Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Аз ви казвам - това със сланината си е готов, разработен бизнес, с постоянни клиенти и сигурна реализация на продукцията... Ако бях по-предприемчив и алчен, отдавна да съм организирал доставката на суровина, обработката и експедицията на готовата продукция.
Между другото, при последното си посещение подкачих майстора дали е навит да издаде технологията на обработка. Той прояви учудваща готовност, дори сякаш се зарадва, че проявявам интерес... Не е сложно и може да се организира с минимални инвестиции. Но няма смисъл, при условие, че човекът взима по един лев на килограм за обработката - струва ли си като икономия? А и защо да го лишавам от тоя скромен доход?
Виждал съм как опушва - парчетата са окачени на пръчки в един обърнат варел. Варелът има дупка отгоре (на дъното), която може да се регулира с капак, качен е на тухли (над земята) и отдолу се палят някакви специални стърготини (дъбови май бяха) - ходи да ги взима от няква дърводелска работилница чак в Балкана. И самото палене има някаква тънкост - стърготините да димят с минимален пламък... Ама може човек да му хване цаката, ако реши да се занимава с това...

Между другото, при последното си посещение подкачих майстора дали е навит да издаде технологията на обработка. Той прояви учудваща готовност, дори сякаш се зарадва, че проявявам интерес... Не е сложно и може да се организира с минимални инвестиции. Но няма смисъл, при условие, че човекът взима по един лев на килограм за обработката - струва ли си като икономия? А и защо да го лишавам от тоя скромен доход?
Виждал съм как опушва - парчетата са окачени на пръчки в един обърнат варел. Варелът има дупка отгоре (на дъното), която може да се регулира с капак, качен е на тухли (над земята) и отдолу се палят някакви специални стърготини (дъбови май бяха) - ходи да ги взима от няква дърводелска работилница чак в Балкана. И самото палене има някаква тънкост - стърготините да димят с минимален пламък... Ама може човек да му хване цаката, ако реши да се занимава с това...


Excellent! Steven is my name!
- dan-dam
- ентусиаст
-
- Мнения: 1013
- Регистриран на: 18.01.2009
- Местоположение: София, ама съм от село
- Пол: Мъж
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
dan-dam написа:Днес малко се поопуших
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ето го и моят варел от темата по-назад. Отворен от двете страни. Сланината я окачвам на скара, която е по-голяма от диаметъра на варела. Отгоре след това слагам капак.
Паля огън, за да стане хубава жар. После периодично поръсвам навлажнени трици върху жарта. Така се получава само дим без пламък. Триците да са дъбови или букови, понеже от иглолистните има кофти миризма на смола. Получава се добре, но съм намислил да си правя някаква пушилня с комин за отвеждане на дима, за да е далече жарта от обекта на опушване.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
- ivokomandos
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 132
- Регистриран на: 5.10.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: BMW E60 530D 2004г.
- Мечтае да кара: M5
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
И аз взех от сланината, перфектна е, благодаря на Боримечката, още веднъж.
BMW E36 318 93;BMW E36 328i 97; BMW E60 530D 2004; HONDA HORNET CB600F 2008
- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1786
- Регистриран на: 13.03.2006
- Местоположение: София Пазарджик
- Пол: Мъж
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Боримечка , може ли да поръчам пак?Този път 4 кг.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Нещо в последно време пак се получиха проблеми в снабдяването, майсторът пак няма суровина и съответно - няма продукция... От6делно пък още си чакам машината за вакуумиране (вече си мисля, че няма да дойде...), та за момента сме в застой...
4 кила - ще те имам предвид, и други колеги искат, само да тръгне работата. Ама и вие много натискате на тая мазнина... Мисля си да почна да лепя бележки на пакетите: "Министерството на здравеопазването предупреждава, че пушената сланина предизвиква ... . Консумирай отговорно и с мярка!".

4 кила - ще те имам предвид, и други колеги искат, само да тръгне работата. Ама и вие много натискате на тая мазнина... Мисля си да почна да лепя бележки на пакетите: "Министерството на здравеопазването предупреждава, че пушената сланина предизвиква ... . Консумирай отговорно и с мярка!".


Excellent! Steven is my name!
- frizzante
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 481
- Регистриран на: 29.09.2010
- Пол: Мъж
- Кара: му се на вода
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Тая сланина нещо невероятно ще да е. Като гледам що народ се натиска да взема и аз да се наредя на опашката а пък ако ме огрее...Колега брой ме и мене ако му дойде реда. Малко разнообразие да има освен суджук и филета.
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Ясно е, че първият път поръчват от любопитство. Ама защо повтарят, не мога да разбера...



Excellent! Steven is my name!
- frizzante
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 481
- Регистриран на: 29.09.2010
- Пол: Мъж
- Кара: му се на вода
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Явно има защо. Аз я харесвам, но рядко попадам на нещо добро. Скоро хвърлих една купена от магазин. Беше като гума.Borymeckata написа:Ясно е, че първият път поръчват от любопитство. Ама защо повтарят, не мога да разбера...![]()
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Как ще хвърлиш сланина! Нали затова е този форум.Питаш за гумена сланина и все някой и е намерил цаката.Дори и за нищо да не става мелиш на ситно в каймата и кюфтетата за скара стават като слънце.Миризлива,вмирисана отдавна вкочанена,изтървана и т.н.Винаги има решение по въпроса.Дори и сапун да си направиш става,ама хвърлянето е чист еретизъм към свинското. 

- frizzante
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 481
- Регистриран на: 29.09.2010
- Пол: Мъж
- Кара: му се на вода
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Хаха...е то беше 200 гр най-много. Иначе я ползвам да мажа скарата с нея. Ама тая ме доядя и я метнах. Взимал съм от разни пазари и съм нацелвал ама си е томбола. Не че ям много ама понякога е идеално мезе. Много малко хора вече се наемат да правят и става все повече кът. Ами айде някой ако знае лечението на "гумената" сланина да казва.Benord написа:Как ще хвърлиш сланина! Нали затова е този форум.Питаш за гумена сланина и все някой и е намерил цаката.Дори и за нищо да не става мелиш на ситно в каймата и кюфтетата за скара стават като слънце.Миризлива,вмирисана отдавна вкочанена,изтървана и т.н.Винаги има решение по въпроса.Дори и сапун да си направиш става,ама хвърлянето е чист еретизъм към свинското.
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Eто малко от последната версия по пръчките. Няма Маджаров, няма тоя-оня - 70/30 свинско и телешко 
И един бабек съм забъркал, ама му е рано за снимане

И един бабек съм забъркал, ама му е рано за снимане

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Ubi dubium, ibi libertas
- frizzante
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 481
- Регистриран на: 29.09.2010
- Пол: Мъж
- Кара: му се на вода
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Ето и моя резултат. 17 дни от които 7/8 дни стои в марината. За 10 дни навън става точно както я искам.

Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!
- ivokomandos
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 132
- Регистриран на: 5.10.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: BMW E60 530D 2004г.
- Мечтае да кара: M5
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Да се включа и аз в темата, сланината е благодарение на Боримечката, пастърмата сам съм си я правил, стана малко солена, ще седи 24 часа в сол май другия път сега седя 48 часа и се кисна 24 часа.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
BMW E36 318 93;BMW E36 328i 97; BMW E60 530D 2004; HONDA HORNET CB600F 2008
- dankata
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 683
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Вчера посях семената. Разчитам на смирение и търпение в следущите месеци и коги календара отброи месец пети, единият ще погине на дъската. Брат му, ако е рекъл ножът, ще дочака Август...
Или нафпавок след 2 месеца съхнене, наложен в дървесна пепел
Или нафпавок след 2 месеца съхнене, наложен в дървесна пепел
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани