какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
Сондьора написа:Колега аз те питах според теб кво е средна класа в УСА, ти ми даваш да чета уикипедия...![]()
10х
ми аз не знам да ти кажа...
имам някаква идея все пак де- доход на семейство около $60-120к на година, къща на изплащане за $200-300к примерно, две коли среден клас (хонда, тойота, волксваген)... малки спестявания под 100к...
това е според мене...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Ако няма някакъв луд "заем" за кола или жилище , 3000 лева са достатъчни за 2ма възрастни и 2 деца . Ако приравняваме понятието средна класа със средната класа на Европа - около 8000лв ни приравняват .
alx написа:Сондьора написа:Колега аз те питах според теб кво е средна класа в УСА, ти ми даваш да чета уикипедия...![]()
10х
имам някаква идея все пак де- доход на семейство около $60-120к на година, къща на изплащане за $200-300к примерно, две коли среден клас (хонда, тойота, волксваген)... малки спестявания под 100к...
това е според мене...
идилия.. до момента , в който не влезе някой осмокласник в начално училище
с автомат калашников и не изтрепе 20 човека

No bling at the Ring
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Who написа:В София това са поне 5к+ на месец, в Търново 3.5к+, във Видин сигурно 2к
И как ги изчислиЩо у софиУ бензино е 5 лефа и лебът 3.50 сигур
еле пък токЪ водътъ е х3 я се чудим що у софиУ си мислат че требе да земът по пет иляди пък ний чобаните от провинцията по триста и пеесет
щот ний караме с бензин от левче и ядем ляб за 30 стинки е па и токЪ е три пъти по евтин ша знайш мноо ма кефът такива кат тебе дет делят ората на софиУ и сички останали
Има го и момента, че хората от "провинцията" също си мислят същото за столичани. И бензина си е същия, и храната си е същата, и тока си е същия, и телефона си е същия, и лихвата по кола/кредит пак си е същата. Единствено жилищата са по-евтини и евентуално даваш по-малко пари по колата заради кратките разстояния. За другите неща дори и да има разлика, тя не е 2000-3000лв. месечно.
4000лв. не са чак толкова много, гласувах за 5000лв. Говорим за средна класа, а не с КОЛКО МОЖЕ ДА СЕ ПРЕЖИВЕЕ. И с 1000лв. живеят, ама децата нямат пари да хапнат в голямото междучасие. В България за мен средна класа няма. Както казаха по-горе има "богати и бедни". Винаги има богати, винаги има и бедни, но в "белите" страни "средните" са повече

Смятам, че поне 50% от писалите в темата нямат деца

А с това колко хора имат жилище... А в колко от тези жилища е топло?
Мисля, че прекалено много хора си мислят, че като връзват двата края с по-малко пари и си мислят, че живеят нормално.

BadAngel написа:alx написа:Сондьора написа:Колега аз те питах според теб кво е средна класа в УСА, ти ми даваш да чета уикипедия...![]()
10х
това е според мене...
идилия.. до момента , в който не влезе някой осмокласник в начално училище
с автомат калашников и не изтрепе 20 човека
да, ама това ква връзка има?

това с калашниците го могат и средната класа, и бедните и богатите... ?
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:да, ама това ква връзка има?![]()
това с калашниците го могат и средната класа, и бедните и богатите... ?
няма връзка разбира се, но се почувствах длъжен да го спомена..
знаеш какво би си помислил човек като ги чете тия $100 спестявания, та да балансирам нещата

и тук е момента да кажа, че $100к в америка не са като толкова в българия
No bling at the Ring
alx написа:Сондьора написа:Колега аз те питах според теб кво е средна класа в УСА, ти ми даваш да чета уикипедия...![]()
10х
това е според мене...
Аз това икономическо "чудо" и до ден днешен не мога да си го обясня - да имаш спестени пари, но да не си платиш ипотеката на къщата

Не Мы такие, Жизнь такая
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
При 2 тинейджъра 10лв. джобни на ден, ако раздавате... това не е средна класа
- и кво10 леа няма да му стигнат за цигари ли 3 уискинцета ли

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Начи същата работа..15-30К лв на година..апп за 80-90К...кола, коли...среден клас..понятия много, понеже за някои стара на 14г е по-добра от некои нови и т.н.
М/у другото, колеги от провинцията да не се дразнят, щото място с къща в почти центъра на Казанлък е 40К лв...а в СФ е ..нема кво да си вземеш за толкова....
И колегата от Пловдив с 5К на месец, че е средна класа...ти там си баш патрон ве колега...
По-горното важи с пълна сила и в УСА...
М/у другото, колеги от провинцията да не се дразнят, щото място с къща в почти центъра на Казанлък е 40К лв...а в СФ е ..нема кво да си вземеш за толкова....
И колегата от Пловдив с 5К на месец, че е средна класа...ти там си баш патрон ве колега...

TNT написа:Има го и момента, че хората от "провинцията" също си мислят същото за столичани. И бензина си е същия, и храната си е същата, и тока си е същия, и телефона си е същия, и лихвата по кола/кредит пак си е същата. Единствено жилищата са по-евтини и евентуално даваш по-малко пари по колата заради кратките разстояния. За другите неща дори и да има разлика, тя не е 2000-3000лв. месечно.
този по предния изобщо не е разбрал какво написах, ама не ми се хаби да му обяснявам
та по въпроса с цените... ми много ясно че има разлика и то огромна. И в трите града имам много добра представа и за доходи и за разходи. Разликата от 2-3к я има!!!
Хората не осъзнават че тристаен апартамент на центъра на Каспичан е 40к, а в центъра на Сф в 200к. Само от тази незначителна разлика идват едни -1000лв за семейния бюджет. От там... транспорт.. ми горе долу 40км на ден в задръстванията софийски са нещо нормално, в кой друг град ти се налага да минаваш 40км само еи така за нищо. Оп и от там излязоха едни -200лв само бензин, ма то и застраховката на колата била по скъпа, на центъра се спира само в синята зона и който работи там едни -200лв само за паркинг, парното от топлофикация .. от -200 до -300 на месец, и едни -600 изравнителна.. да не почвам с децата че там ямата е още по бездънна! Баби няма перманентно.. ако ти се наложи някой да ти гледа детето цените почват от 10лв/ч.
Сондьора написа:Начи същата работа..15-30К лв на година..апп за 80-90К...кола, коли...среден клас..понятия много, понеже за някои стара на 14г е по-добра от некои нови и т.н.
И колегата от Пловдив с 5К на месец, че е средна класа...ти там си баш патрон ве колега...![]()

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Кви 10 лв на ден бе :О, дават ми по 10лв на седмица. Купон не съм пропуснал, нито кръчма нито нещо друго. Говорим само за храна, иначе уикенда още 10лв някъде макс.. Ако ми даваха по 10лв на ден, до сега да имах Е30...
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- t060
- ентусиаст
-
- Кара: Без книжка.
- Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
- Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.
гласувах за 5000.
1) заем или за жилище или за ново обзавеждане, ремонт на старо ако имат.
2) поддръжка на 2 коли, все пак за 4 човека.
3) домашен любимец
4) храна и сметки
...
тренировки на децата, пари за хоби, тук-таме някоя почивка, разходки за уикенда, чат-пат малко да се добавят към спестяванията и 4000 пари заминаха отдавна.
П.С. Как се оправят хората, вземащи по 400 лева никой не знае.
1) заем или за жилище или за ново обзавеждане, ремонт на старо ако имат.
2) поддръжка на 2 коли, все пак за 4 човека.
3) домашен любимец
4) храна и сметки
...
тренировки на децата, пари за хоби, тук-таме някоя почивка, разходки за уикенда, чат-пат малко да се добавят към спестяванията и 4000 пари заминаха отдавна.
П.С. Как се оправят хората, вземащи по 400 лева никой не знае.

От тогава русото не е на мода.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
А бе изглежда аз не мога да сметна, че 10лв / 2 деца = 5лв. на ден, ама както е да е. А пич, ти с 10лв/седмично ти се падат по 1,40лв. на ден. Къв купон с 1,40лв. бе ?!?!?!? EDIT: Видях, че имаш бонус 10лв. .... Е КЪВ КУПОН С 2,80лв. !?!??!
А що си мислите, че всички трябва да живеят в центъра не знам...
Последна промяна TNT на 05 Дек 2011, 23:46, променена общо 1 път

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
С далавери как..
Е така, на даскало не ям, просто защото си ям редовно в нас. Аз да си направа купона, не ми трябва да се напивам като гъз, пия за удоволствие. Пък 20-на лв за един уикенд ми се струват добре за Плевен
И да съобразявам се с обстановката в семейството. Колкото толкова.. всеки може да се забавлява с много пари, интересното е да го правиш без пари
TNT написа:А бе изглежда аз не мога да сметна, че 10лв / 2 деца = 5лв. на ден, ама както е да е. А пич, ти с 10лв/седмично ти се падат по 1,40лв. на ден. Къв купон с 1,40лв. бе ?!?!?!? EDIT: Видях, че имаш бонус 10лв. .... Е КЪВ КУПОН С 2,80лв. !?!??!
Е така, на даскало не ям, просто защото си ям редовно в нас. Аз да си направа купона, не ми трябва да се напивам като гъз, пия за удоволствие. Пък 20-на лв за един уикенд ми се струват добре за Плевен

И да съобразявам се с обстановката в семейството. Колкото толкова.. всеки може да се забавлява с много пари, интересното е да го правиш без пари

Последна промяна Kroki на 05 Дек 2011, 23:52, променена общо 3 пъти
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите