Криптовалути
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Криптовалути
Направо е срамно. 2-3 години мълчание, сега курсове продават. Пламен си мислех, че прекалява малко с бъзиците, ама май им е малко.

- TNT
- младши ентусиаст
-
https://x.com/jasonplowery/status/18586 ... ywzHtpscsw
Преди си мислех за връх 140-160к. С такива новини обаче и 500к са малко
Щатите бутнат ли доминото със стратегически резерви... няма таван
Това може да счупи циклите.

Преди си мислех за връх 140-160к. С такива новини обаче и 500к са малко

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
И какво сега, в такъв случай 90к добра цена ли е за купуване?
Онзи лудия Сейлър купил този път огромен брой наведнъж на 88 и нещо си...там за колкото пари е имал след продажба на акции. Акцийки, някой отгоре решава. Айде в случая са негови, ама очаквам все повече народ да си продава акциите във водещи компании и да идва на влака, че скоро 100к идва и ще почнат да се надпреварват кой да купува.
Ей тука като се базика, че продава курсове защото е най-добрия трейдър, анализатор и т.н. беше култово.
Ама щом професора, който каза какво ли против Биткойн ще прави видеа и обучения за криптовалути...
Няма такава наглост. И поне да беше излезнал и казал, че е бил в грешка. Защото съм сигурен, че той и сега не се вълнува от крипто, просто иска да яхне вълната и да извлече ползи. Ако някой мине интересно да се смее:
https://www.youtube.com/live/lEETYjIx22 ... 12-R8v9rI-
Иначе да, държавите и т.н. може да почват:

TNT написа:Направо е срамно. 2-3 години мълчание, сега курсове продават. Пламен си мислех, че прекалява малко с бъзиците, ама май им е малко.
Ей тука като се базика, че продава курсове защото е най-добрия трейдър, анализатор и т.н. беше култово.

Ама щом професора, който каза какво ли против Биткойн ще прави видеа и обучения за криптовалути...

Няма такава наглост. И поне да беше излезнал и казал, че е бил в грешка. Защото съм сигурен, че той и сега не се вълнува от крипто, просто иска да яхне вълната и да извлече ползи. Ако някой мине интересно да се смее:
https://www.youtube.com/live/lEETYjIx22 ... 12-R8v9rI-
Иначе да, държавите и т.н. може да почват:

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Сейлър ме втрещява все повече и повече, не съм си представял, че такова макси ще съществува. Вчера като видях, че са купили 50К биткойна на средна цена 88К и ченето ми увисна. Един подкаст с него от вчера доста интересен: https://www.youtube.com/watch?v=T34AYoCUA4w
На който му е много час и 40 мин, тия два откъса според мен си заслужават:
https://www.youtube.com/watch?v=n53qmZ84zC0
https://www.youtube.com/watch?v=IT9vdNr4-5w
На който му е много час и 40 мин, тия два откъса според мен си заслужават:
https://www.youtube.com/watch?v=n53qmZ84zC0
https://www.youtube.com/watch?v=IT9vdNr4-5w
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
93-94к. е много добре, а е още по-добре г'а си вкарал малко кешовица с х100 ливъридж в $MSTR

- TNT
- младши ентусиаст
-
https://www.youtube.com/watch?v=4LqpGrWGNqE
Всеки слайд става по-интересен и интересен
Тръмп да не го викне и Сейлър в правителството 
Всеки слайд става по-интересен и интересен

Всички тия новини са много булиш, ама нека не забравяме колко булиш бяхме покрай Ел Салвадор 2021 и колко разочароващ бе реалният ефект, та... очите на четири, краката на земята...
Аз разтоварих малко на 99
, реших да преглътна целия хайп около цената и положителния тренд, който върви вече около месец. Следващата стъпка ще е вече 120к ако изобщо ги достигнем този цикъл, иначе в диапазона 90-100к съм абсолютно доволен 

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
don_gori написа: Следващата стъпка ще е вече 120к ако изобщо ги достигнем този цикъл,
Явно не си гледал "прогнозата" на PlanB...

- TNT
- младши ентусиаст
-
grkv написа:Всички тия новини са много булиш, ама нека не забравяме колко булиш бяхме покрай Ел Салвадор 2021 и колко разочароващ бе реалният ефект, та... очите на четири, краката на земята...
Така е, добрите новини не спират.
https://x.com/btc_archive/status/185991 ... ywzHtpscsw
Germany's biggest insurance company, Allianz, bought ~25% of MicroStrategy’s 2031 convertible note.

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
А Германия продаде 50 000 биткойна при цена ~$50К лятото....дали сега се чувстват тъпо 

- TNT
- младши ентусиаст
-

Последно време фокусът е върху цената и това което се случва около избирането на Тръмп.
През последната година обаче се случва нещо много по-сериозно и определящо за Биткойн. Аз едва сега успявам да проумея какво се случва, но реално се боря с различните ефекти през последната година.
Не знам колко от вас си спомнят "войната за размера на блоковете", но в момента се намираме в сходна ситуация с потенциален 'софт' или 'хард' 'форк'. Ще си позволя дори да кажа, че преживяхме една сериозна атака срещу мрежата, като вероятно това беше само първата атака от серия такива. Прикачил съм една графика на натоварването на мрежата през последните 2 години. Пикът между есента на 2023 и есента на 2024 е въпросната атака. Признавам си, че аз достигнах до тази информация със сериозно закъснение. Но това което преди месеци изглеждаше като безобидно натоварване от някакви играчи, които си играят със снимки и NFT-та всъщност е била съвсем открито обявена SPAM атака срещу мрежата(аз не знаех че е целенасочено).
Макар че съм 'Node оператор' разбирам ситуацията и мога да я обесня на базово ниво. Това което се случва на ниво 'сорс код' го хващам само отчасти.
Това което спамрите правят/правеха беше да иницират много на брой малки транзакции, но с готовност да платят високи такси. Правейки това, те си гарантират, че тяхната информация ще бъде записана в следващия блок, тъй като копачите приоритизират високите такси. От обратната страна стоят хората, които искат да ползват мрежата за реални разплащания или отваряне на Lightning канали* и винаги се стремят към възможно най-ниската такса. Втората група оставаше избутана встрани за сметка на транзакции, които голяма част от биткойн обществото определя като спам. Ако трябва да го илюстрирам - за ниска цена за отваряне на канал се приемаше цена от 1sat/Vb, никой здравомислещ оператор не си помисля да отваря над 10 sat/vB(което също е много). В продължение на близо година цените не паднаха под ~140 sat/vB, а в пиковите моменти се стигаше до над 400 sat/vB за дълъг период от време.
В тези пикови моменти над 90% от транзакциите бяха СПАМ(с уговорката че не всеки го определя като такъв). Прикачил съм два скрийншота, които показват блок пълен със 'спам" и нормален блок.
*в момнта точно сетълмента на Multsig транзакциите се използват от спамрите за атака(не мога в детайли да го обясня обаче).
Вече сме от другата страна на тази атака заради промени, които бяха прети, но отзвукът от нея води до други проблеми.
Биткойн обществото, а и самите дивелъпъри са разделени по отношение на така наречения СПАМ и поне според мен под повърхността бълбука потенцялен 'форк', като и двата варианта са възможни. Дори бих си позволил да кажа, че нещо като 'хард форк' вече е в ход(нещо като, тъй като по същество не отговаря на критериите за 'форк').
Разделенито отново е Node опратори срещу миньори, както беше и при 'войната за блоковте'. Както казах миньорите имат интерес от големи блокове и високи такси, съответно идеята, че някой е готов да плаща пре-високи такси е добре дошла за тях. Това обаче сериозно застрашава децентрализацията тъй като удря Node опраторите. Повечето Node-ове са подкарани на Raspberry Pi едноплаткови компютри. Големите блокове, съхранението на снимки и NFT-та обаче ги натоварват прекомерно и те изключително бавно синхронизират мрежата(както вече установихме със zAcK). Това от своя страна води до отлив на оператори и вреди на децентрализацията.
Хората от лагера на операторите или иначе казано "крайните децентралисти" искат да се въведат филтри, които да елиминират така наречените спамери и техните изкуствено скъпи и натоварени от снимки и NFT-та транзакции. Целта е да се запази основното качество на мрежата, а именно децентрализацията.
Хората от лагера на миньорите или иначе казано "анти-цензура настроените" са твърдо против филтрите, защото смятат, че това нарушава принципа на 'censorship free network' и отваря кутията на пандора за бъдеща по-сериозна цензура.
Засега нито един от двата лагра не успява да натделее, но "децентралистите" създадоха свой еквивалент на Bitcoin Core, а именно Bitcoin Knots. Алтернативната апликация позволява Node операторите да въведат допълнителни 'mempool' филтри, над това кото вече е възможно в Bitcoin Core, като по този начин елиминират препредаването на "спам'' транзакциите. Това технически не е 'форк', тъй като Bitcoin Knots използва съществуващите правила, просто стига до границата им.
Ние обаче, като Node оператори и миньори сме ипзравени пред два конкуриращи се варианта да оперираме с мрежата. Всеки от които води мрежата в различна посока - единият към децентрализация с цензура, другият към централизиция без цензура(поне в началото).
Bitcoin Knots и OCEAN се противопоставят директно и на традиционните "mining pools", като ги обвиниха в лъжа и предоставиха нов модел за копаене на миньорите. Това обаче е друга дълга тема...
За мен всичко това е много по-сериозна тема от случващото се в амриканската политика. Няма да се учудя, ако политиците изчакат тази война да приключи преди да приемат проектозаконите. Не бих се учудил и ако опитат да помогнат на една от двте групи.

Аз започнах да проучвам миграцията към Bitcoin Knots и техният начин на копаене. Но макар лично да подкрепям тяхната версия за развитието на мрежата имам своите притеснения. Притеснява ме това, че и двата пътя неминуемо водят към централизация и цензура.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Интересно. Аз лично не бях наясно с това. Не виждам къде е проблема обаче, ако си плащат таксата. Таксите от тук нататък само ще растат. Както в момента се предлага от Strike по един безплатен превод ончейн за 24 часа, в един момент ще имаме един превод на достъпна цена. Щом има спам - значи цената е евтина. И 50$ ще стане транзакцията. На мен малко ми се струва, че го гледаш от твоята си камбанария и ако беше копач, щеше да го гледаш по-различно.
Мен пък друго ме притесни. Има някаква нова пирамида - BETL. Проект за преносими батерии под наем, достъпни на обществени места. Работата е, че има пакети на цени 540-9600$
, за които "купуваш оборудване" и избиваш парите до 20-30 дена
После само луди печалби. Разбира се, печалбите идват от новите балъци. Те балъците нямат край, обаче ме притеснява, че сме по-напред в цикъла, отколкото си мислех 
Мен пък друго ме притесни. Има някаква нова пирамида - BETL. Проект за преносими батерии под наем, достъпни на обществени места. Работата е, че има пакети на цени 540-9600$