какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
ентусиаст
Аватар

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от flame » 13 Фев 2013, 14:08

При липсата на цифри - и заядливците мълчат :winky: Но в крайна сметка никой не е по-силен от поривите на Партията-майка (която изглежда е отговорна за поведението на един колега) и Майката-природа (отговорна за поведението на един друг колега), които пориви карат некои младежи да пишат откровено забавни глупости :ok: :mhihi:

Така че предлагам на всички трезвомислещи, партийно необвързани и ненаказани по рождение от природата - да попълнят графите с цифри. Перата мисля, че ги избистрихме - нека, който има мнение, просто да даде своята цифрова интерпретация (по пера) на "средна класа в малък град" :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 13 Фев 2013, 14:09

flame написа:Нещо друго да пропускам?

Ми според мен пропускаш, ма то тва са глезотии и явно не са за средната класа тея шукарии. Значи примерно хоби сноуборд (тва щото имам некъв опит с цените) Та екипировка по тебе, там маски, каски, грейки, ръкавици и разни дреболии, ако ги поръчваш от чужбина в най-големите намаления си миним 5-600 лева, после оборудване за самото каране (дъска, автомат и обувки) да кажем, че само обувките са нови пак си на мин 500 и то тогава дъската и автомата ще са под секва. Та тва удоволствие само за старт е 1000 лева. После картите в най-шано курортите са по 27-30 лева, спанета в гълъбарниците (10+ човека в стая) и храна и път са ти минимум 120-150) на викенд. Та начи само тва хоби е едно доста дебело перо.
Не знам какво говориш за червейчета и не разбирам от риболов, ма тъста е луд маниак и трябва да ти кажа, че само лодката дето има струва 5 бинки, после палатки, чували, там уреди за къмпинг, сичките джундурии дето носиш да не ти казвам ква пара са. После сума си вида въдици и телескопи за мухи за дъно и други подобни да не се излагам, че както казах не разбирам и те са баси пачката. Та тея червеи може да залъжеш чавето като му намотаеш на една пръчка конец, че лови риба, иначе е бецален брато.
Тук е автофорум, на всеки е ясно колко струва хобито с колите, та за него няма изобщо да пиша. Та тея всички екстри, от които първо се лишаваш като изпаднеш по социалната стълбица, аз смятам се полагат на средната класа, не на висшето общество, ма може и да бъркам, вече не съм много наясно с правилната категоризация

Аа и да не забравя още едно много любимо мое нещо - музиката. Та значи билет за Роджър Уотърс - 70-160 май беше, билет за някой готин фест 80-140, разни не толкова мега концерти и прояви по около 30 лв. парчето, та такива (баровски) работи...
Последна промяна pampo на 13 Фев 2013, 14:15, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 13 Фев 2013, 14:14

pampo написа:
flame написа:Нещо друго да пропускам?

Ми според мен пропускаш, ма то тва са глезотии и явно не са за средната класа тея шукарии. Значи примерно хоби сноуборд (тва щото имам некъв опит с цените) Та екипировка по тебе, там маски, каски, грейки, ръкавици и разни дреболии, ако ги поръчваш от чужбина в най-големите намаления си миним 5-600 лева, после оборудване за самото каране (дъска, автомат и обувки) да кажем, че само обувките са нови пак си на мин 500 и то тогава дъската и автомата ще са под секва. Та тва удоволствие само за старт е 1000 лева. После картите в най-шано курортите са по 27-30 лева, спанета в гълъбарниците (10+ човека в стая) и храна и път са ти минимум 120-150) на викенд. Та начи само тва хоби е едно доста дебело перо.
Не знам какво говориш за червейчета и не разбирам от риболов, ма тъста е луд маниак и трябва да ти кажа, че само лодката дето има струва 5 бинки, после палатки, чували, там уреди за къмпинг, сичките джундурии дето носиш да не ти казвам ква пара са. После сума си вида въдици и телескопи за мухи за дъно и други подобни да не се излагам, че както казах не разбирам и те са баси пачката. Та тея червеи може да залъжеш чавето като му намотаеш на една пръчка конец, че лови риба, иначе е бецален брато.
Тук е автофорум, на всеки е ясно колко струва хобито с колите, та за него няма изобщо да пиша. Та тея всички екстри, от които първо се лишаваш като изпаднеш по социалната стълбица, аз смятам се полагат на средната класа, не на висшето общество, ма може и да бъркам, вече не съм много наясно с правилната категоризация

Аа и да не забравя още едно много любимо мое нещо - музиката. Та значи билет за Роджър Уотърс - 70-160 май беше, билет за някой готин фест 80-140, разни не толкова мега концерти и прояви по около 30 лв. парчето, та такива работи...

Ебаси, ти само голф дето не си написал за хоби :shock: И извинявай, но зимните спортове всеки знае, че са скъпи и изобщо не ми се вписва в концепцията за "средна класа в МАЛЪК град" карането на сноуборд! А за риболова - ако няма собствена лодка, значи не е истински рибар?! :shock: За София тия неща влизат в горната средна класа, но за малък град са просто абсурдни :idea:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 13 Фев 2013, 14:23

Е да не би тея от малки град да са втора ръка. И аз просто ти написах цени за няколко вида хобита, сноуборда е супер популярен в момента, не смятам, че е за висшето общество, колегите ми от Германия всички карат ски и други такива шукарии. За рибарството казах, че не разбирам, но без да слагаш лодката изобщо в сметката смятай, че една палатка дето да спят и децата и ти с жената струва 200+ кинта и се ползва 4-5 години грубо. После самите пръчки пак ти казвам са цифрА, ма не съм наясно колко и какви трябват, после ти трее голяма кола и още нещо да натовариш целия тоя панаир и да го закараш на язовира, та риболова ако наистина ти е мания струва пара, вервай ми. Сега вярно, че хобито ми може да е шах и да не харча и стотинка за него, ама пак казвам все си мисля, че тея неща са нормални за хората от средната класа. Мога и за колоездене да дам някакъв пример, ако си фен на даунхил и други такива извращения, ма там цените са като за добре запазена Е30ка, че и нагоре, та ще мълча. Явно и тва ще е за висшата класа, смятай ако твоя тийн ти поиска да се занимава сериозно с нещо такова какво ще му отговаряш (не те визирам конкретно, да не си помислиш, че и аз искам да знам кви пари правиш и къде се подвизаваш в тея категории)...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 13 Фев 2013, 14:55

ето разбивка някаква и примерна,взимаме заплата примерно 1000 лева,на година е 12000 лева и почваме да вадим
ток (сам човек) 120-170 лева на месец или -1440-2040 лева на година
вода около 120 лева на година
парно-само такса мощност и лирата в банята 65 лева на месец по да кажем 5 месеца =300 лева
такса за входа по около 5-10 лева на месец=60-120 лева на година
такса смет и данък жилище около 300 лева мисля беше и колко общо-2280-2580 лева на година
остават около 9420 лева на година след като си платил обитаваното жилище,продължаваме без да се глезим.
отиваш на работа за да изкараш тези пари:
примерно с градският транспорт-6 лева в посока (2 превозни средства) *22 дена=132 лева на месец= 1584 лева на година
остават 7836 лева на година и до тук имаме само ходене на работа и платени битовите сметки,ядене още нямаме,влиза и това перо
Обяд докато си на работа,някой слаботелесник ще изяде по около 3 лева на ден да обядвя-3*22*12-792 лева на година.
сега започват глезенето:
Вечеря за сам човек -пак около 3-4 лева но вече имаме цял месец и за цяла година е = 1460 лева (4 лева на вечер максимално) и идват онези 8 почивни дни между работните,там слагаме на ден 4 лева за обяд и всичко-384 лева
до тук от заплатата остават 5200 лева на година.
Това е без автомобил и без някакво глезене и извънредни разходи,ами ако има автомобил...ужас,дай да сметнем ей така за майтап:
Примерно,имаме автомобил,ама няма да го караме и пишем
Гражданска отговорност 180 лева
Данък-той някакъв дребен и стар та около 20 лева и стават 200 лева.
Решаваме да го подкараме и сипваме бензин,да кажем само някоя събота или неделя,слагаме по 3 литра бензин по 2.60 лева/литър и имаме 52 седмици и само единия ден да го караме са около 450 лева на година минус оставащите 5200 лева ,прави 4450 лева на година.
Това е без никакъв социален пакет,слагаме социалният пакет-интернет,телевизия и телефон и по отделно интернет и тв е около 30 лева на месец =360 лева и телефон някакъв мижав план примерно 9 лева=108 лева,остават 3982 лева на година.
Все пак остават около 331 лева на месец,но все пак не са сложени никакви глупости като заболявания,ремонти по кола,нови гащи или панталони и тн излишества :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 13 Фев 2013, 15:33

Колега Димитров, не е лоша разбивката, ма с градския си се изхвърлил, 50 кинта е месечния абонамент х12м идва около 600 лева на година -1584=984лв. му остават свободни да пие и бири с цаца пича и по некое ромче с авери...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 13 Фев 2013, 15:47

pampo написа:Колега Димитров, не е лоша разбивката, ма с градския си се изхвърлил, 50 кинта е месечния абонамент х12м идва около 600 лева на година -1584=984лв. му остават свободни да пие и бири с цаца пича и по некое ромче с авери...

пропуснал съм,понеже не пътувам с градският,но веднага им намираме място.
кафе по 0.50 на ден =182 лева
препарати за почистване ,тоалетна хартия,четка за зъби,паста,сапун,шампоан,подочистачка,бръсначка ,крем за бръснене и някой автъфейф + някое дезодорантче,минерална вода за в къщи и някое друго което изпускам и ей ти ги,дойдеха си от спестяването за транспорта :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 13 Фев 2013, 15:52

Нямаш милост начи, а бирите и цацата да ги пишем ли и тях към горната средна класа?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 13 Фев 2013, 16:10

pampo написа:Нямаш милост начи, а бирите и цацата да ги пишем ли и тях към горната средна класа?

за бира и цаца бюджет няма в тая графа,за средната класа има разбира се,но тези изчисления не се брояха към средната класа,те са към по-ниската класа :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 13 Фев 2013, 16:15

:mhihi: все пак се вижда ,че и с 1000 лв заплата може да се живее сравнително нормално без да мизерстваш .. но не можеш да се наречеш средна класа

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 13 Фев 2013, 16:18

Според мен, нещата са такива:

1. Средна класа в малкия град са семейство от двама възрастни взимащи по 1000лв. заплати и едно детенце 1-2 клас.
2. Средна класа в голям град е семейство от двама възрастни взимащи по 2000лв. заплати с детенце на същата възраст.

Под средна класа имам предвид, след като се платят всички сметки и се живее цял месец да не се чака следващата заплата с нетърпение, а парите от старата заплата да се застъпват с новата - т.е. парите да стигат.

Вече проблема излиза в тълкуванието на това, кога парите стигат, защото всеки има различни критерии, един ходи на ски, кара лизингов джип за 50 бона, плаща ипотека и едвам изкарва месеца, а друг...кара 10 годишен ++ автомобил , ходи за риба на реката, къта пари за черни дни, купува най-евтиното в магазина и живее "по-скромно" така да го кажем.

Т.е. един живее супер с 2 бона, а на друг 4 не му стигат :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 13 Фев 2013, 16:32

Ей пичове, то вече стана банално ама едно семейство с 5 бимбирици на месец в провинцията са ебати царете, не средна класа а направо аристокрация. Ако естествено бащата не е фен на спортинг бет и други подобни говна, не е алкохолик, не си два парите за някоя керлива мърша, не се помпа с говна защото го мързи да вдига тежестите във фитнеса, майката не е някоя нереализирана фотомоделка дето се мисли за ВИП и вместо да си махне целулита си купува мааааааркови фееееееешън дрехи и децата не са лекенца с телефончета за по 1200 кинта и общ успех 3,43 от училище, защото "учителката ги мрази и им завижда". Благодаря, няма нужда да правите разбивка на разходите при 5 хиляди доход, вече неколкократно е правено в тази тема.
:OT: :OT: :OT: :OT: :OT: :OT: :OT: :OT: :OT: :OT:
И изобщо ама никак и ни най-малко дори не ме интересува колко са доходите на АЛКС. Разумен човек ми се вижда, превърнал се в мисленето си в типичен американец за 20 години. Повече ме интересува колко са моите доходи, защото от тях а не от доходите на АЛ зависи в коя класа ще бъда. И Флейма изобщо ама никак даже не ме дразни и много верни неща ви написа ама не ги осъзнавате. Единственото дразнещо нещо в него е, че все пише че човек трябвало сам да се оправя в живота. Абе Флейме, аз имам три дипломи за висше и два документа за език, бе и целия форум и цялата държава сте ми длъжни бе. Как ще си търся работа алоо, та аз по призвание съм средна класа. И алооо имам си известни нужди в тоя живот. Бентлито което ми се полага като минимум стандарт не върви с вода. Ако не вервате, сипете му да видите, че нема изобщо да отлепи от место. Вие трябва да дойдете да ме поканите и аз ако благоволя мога и да разговарям с вас. И изобщо язък му и на Алкс, че живее в Америка, като нищо не знае за средната класа там. Абе вие знаете ли, че ония хора са богати бе. Като им свърши бензина на колата си купуват нова и на Айфоня като му се изтощи батерията го хвърлят в коша и си взимат нов. Защото хората имат пари...........
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 13 Фев 2013, 16:46

Е.Димитров написа:ето разбивка някаква и примерна,взимаме заплата примерно 1000 лева,на година е 12000 лева и почваме да вадим
ток (сам човек) 120-170 лева на месец или -1440-2040 лева на година
вода около 120 лева на година
парно-само такса мощност и лирата в банята 65 лева на месец по да кажем 5 месеца =300 лева
такса за входа по около 5-10 лева на месец=60-120 лева на година
такса смет и данък жилище около 300 лева мисля беше и колко общо-2280-2580 лева на година
остават около 9420 лева на година след като си платил обитаваното жилище,продължаваме без да се глезим.
отиваш на работа за да изкараш тези пари:
примерно с градският транспорт-6 лева в посока (2 превозни средства) *22 дена=132 лева на месец= 1584 лева на година
остават 7836 лева на година и до тук имаме само ходене на работа и платени битовите сметки,ядене още нямаме,влиза и това перо
Обяд докато си на работа,някой слаботелесник ще изяде по около 3 лева на ден да обядвя-3*22*12-792 лева на година.
сега започват глезенето:
Вечеря за сам човек -пак около 3-4 лева но вече имаме цял месец и за цяла година е = 1460 лева (4 лева на вечер максимално) и идват онези 8 почивни дни между работните,там слагаме на ден 4 лева за обяд и всичко-384 лева
до тук от заплатата остават 5200 лева на година.
Това е без автомобил и без някакво глезене и извънредни разходи,ами ако има автомобил...ужас,дай да сметнем ей така за майтап:
Примерно,имаме автомобил,ама няма да го караме и пишем
Гражданска отговорност 180 лева
Данък-той някакъв дребен и стар та около 20 лева и стават 200 лева.
Решаваме да го подкараме и сипваме бензин,да кажем само някоя събота или неделя,слагаме по 3 литра бензин по 2.60 лева/литър и имаме 52 седмици и само единия ден да го караме са около 450 лева на година минус оставащите 5200 лева ,прави 4450 лева на година.
Това е без никакъв социален пакет,слагаме социалният пакет-интернет,телевизия и телефон и по отделно интернет и тв е около 30 лева на месец =360 лева и телефон някакъв мижав план примерно 9 лева=108 лева,остават 3982 лева на година.
Все пак остават около 331 лева на месец,но все пак не са сложени никакви глупости като заболявания,ремонти по кола,нови гащи или панталони и тн излишества :)

Забравил си само таксата за асансьор в Панагюрище :mhihi: Половината от нещата са валидни за София, но за МАЛЪК град - просто велика глупост :winky: И като гледам колко ток си калкулирал се сещам, че преди време едно пиленце ми беше казало, че зимата у вас климатика бичил нон-стоп, а ти си плащал 60 кинта ток :winky: Ама хайде да не изпадаме в подробности :mhihi:

ukelichko написа:човек трябвало сам да се оправя в живота. Абе Флейме, аз имам три дипломи за висше и два документа за език, бе и целия форум и цялата държава сте ми длъжни бе. Как ще си търся работа алоо, та аз по призвание съм средна класа. И алооо имам си известни нужди в тоя живот. Бентлито което ми се полага като минимум стандарт не върви с вода. Ако не вервате, сипете му да видите, че нема изобщо да отлепи от место. Вие трябва да дойдете да ме поканите и аз ако благоволя мога и да разговарям с вас.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ох, развесели ме много :mhihi: Но тъжното е, че много малко колеги го проумяват това... :confused:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от krilce » 13 Фев 2013, 16:55

:lol:
ima 2 vida hora: P*tki s p*tki i p*tki s p*tki
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Фев 2013, 17:01

айде пак се впуснахте в сметки...

за последен път- средната класа не се дефинира по това какво трябва да може да си позволи а по това колко получава.

какво купуват 2000 лева на месец и в кои град - е без значение. купуват/ не купуват- семействата на тия пари са средната класа.

там където двата бона търпят корекция е в данните защото те са на базата на официалния доход върху които хората се осигуряват. както знаеме много често той е завишен.

затова по официални числа средната класа в българия получава два бона.

реално предполагам че числата са малко по-високи. колко? не зная.
Последна промяна alx на 13 Фев 2013, 17:11, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата