Измама с покупка на кола
Модератор: Общи модератори
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Измама с покупка на кола
Кви услуги да ползваме, то реално това трябва да се проверява с един клик в днешно време, ама понеже тука живеем още в 19ти век това е поредното бюрократично недоразумение.
- snaiperist0
-
-
- Кара: бавно
- Мечтае да кара: e30 m3
Re: Измама с покупка на кола
В крайна сметка , вече дори като се купува автомобил или МПС като цяло пак незнаем какво може да изкочи
. Аз също мисля че нотариуса е точно заради това и затова му се плаща да се избегнат такъв тип измами 

БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!
Във връзка с разисквания казус, ще обърна внимание на следния линк
https://newregistry.bcpea.org/pages/procedure1.html
"Всеки гражданин или юридическо лице може да получи справка за наличието или не на висящи изпълнителни дела срещу него в кантората на който и да било ЧСИ на територията на страната. Справката се отнася за цялата страна.
Справки от Регистъра на длъжниците се извършват, както за лицето, което е подало искането (лично или чрез пълномощник), така и за търговци и други юридически лица, независимо кой е молителят. По отношение на едноличните търговци, когато молителят е лице различно от ЕТ, могат да се правят справки само по техния ЕИК, не и по ЕГН на физическото лице.
Цената на услугата „Предоставяне на справка от ЦРД” е в размер на 12.00 лв с вкл. ДДС, платима по специално предназначена за целта сметка на Камарата на частните съдебни изпълнители."
"Всеки гражданин или юридическо лице може да получи справка за наличието или не на висящи изпълнителни дела срещу него в кантората на който и да било ЧСИ на територията на страната. Справката се отнася за цялата страна.
Справки от Регистъра на длъжниците се извършват, както за лицето, което е подало искането (лично или чрез пълномощник), така и за търговци и други юридически лица, независимо кой е молителят. По отношение на едноличните търговци, когато молителят е лице различно от ЕТ, могат да се правят справки само по техния ЕИК, не и по ЕГН на физическото лице.
Цената на услугата „Предоставяне на справка от ЦРД” е в размер на 12.00 лв с вкл. ДДС, платима по специално предназначена за целта сметка на Камарата на частните съдебни изпълнители."
- m.dimitrov1992
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+
Щом неможеш да я прехвърлиш направи една хубава фотосесия на някоя камера на КАТ и я започни на части
Направи глоби за 5-10 хил лв и поне душевно ще си удовлетворен 

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
m.dimitrov1992 написа:Щом неможеш да я прехвърлиш направи една хубава фотосесия на някоя камера на КАТ и я започни на частиНаправи глоби за 5-10 хил лв и поне душевно ще си удовлетворен
Гениална идея колега,много си умен ! Ти се бъзикаш ама някой умник ще вземе да те послуша и ще вземе да се разхожда покрай камерите с 200 и после ще има тема в форума дължа 20 бона за ел фишове,какво да правя ...преди да давате съвети мислете малко..
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
X300 написа:Във връзка с разисквания казус, ще обърна внимание на следния линк
България - страната на бюрокрацията...

cod-cdbp написа:X300 написа:Във връзка с разисквания казус, ще обърна внимание на следния линк
България - страната на бюрокрацията...
България- страната на малоумниците.... Всеки може да провери в КАТ за наличие на запор за дадена кола.
- ALiGaToR
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: му се E39
- Мечтае да кара: Е39
И общо взето аз от това цялото писане не разбрах, как всъщност може да се предпазим от едни такива главоболия с запорирана собственост. Един казва, че нотариуса може да да провери, друг пък, че трябвало, трети вика, че знае за такива запори. Друго мнение че в КАТ трябва да се отиде. Там пък към кого трябва да се обърне човек, всеки ли може да получи такава информация. Колко струва тази екстра предлагана от КАТ. Колко време те бавят с тази проверка?
Аз както и много хора, не съм наясно с тези неща. Аз лично си знам, че като отидеш при нотариус и той изповяда сделката, това значи че няма никаква правна пречка колата да се прехвърли на новият собственик. То ако това не може да ти гарантира нотариуса, то тогава излиза, че един договор написан на бял лист и подписан от продавача, купувача и един свидетал, има същата сила като един изповядан при нотариуса. То като ще е така, аз предпочитам в църквата да ми изповяда свещенник сделката.
Моля, някой който е по-наясно с нещата да сподели как стоят нещата, защото не може така малоумно да е измислено всичко.
Аз както и много хора, не съм наясно с тези неща. Аз лично си знам, че като отидеш при нотариус и той изповяда сделката, това значи че няма никаква правна пречка колата да се прехвърли на новият собственик. То ако това не може да ти гарантира нотариуса, то тогава излиза, че един договор написан на бял лист и подписан от продавача, купувача и един свидетал, има същата сила като един изповядан при нотариуса. То като ще е така, аз предпочитам в църквата да ми изповяда свещенник сделката.
Моля, някой който е по-наясно с нещата да сподели как стоят нещата, защото не може така малоумно да е измислено всичко.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
madafaka_donkele написа:Реално как може, ако изобщо може човек да се застрахова от подобен тип измама?
Да си самоотговоря

Повече инфо тук - https://newregistry.bcpea.org/pages/reports.html, https://newregistry.bcpea.org/pages/procedure1.html
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
И още малко инфо по въпроса - http://pravatami.bg/5132/
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Разбира се, че нотариусът няма как да знае за запор, който е отбелязан само в базата данни на КАТ, а той няма достъп до него. Задължение на всеки гражданин е сам да провери за тежести върху имота мойто възнамерява да закупи. ЧСИ не може да уведоми всеки нотариус по отделно за запора на всяка движима вещ.
Като гледам и какви "умни" съвети са давали хората по-назад в темата се плаша, колко не познават закона, правата и задълженията си...и с лекота казват, че не им пука, че ще ги нарушат! Като опре яйцето в .... обаче, пускат тема
Като гледам и какви "умни" съвети са давали хората по-назад в темата се плаша, колко не познават закона, правата и задълженията си...и с лекота казват, че не им пука, че ще ги нарушат! Като опре яйцето в .... обаче, пускат тема

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
madafaka_donkele написа:Да си самоотговоряДокато не се въведе някаква поправка в умрелите ни закони, защитаващи купувача от подобен вид измами единственото, което може да се направи е да се иска „Предоставяне на справка от ЦРД” от продавача. Трябва да си го извади самия продавач от коя да е кантора, на кой да е ЧСИ, в кой да е град. Справката важи в цялата страна. С цел предотвратяване на допълнителни злоупотреби според мен е най-добре справката да се направи в деня на прехвърлянето. Струва 12лв. и мисля, че спестява доста главоболия. Справката изглежда така:
Повече инфо тук - https://newregistry.bcpea.org/pages/reports.html, https://newregistry.bcpea.org/pages/procedure1.html

" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Сега, като се замислих и се досетих и за още едно допълнение. В договора за покупко-продажба се записва текст подобен на този:
"При невъзможна за купувача регистрация/пререгистрация в КАТ, поради:
1. наличие на запор върху автомобила от ЧСИ, банка и т.н., неописани и неналични в справката от ЦРД.
2. обявен за издирване в България или чужбина автомобил.
Продавачът се съгласява и задължава да изплати на купувача в едноседмичен(двуседмичен, триседмичен) срок сумата за покупко-продажба, обявена в договора за покупко-продажба в четворен(петорен, шесторен) размер".
Т.е. ако колата сте я спазарили за 3000лв., при нотариуса пишете 300 в договора ще се пише десеторен размер накрая. При други суми всеки ще си сметне. Ако се направят и двете неща си мисля, че всеки ще може да си върже гащите максимално срещу подобни измами.
А с това второто всеки може да се застрахова от това да купи кола от търгаш, която да се окаже крадена някъде в европата и пусната за продажба тук...като туарега от новините вчера
Не съм правист и най-вероятно точният текст трябва да се доизпипа хубаво за да не може да се тълкува двузначно и да се остави някаква вратичка за измамниците. Моето е просто идея.
"При невъзможна за купувача регистрация/пререгистрация в КАТ, поради:
1. наличие на запор върху автомобила от ЧСИ, банка и т.н., неописани и неналични в справката от ЦРД.
2. обявен за издирване в България или чужбина автомобил.
Продавачът се съгласява и задължава да изплати на купувача в едноседмичен(двуседмичен, триседмичен) срок сумата за покупко-продажба, обявена в договора за покупко-продажба в четворен(петорен, шесторен) размер".
Т.е. ако колата сте я спазарили за 3000лв., при нотариуса пишете 300 в договора ще се пише десеторен размер накрая. При други суми всеки ще си сметне. Ако се направят и двете неща си мисля, че всеки ще може да си върже гащите максимално срещу подобни измами.
А с това второто всеки може да се застрахова от това да купи кола от търгаш, която да се окаже крадена някъде в европата и пусната за продажба тук...като туарега от новините вчера

Не съм правист и най-вероятно точният текст трябва да се доизпипа хубаво за да не може да се тълкува двузначно и да се остави някаква вратичка за измамниците. Моето е просто идея.