По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Ние се майтапим с човека (А.С.) и на мен ми стана интересно да прочета нещо за него. Пичът си е бил с акъла, евала...
. Между другото, вчера (5 юни) е имал рожден ден, можехме да го отбележим по някакъв начин... Но нищо, 2023-та година има кръгла годишнина (юбилей!) и тогава ще го почетем подобаващо.
Ето няколко негови цитати - този път истински:
https://magnifisonz.com/2016/10/25/%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BC-%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%82-%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%B3-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82/
https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%90%D0%B4%D0%B0%D0%BC_%D0%A1%D0%BC%D0%B8%D1%82
http://www.citat.bg/adam-smit
Може да си направим фен-клуб на Адам Смит и дори група във фейсбука (жалко, че нямам акаунт там, но заради Него ще си направя!). Може да поднесем цветя на гроба му, да организираме викторина по икономика в негова чест или да го почетем по друг начин.

https://magnifisonz.com/2016/10/25/%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BC-%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%82-%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%B3-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82/
Може да си направим фен-клуб на Адам Смит и дори група във фейсбука (жалко, че нямам акаунт там, но заради Него ще си направя!). Може да поднесем цветя на гроба му, да организираме викторина по икономика в негова чест или да го почетем по друг начин.
Excellent! Steven is my name!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Мисля че Стийна рано или късно ще се отрече от Адам Смит и анархията на свободния капитализъм , по една много проста причина - тази теория води до по-малко държава и никаква намеса в живота на хората . От друга страна колкото по-силна е една държава толкова класовото неравенство се засилва защото държавата е точно това - инструмент за подтискане на една група хора от друти . Практически липсата на държава е необходим елемент за бъдещето безкласово общество , но то не се връзва по никакъв начин с капитализма
Адам Смит е обвиняван от много днешни анализатори че е прикрит социалист и пробутва в мека форма разни такива не съвсем еднозначни идеи ...В тоя аспект и Стийна може да се окаже къртица в противниковия лагер , все пак това което проповядва е екзотика за капиталистическата система

Адам Смит е обвиняван от много днешни анализатори че е прикрит социалист и пробутва в мека форма разни такива не съвсем еднозначни идеи ...В тоя аспект и Стийна може да се окаже къртица в противниковия лагер , все пак това което проповядва е екзотика за капиталистическата система

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
BMW_POWER написа:Свободни съчинения, от които нито едно не си оборил![]()
Да те оборвам?!?

Имам по-интересни занимания от това да споря с радиото...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
Borymeckata написа:Ние се майтапим с човека (А.С.) и на мен ми стана интересно да прочета нещо за него. Пичът си е бил с акъла, евала...![]()
![]()
. Между другото, вчера (5 юни) е имал рожден ден, можехме да го отбележим по някакъв начин... Но нищо, 2023-та година има кръгла годишнина (юбилей!) и тогава ще го почетем подобаващо.
Кой се майтапи??? За него е много важно да бъде преведен на нормален български език. Ето така:
Във всяко общество цената на всяка стока се свежда в последна сметка до едната или до другата, или до всичките тези три части (б.а. – труд, капитал и земя) и във всяко цивилизовано общество и трите влизат повече или по-малко като съставни части в цената на повечето стоки.
Може да изглежда не много разбрано, но преведено на български звучи така:
Всяко едно нещо струва толкова, колкото можеш да му вземеш
Не е нужно да си учил История на икономическите учения, за да го разбереш от раз

Иначе долният цитат характеризира Стинката на 1001%
"Заблужденията, включващи известна истина, са най-опасните" - Адам Смит
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Jordana написа:Адам Смит е обвиняван от много днешни анализатори че е прикрит социалист и пробутва в мека форма разни такива не съвсем еднозначни идеи ...
Абе аз съм отрасъл с цитати на явни комунисти (Маркс, Ленин, Т. Живков и дори Сталин), а ти ме плашиш с прикрит социалист... Ще го преживеем...

Един негов цитат ме грабна, но дали го разбирам правилно...

Управлението на една монополна компания от търговци е може би най-лошата форма на управление за всяка една страна.
Така... Тогава какво да кажем за "приватизирането" на енергоразпределението, водоснабдяването и канализацията? Не говоря за БДЖ, за енергетиката и други "стратегичски" отрасли, само за тези "битовите" кажете... Не беше ли по-добре да си останат държавни (поне според нашия икомически гуру А. Смит)?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Богатството на народите в същноста си е трактат против бедноста а не във възхвала на богатството . Тия трикове са типични за философите от епохата на просвещението . Едва 300 години по късно Адам Смит е провъзгласен за гуру на капиталистическата система . Дори само това е достатъчно за да стане ясно че е просто едно идеализиране на продънената кауза тъй като той не е икономист пише за философия и етика и достатъчно приемлив за масите .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Borymeckata написа:Така... Тогава какво да кажем за "приватизирането" на енергоразпределението, водоснабдяването и канализацията? Не говоря за БДЖ, за енергетиката и други "стратегичски" отрасли, само за тези "битовите" кажете... Не беше ли по-добре да си останат държавни (поне според нашия икомически гуру А. Смит)?
Стратегически отрасли в частни ръце, това е равно на национално предателство. Защо? Ми утре фирмата "Пернишка вода" решава, че ще продава водата по 20лв/м3. Частник е и прави каквото си иска. Можеш ли да му попречиш? Ако не ти харесва, сипвай си вода от Радомир

