Поколението Y - или поредната дискусия- Какво могат младите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 21 Юни 2009, 22:39

SKISA написа:всеки работодател има право да губи или печели парите си! така е решил-така работи! като не е ефективен или не става за тая работа-ще фалира! ако му върви ,въпреки необучението на кадри-ше си кара така! а ако талантливият младеж наистина е такъв -ще си намери по-добре платена работа , с повече обучение и повече екстри...!! ако не е -ще си кара така!

:yes: Абсолютно съгласен! Както в природата - силните се адаптират и оцеляват, а слабите загиват.

Аз ако съм кадърен работодател няма да тръгна да оплаквам некадърния, а ще гледам как да се усъвършенства компанията и да станат продуктите по-добри.

Ако съм кадърен служител никога няма да се задържа при работодател, който прави номера от селски вечеринки (неплащане на осигуровки, само неплатен отпуск и т.н.) и предпочита да не даде 2 лева, за да ги спести отколкото да даде 20 като от това спечели 200.

SKISA написа:написаното за начина да се задържи служител е хубаво ,но неизпълнимо-гледал съм го тоя филм сто пъти...!

Пък аз съм виждал как се плащат неустойки за нелоялна конкуренция ;)

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 21 Юни 2009, 23:18

изместваме темата!
въпроса беше до поколенията ,а не отношенията работник-работодател!
има нещо ,което съм забелязал и от собствен опит- младият работник бяга и се мести много по-лесно от по-възръстният! като почнах на 20 да работя в началото се задържах 3г на едно място и после ги менках сека есен. нова есен-нов късмет! сега ако съм работодател ше го имам впредвид тва -задължително! щото текучеството пречи доста....

ентусиаст
Аватар

Мнение от lubeto » 21 Юни 2009, 23:21

Такова сме младото поколение и не мисля,че това е лошо.Различността от предишните поколения показва,че има развитие.Вярно,съществуват и лоши и хубави страни,но със всяко поколение е било така.

ПС-не може като отиваш на интервю и първите думи на работодателя да са: 'Нали знаеш,че няма незаменими кадри',а после да пискат,че сме безотговорни!!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ferdy » 22 Юни 2009, 1:08

flame написа:
Аз ако съм кадърен работодател няма да тръгна да оплаквам некадърния, а ще гледам как да се усъвършенства компанията и да станат продуктите по-добри.

Абсолютно, даже ще викам "ура", защото няма нищо по-хубаво от недоволен нов служител, на когото да му дадеш малко свобода и да гледаш после чудеса. Така ще може да те оцени като отношение и стига да не изпуснеш момента на свободията, ще си работите и ще си пеете.
flame написа: Ако съм кадърен служител никога няма да се задържа при работодател, който прави номера от селски вечеринки (неплащане на осигуровки, само неплатен отпуск и т.н.) и предпочита да не даде 2 лева, за да ги спести отколкото да даде 20 като от това спечели 200.

Точно така. Аз лично от един малоумен работодател се реших да стана "частник".

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 22 Юни 2009, 10:13

flame написа:Обаче чичо Флейм вижда, че хлапето е безценно и го открадва за 3 хилки с клауза в договора, че ако напусне и отиде в конкурентна компания дължи 12 заплати неустойка :winky:

до колкото си спомням токава клауза е в противоречие с кодекса на труда - т.е. невалидна. до обещетение може да се стигне след доказване на вредите и техните размери в съда. или има нещо ново ?

... иначе изключения винаги има. но и ти си признаваш, че си бил предубеден за "детето от каспичанския" ;)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 22 Юни 2009, 10:27

много добре си спомняш ,стийн!
таа клауза пада в съда!
единственият начин да задържиш служител е с добро възнаграждение и също ного важно с добро отношение и добри условия на труд!
млад -стар ...се тая!!!
той ако е тръгнал -познай колко работа ще ти върши заради некъв договор или клауза....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 22 Юни 2009, 11:12

SKISA написа:много добре си спомняш ,стийн!
таа клауза пада в съда!
единственият начин да задържиш служител е с добро възнаграждение и също ного важно с добро отношение и добри условия на труд!
млад -стар ...се тая!!!
той ако е тръгнал -познай колко работа ще ти върши заради некъв договор или клауза....

Тва за което говорите се нарича "ритеншън полиси" (политика за задържане на персонал) и много се тачи от запада!
Няма голяма компания, която да не внедрява такива полици/практики, като за България най-популярното е "служебен телефон за лично ползване", Застраховки (допълнителни-здравни, доп. пенсионни, лайф), ваучери за храна, служебен автомобил за лично ползване и др. Работих в една ф-ма, която се занимаваше с точно такива неща и моите наблюдения са че все повече компании отделят бюджет за такъв тип "мотивация" - едни повече други по-малко.
А относно "служителите" - никой не се е родил научен и е много важно като постъпи някой "фрешмен" на работа да се намери някой който да го обучи - не само в пряката си работа, но и "корпоративно мислене", държание и тн.
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

Потребител
Аватар

Мнение от Hades_ » 22 Юни 2009, 11:36

SKISA, страшно съм съгласен с това за неорентираността. Процента на колегите ми в университета, които учат това, което и аз само защото не са ги приели нещо друго е много голям. Според мен тва си най- лошото в цялата работа, защото тия хора карат ден да мине друг да дойде и така нататък само да минава времето. Или момента с разните там бригади и работа по морето лятото ако не учиш там. Като свършим сезона кво правим? Пак без работа, без пари и така нататък......
А работодателите днешно време в България не са цветя повечето....Има и точни, ама отнесени към останалите са страшно малко. Хубавото, че доста хора осъзнават вече как стават нещатаи как точно да си държат персонала, защото обучението на един нов човек отнема минимум месец-два зависимост от работата, която ще върши.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от likesake » 22 Юни 2009, 18:03

Аз лично очаквах друго от висшето ми....
Исках да имаме и практика - нещо като модел на фирма исках също да ни се дават примери от преуспели корпорации . Какво беше полезно- маркетинг,счетоводство , търговско право , квалитология и стандартизация - това до сега ми е помагало. Другите 95 процента си бяха само разтягане на локуми. Обаче магистратурата беше друго. Там разработвахме и рекламни кампании с бизнесплан за тях , коментирахме какво се случва в момента в тази област.
Но както и да е.
Къде съм научил полезни неща, които наистина работят при мен?
Ами във фирмите, където съм работил- от самия процес на работа и от фирменото обучение в последната фирма.
Например един сезон бях на море - там хем си подобрих английския, хем научих някои неща за търговията.В последната фирма научих психологията на продажбите на практика си я доусъвършенствах също използвам някои полезни идеи за някои процеси в един магазин. Има от къде един млад човек да извлича полезно за себе си в България.
Но едно е сигурно- трябва теорията да се комбинира с практиката . Та дори да сменяш работата всеки 5 месеца - в това има огромна полза- ти не стоиш на едно място-обагатяваш се и практически и теоритически.
Оше едн тема за размисъл - имам един познат който има само средно-
та в момента пича си работи на много добро място и има няколко обекта...
Това е от мен!

Предишна

Назад към Извън Темата