какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
ентусиаст
Аватар

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от flame » 12 Фев 2013, 20:22

jordanpar написа:
alx написа:
jordanpar написа:От кога чакаш този момент а??? :winky:
Не ти е удобна темата.един фрии ъдвайз-недей да пускаш тема скоро.

ти.. наистина ли го написа тоя пост? :)

Защо,чака ме гнева на светите модератори ли????
В тази тема видях че ти един път не даде пример със себе си на какво дередже си,какви коли караш,какви храни ядеш,само неистовите ти опити на човек,който в една друга тема се обясняваше как карайки си кабриото си лафил с няква възрастна двойка с бентли,да ни убеди че сме ОК и да се натискаме в кочинката си и да грухтим доволно на поредната паница овесена кашичка.
Разбираш ли че е малко лицемерно да описващ живота и възможностите си в други теми,а тук едва ли не да ни казваш че незнаем как да си харчим парите и затова сме бедни МАСОВО в тази държава.Поне не каза ,че като няма хляб да ядем пасти.
На няколко пъти се изтъкна че плащаш и чужди сметки-а сега кажи ми,ако не си ти,тези хора,които вярвам достойно са работили цял живот за едната мизерна пенсия как биха изкарвали месеца.Как????И върви им кажи и на тях че всичко ни е ок и че просто не са работили както трябва и затова сега мизерстват.както още два милиона сто деветдесет и девет хиляди пенсионери.
Средната класа навсякъде се отличава и по това,че приключвайки активния си трудов живот,с парите от пенсии и други изградени дивиденти поддържат същия стандарт на живот.А сега ми кажете кой в България може да се похвали с това,освен президенти,висши управленски кадри,управител и касиер на БНБ и още няколко подобни поста?????

Препрочетох заглавието няколко пъти и все ми излиза "Какво според вас е средна класа?", а не "Към коя класа принадлежите вие?" :winky: Аз не видех alx да пише колко е добре, а пък ние колко сме зле. Или пък как ние в България нищо не разбираме (подобно ай да не казвам на кой :winky: ). Човекът борави само с цифри и изобщо не се газира или заяжда с някой, с чието мнение не е съгласен - а това е поредният признак, че не избива комплекси :winky: А, да - и ако го пита нещо човек за цифри - не си завира главата в пясъка (подобно ай да не казвам на кой :winky: ) ами отговаря :)

А конкретно за цифрите и най-често спряганите напоследък 2000 лева за 4-членно семейство - според мен за София това би могла да е ниската средна класа, а за някое малко градче си е направо висока средна класа :)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Фев 2013, 20:50

jordanpar написа:И върви им кажи и на тях че всичко ни е ок и че просто не са работили както трябва и затова сега мизерстват.както още два милиона сто деветдесет и девет хиляди пенсионери.
Средната класа навсякъде се отличава и по това,че приключвайки активния си трудов живот,с парите от пенсии и други изградени дивиденти поддържат същия стандарт на живот.А сега ми кажете кой в България може да се похвали с това,освен президенти,висши управленски кадри,управител и касиер на БНБ и още няколко подобни поста?????

прав си за състоянието на хората от третата възраст. две мнения няма че обезценяването на парите през 90те и новите банкноти стопиха спестяванията на хората които построиха социализма преди 89та.

но това не виждам как е по темата за съвремената средна класа. написах че плащам сметки за да дам пример че все пак знам нещо от първа ръка за цените в родината. това не е нещо с което мога да се похваля. не бъркай "нещо за хвалене" със "задължение", "дълг" и други такива понятия.

за кабриото- също не е по темата, но приеми че съм бил с geo metro convertible :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34-столичанка в повече

Мнение от Манчев73 » 12 Фев 2013, 21:52

jordanpar написа:
alx написа:
jordanpar написа:От кога чакаш този момент а??? :winky:
Не ти е удобна темата.един фрии ъдвайз-недей да пускаш тема скоро.

ти.. наистина ли го написа тоя пост? :)

Защо,чака ме гнева на светите модератори ли????
В тази тема видях че ти един път не даде пример със себе си на какво дередже си,какви коли караш,какви храни ядеш,само неистовите ти опити на човек,който в една друга тема се обясняваше как карайки си кабриото си лафил с няква възрастна двойка с бентли,да ни убеди че сме ОК и да се натискаме в кочинката си и да грухтим доволно на поредната паница овесена кашичка.
Разбираш ли че е малко лицемерно да описващ живота и възможностите си в други теми,а тук едва ли не да ни казваш че незнаем как да си харчим парите и затова сме бедни МАСОВО в тази държава.Поне не каза ,че като няма хляб да ядем пасти.
На няколко пъти се изтъкна че плащаш и чужди сметки-а сега кажи ми,ако не си ти,тези хора,които вярвам достойно са работили цял живот за едната мизерна пенсия как биха изкарвали месеца.Как????И върви им кажи и на тях че всичко ни е ок и че просто не са работили както трябва и затова сега мизерстват.както още два милиона сто деветдесет и девет хиляди пенсионери.

альоша е дразнещ с местообитанието си ....и тук ако алешата изрази мнение- или влиза в библията- или гепиш бан....пробивно е момчето...тръгна от тема:мога ли да докарам мерцедес....през...за.... и сега всеко мнение му е канон..и сека тема изследва простотията булгарска... :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 12 Фев 2013, 22:04

flame написа:А конкретно за цифрите и най-често спряганите напоследък 2000 лева за 4-членно семейство - според мен за София това би могла да е ниската средна класа, а за някое малко градче си е направо висока средна класа :)

Не смеех да го кажа, за да не ме започнат и мен, но напълно те подкрепям. Особено за провинцията. Някой по-нагоре обаче беше пуснал линк към една статия, която съвпада с моето мнение, че за да си средна класа, трябва и мисленето да ти е като на средна класа и т.н.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Фев 2013, 22:13

Много точни мнения. Едно е каква искаме да е средната класа и друго е действителноста.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 12 Фев 2013, 23:44

АЛХ така и не сподели, тои от коя "класа е" какво акра освен джетата за която разбрахме, такава кола средната класа в БГ не може да си купи, та явно АЛХ е над средната в САЩ предвид и АМГ тата за който е ставало дума, и другите возила и начин на живот който води, който явно е над средната класа, но продължава да ни убеждава как с 2000 лв се живее рпекрасно и то с 2 деца, АЛХ ,тъй като вече не можеж да си заключиш темата, ще го направя аз, понеже се изруди в спорене с теб, но това ще стане утре.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Фев 2013, 0:05

N.Mihaylovski написа:АЛХ така и не сподели, тои от коя "класа е" какво акра освен джетата за която разбрахме, такава кола средната класа в БГ не може да си купи, та явно АЛХ е над средната в САЩ предвид и АМГ тата за който е ставало дума, и другите возила и начин на живот който води, който явно е над средната класа, но продължава да ни убеждава как с 2000 лв се живее рпекрасно и то с 2 деца, АЛХ ,тъй като вече не можеж да си заключиш темата, ще го направя аз, понеже се изруди в спорене с теб, но това ще стане утре.

прочети пак постовете ми по темата.

средната класа не е прослойката в обществото която живее "прекрасно" а тази група от хора която взима средна заплата или около нея.

във всяка държава това е различна сума която ти позволява различни неща. в някои държави се живее по-добре със средната заплата, в други- по-зле.

а аз къде попадам измерен по тоя аршин - не е по темата
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 13 Фев 2013, 1:02

Колега от какво се притесняваш, че не споделяш колко получаваш и какво стъпало заемаш? 10 000 пъти те питаха хората, не било по темата... Все едно криеш нещо от една страна, а от друга раздаваш акъл. Еми кажи аз съм тоя тоя тоя :) Дори и да движиш незаконни неща па излъжи кажи земам 3 000 долара ала-бала. Супер зор.... Тая мистерия те прави симпатичен на едната половина който се мислят и те за супер юпита и опа коалиция срещу коалици - голямата война :bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от грешната страна

Мнение от martoto » 13 Фев 2013, 1:20

alx написа:средната класа не е прослойката в обществото която живее "прекрасно" а тази група от хора която взима средна заплата или около нея.

във всяка държава това е различна сума която ти позволява различни неща. в някои държави се живее по-добре със средната заплата, в други- по-зле.
Хмм, май не е съвсем така въпреки че съм съгласен с часта за "не живее прекрасно" (охолно бих го нарекъл). Средната класа като понятие е по-скоро начин на живот (не само откъм материални придобивки), начин на мислене и отговорност към обществото като цяло. Средната заплата е просто статистика не е същото понятие като "средна класа". Примерно, средната заплата в Северна Корея или Конго не създава средна класа в същия смисъл като в една Германия или Америка. Не мисля че само дохода и по-точно покупателната способност определят дали човек е средна класа или не. Много зависи също и в какво общество живее, колко уредена е държавата около него, какво а качеството на социалните придобивки които получава и т.н.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Фев 2013, 2:46

Мисли го така- това което написах- същото важи и за висшата класа. В българия тя е една (на едни пари), в америка- друга (на съвсем други пари). В гана е пък на абсолютно други пари.

Същото важи и за бедните. В различните страни бедните са различни- в едни имат евтини обувки, в друга нямат обувки изобщо.

Средната класа е функция на средната заплата. Нищо повече, нищо по- малко.
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 13 Фев 2013, 3:53

Направих си труда да снимам колко струват хляб и мляко (пенсионерския порцион). Хлябът е около 4$ за килограм на специал

Изображение

Кисело мляко по приблизително наш вкус е 3.47$ за 750гр. кофичка

Изображение

При всички случаи се прави компромис с нещо. Онези мечти за две нови коли на изплащане и ипотечен заем от началото на темата са мокри сънища. Литър най-евтина водка е около 25-26$ за литър, цигарите са над 7$ кутия.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 13 Фев 2013, 8:20

не че нещо , ама защо само от един искате да си каже към коя класа попада с какви пари и т.н. (alx) , а не го направите всички (или само тези които питат) :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 13 Фев 2013, 9:54

Кой къде попада не е релевантно за ситуацията в България. Не сме представителна извадка, затова ще получим изкривена картина. Освен това, фактът, че в момента някой може да е над средната класа, не означава че някога не е бил много под нея, както и обратното. Икономическите процеси са динамични и точно при средната класа постоянно някой влиза или излиза, колкото и абстрактно да е понятието. Честно казано, не разбирам какво е това настървение, с което се отхвърля чуждо мнение и опит. Никой не ви кара да го приемате, но пък може да е полезно да го чуете.
А по темата - аз от опит и наблюдения съм си извадил една проста формула - вземате официалната статистика какво трябва да се живее нормално, увеличавате по 1.5 или 2 (в зависимост от населеното място) и сте близо до реалността. Грубо казано, това са между 3 и 5 хиляди лв. за 4-членно семейство, за да си средна класа в България (високата средна класа с екстри). Ако приемем тезата, че средната класа е функция на средната заплата, при двама работещи, средната класа е около 2000-2500 лв., които alx споменава. За какво стигат вече е друг въпрос, но дори в голям град не се мизерства и няма нужда от лишения за основни неща.
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 13 Фев 2013, 10:50

barabqga написа:не че нещо , ама защо само от един искате да си каже към коя класа попада с какви пари и т.н. (alx) , а не го направите всички (или само тези които питат) :dunno:

:yes: И аз мисля, че е в рамките на възпитанието, преди да попиташ някой колко взема и към коя класа принадлежи, първо да споделиш същата информация за теб. Другото нещо ми мирише на злоба, за съжаление май не спортна...

ukelichko написа:
flame написа:А конкретно за цифрите и най-често спряганите напоследък 2000 лева за 4-членно семейство - според мен за София това би могла да е ниската средна класа, а за някое малко градче си е направо висока средна класа :)

Не смеех да го кажа, за да не ме започнат и мен, но напълно те подкрепям. Особено за провинцията. Някой по-нагоре обаче беше пуснал линк към една статия, която съвпада с моето мнение, че за да си средна класа, трябва и мисленето да ти е като на средна класа и т.н.

Колкото повече се замислям, толкова повече се убеждавам, че 2 хиляди в малък град са предостатъчни. 2 деца - веднъж ГОДИШНО тетрадки, дрехи, коледни подаръци (в рамките на няколкостотин лева). Другото всичко е безплатно - училище, манждата вкъщи, карането на колело или играенето на плейстейшън в свобонтоно време. Хайде пред уикенда по 5 лева да има да се радват на разни джунджурии, които така или иначе ще изхвърлят след 1 месец. Възрастните. Храна - минимални разходи за хляб и други неща, които ги нямаш в личното стопанство (Е то па бива да имаш двор на къщата и поне едни домати да нямаш! Или нещо друго за Коледа :mrgreen: ). Отопление - твърдо гориво, най-изгодното, за няколкостотин лева ГОДИШНО ще отоплиш 2-етажна къща. Ток - за телевизора и другите електроуреди, т.е. минимални разходи. Поддръжка на 10-годишната кола - почти без пари откъм труд, ако добавим и нескъпи части - никакви грижи. Кабелната+интернета е задължителен разход, но малък. Горивото не е евтино, но ако не се пътува много - не повече от 100 лева месечно. И така като ги усредним по месеци - едно домакинство спокойно се оправя с 500, максимум 1000 лева месечно. Останалото се инвестира под формата на спестовен влог в Държавната спестовна каса :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 13 Фев 2013, 11:02

Според мен огромното объркване на българите като им се каже "средна класа" идва оттам, че те го свързват със средната заплата на един германец примерно и, без да отчитат всички разходи, си представят как райски ще си живеят с тези пари в БГ и си викат "Ей тва е ИСТИНСКАТА средна класа, а ние тук сме мизерници".

Разберете, че немските приходи са свързани с немски разходи и изобщо не е правилно (от икономическа, статистическа и др. гледна точка) да се пренасят механично в българската действителност само приходите :idea: Това все едно на един германец да му разкажат как в БГ половината заплата е необлагаема (под масата :mhihi: ), как данъците ни са най-ниски, как за 100-200 лева в сервиза на Пешо Тенекеджията ще му направят смачканата кола като нова - и той да се плесне и да каже "Ей, тва е истинската средна класа - а не като в Германия - от 5 хил. евро заплата държавата веднага да ти взема половината като данъци и осигуровки, а човек да се чуди как да скърпи семейния бюджет с останалото" и т.н.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата