"ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ" УДРЯ 1000 ЛЕВА
Модератор: Общи модератори
Re: "ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ" УДРЯ 1000 ЛЕВА
Колеги, дайте да се разберем. Всички (или почти всички) тук са фенове на марката. Притежанието на автомобил БМВ не е задължително, за да сте регистрирани и за да пишете тук. От друга страна, не се опитвайте да делите феновете на млади и стари, сини и червени, умни и глупави, бла бла и т.н.
Застрахователните компании в нормалните страни определят нивата на вноските възоснова на обикновената статистика. Никой не гледа фактите тип "аз видях един дъртак (40-50г), дето направи еди какво си", ами гледат на 10 000 инцидента, какви са участниците и най-вече виновниците. Рано или късно, в България ще има база данни, където всеки един ще има досие и съобразно него ще се определят нивата на застраховката му. Не може човек с 0 опит и спортен автомобил (+150к.с.) да плаща колкото друг с 20-30 години опит и кола 100к.с. Не може човек с 0 акта за последните 10-15-20 години да плаща колкото друг, който има 10-20-30 акта за година две. Етто един линк:
http://www.desjardins.com/en/particulie ... /index.jsp
това е един от най-големите застрахователи. Обадете се или пишете и питайте, колко ще ви е застаховката. Питат за всичко, включително и колко км ще въртите годишно. Това рано или късно ще стане и в България.
Застрахователните компании в нормалните страни определят нивата на вноските възоснова на обикновената статистика. Никой не гледа фактите тип "аз видях един дъртак (40-50г), дето направи еди какво си", ами гледат на 10 000 инцидента, какви са участниците и най-вече виновниците. Рано или късно, в България ще има база данни, където всеки един ще има досие и съобразно него ще се определят нивата на застраховката му. Не може човек с 0 опит и спортен автомобил (+150к.с.) да плаща колкото друг с 20-30 години опит и кола 100к.с. Не може човек с 0 акта за последните 10-15-20 години да плаща колкото друг, който има 10-20-30 акта за година две. Етто един линк:
http://www.desjardins.com/en/particulie ... /index.jsp
това е един от най-големите застрахователи. Обадете се или пишете и питайте, колко ще ви е застаховката. Питат за всичко, включително и колко км ще въртите годишно. Това рано или късно ще стане и в България.
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
В "нормалните страни" аналогът на нашата ГО за колата ли се сключва или за шофера?Т.е. може ли с 1 застраховка (която е направена на мен,като водач на МПС) аз да си карам 2-те коли?Щото не мога да ги карам едновременно,все пак...
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Застраховката е за колата И шофьора, но можеш да даваш на други да карат с твоята застрохва в общия случай... със съответните последствия ако стане инцидент.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- armagedon_762002
- младши ентусиаст
-
- Кара: Колело
steeN написа:но можеш да даваш на други да карат с твоята застрохва в общия случай...
в някои страни може и да може,но в други никой няма право да я кара ако не е застрахован
- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
Така като гледам онлайн калкулаторите, още е същия размера на вноската за моята кола. Не, че не може да се промени де, но и двойно да се вдигне - няма да е фатално.
Разбира се, че трябва ГО да се изчислява на база възраст, мощност на автомобила и какво ли още не. Даже ако трябва да съм честен, като гледам колко бързо падат цените на автомобилите и колко лесно ще стане сульо и пульо да се качат на 230+ коня баварец ми настръхват косите. Колко хлапетии ще се накачат по мощните коли и като знам какви зулуми съм правил със 150 коня намирам удрянето в джоба за съвсем резонно. Сега, 1000лв за ГО ще е някакъв изкривен случай като 18 годишен с М3 с десен волан и зелена карта, на нормалните коли 20-22 годишни без произшествия и 150-200 коня предполагам няма да е повече от 500лв полицата. Което не е повече от сегашните около 300лв, и ако някой реве за това увеличение да се замисли наистина тая кола по джоба ли му е...
Разбира се, че трябва ГО да се изчислява на база възраст, мощност на автомобила и какво ли още не. Даже ако трябва да съм честен, като гледам колко бързо падат цените на автомобилите и колко лесно ще стане сульо и пульо да се качат на 230+ коня баварец ми настръхват косите. Колко хлапетии ще се накачат по мощните коли и като знам какви зулуми съм правил със 150 коня намирам удрянето в джоба за съвсем резонно. Сега, 1000лв за ГО ще е някакъв изкривен случай като 18 годишен с М3 с десен волан и зелена карта, на нормалните коли 20-22 годишни без произшествия и 150-200 коня предполагам няма да е повече от 500лв полицата. Което не е повече от сегашните около 300лв, и ако някой реве за това увеличение да се замисли наистина тая кола по джоба ли му е...
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 i
- Мечтае да кара: Е90 пак бензин
Добре де, всички говорите тука-млад шофьор, голяма застраховка, щял да се блъсне и така нататък. Защо аз като среден на възраст шофьор, нямам ПТП, над 10 години стаж, само един фиш за фарове. Абе питам защо на мен да не ми намалят застраховката примерно с 50 %, а? Какво ще кажете? Значи пътища нямаме обаче се дразните някой ако кара по-хубава кола от вас и е по-малък. То не е гаранция, че ще се блъсне. До скоро се вземаше книжка без проблем, сега малко затегнаха нещата. Ревете за чужбина ама никой не каза, че там вземат книжка най-малко от 2-ри или 3-ти път. И знаят да карат. Или си удрят леко колата и им я плащат цялата. Защото съм бил свидетел в чужбина, удариха едно Е46(калник,капак,предна броня) и му я платиха цялата. Другият говори-що имаш кола. Ми отиди на село с влака,закарай жена си до болницата с влака в 2 през ноща. Ей големи патрони тука. Плащате по 1000 лв, като ви е толкова акъла. То до сега всеки се надува като има М-броня. Отсега ще е който си плати гражданската.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Аз съм съгласен, че трябва да ти я намалят и на такива като теб... това е цялата идея, който не е рисков да плаща по-малко, ма кога ще стане...
Sent using Tapatalk 2
Sent using Tapatalk 2
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 i
- Мечтае да кара: Е90 пак бензин
Еми така е, ядосвам се тук като чета коментарите. Правим работи като "в чужбина", а по-важните неща сме 100 години назад и 50 встрани. Повече контрол и това е, всеки ще си понесе наказанието и следващият път ще кара по-леко примерно. Вчера публикуваха снимка в фейса, пътищата в България и на всички дупки засадили цветя. Събудете се, пътища нямаме. От София до Бургас магистралата не струва нищо, ако може да се нарече магистрала. Нека тези дето са в чужбина да кажат там какви пътища има, не само да гледат застраховките.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Нивото на опасност не знам защо го свързвате главно с параметрите "възраст на водача" и "мощност на автомобила". Това мисля сме го говорили безкрайно много пъти, като всеки път се набляга на едно - че е важно как този водач ще управлява автомобила. Ако човек е решил да се убие, или да убие други, абсолютно никакво значение няма на колко години е и колко му е бърза колата. Аз съм виждал тук на полигона как кадърни момчета карат коли по 200 коня и всичко е ок, и как в следващия момент един олигофрен с Фиат Браво 1.6 се изсилва по правата, клати волана ляво-дясно, завърта се и се удря в едни навеси
То си беше направо комично. Не помня дали колата не беше и на врати... Всякакви такива примерни има, и те показват едно единствено нещо - когато човек излиза на пътя, знае къде се намира и умее да носи отговорност, всичко е ок. Такова поведение някои хора си го имат вродено, други така са възпитани, трети са стигнали до този извод след разни произшествия. Имам един приятел, който учи в друг град. Техните му повериха едно 320д 150к.с. и редовно си пътува с нея. Момчето кара изключително разумно. На какво отгоре да го задължават да плаща висока гражданска на база това, че е на 21, и кара 150 коня кола? Не е това критерия...

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Dirty M5 driveR написа:Нивото на опасност не знам защо го свързвате главно с параметрите "възраст на водача" и "мощност на автомобила". Това мисля сме го говорили безкрайно много пъти, като всеки път се набляга на едно - че е важно как този водач ще управлява автомобила. Ако човек е решил да се убие, или да убие други, абсолютно никакво значение няма на колко години е и колко му е бърза колата. Аз съм виждал тук на полигона как кадърни момчета карат коли по 200 коня и всичко е ок, и как в следващия момент един олигофрен с Фиат Браво 1.6 се изсилва по правата, клати волана ляво-дясно, завърта се и се удря в едни навесиТо си беше направо комично. Не помня дали колата не беше и на врати... Всякакви такива примерни има, и те показват едно единствено нещо - когато човек излиза на пътя, знае къде се намира и умее да носи отговорност, всичко е ок. Такова поведение някои хора си го имат вродено, други така са възпитани, трети са стигнали до този извод след разни произшествия. Имам един приятел, който учи в друг град. Техните му повериха едно 320д 150к.с. и редовно си пътува с нея. Момчето кара изключително разумно. На какво отгоре да го задължават да плаща висока гражданска на база това, че е на 21, и кара 150 коня кола? Не е това критерия...
Няколко пъти се писа, защо това е критерия. Казва се статистика на ПТП-та и затова се гледат основно тези два фактора. Вие си знаете, как имало на 20 год добри шофьори, то има и световни шампиони, но това нищо не означава. Същото важи за 50-годишните, има и говеда, но в 80-90% от случаите не е така, както с твоя приятел с бмв-то или с малоумника с бравото. Много ми е интересно, как според вас трябва да се изчислява ГО, след като отхвърляте, най-естествения и лесен начин, който е най-обективен в едни 80-90% от случаите. Ако става дума, на вън гледат и какво работиш дори и т.н., но основните фактори са опит-стаж и мощност.
По тая логика и на работа като се кандидатства, не трябва да се гледа стажа, понеже то може да сте с много стаж, ама да нямате хабер и обратно някой без стаж, да е господ-бог. Да, ама не, сега някакви изключения винаги има, но няма как да се огрее навсякъде и всички да са доволни. А който е възрастен и не е добър шофьор, още след 1та година и ще му вдигнат вноската. Следващата година, пак и така, ще се уравновеси всичко.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Няма да й се види края на тая тема, тъй че аз спирам да коментирам. Моята гледна точка е такава и не карам никого да се съобразява с нея. Както и уважавам вашите гледни точки, макар за мен в тях да има колкото логични неща, толкова и "статистика". Аз гражданската си я плащам и не рева, че в момента ми е висока. Просто не виждам с какво ще помогне една двойна и тройна цена за хора на моята възраст. Да не се изсиля с БМВто, а да се изсиля с някоя пиклива Корса... Нека не забравяме от къде е редно да се почне разрешаването на проблема, а именно по-добро обучение на младите водачи, възпитаване на отговорност у тях, както и по-безопасни пътища. Хората, които мислят с главата си рядко правят глупости.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Става въпрос единствено за управляване на риска и пари... вие го приемате лично. Ще помогне на всички останали да не споделят цената на риска на хората под 25.
не съм чел коментарите, но относно заглавието на темата и съдържанието на първият пост:
Нямам нищо против един 24 годишен новобранец със CL63 AMG 500 коня да плаща 1000 лв гражданска.
Нямам нищо против и един 40-годишен с Ауди А8 300 коня да плаща 950 лв. гражданска.
Нямам абсолютно нищо против- един 22 годишен младеж с е-36 ца и няколко регистрирани застрахователни събития (не говорим за регистрирани от КАТ ПТП-та ) да плаща 2000лв гражданска.
Някой да е си е правил скоро гражданксата в официален офис на застрахователна компания или всички ревете от разни Брокери?
Нямам нищо против един 24 годишен новобранец със CL63 AMG 500 коня да плаща 1000 лв гражданска.
Нямам нищо против и един 40-годишен с Ауди А8 300 коня да плаща 950 лв. гражданска.
Нямам абсолютно нищо против- един 22 годишен младеж с е-36 ца и няколко регистрирани застрахователни събития (не говорим за регистрирани от КАТ ПТП-та ) да плаща 2000лв гражданска.
Някой да е си е правил скоро гражданксата в официален офис на застрахователна компания или всички ревете от разни Брокери?
...
Добре, то това е идеята- тези които представляват по-голям риск за застрахователя да плащат повече. Едва ли има някой против това- освен пряко засегнатите които ще бръкнат по-дълбоко в джоба си разбира се.
Обаче каква ти е логиката за това:
Нямам нищо против и един 40-годишен с Ауди А8 300 коня да плаща 950 лв. гражданска
Защо някой извън рисковата категория (по статистика), без щети (не си ги споменал- значи примерен шофьор) да плаща колкото някой в категория с по-висок риск

Моята логика е проста, като долното трябва да е валидно за ВСИЧКИ шофьори при смятане на премиите.
Утежнения:
Под 25г. (или под 5г. стаж): + 50%. Това заради статистиката.
Под 25г. с кола над 150 коня: +20%. Кола над 250 коня: + 40%
Над 25г. с кола ДО 200 коня- няма разлика. Над 200 коня: +20%. Над 300 коня: +40%
За всяко виновно причинено застр. събитие за предходната година: +15%. При повече от 3 инцидента директно да става +100%.
При акт от КАТ за алкохол или за превишена скорост с повече от 20км/ч.: +10-15% за всеки акт.
Десен волан: +100%
Бонус- да НЕ може да се кара колата без да си записан в полицата на ГО. Ще падне варианта "Колата е на дядо ми".
Облекчения:
Над 30-40-50г. (която е там най-малко рисковата група според статистиката): -10%
Липса на застр. събития за предходната година: -5%. За 3г. назад: -10%. За 5г. назад: -15%
Липса на актове: същите като горното.
В момента за София, за 40 годишен шофьор ГО за Е36 М3 е 270лв., за по-лесно да го кажем 300лв.
В най-тежкият случай (младеж, 3+ ПТП-та, 2 акта, десен волан) сумата става грубо казано 3 бона. Без десния волан- на половина.
В другия тежък случай (като горния, но пенсионер) сумата става над 1700лв. Без десния волан- над 800.
В най-добрия случай (пенсионер и примерен шофьор) сумата слиза под 300лв. въпреки утежнението за мощен автомобил...
Изглежда ми справедливо

Аз лично нямам против да се смята така и всеки да си плаща според поведението на пътя, някой има ли против

- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
F3P написа:....

Обаче тва със десния волан не трябваше да го споменаваш.
Сега ще видиш що народ ще те налази да ти обяснява, че е напълно нормално да караш кола с дясна дирекция сред коли с лява

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com