БДЖ частно? Хм, който сърба попарата на CN или CP в Канада, знае за какво става въпрос. бг-то е с по-малки размери, но ако спрат да карат гориво (обявят стачка, вдигнат цените или нещо друго), доста народ ще се качи на колела в София. Особено зимата.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
BMW_POWER написа:Borymeckata написа:Така... Тогава какво да кажем за "приватизирането" на енергоразпределението, водоснабдяването и канализацията? Не говоря за БДЖ, за енергетиката и други "стратегичски" отрасли, само за тези "битовите" кажете... Не беше ли по-добре да си останат държавни (поне според нашия икомически гуру А. Смит)?
Стратегически отрасли в частни ръце, това е равно на национално предателство. Защо? Ми утре фирмата "Пернишка вода" решава, че ще продава водата по 20лв/м3. Частник е и прави каквото си иска. Можеш ли да му попречиш? Ако не ти харесва, сипвай си вода от Радомир![]()
БДЖ частно? Хм, който сърба попарата на CN или CP в Канада, знае за какво става въпрос. бг-то е с по-малки размери, но ако спрат да карат гориво (обявят стачка, вдигнат цените или нещо друго), доста народ ще се качи на колела в София. Особено зимата.
Аз много отдавна в тази тема (май) го бях написал, че стратегическите отрасли трябва да са държавни, но веднага се намериха хора, да ми докажат, че държават е лош стопанин.

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
cod-cdbp написа:Аз много отдавна в тази тема (май) го бях написал, че стратегическите отрасли трябва да са държавни, но веднага се намериха хора, да ми докажат, че държават е лош стопанин.
И аз го писах, но... ме обориха с цитати от А. Смит...

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Недостроения 5ти енергоблок на чернобилската АЕЦ . На 26.18 някой може ли да разтълкува надписа на вратата ..
https://www.youtube.com/watch?v=aNLUCS9MamE

https://www.youtube.com/watch?v=aNLUCS9MamE
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Borymeckata написа:cod-cdbp написа:Аз много отдавна в тази тема (май) го бях написал, че стратегическите отрасли трябва да са държавни, но веднага се намериха хора, да ми докажат, че държават е лош стопанин.
И аз го писах, но... ме обориха с цитати от А. Смит...![]()
Ами че лош стопанин е, мога да ти изброявам примери за това до утре. Обратните примери - добре управлявани и проспериращи държавни дружества се броят на едната ми ръка.
Това което пауъра приказва за цените са поредните празни приказки, те се контролират от държавата. Или твърдиш, че тя не може да се справи с тази си елементарна функция, но може с управлението на целия бизнес?
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Когато интересът на политиците е краткосрочен и порочен - да.
Иначе - не.
Сега разбираш ли, къде е разликата.
И да - няма и осъдени за подобни престъпни действия, срещу държавна собственост.
Иначе - не.
Сега разбираш ли, къде е разликата.
И да - няма и осъдени за подобни престъпни действия, срещу държавна собственост.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
В момента най-често прилаганата икономическа система е смесената система . Българина обаче като чуе държава си представя социализъм , без да осмисли факта че с това реване против държавата се връщаме там където другите са били преди 70 -80 години че и повече . Била лош стопанин ...как на запад не е лош стопанин само тука е лош стопанин ? Ами хайде да я направим добър стопанин както в нормалните държави .
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Сега ще ти кажат, че не може защото така ще се върнем към соца, а както сме разбрали от някои хора в темата, всичко от онова време е гадно или го е нямало.
Затова по рекламите сега навсякъде бъка с неща от "онова време", явно искат да правят анти-реклама по правилото "лоша реклама няма".

Затова по рекламите сега навсякъде бъка с неща от "онова време", явно искат да правят анти-реклама по правилото "лоша реклама няма".

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Top Gun Maverick написа:
Затова по рекламите сега навсякъде бъка с неща от "онова време", явно искат да правят анти-реклама по правилото "лоша реклама няма".![]()
![]()
Обяснението е, че просто таргетират средния българин живеещ в панелка, нагъващ кремвирши и смучещ дерби кола, за който бай Тошо е боК.
Към момента, тук в България държавата е лош стопанин и нямате аргументи да го оспорите. Някога в бъдеще в един по-съвършен строй от капитализма може би ще бъде друго. Днес обаче предпочитам частна топлофикация и бдж, сори. Предпочитам да си плащам на частника, обаче да получа свястна услуга. Не да наливам пари в нещо което не струва, а те изтичат незнайно къде...
Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk