Глоба за каране с включени халогени
Модератор: Общи модератори
64 мнения
• Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Andronoff написа:someone написа:...
Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
...
Който не е разбрал все още - МОЖЕ да се кара с включени халогени, само и единствено при включени къси/дълги, но не и габарити!
Пише го в закона!
Ако ви пишат акт за халогени, при положение, че и късите ви светят, го скъсайте и кажете на катаджиите да научат правилника
да ама малко по нагоре пише САМО при мъгла дъжд ала бала и като има слънце това не минава

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Andronoff написа:someone написа:...
Чл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
...
Който не е разбрал все още - МОЖЕ да се кара с включени халогени, само и единствено при включени къси/дълги, но не и габарити!
Пише го в закона!
Ако ви пишат акт за халогени, при положение, че и късите ви светят, го скъсайте и кажете на катаджиите да научат правилника

То вярно че юристите се гъбаркат с тълкованията на закона ама ти
изби рибата с ароматизатори Борче от 26 стотинки парчето

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- BlackAdder
- кандидат ентусиаст
-
Много готин спор се е заформил
И двете тълкования на zAcK и Andronoff са смислени. Проблемът по мое мнение се крие в думичката "самостоятелно" на чл.74 ал.1. По своему този чл. е редактиран така,че позволява две тълкования. Единият вариант е ,че халогените (става въпрос само за предните светлини за мъгла, за задните няма да коментирам) може да се използват самостоятелно само в предвидените от закона ситуации - сняг,мъгла и т.н. В този случай не е необходимо да бъдат включени късите светлини. Оттук следва,че в нормални пътни условия не би трябвало да се използват халогени! Но погледнато под друг ъгъл на нещата, ако халогенните светлини се използват "несамостоятелно" т.е включени халогени и къси светлини, то в този случай се излиза от ситуацията, която е в противоречие със закона и КАТ нямат правно уснование да съставят акт. Дотук със правото и мъдренето
Сега от личен опит откакто имам книжка (а това вече е от доста години) първо карах само на фарове и никога не съм имал проблем. След като смених колата и имам и халогени, си карам и на фарове и на халогени през деня. Ченгетата имат навика да ме спират редовно за проверка на документите, особенно вечер и за месеците декември-януари са ме проверявали най-малко 20 пъти нито веднъж не са ми правили проблем затова, че карам на фарове и халогени. Така,че този който са го глобили явно е имал мал-шанс.

64 мнения
• Страница 5 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5