Спрете да се американизирате!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 16 Яну 2008, 16:08

Ами в заключение ще кажа, че ти просто чупиш от купешки фрази, а се опитваш да спориш и да даваш авторитетни заключения как да спасим езика си... Че той при теб е видимо, при това насилствено нарушен. Мога да приема, че някои от дадените в червено думи са заемки, но много не са.

Чакам на Захо публикацията.....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 16 Яну 2008, 16:16

разказа наистина е много, много хубав :bowdown:

Аватар
Детайли за колата: mnoo fast ;)

Мнение от Zaho » 16 Яну 2008, 16:17

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 16 Яну 2008, 16:23

по темата: според мен като цяло адски бъркаш масовата неграмотност и простотия с взимането на чуждици.

а няма как да не навлизат чуждици, предимно в сфери като ИТ където трябва да има някой измислящ български вариант на всяко ново понятие. То масово на отдавна влезли в употреба понятия няма аналог, какво остава за наскоро въведените.

ти по-скоро се радвай ако започнеш да виждаш надписи по магазини и обяви масово правилни ;)

п.с. а живял ли си извън България изобщо между другото?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 16 Яну 2008, 17:38

Evangeline написа:MARFI може ли една бележка под линия? Къде си виждал, че улица се съкръщава по този начин Str? Защото аз никъде.
:arrow: Съкръщението на улица е St

значи на малко места си гледал :)

по принцип правилното е "стр" за улица... щото "ст" - и отиваш на сайнт..
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MARFI » 16 Яну 2008, 18:01

Зависи, хАмерикански или Бритиш, и ст. го прегледах след забележката в гоогле, и двете ги има. Според зависи, колко неграмотен е бил тоя дето си е писал адреса.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 16 Яну 2008, 18:14

Преди години беше "модерно" да се използват русизми, вместо български думи, а преди още повече години - турцизми. Явно българите въобще не ценят езика си, и всичко "чуждо" е модерно. Лошото е, че това се отнася и за имената: преди - Сергей, Валери, Григор, Андрей, Генади - това са все руски имена. Сега само отворете дневника на сина си в училище, за да видите имена като: Майкъл, Марио, Дейвид, Ванеса, Сесил, Паоло, Валенсия и т.н.
Нищо лично към никой, ако съм споменал нечие име, но аз лично харесвам българските имена, държа на българското, и се опитвам да употребявам възможно най-малко чуждици.
Не мисля, че тези теми са безполезни, напротив. Преди няколко години именно заради такива теми по форумите тръгна инициативата да се пише задължително на кирилица. Може би много от вас са забравили, но допреди 6-7 години навсякъде и поголовно се пишеше изцяло на "шльокавица", даже си спомням по едно време се прокрадваше идеята да се въведе латиницата като официална азбука в България, в тон с лизането на задници заради кандидатстването ни за ЕС и НАТО... :roll:
Радвам се, че не само, че това не стана, ами и кирилицата стана официална азбука в ЕС, и след няколко години на евро-банкнотите ще пише ЕВРО на български ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MARFI » 16 Яну 2008, 18:36

В ерата на глобализацията и особено във времена когато българи все повече отиват да работят в Англия, Щатите и Австралия, имена като Крум, Аспарух, Румен не са много предпочитани, защото колкото и странно да звучи, дори самото ти име може да е пречка за бъдещата ти кариера, може да си страхотен специалист, но име като Крум Гъзибаров няма да е успее да отвори вратите ти към президентския пост на БТК например, виж в щаба на някой батальон ще си точния човек.

Да не говорим, че след бозавизацията на българския екран, Касандра и Освалдо също влезнаха в именика на българските младежи, жалко наистина.

НО това според мен е интересен културен фенонем преди всичко и на второ място повод за безпокойство, има една книга на един гръцки писател:
Изображение

"Гръцкото влияние върху системата на българските собствени имена"

Именителната система, особено на собствените имена, търпи огромни влияния от всички възможни посоки, стига се и до крайности, според господстващото културно влияние в страната.

Имена като Иван (John, Янис,) са едно и също име както и Матей и Матю, просто пригодени към съответната фонетична картина на дадения език.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 16 Яну 2008, 19:16

Aми аз не съм съгласен, че точно в чужбина някой ще съди по името ти дали да те наеме, или не на работа. Напротив, българските IT специалисти се ценят и признават в чужбина, и едно българско име само може да ти помогне. Ние сме част от света, и рано или късно ще свикнат да произнасят нашите имена.
Там се гледа КАКВО МОЖЕШ, а не как се казваш. Маса приятели познавам, които живеят в чужбина, и българските имена не им пречат.

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 17 Яну 2008, 11:56

аз съм опитвал и почти няма "българско" име ,което да не произлиза от гръцки....!имам впредвид ,че имат превод на гръцки. като казвам почти-начи много почти! кво да направим като са си създали езика много преди нас. да не говорим ,че братята Кирил и Методий/който много го пишат Методи/ са си откраднали целата гръцка граматика и са я пренаписали на български. и кво от това. не е нужно да откриваш топлата вода всеки път ,когато ти потрябва да се изкъпеш. когато започнах да уча гръцки започнахме с граматика от 5ти и 6ти клас на български ,щото те са си едно към едно ! само членуването им е пред думите вместо като при нас отзад иначе всичко си е еднакво. и пак казвам-какво от това. най-важното е да се разбереш с човека срещу теб-начина е без значение.

Аватар
Детайли за колата: mnoo fast ;)

Мнение от Zaho » 17 Яну 2008, 12:00

Дам а гърците са откраднали цялата си колтура от Траките които са нямали собствеа писменост за разлика от гърците и сега се правят на кои съм аз ;)

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 17 Яну 2008, 13:11

е ми за тва говориме!
всеки е крал от некой ,а всички сме наследници на Адам ,така че май не е толко голям зора,че после сме се малко разделили!
важното е като се съберем да се разберем

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kenslay » 18 Яну 2008, 13:34

Не прочетох цялата тема понеже нямам време обаче видях статията, цитирана в началото.
!!!НЯМА ТАКАВА ГЛУПОСТ.Той човекът не може да различи частите на речта, а е седнал да развива теории за чуждиците и за "кол централите".Леле, не знам за вас обаче аз този термин през живота си не го бях чувал на улицата, обаче явно е мноого наболяла темата щом някаква умъртвена душичка е решила да си изказва проблемите по въпроса...

Както и да е, по въпроса за "американизирането", ми вместо да се оплаквате как сме се променили и колко тъпо е било, що не отворите някой правописен речник отпреди 20 години.Нещо ми подсказва че ще останете безкрайно изненадани от минималните разлики между тогава и сега.Е вярно, няма думи като "дюд" и не знам си кво още, обаче няма и да ги има никога!

И в крайна сметка всеки ще си говори така както си иска, с къвто жаргон си иска, стига условията на общуване да го позволяват.

За поамериканчването по принцип мога да кажа само едно.Всеки си избира какъв да бъде, никой не можв да ти забрани да бъдеш просто тъп.Всичко си е до капацитета колеги, и до онова от 8-ми до 12-ти клас, което много често липсва. :/

Да не пускам ново мнение...
А по отношение на историята, ами много ясно, че като живееш 15 века до някакви различни от тебе хора, ще възприемеш нещо от културата им, а и те - от твоята.В това няма нищо лошо.Българите си имаме своя история и култура, гърците, турците, румънците, сърбите, а от известно време - и македонците също(на мнение съм че те вече не са българи, не и след комунизма).Обаче е много грозно когато почнат да се нападат хората: "Това е наше!" "НЕЕЕ!!!Това е крадено от нас, ние сме по-големи!" и т.н.

И такива ми ти работи ... :)
"Провалът не е опция, провалът не е вариант, провалът не е избор - той не може да бъде и решение."

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MARFI » 18 Яну 2008, 23:53

Kenslay написа:Той човекът не може да различи частите на речта, а е седнал да развива теории за чуждиците и за "кол централите".Леле, не знам за вас обаче аз този термин през живота си не го бях чувал на улицата, обаче явно е мноого наболяла темата щом някаква умъртвена душичка е решила да си изказва проблемите по въпроса...

Мерси за комплиментите, чувствам се поласкан :)

Не си чувал за кол централите, може би защото не ти е направило впечатление че IBM и HP имат огромни такива центрове в Бизнес Парка.

Ако отвориш джобс.бг ще видиш, че Софика например, е специализирана именно в набирането на такива кадри, едно 70% от хората на моята възраст (21-25), които още учат работят именно на такива места.

В завод Електроника, където е моят офис, има още 3 на подобни изнституции.

Частите на речта си ги различавам и подреждам отлично на няколко езика, а пък не знам от авторитета на каква божа фигура изказваш мнение относно качествата на душичката ми, но това е отделна тема, това на което се опитвах да акцентирам и наблегна, е не да не позлваме чуждици, защото е неизбежно, а в определени сфери и ситуации на общуване да се въздържаме от тях.

До сега не съм чувал за нито един език, в които да не е имало определен период на пуризъм, на опит за изчистване от чужди влияния и опит чрез езика да се маркира територията на държавата и да се отстоява етническият принцип на създаване и администрирането и, освен може би нашия... банално известни са опити от сорта на "драснипалниклечица" наместо кибрит, тоест не само че сляпо приемаме чуждици, ами ако се опитаме да им намерим българско звучене, става твърде дълго и в конкретния пример смешно.

От лексикална гледна точка и от лексикопроизводна гледна точка езикът ни е обречен да приема чуждици, просто защото механизмите му на словообразуване, не позволяват да се образуват достатъчно "конкурентни" на чуждиците думи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 19 Яну 2008, 3:25

готина темичка ... :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата