Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
Потребител
Аватар
Кара: TOYOTA

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от Двигателист » 30 Дек 2025, 22:51

[quote="BMW_POWER"]

... разходът минава над 50кWt.../quote]

Каква е тази дименсия? Киловат за тон, или...? Или е техническа грешка и имаш предвид киловатчас kWh?
Лудия.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 31 Дек 2025, 2:00

Имах впредвид кWh.
Благодаря за поправката :bchug:

Тук може да се види консумацията при всичко включено и колата седи на едно място. А отдолу е средната консумация на този, дето е карал преди мен. Как ще го докарат до 15.1kWh, нямам идея.

Изображение
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 31 Дек 2025, 14:01

Аз съм все по-объркан.... Нали бяха много икономични тези електрички?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 31 Дек 2025, 14:13

А условията при които ще се тества знаят ли се щото иначе тва 15кв/ч нищо не значи :dunno: Според мен е някъв вид бухалка да може ако някоя компания не слуша партията да и го нашият. Ако някой нов модел застрашава продажбите на правилния такъв да имат основание да не го пуснат на пазара.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 31 Дек 2025, 14:42

ildivvy написа:Аз съм все по-объркан.... Нали бяха много икономични тези електрички?

В щатите са супер ултра икономични при определени условия, особено ако караш Тесла. Едно от тях е да си си инсталирал соларни панели, особено ако са на Тесла.
Освен това при нас имаме поне по десетина доствчици на ел енергия с различни цени. От поне половин година един от тях е Тесла Електрик, като тарифите им са най-ниските, нещо от рода на 11 цента, независимо дали имаш тяхна кола. Сега ако имаш Тесла и те са ти доставчик на енергия в къщи може да си направиш subscription план нещо от рода на $25 месечно и зареждаш неограничено през ноща, но това само ако и електричката ти е Тесла. Та ако да речем както моя офис е на 45 мили от в къщи и трябва да ходя всеки ден ми се връзва около $ 250 ако съм с 540i или Секуоята, с Камри е около $ 180. При жена ми офиса и е на 15 мили от нас, т.е. на една трета от тези суми, но пак са повече от $ 25 на месец, това е само ако се кара 22 дни месеца до работа. Като сложим и другите трипове сумата се увеличава. А в последно време скъпите модели на Тесла Модел S и Модел Х вървят с безплатно зареждане от суперчарджърите на Тесла, както са го написали в уеб сайта им излиза, че докато е твоя колата, а в тези модели е включен и FSD, не се заплащат допълнителни $ 8000. Та като стана въпрос за FSD последния месец покарах и се повозих на няколко Тесли ( една S и един сайбър трък и един колега от форума доста ме повози на неговата Модел 3 пърформанс ) с FSD, ми това е голям кеф, задаваш си адреса и те кара където искаш из щатите. Сега знам че някои ще кажат че на такова нещо не биха се доверили, но те някои и на самолет ги е страх да летят, но това е друга тема за обсъждане. Иначе аз лично за БГ не бих карал Тесла обаче за тук нещо почва да ме човърка мисълта за Модел S. А за сайбър тръка какво а кажа, много хора го хейтват, че бил грозен и не знам си какво. Обаче от вътре е супер удобен и комфортен с много добра видимост, вози като S класа и също така ускорява като нея, а за завиване и завъртане на място го прави поне два пъти по добре.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 31 Дек 2025, 14:52

Разбирам те напълно..! Но, това, което ми казваш е, че в момента ти излиза евтино, защото ... всъщност друг плаща цената, а не ти! Да, по-евтино е, но 36кВт/100км за Болт ... това не е икономично!

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 31 Дек 2025, 15:00

ildivvy написа:Аз съм все по-объркан.... Нали бяха много икономични тези електрички?

Не са. Овсвен малките градски колички.
Ако не зареждаш вкъщи на евтин ток, си е горе-долу колкото дизел/бензин. Извънграда даже са и по-скъпи.

Пример, тайкана консумира средно към 25-32 кВтч. По ~0.80 лв/кВтч, смятай.

И е страшен мит, че не се разваляли, били по-надеждни от ДВГ. Пълни глупости :lol:

Напротив дори, адски проблемни са повечето (леко изключение прави тесла, до някъде, щот и те си имат проблеми).
Само че повечето собственици си мълчат. Сигурно, да не изглеждат прецакани. И за самоуспокоение срещу бруталното обезценяване :mhihi:

И че като станат на по 120-140к км., продаването им става .... успех :mhihi: щот батерията е към края на гаранцията :mhihi:

Нямало скорости, намало раздатки, нямало не знам си кво - нямало какво да се счупи, нямало масла, нямало какво да се обслужва.
Да бе, да. Имат и скорости, имат и не-евтино обслужване.

Чупят се он-борд чарджъри, прецакват се батерии, пропускат антифриз в ел.мотора, чупят скорости... списъка е много дълъг.

При малко по-дълги преходи, то са сметки, то са схеми, то са чудеса :mhihi:

Да не говорим, че редовно отказват да зареждат - било то заради бъг в самата кола, било то заради бъг в зарядната станция.
Представям си някъде по път, и .... 'неще да зарежда :mhihi:

Пък са молят по зарядните, някой който вече е към 80%, да освободи ... че после много бавно и да не чакат до утре.
Пък гледат да не зареждат повече от 80% и да не падат под 20%, че видиш ли деградацията на батерията ....... ставала страшна

Пък мерят СОХ, пък смятат надморска височина, температури, денивелации ...

Пък стоят извънградско без парно, мръзнат че да изкарат до следващата станция - чудо е ...

Не казвам, че са лоши - много са си хубави някои, ама реших да кажа истината, че масово се премълчава ... :mhihi:

И няма да кажа от 'де знам - че да не изглеждам прецакан :mrgreen:

Видиш ли електричките са много евтини за каране и поддръжка, ... и много надеждни :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 31 Дек 2025, 15:13

Е, Болт-а не е ли 'малка градска кола' ?

Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Дек 2025, 16:39

ildivvy написа:Разбирам те напълно..! Но, това, което ми казваш е, че в момента ти излиза евтино, защото ... всъщност друг плаща цената, а не ти! Да, по-евтино е, но 36кВт/100км за Болт ... това не е икономично!

Не, не е. Ама това е защото колегата Пауер го кара като служебна и не му пука и всичко е включено на 100.

Моя Болт през лятото дава 5-6 мили на киловат и 3.5 мили на киловат през зимата смесено каране.

Но пък в Масачузетс един киловат е 33 цента.
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 31 Дек 2025, 17:53

БОЛТ-ът е служебен и се кара на режим тръгни - спри. Да не говоря, че маймуняците "палят" и не го "гасят" по 8-9 часа. Зимата го "гася" единствено, когато отивам до WC. Не е, като стръгнал - пътувал - стигнал и угасил. Спре маймуняка, парното работи, а той си виси по 20 мин на телефона. Големи работници са, ама това е друга тема. Аз съм го докарвал до около 16 kWh/100km. Toва е при сравнително нормално каране, въпреки, че не ми се случва често. Вечно има нещо за тичане. Нямам ден с "нормални" 8-9 часа, без някой да поиска да се свърши нещо за отпреди половин час. Зимата "точа" батерията, за да не го карат втората смяна.
Аз занулявам дневния километраж и разход, за да си правя моя математика. Преди с бензинките ми бяха вдигали врява за разхода на бензин. Аз се занимавам с коли и шофьори от 1991г. За пример на Хюндай Аксент 1.6л маймуняците правяха градски разход около 16л/100. Един успя да го докара до 22л/100. Докладвал съм ги два пъти, защото на мен ми вдигат гири. Тоя с 22/100 дори ходих на бензиностанцията и да проверявам записи, да не точи служебен бензин в туби (беше румънец). Маймунякът, с който карахме една кола "пали" и я оставя 45 минути да работи на едно място, за да може климатика да изстуди колата и да му е комфортно вътре. И тя си работи, отдолу текат реки, но той чака.
Това го пиша, за да придобиете представа, как се експлоатират колите. Сега ни дойде нов пряк шеф и малко ги затегна. Но практически колите пак седят на едно място дълго време. Аз до разход 14/100 не съм стигал. Хем колата е малка и лека.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Дек 2025, 18:45

carmanf1 написа:

Не са. Овсвен малките градски колички.
Ако не зареждаш вкъщи на евтин ток, си е горе-долу колкото дизел/бензин. Извънграда даже са и по-скъпи.

Пример, тайкана консумира средно към 25-32 кВтч. По ~0.80 лв/кВтч, смятай.

И е страшен мит, че не се разваляли, били по-надеждни от ДВГ. Пълни глупости :lol:

Напротив дори, адски проблемни са повечето (леко изключение прави тесла, до някъде, щот и те си имат проблеми).
Само че повечето собственици си мълчат. Сигурно, да не изглеждат прецакани. И за самоуспокоение срещу бруталното обезценяване :mhihi:

И че като станат на по 120-140к км., продаването им става .... успех :mhihi: щот батерията е към края на гаранцията :mhihi:

Нямало скорости, намало раздатки, нямало не знам си кво - нямало какво да се счупи, нямало масла, нямало какво да се обслужва.
Да бе, да. Имат и скорости, имат и не-евтино обслужване.

Чупят се он-борд чарджъри, прецакват се батерии, пропускат антифриз в ел.мотора, чупят скорости... списъка е много дълъг.

При малко по-дълги преходи, то са сметки, то са схеми, то са чудеса :mhihi:

Да не говорим, че редовно отказват да зареждат - било то заради бъг в самата кола, било то заради бъг в зарядната станция.
Представям си някъде по път, и .... 'неще да зарежда :mhihi:

Пък са молят по зарядните, някой който вече е към 80%, да освободи ... че после много бавно и да не чакат до утре.
Пък гледат да не зареждат повече от 80% и да не падат под 20%, че видиш ли деградацията на батерията ....... ставала страшна

Пък мерят СОХ, пък смятат надморска височина, температури, денивелации ...

Пък стоят извънградско без парно, мръзнат че да изкарат до следващата станция - чудо е ...

Не казвам, че са лоши - много са си хубави някои, ама реших да кажа истината, че масово се премълчава ... :mhihi:

И няма да кажа от 'де знам - че да не изглеждам прецакан :mrgreen:

Видиш ли електричките са много евтини за каране и поддръжка, ... и много надеждни :mhihi:

Това което си написал е вярно за … Тайкана. Ти защо мислиш че го хвърлих по късата процедура? И EQS AMG- то и него? Щото немец и електричка в едно изречение е малко оксиморон… всеки немец е чуплив, претенциозен и готин за каране- бензинов или електрически- фиолософията е идентична…. Новата генерация немски електрички не съм притежавал и ако не изкарат някоя 1500 коня, че да ме изкусят пак да си го вкарам четвъртит - няма и да притежавам.

Пак да го напиша - карал съм много коли и мога съвсем отговорно да заявя, че с електричка се живее много много по- лесно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 31 Дек 2025, 19:06

alx написа:Пак да го напиша - карал съм много коли и мога съвсем отговорно да заявя, че с електричка се живее много много по- лесно.

Лъжеш щото те е срам, че си се преебал така. Толко ти е гадно с електричка, че я сменяш с...електричка. :mhihi: Колегата изписа един тон глупости, но пък при това толкова убедено, че явно сам си е повярвал в тях.

Колкото до икономичността, това ми е разхода за последните 2 месеца и половина:

Pasted image.png

Имайте предвид, че това е при ниски температури и е леко завишено, тия цифри ще са най-точни като се извъртят и 4те сезона и тогава се вземе средното. Както и че сентрито вдига нетното количество, защото си харчи, ама смятам че си струва 300Wh да имаш постоянно видеонаблюдение и запис какво се случва около колата ти. Разбира без когато е паркирана в двора, там няма смисъл.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 31 Дек 2025, 19:42

alx написа:
Пак да го напиша - карал съм много коли и мога съвсем отговорно да заявя, че с електричка се живее много много по- лесно.

И то па един живот… :mhihi:

Разумно е да имаш И електричка.

Предишна

Назад към Извън Темата