Поколението Y - или поредната дискусия- Какво могат младите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Юни 2009, 5:07

моите лични впечатления са, че в българия е по-важно в кой университет си завършил... оценките наистина не се гледат, но причината е че има тенденция хората да започват работа по време на обучението си(така че това че нямаш пари да се издържаш не е оправдание да не учиш). разбира се това не значи, че ако си минал навсякъде с 3ки ще си на едно ниво с другите. а и в някой сфери образованието е "малко" назад от това, което се случва в момента, защото е застинало някъде в 80те. добре че има доста избираеми предмети, които събират много интересни хора, които не преподават, защото не могат да правят нищо друго, а защото са успяли в своята сфера и това им доставя удоволствие(+ че намират хора, които да работят за тях). това(работа по време на учене) се взема предвид от работодаделите, но сериозните фирми(имам предвид от ранга на майкрософт) обръщат голямо внимание и дали си се занимавал с някакви извънкласни неща (например да си преподавал като асистент, водил си курсове, занимавал си се с някакви проекти извън работа - т.е. виждат, че си инициативен и имаш желание за развитие). така че това, че всички университети са еднакви, далече не е така. въпреки че като следя темите в форума, витае едно такова общо мнение.

а колко е важно висшето... аз честно казано започнах наистина да уча някакви неща в университета. например съвсем различно е да дойде, някой който се грижи за бизнес интелиджънс в кока кола и да ти разкаже какво се случва... и 200 книги да прочетеш има неща, които няма как да разбереш.
освновното образование е нещо без, което просто не можеш, но то е само подготовка. всичко зависи колко далече искаш да стигнеш...

динамиката в днешно време е брутална. някой път ми харесва, някой път ме скапва. но това което наистина ми харесва, че информацията е толкова лесно достъпна... само да имаш желание да се добереш до нея, та било то и по "нечестни" начини.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 21 Юни 2009, 8:14

моят опит от настоящата работа показва,че най-добре се работи с двете крайности! много възрастни/имма впредвид над 50-55 примерно/ и много млади-около 25. тези два варианта ми дават най-добро отношение в работата ,както и сигурност донякъде.
изместих малко темата,щото поколението У още не може да се каже ,че се е намесило в пазара на труда много .
имам леки дразнения ,когато видя изречение от 10 думи с 6 правописни грешки ,но не е болка за умиране! ценностната система е много по-лошото в случая! и като говорим -за да не се обиждат младите хора --говорим за болшинството ,за големият процент-ясно е ,че има и изключения.
другото ,което адски ме учудва е неориентираността! варианта: бе ше уча там нещо -просто ми спира дъха! нито се мисли защо ще се учи това,какви са перспективите за работа с тва обучение,какви средства ще се изкарват от тази професия.....просто да се учи! обаче учението не е занимавка за през деня и място за кафе с познати. тва е варианта да се получи освен къс хартия и знания и опит за запаметяване на знания. отговора: ми са уча нещо си ,ма мисля да сменя! и на въпроса "защо" ....ми не знам! просто ми спира дъха.

както е ясно всяко ново поколение е в някакъв конфликт със старите,неразбиране и от двете страни , проблеми....!! ако някое от новите поколения освен да скача и да се нерви на старото успее да извлече полезното и опита -просто ще е върховното поколение!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Юни 2009, 8:51

Анализ на поколението Y:
80% са опитвали дрога
70% пишат вместо "Ш" "6" и тн, ако въобще пишат на Български
90% си мислят че са "бъдещето" на тази страна без реално да се замислят за бъдещето и какво биха правили утре.
50% са некакви "Бунтари" срещу всичко и всички,ей така защото е модерно.
60 % са меркантилни и мислят парите за най-важното откритие на света...и носят фанелки и значки на Че -без дори да знаят историята му.
10% свестни и трудолюбиви млади хора с ясна цел и поглед в бъдещето

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318 TDS touring

Мнение от St.Dilov » 21 Юни 2009, 9:12

Проблем с младото поколение нямам..за сега!
Но хайде да се замислим,колко дразнещи могат да бъдат и старите..понякога!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишу » 21 Юни 2009, 9:21

прав си мама им де.а искаш му пари за 318ис а те не ти дават деба и гадовете какво им е дразнещо ако не са дъртите с опит и знания с главата напред до никъде няма да се стигне прав си ти по -добре само млади и всеки да си свирка работи си до кога му е кеф всеки да си прави каквото поиска е така е на запад в европата минеш ли 35-40г те правят чистач или те уволняват щото си изперкал

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318 TDS touring

Мнение от St.Dilov » 21 Юни 2009, 9:30

И ти си прав! Всеки разбира,както му изнася!
Ма то си е до багаж..умствен..

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 21 Юни 2009, 10:54

alx написа:
ivan1590 написа:Хайде някой да ми каже каква е перспектива пред един младеж в живота на 18 , ако майка му работи за 400 лв , баща му за 650 и има брат или сестра.Каквото и да си говорим на младите сега е много по-трудно отколкото ни е било на нас

веднага ти отговарям:

сяда си на четирибуквието въпросният младеж или девойка, изкарва високи оценки - приемат го да учи в елитно заведение (в бг или в чужбина) след което някой такъв като мене го наема на работа за 1800 лева на месец...

Обаче чичо Флейм вижда, че хлапето е безценно и го открадва за 3 хилки с клауза в договора, че ако напусне и отиде в конкурентна компания дължи 12 заплати неустойка :winky:

alx написа:
Petia_bmw написа:чудесно, но може би е необходима мотивация и пари да учиш в чужбина и за бг са необходими пари
младите хора не виждат мотивация да учат више защото може да се купи ...както всичко в бг

всичко_ е въпрос на мотивация. ако имаш мотивация - си намираш начин. ако нямаш мотивация - си намираш оправдания.

:clap: :clap: :clap:
Аз добре, че послушах тате и в ония гладни години записах висше да уча. Пък и взех, че освен, че завърших ами и научих нещо, което сега ми е супер полезно - докато приятелчетата ми се присмиваха и ми сочеха инжинери, които продаваха вестници по сергиите. Ама нищо, нали съм добра душа аз сега не им се присмивам - че има криза и не плащат вече четирицифрени заплати по морето, та започнаха на автомивки да работят ;)

alx написа:
likesake написа:От цялото висше намирам едвам 5% приложение в реалния живот.
....
Самата практика!!!-ето това е може би едно от най-важните неща в развитието.

за 99.9% от младежите висшето е абсолютно задължително. защо? защото оценките ти от него са твоята визитка.

:yes: По дрехите посрещат, по акъла изпращат. Но трябва да имаш нещо, на базата на което да те посрещнат - иначе просто няма как да преценат колко акъл имаш :winky:

[steeN] написа:моите лични впечатления са, че в българия е по-важно в кой университет си завършил...

Не е задължително ;) Едно дете от каспичанския университет го викнах на интервю, за да запълня едва ли не бройката, пък той се оказа баси попадението 8)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 21 Юни 2009, 13:27

ева
За сметка на това, дали е млад човек с фантазия и много възможности, които могат да се доразвият в полза на фирмата, или за служител, човек с опит, много малко работодатели биха инвестирали, да спомогнат, било с бонуси, помощ за допълнително обучение и/или по-високо възнаграждение, което би компенсирало другото. Ако трябва да сме докрай искрени, ако има 1% български работодатели, които биха го направили е направо геройство. Може да ги включат такива в списъка с героите, които цитират на 1 юни Smile след сирените.

:clap: ,нищо не мога да допълня

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 21 Юни 2009, 19:33

SKISA написа:.....другото ,което адски ме учудва е неориентираността! варианта: бе ше уча там нещо -просто ми спира дъха! нито се мисли защо ще се учи това,какви са перспективите за работа с тва обучение,какви средства ще се изкарват от тази професия.....просто да се учи! ......

Иво, как ще знаят към какво да се ориентират, като в България няма програми за развитие в училищата и университетите, а ако такива има, то те са меко казано несериозни. На пръсти се броят гимназиите, в които има такива програми и се провежда събеседване с учениците с цел да се види какви са силните им страни, какво ги влече, да бъдат насочени към конкретни ВУЗ-ове, специалности и изобщо да им се помогне за първите стъпки...

Аватар

Мнение от SKISA » 21 Юни 2009, 19:46

павката написа:ева
За сметка на това, дали е млад човек с фантазия и много възможности, които могат да се доразвият в полза на фирмата, или за служител, човек с опит, много малко работодатели биха инвестирали, да спомогнат, било с бонуси, помощ за допълнително обучение и/или по-високо възнаграждение, което би компенсирало другото. Ако трябва да сме докрай искрени, ако има 1% български работодатели, които биха го направили е направо геройство. Може да ги включат такива в списъка с героите, които цитират на 1 юни Smile след сирените.

:clap: ,нищо не мога да допълня

никой не е длъжен като работодател да обучава кадри,павка. има си вузове или училища и курсове за тая работа. никой не е обучавал и нас. всеки си извървява пътя и стига до някъде. на запад обучават и бъдете сигурни тва се прави пак с комерсиална цел. видяли са в този млад човек потенциала да стане полезен за фирмата-тя влага средства в обучението му!! тук при нас тва става рядко ,но не е задължително ,а пожелателно. а и при нашите закони обученият млад човек може да драсне след няколко месеца в друга фирма и платилият за обучението му да остане с пръст в уста!
и това е също много показателно за така нареченото това поколение У ли е Х ли е....!!винаги некой друг е виновен!! никога той!! работодателя,средата,страната, бе сичко-родителите ,даскалите....!! само не и той!! ми некакси не се ли сещат ,че нема как винаги другите да са виновни!! статистически даже не е реално! търсенето и намирането на няква имагинерна вина винаги някъде другаде дава свободата да си невинен по дифолт ,ма тва е много заблуждаващо и подвеждащо...! и в крайна сметка удря подведеният....!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 21 Юни 2009, 20:59

SKISA написа:видяли са в този млад човек потенциала да стане полезен за фирмата-тя влага средства в обучението му!! тук при нас тва става рядко ,но не е задължително ,а пожелателно. а и при нашите закони обученият млад човек може да драсне след няколко месеца в друга фирма и платилият за обучението му да остане с пръст в уста!

Вярно е, че е пожелателно, но според мен всички сериозни работодатели го правят или поне планират. Ако плащаш заплата 1000 лева и продуктивността на служителя е 10 000 лева, то след като изкара курс за 2 000 лева продуктивността му скача примерно на 15 000 лева - или с прости думи за 1 месец си избиваш вложените 2 000 лева ;) За съжаление (и тяхно и на служителите им) повечето работодатели са... абе направо са си прости - не могат да осъзнаят, че една добра инвестиция се връща многократно.

А за това как служителят може да НЕ избяга обясних малко по-горе ;)

Аватар

Мнение от SKISA » 21 Юни 2009, 21:39

всеки работодател има право да губи или печели парите си! така е решил-така работи! като не е ефективен или не става за тая работа-ще фалира! ако му върви ,въпреки необучението на кадри-ше си кара така! а ако талантливият младеж наистина е такъв -ще си намери по-добре платена работа , с повече обучение и повече екстри...!! ако не е -ще си кара така! написаното за начина да се задържи служител е хубаво ,но неизпълнимо-гледал съм го тоя филм сто пъти...!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 21 Юни 2009, 21:48

Е.Димитров написа:Анализ на поколението Y:
80% са опитвали дрога
70% пишат вместо "Ш" "6" и тн, ако въобще пишат на Български
90% си мислят че са "бъдещето" на тази страна без реално да се замислят за бъдещето и какво биха правили утре.
50% са некакви "Бунтари" срещу всичко и всички,ей така защото е модерно.
60 % са меркантилни и мислят парите за най-важното откритие на света...и носят фанелки и значки на Че -без дори да знаят историята му.
10% свестни и трудолюбиви млади хора с ясна цел и поглед в бъдещето

Братле, можеш ли да задействаш някакви връзки и мен да ме приемат в БАН? Към центъра за Обществени Науки ли работиш? :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 21 Юни 2009, 22:14

В момента младите са в двете крайности - Част от тях ,за съжаление по-малката, са амбициозни и ученолюбиви . Имат цел която са формирали къде от родители ,къде от само себе си . Познавам 20 годишни много сериозни момчета и момичета. Но другата ,по-голямата, са без никакви ценности и никаква представа какво ще правят утре.
Става сутринта , кой пиян ,кой трезвен и мммм... ще кандидатствам и хайде 5 години минават ...Чакай да ида на морето да бачкам , а не ъъъъ в Испания ще ида и така 10 -15 години ...Не че е лошо да пробваш но така си остават с пробването цял живот .
Като работодател на персонала на възраст между 18-26 съм виждал и слушал страшни глупости .
За "ма" и "бе" няма да говоря, за чалга-манталитета също , за морал , за честност , коректност ...също.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 21 Юни 2009, 22:23

сега ги гледам туристите от това поколение и са доста напред,то такава воня на алкохол-на открито от метри да те лъха,ама кварталните пиянки не лъхат така :shock: ,то повечето са едни раздърпани,гадни,брутални и много нахални!е има и изключения,но не съм виждал да се напият 20-30 българчета и да се въргалят по земята!
ама съм виждал през седмицата ученици с 2л-вка била в ръка 07ч :shock:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата