Желание за емиграция, къде и защо?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от K_Ilkov » 25 Юли 2015, 13:39

alekangg написа:...

Не се мъчи, просто още е на ниво гурбет, а до емиграция разликата е голяма :D
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Юли 2015, 13:43

И аз му желая успех, но ще помоля когато се разказват нещо, да се описва пълната картинка било за имот, кола или каквото и да е, а не избирателно на 50%, понеже не друго, ами много хора наистина ще си помислят, как един работещ средна към ниско квалифицирана работа, може да издържа 3-ма, да плаща имот и кола, че и да остава за ваканция..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Юли 2015, 13:44

K_Ilkov написа:
alekangg написа:...

Не се мъчи, просто още е на ниво гурбет, а до емиграция разликата е голяма :D

Абсолютно вярно! Благодаря за напомнянето. :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 25 Юли 2015, 13:52

Така е.В грешка съм.Това за доплащането на края не го знаех.
Наистина идва съвсем друга картинка със закупуването на такъв автомобил.Макар и да нямах предвид точно последната 5-ца.
А така се бях засилил за едно Йети преди няколко месеца :mhihi: по мои сметки ми излизаше 130 евра - викам - ехее повличам го.
За застраховката на къщата знам че се поемат до 50% от банката към която е кредита до края на кредитния период.
Имам комшия тук един поляк , който е дошъл 2009г и имота е негов , от него го знам това.
Данък смет и други данъци няма как да ти ги кажа защото не ги плащам.
Не съм го питал на каква вноска е и за колко време е , знам само че къщата му струва около 80к.От там другото са си мои разсъждения.
Но каквото щете ми говорете , тук е много по-лесно да имаш кола и имот и да живееш нормално и спокойно от колкото в БГ.
А колкото до това дали е по-добре да плащаш наем или вноска - всеки си избира , аз предпочитам да знам че имота в който съм ще бъде мой след известно време.Така и така плащам по-добре накрая да си го купя :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Юли 2015, 14:25

Ако се задълбочиш и поразпиташ поляка, ще видиш, че и за къщата не си прав или поне сметките не са тези, които се представят тук..Какво е дал поляка за начало, колко дава или е давал месечно, са както казвам подробности, но ние виждаме крайната сметка, за 5 години поляка е изплатил къщата и ние започваме да мечтаем!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 25 Юли 2015, 14:56

Не я е изплатил.И я е взел преди две години.Преди е бил на квартира.
По принцип съм имал желание да го разпитам по-подробно но на него му куца английския , на мен немския и така ....
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 25 Юли 2015, 16:16

те и поляците са същата работа....има и изключения де, единият ми колега е поляк :D

иначе да имаш имот и кола или две....по - лесно не е, но е по - спокойно. Е зависи, какви са колите де...две бараки на по 10г. не е по - трудно да ги купиш, ама идва по - тудно да ги подържаш.

Спокойствието идва от застраховките, ама те са скъпи и най - различни и трябва доста четене, за да разбереш, коя какво покрива. Или не си разбрал или полякът не е успял да ти обясни, но няма банка, която покрива 50% от затраховките, в рамките на кредитния период.

Иначе под наем или собствено жилище - зависи. В днешно време, нещата се менят бързо и днес си на една работа, утре може да си намериш по - добра. Ако имаш собствено жилище винаги ще се съобразяваш с това и трудно би се решил да се преместиш. От друга страна наистина е по - добре да е твое, но това твое изобщо не е евтино (говорим за нормално жилище в някой град).

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 25 Юли 2015, 17:23

magareto_yori написа:Бих посъветвал хората с образование или тия дето им се учи да се насочат към Норвегия. Кое,как,защо-ползвайте гугъл :yes:

Колега, отдели малко време да поразкажеш за живота в Норвегия! :yes:
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 25 Юли 2015, 17:23

Пичове,простете намесата ми в разразилия се спор,но там с едно изречение животът е по-качествен,няма какво да го бистрим това!
Не всичко е пари,приятелю-имаш ниска престъпност,евтино или безплатно качествено образование ,истински безплатно здравеопазване (финансирано чрез данъци разбира се,но на социален принцип!) ,социална сигурност,защита от държавата и т.н. и т.н..
Но решението си остава строго индивидуално,не само ,че е различно "правилното" за всеки човек поотделно,но и според обстоятелствата/етапа от живота си
Мир да има,дано сме помогнали малко на автора, все пак това е целта мисля :bchug:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Потребител
Аватар

Мнение от Rotmed » 25 Юли 2015, 17:40

:mhihi: Абе хора, още ли има вярващи във феята на зъбките...Такъв капитализъм цари във всяка по-развита страна, че живота ти минава в едно бачкане, всичко е на кредит и то не за друго, а защото да поддържаш 10 годишна кола "там" е толкова скъпо,че по-добре да си купиш нова. А това се плаща отново с кредит, а кредита се плаща от човека с нерви, с болести, с напрежение и лишаване от времето му. Сметките, дадени от полу-немския ни колега тук са пълна измислица и не отразяват реалността. Нещо като: къща в Бг се купува за 20 000 лв, страхотна /спестявам подробностите, че се намира в Горно Нанадолнище, на 200 км от работата ми в столицата/. Изплаща се за 6 години, защото работя в столицата /а как къщата е на 200 км и бачкам в столицата, не уточнявам/. Купувам си 5 годишно БМВ с 3 мои заплати /е, после има да се доплащат още 30 бона, но тва не е важно/. Но очевидно е, че колегата е доста млад, има време да се научи :smoke:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 25 Юли 2015, 22:24

Има тема за емиграцията:

viewtopic.php?f=4&t=223271

Има и тема за средната класа, коята май я заключиха, не помня. Нямам идея за ЕС, но ще ви разкажа малко прясна информация за Канада. Там живях и работих 2007-2015г. Бях в Монреал. За 8 години цените на наемите скочиха два пъти, цените на хранителните продукти около три пъти, бензина два пъти, данъците ... В същото време минималната заплата за това време скочи с 25%. Нямам идея кой ви е разказал за "липсата на араби", но явно е бил някъде много на север или по източното крайбрежие. От около 3-4 години кебекуата (франкофоните) спактически спряха да приемат бели емигранти. Приемат се 95% като цяло от страните в магреб, централна и западна Африка. В Монреал и околностите има кватрали, в които след молитва по улиците само хора по пижами. Бурките са нещо нормално:

Изображение

и не учудва никого. Има редица сектори от услугите, които са си 100% арабски монопол.Това например са детските градини, голям процент от аптеките, такситата (тук са намесени и хаитяните, но те са друга мая и нямам време да ви разказвам за тях), търговията....
Но да се върнем на Канада. Страната като цяло отива у кереча. Кебекарите в последните 3-4 години вдигнаха таксите до невиждани висоти. Когато през 2008-2009 петрола стигна 150$/барел, бензина струваше 149.9 за литър. Сега петрола стува 55-57$/ барел, бензина в Монреал е 132.9 за литър. Данъците и таксите върху имотите растат всяка година. Аз на апартамент 90м2 плащах общо около 5000$ годишно данъци общо. Плакът (данъка за колата) беше 240$, сеха е 320-340$. Застрахователите ми пратиха писмо, че таксите върху застаховките (!?) са скочили от 01.01 от 5% на 9% и аз имам да доплатя едни 100% за годината....
Вдигнаха таксите върху алкохола (той си е достатъчно скъп) и накараха барманите да опишат колко неотворени бутилки имат и да доплатят такси за тях ...
Говорейки за корупция в бг, потърсете в Гугъл информация за Charbonneau Commission
Безплатно здравеопазване, хм, я да си помисля. Ето как седят нещата.
Имате здравословен проблем (хирург примерно) и искате среща със специалист (хирург сиреч). Предполагаме, че сте от онези 45% от жителите, които имат личен лекар. Обаждате му се за среща, за да ви даде направление. Секретарката ви дава дата между 20 септември и 10 октомври (днес е 25 юли). Ако искате среща сутрин или вечер (преди или след работа), може да е и по-нататък. Но да речем сте взели направление и взъните на хирурга. Там ви дават час след 2 1/2 - 3 месеца. И ще ви се обадят да ви потвърдят седмица преди датата. Та вече стана февруари (по Коледа не се работи). Ако ви се налага операция (херния, какти в моя случай), оптимистичния вариант е началото на април. Да речем сте опериран, зашит и върнат да се събудите. Резнали са ви в 10:00, събудили сте се в 12:00, В 14:00 сте си у дома. "След болнично наблюдение" - какво е това? Обясняват ви какво да правите ако имате болки, кръвотечение или раната гнояса. Бон шанс!
Имате нужда от бърза помощ. Само спокойно. Направете сандвичи, заредете си таблета, вземете си вода, заредете се с търпение и ... пристигате в спешното (само дето доктор Рос не е там). Взимате номер и се срещате с първата отбранителна линия. Там ви взимат данните и ви пращат да чакате. В рамките на час ви викат в "триаж". Това е втората отбранителна линия. Тук ви мерят температурата, кръвното и общото състояние. Оттам ви издават един номер от едно до пет (вие не го знаете), според който очаквате да ви викнат. Няма никаква поредност. Ето как се дават номерата:
1 - огнестрелни рани в главата, сърцето, отрязани крайници, тежки инфаркти (сиреч, текат ви последните секунди)
2 - прорезни рани (но не застрашаващи живота), инсулти, сърдечни кризи, автомобилни инцидентис евентуални вътрешни наранявания.
3 - висока температура (над 39С), не толкова тежки наранявания, загубили съзнание, общо лошо състояние
4 и 5 - имате ли този номер, просто си отивайте. Лекар няма да видите. Нормалното чакане в спешното е между седем и осемнадесет часа.
Образованието - ОМГ!!! Не ви трябва да се срещате. Безплатно - да, качествено - не. Стигнете ли до университет, там вече се учи, но учебниците са над 200$ единия и всяка година са нови. Ксерокопия не се приемат. Преподавателите и те хляб трябва да ядат...
Торонто (Онтарио), там има места, където сте си в Индия, Шриланка, Пакистан и т.н. Албърта като провинция направо я затвориха. Там всичко е петрол и ниските цени убиха живота. Хиляди загубиха работата си. А, само да допълня за Квебек. В нашето кондо бяхме осем възрастни и само един имаше фул тайм работа ...
От три седмици съм в Холандия...

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 25 Юли 2015, 22:34

BMW_POWER написа:.....ще ви разкажа малко прясна информация за Канада. Там живях и работих 2007-2015г. Бях в Монреал.....
От три седмици съм в Холандия...

Щом е толкова зле в Канада, защо не се върна в БГ колега, а избираш Холандия? (въпросът е сериозен) :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Юли 2015, 23:23

В Холандия ме съмнява да има по-малко забрадки, ама нищо.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Юли 2015, 1:07

Колеги, никъде не твърдя, че в Холандия няма забрадки. Просто отговорих на мнение от по-рано, че в Канада ги няма. Има ги и стават все повече. Абсурд е да видите арабка по улиците и да не е бременна или да не бута бебешка количка. Квебек ще е първата арабска територия в Северна Америка. Въпрос на 5 до 10 години най-много.
Писах за Канада, за да имате реална представа за нещата там. Цените са с пъти по-високи от тези в Щатите. Аз на всеки три седмици бях в Платсбърг (на 125км от нас) на пазар. Пилешкото в щатите е 4.40$/кг, в Монреал е 14-18$/кг. Млякото в Щатите е 2.50$/галон, в Монреал е 6.20$/4л. В Сиърс купих два анцуга на хлапето (на 6г) за 11$, в канадския Уолмарт един струва 16$. Купих за 3$ яке с качулка, за 3$ в Канада само дъвки можете да вземете.
Курсът на двата долара допреди година бяха 1:1. Сега се раздвижиха, но пак е с пъти по-евтино на юг. Аз за последните 18 месеца там почти нищо не съм взел от магазините. Канадските стоки в Щатите са по-евтини, отколкото в Канада.

https://www.youtube.com/watch?v=QyCZTVapOnM

Бензина в Щата Ню Йорк е с 40 цента по-евтин отколкото в Квебек. Когато влизах на границата въпросите са:
Купили ли сте алкохол или дрехи? Миналата година в Кентъки купих три бутилки бърбън за 33$. За тези пари в Канада ще взема една бутилка. Каса Хайнекен 24х330мл е 40$ с таксите...

Защо в Холандия? Тук имаме роднини и си е друго, когато има кой да удари едно рамо. Да ти вземе детето от училище, да дойде с теб някъде или други такива елементарни подкрепи. Когато си сам с жената, доста ластици се разтягат покрай семейните задължения. Още повече там разстоянията са малко по-различни. Ние свикнахме и 7-8-1000км не ни плашат. Ходили сме до Торонто на ZОО-парк и вечерта късно се прибрахме oбратно в Монреал. За българина съобщението на GPS-а "ПРОДЪЛЖЕТЕ 475 КМ" до следващата отбивка може да е стряскащо, но мен не ми пука. Холандия е 250х210км държава.
От друга страна в Канада литър бира е 6$. кило бензин 1.32$
В Холандия литър бира (от евтината немска) е около 0.90 евро. Литър бензин е 1.65 евро.
Затова и толкова колела карат тука :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 26 Юли 2015, 16:44

Няма развита държава, където да няма много забрадки и да не стават повече. Просто в Канада преди е нямало, а сега има и вероятно ти прави точно това впечатление. Ще завземат всичко, няма както каза без надут корем и без 2-3 деца наоколо, така са навсякъде. Жената работи като конвейр за деца, някой да е виждал работеща такава? Положението ще става все по-лошо.
Виж как е във Франция, Англия, дори в Германия

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата