и капризите на детето.А уж си висшист,с 8 години вече стаж по специалността.На море не си ходил скоро,не се и очертава да ходиш,а жената все ти пили на главата че дрехите и са парцали и иска нови.
За сравнение на долния етаж живее някво пишлеме,баща му бил уж някакъв брокер на недвижими имоти,та това пишлеме кара Е93,всеки петък прави шумни купони,а гаджетат му са толкова много че гледа да са все руси,за да не ги бърка много.
След още няколко годинки се пада твой ред да отгледаш детето или децата си докато и те се ориентират нанякъде в живота.И така кръга се затваря.
На тези които са се познали в историята--честито.Останалите продължавайте да изтъквате как в БГ с труд и честност всичко се постига.За мен вашите думи са висша форма на лицемерие

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 16 Юли 2009, 16:01

Ей колега, ще останем с впечатлението, как отиваш в Германия и хората те посрещат веднага и ти дават работа, без да имаш нужното образование и стаж :mhihi: Напрао на запад с пачки бият

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 16 Юли 2009, 16:04

Ти кой беше всъщност бе преуспелия? Аман от хора които винят други за неуспехите си Wink

Аз съм строителен инженер:),,неуспехи казваш ми засега такива нямам ако искаш да ти кажа какви мислех да ти напиша ми пиши на л.с,че моите стандарти за успех са много по-големи явно от твоите е друг въпрос,жалко че го няма дзвер да те насоли че аз не съм по дългите постове!Жалко че и тук е пълно със зависници като тебе!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 16 Юли 2009, 16:12

///peter написа:
steeN написа:продължавайте да вярвате на филмите на майкъл мур, извинявам се, ама сте големи наивници. а това, че американското здравеопазване е едно от най-неефективните си е факт, но това не значи, че трябва да се сравняваме с него... пробвайте с германия, дания, норвегия, швеция...

За кое сме наивници нашия? Че лекарствата в САЩ са в пъти по-скъпи от тези в "не развитите" страни ли?

И тъй като работя с подобни неща,нека ти кажа за лекарствата

в Гърция ,ромъния,германия,италия,франция (поне тези страни са ми най-пресни като спомени) лекарствата са с минимум 30 % по-евтини от в България,аз поне като ходя до Гърция взимам някой лекарства,един колега ме помоли да проверя за едни лекарства за жена му за след операция на коляното,в България тези инжекции струват ...735 лева , в гърция беше 210 евро!!!
В белгия пък каквото си купиш от лекарствата ,след предтсвяне на документите ти връщат една голяма част от парите

Тука минималната надценка по аптеките,ама минимума е 30-40 %
така че и тоя ти довод падна като берлинската стена

Weißwurst-Fresser
Аватар
Кара: F40

Мнение от CheGevara » 16 Юли 2009, 16:12

///peter написа:. Колега, ще ти кажа нещо, България е страната с едно от най-достъпните лечения в Европа. Дано не ти се налага някога да ползваш услугите на англииски болници, а за американски да не говорим, там ако нямаш застраховка ще си умреш като куче в болницата, без да те погледнат. :roll:

недей да говориш глупости пич!
Първо ще те попитам кой няма застраховка в европейските държави ГЕР, Англия, Франция и т.н. (за УСА незнам!!!)? Обслужването в болниците е на светлинни години от това в БГ - няма подвиквания и обиждания на пациентите, пък били те и най-долните цигани, няма подкупи, няма липса на елементарни санитарни елементи (кърпи, спринцовки и т.н.), чистотата е нещо, което не се коментира, защото думата мръсотия не съществува, компетенциите и обурудването са на най-малко предпоследно техническо ниво!

Вярвай ми, много хора съм превел през немски болници, които буквано са ОСАКАТЕНИ или ОТХВЪРЛЕНИ от български лекари и които след намесата на тукашните лекари са се подобрили и дай-боже да се оправят напълно! Искам да ти кажа, че се плаща за някой операции и процедури, но цените са в пъти по-малки, ако погледнеш резултатите после от работата на лекарите! Болните пациенти от БГ идват тотално разорени и разочаровани от БГ-болници и си заминават с благодарност и надежда! Изключения няма!

Наскоро бях в една болница на морето в голям Български курорт. Ами те там нямаха и елементарни медикаменти и дори банки с глюкоза, която трябваше венозно да се инжектира! Накрая ми каза, че трябва да платя 35 EUR за прегледа ;) Това са германски цени на преглед, а какво получавам в замяна???
Разбира се има и добри болници като Токуда например, но не забравяме, че това е болница построена не от държавата, а от частен инвеститор.

Прави сте, че лекарите трябва да получават много пари, но те трябва да си променят най-вече манталитета!

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 16 Юли 2009, 16:14

Nukem написа:
Ти кой беше всъщност бе преуспелия? Аман от хора които винят други за неуспехите си Wink

Аз съм строителен инженер:),,неуспехи казваш ми засега такива нямам ако искаш да ти кажа какви мислех да ти напиша ми пиши на л.с,че моите стандарти за успех са много по-големи явно от твоите е друг въпрос,жалко че го няма дзвер да те насоли че аз не съм по дългите постове!Жалко че и тук е пълно със зависници като тебе!

Завистник, за какво по-точно ти завиждам, че нещо не схващам? :shock:
А като нямаш неуспехи за кво ревеш? Или само в България има просяци? И като не можеш сам да пишеш, не е необходимо да избухваш с реплики все едно си най-големия тук. Аман и от такива тарикати като теб ;)

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 16 Юли 2009, 16:22

CheGevara написа:
///peter написа:. Колега, ще ти кажа нещо, България е страната с едно от най-достъпните лечения в Европа. Дано не ти се налага някога да ползваш услугите на англииски болници, а за американски да не говорим, там ако нямаш застраховка ще си умреш като куче в болницата, без да те погледнат. :roll:

недей да говориш глупости пич!
Първо ще те попитам кой няма застраховка в европейските държави ГЕР, Англия, Франция и т.н. (за УСА незнам!!!)? Обслужването в болниците е на светлинни години от това в БГ - няма подвиквания и обиждания на пациентите, пък били те и най-долните цигани, няма подкупи, няма липса на елементарни санитарни елементи (кърпи, спринцовки и т.н.), чистотата е нещо, което не се коментира, защото думата мръсотия не съществува, компетенциите и обурудването са на най-малко предпоследно техническо ниво!

Вярвай ми, много хора съм превел през немски болници, които буквано са ОСАКАТЕНИ или ОТХВЪРЛЕНИ от български лекари и които след намесата на тукашните лекари са се подобрили и дай-боже да се оправят напълно! Искам да ти кажа, че се плаща за някой операции и процедури, но цените са в пъти по-малки, ако погледнеш резултатите после от работата на лекарите! Болните пациенти от БГ идват тотално разорени и разочаровани от БГ-болници и си заминават с благодарност и надежда! Изключения няма!

Наскоро бях в една болница на морето в голям Български курорт. Ами те там нямаха и елементарни медикаменти и дори банки с глюкоза, която трябваше венозно да се инжектира! Накрая ми каза, че трябва да платя 35 EUR за прегледа ;) Това са германски цени на преглед, а какво получавам в замяна???
Разбира се има и добри болници като Токуда например, но не забравяме, че това е болница построена не от държавата, а от частен инвеститор.

Прави сте, че лекарите трябва да получават много пари, но те трябва да си променят най-вече манталитета!

Колега, ти четеш ли? Писал съм ДОСТЪПНИ. Естествено, че в Германия, Франция и останалите ЦЕНТРАЛНО ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ, ще са с такова ниво на обслужване, просто ужасно много средства се вливат там. Но е много важно да се разбере следното, страните от които ние взимаме пример за здравните промени (САЩ и Англия) са изключително зле. Първо, че се плащат много пари, второ например в Англия е нужно да чакаш доста време за да получиш нужната грижа. Докато тук в България, просто трябва да знаеш при кой да идеш. Има както много некомпетентни лекари, така и брилянтни такива. Позволете ми да знам за какво става въпрос, все пак всекидневно се занимавам с такива.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 16 Юли 2009, 16:30

Такаааа...Значи,опонентите на реалните факти и бг действителност в тази тема мога да ги оприлича или на щрауси,(знаете защо-надявам се..) или чисто и просто форумни дразнители..По-вероятно ми се струва второто.Предполагам ,че остават с грешно впечатление,че всички им се вързваме и пишем само заради тях,да им удовлетворим поне виртуалната нужда от значимост(която явно не успяват да удовлетворят в реалния живот..)
Тука ще репостна едно мое разказче от миналата година.Това е частен случай,показващ действителността някъде там,както и образец за добра практика ;) А относно теорията-нека мр."Детайлна Аргументация" да попрочете малко истинска икономическа литература-да те насоча,понеже виждам,че не обичаш да си губиш времето в търсене на адекватно четиво-"Публични финанси",там ще видиш докъде е стигнала еволюцията на качествената икономическа мисъл по посока темите,които не могат и не трябва да се решават в автофорум....
На всички Суперспецове по всичко,пожелавам приятно четене(ако благоволят..) ;)
П.П. -ето и репоста
..Тази година имах спешен случай с бъбре4на криза в град Middelfart,Дания.Понеже бях легално там и съответно здравно осигурен,не платих и стотинка..Чаках 1 минутка в приемно,приеха ме,настаниха ме в самостоятелна стая,дадоха ми болкоуспокоителни ...След 15на минутки ,понеже живеех на 50на км,ме закараха с линейка до тамошната болница,като през цялото време ми се мереше автоматично пулс и кръвно от един парамедик,линейката беше някъв нов бус,но има и много чисто нови Ауди А4 комби и Мерцедес МЛ-и.В болницата по местоживеене дойде и ме консултира лекар,супер любезни бяха абсолютно всички,представят се ,подават ръка .. даже се извиняват че не говорели добър английски. ..все пак е Дания,не са длъжни.. Уредиха ми скенер за следващия ден,и ме пуснаха дома,на следващия ден отидох,мина всичко,обясняват ти подробно абсолютно всичко,стъпка по стъпка,усмихват се...Лошото е че някой наистина не говорят английски,но аз и на датски си ги разбирах .Дойде на вечерна визитация един лекар (от арабски произход),обясни ми подробно всичко,даде ми рецепта и поживо -по здраво...Получавам след 3 дена голямо писмо от болницата,вътре с дата за 2ри скенер,с подробно описано всичко,от маршрут,до паркинг,абе всичко...Здравното осигуряване се доказва с наличието на жълта магнитна карта,тя се ползва и като идентификация,за почти всичко,за чужденеца е най важният му документ там.В системата се вкарва цялата информация за теб и заболяванията ти,изписват се лекарства,като отидеш в аптеката,по името ти им излиза какво са ти изписали в болницата ...IT нация... И преди да си тръгна ,чета в моето отделение плакат,скъпи съграждани,извинете бавното обслужване и липсата на персонал,но сме в ста4ка!!? Представям си като НЕ са в стачка колко са и колко бързо се обслужва..За материална база и чистота няма да коментирам....сами се сещате.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Аватар

Мнение от jordanpar » 16 Юли 2009, 16:37

Факт още един,ама тоя път четете бе господа безпроблемните.
Например само правителствата на 5 от страните еврочленки-Германия,Белгия,Франция,ЛЮксембург и Холандия наляха миналата година около 410 милиарда /не ми се пише числом,че много нули има/ евро за възкръсването на 4 големи банки,както и за общо съживяване на финансовия живот.
В България не само че се отричаше кризата ами и бЮджетен излишък от 2 милиарда лева отиде незнайно къде.И то в момент когато баба ми кара със 190 лева пенсия.Да не давам примери като Валъо Топлото,Александър Томов,Румен Овчаров,Весела Лечева,Мургина,Ревизоро,министър Батко,Ники Василев,Станишев и брат........................все знайни и незнайни войни в борбата за присвояване на пари,лична облага от еврофондове и точене на ДДС и фалиране на комбинати и футболни отбори,каращи ме да вървя с гордо вдигната глава и да се топля от мисълта че съм българин.
Когато дойде времето да спра на бензиностанцията и пичагата работещ там да ми пълни догоре без да се налага да му го казвам,тогава пак ме питайте дали се радвам че съм в България.
Преди човек да нахрани духовните си и морални ценности,трябва да не се налага да мисли за физиологичните си такива.Когато започнем да водим в България живот,а не доживотен курс за оцеляване,тогава ще си говорим за труд,честност и качества.

P.S. За малко да забравя и въобщенеуважавания от мен Ахмед Доган--човекът с обява в раздел ´´Купува´´ за летяща чиния,прищявка която никой засега не може да задоволи.Няма какво повече да коментирам.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 16 Юли 2009, 17:00

Колегите ///peter и MatriX_Fucked толкова добре са го обяснили!
Проблеми винаги е имало и всеки има проблеми.
Разликата е, че оправните търсят начини и си решават проблемите, докато неудачниците само се оплакват и чакат всичко наготово.
Някои колеги направо трябва да се засрамят, защото вероятно и жените са по-оправни от тях и по-малко се оплакват от тях :!:

Ето ви пак и примера от моя живот за това, че който търси - намира:
flame написа:майка ми имаше проблеми преди време и отиде на лекар, който постави диагноза. Аз се усъмних и я експедитирах при друг лекар, който ми препоръчаха. Той даде друго заключение. Ко праим? Нагоре по стълбицата - отидохме при доцент, който да реши спора. Реши го като за целта майка ми мина изследвания през най-модерна апаратура. Аз обаче обичам майка ми, а и съм си такъв човек, и я пратих като последна инстанция при известен професор, началник на клиника в една от най-добрите болници. Накрая всичко си дойде на мястото и майка ми е жива и здрава.

И знаеш ли какво струваше всичко това? Киснене на майка ми при личния лекар за направления, усилия от моя страна за намиране на добри лекари и трицифрена сума, която отиде за лекарите неработещи с НЗОК и за изследвания, направени с най-модерната апаратура.

Удовлетворението да знам, че майка ми е добре - безценно! :D

А ето и описанието на тия, които чакат наготово винаги, навсякъде и при всякакви обстоятелства безплатно обслужване от най-висока класа:
Archangel написа:Жал ми е като гледам как по типично български всички само "цинкят" и нищо не правят. Никой няма да ви сервира живота на поднос. Като не сте си го оправили сами е нормално да плюете по държавата.

Аватар

Мнение от jordanpar » 16 Юли 2009, 17:11

Как хубаво си се завоалирал зад клавиатурата и колко удобно е да си в ролята на Темида и да ми отсъждаш кой бил оправен и кой мрънкач.
В една държава където всички закони,правила, институции и бЮрокращини са създадени за утежняване а не подпомагане живота на обикновения данъкоплатец,не ми говори колко лесно е да тръгнеш от нулата и да успееш.
Сития на гладния не вярва,виждам че ти не си от вторите.и ако имаш смелост и очи отиди и кажи в очите на един български пенсионер прекарващ месеца със средата пенсия от около 220 лева,че навремето не се е старал достатъчно и е бил мързелив и неконкурентен,та затова е на този хал.Само че трудно ще го обясниш на над 2 000 000 българи.

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 16 Юли 2009, 17:15

jordanpar написа:Как хубаво си се завоалирал зад клавиатурата и колко удобно е да си в ролята на Темида и да ми отсъждаш кой бил оправен и кой мрънкач.
В една държава където всички закони,правила, институции и бЮрокращини са създадени за утежняване а не подпомагане живота на обикновения данъкоплатец,не ми говори колко лесно е да тръгнеш от нулата и да успееш.
Сития на гладния не вярва,виждам че ти не си от вторите.и ако имаш смелост и очи отиди и кажи в очите на един български пенсионер прекарващ месеца със средата пенсия от около 220 лева,че навремето не се е старал достатъчно и е бил мързелив и неконкурентен,та затова е на този хал.Само че трудно ще го обясниш на над 2 000 000 българи.

Колега, не всичко става с магическа пръчица... Така е и с пенсионната система... Всъщност тя в България е една от най-добре измислените, но за за съжаление няма как хем да не се вдигат вноските за Фонд Пенсии, хем пенсиите да са в небесата, в сила е от няколко години...

Потребител
Аватар

Мнение от Donals » 16 Юли 2009, 17:18

е стига сте правели скандали де :comp:

Аватар

Мнение от jordanpar » 16 Юли 2009, 17:28

///peter написа:Колега, не всичко става с магическа пръчица... Така е и с пенсионната система... Всъщност тя в България е една от най-добре измислените, но за за съжаление няма как хем да не се вдигат вноските за Фонд Пенсии, хем пенсиите да са в небесата, в сила е от няколко години...

за каква система ми говориш???Система се нарича съвкупност от механизми които работят за изпълнение на една цел.Ти наясно ли си с пенсионната система в БГ????Знаеш ли за нейната пирамидална структура и защо хора под 59 набор нямат вторично социално осигуряване???Знаеш ли защо около 900 милиона долара пенсионен фонд изчезнаха 1990 година????
Знаеш ли че имам около 7 години стаж във вече бивша държавна организация,а се оказа че от социалните ми сметки липсват над половината постъпления,защото главния счетоводител на министерството последните години е отклонявал суми на около 20 000 човека????Мислиш че ме топли че сега го разследват ли???
Та не ми говори ако обичаш за системата и как работи тя.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 16 Юли 2009, 17:29

flame написа:....
Проблеми винаги е имало и всеки има проблеми.
................
Някои колеги направо трябва да се засрамят, защото вероятно и жените са по-оправни от тях и по-малко се оплакват от тях :!:

Фламб, виж ся то на жените винаги им е било по лесно да се оправят, под каквато и да е форма ;)

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата