Сблъсък-тема за гражданите и селяните

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 15 Юни 2009, 0:55

camburko Колега за глада съм съгласен със теб,но пак да кажа нокои нарекъл се софиянец в тази тема не е използвал думата Селянин ;)
А за произхода на така наречените от теб "софиянци"
Аз съм 3-то поколение Софиянец и затова се наричам Софиянец
Сега искам да ми кажеш защо Софиянци са най мързеливите спорет теб.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 15 Юни 2009, 1:11

klintan66 написа:
///peter написа:
Scott написа:С Петър май си пишеме а вие не четете какво пишеме,и 2 мата акзахме че нямаме нищо против провинциалистите само да знаят за какво работат и като идват тук с претенциите си че са работливи знаят и не са нищо по лошо от софиянци,тогава и да искат и подходящото заплащане а не да клякат,и така да ми ебават майката на мене.,защото аз не съм съгласен да работа за единия хляб,за разлика от провинциалистите

Остави, няма смисъл :)
Ето как се демонстрира кой от къде е ?

Кажи ми как като дойдеш при мен да работиш ще ми кажеш колко пари да ти дам ?
Не мога да разбера как ще си оцениш сам труда ?
Давам 500 , на зор си поради всякакви причини и започваш. Аз съм на зор идвам София и започвам това което мога за толкова колкото ми предложат .

На път за Цигов чарк покрай моето заведение минават много софиянци ! Повечето от тях оставят лошо впечатление . Не мисля ,че е случайно .А виждаме регистрацията чак когато си тръгнат .Така че не сме и пристрастни.

Как се демонстрира? ХИЛЯДИ ПЪТИ КАЗАХ И АЗ И КОЛЕГАТА СКОТ, НЕ МИ ПУКА ОТ КОЕ СЕЛО СИ, СТИГА КАТО ДОЙДЕШ В СОФИЯ ДА ЗНАЕШ ЦЕНАТА НА ТРУДА СИ! Зорлем искате да ни изкарате, че Ви мразим. Е тва ме дразни, а омразата идва друга де, особено в случая. А ако дойда при теб (само хипотетично) и ми кажеш работно време от 8 до 18 за 500лв за нещо което на пазара средно е 800, ще ти кажа успешно намиране на квалифицирана работна ръка. Но не щом съм на зор, аз няма да започна на първото място за -300 или 500лв щото ти искаш да си купиш джип. Разбираш ли?

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 15 Юни 2009, 1:15

Давате ли си сметка приятели софиянци (чукурнайсто поколение Изображение ),че от друга страна многото млади българи работещи в чужбина ви вдигат на вас стандарта,заради липсата не само на квалифицирани,ами и въобще на млади кадри..Как беше за кривата ракета и космоса...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 15 Юни 2009, 1:16

Bogat-Beden написа:Давате ли си сметка приятели софиянци (чукурнайсто поколение Изображение ),че от друга страна многото млади българи работещи в чужбина ви вдигат на вас стандарта,заради липсата не само на квалифицирани,ами и въобще на млади кадри..Как беше за кривата ракета и космоса...

Батка и ти ли го обърна на софиянци и провинцията а?
Би ли ми казал, как например ти вдигаш стандарта като си навън?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ferdy » 15 Юни 2009, 1:20

Да се представя: кореняк-софиянец, шоп до мозъка на костите.

Ще ви разкажа една-две случки, няма да изказвам мнение.
Предишната ми фирма е една от големите в страната, шеф от малък град, колеги около 40 броя, само аз от София/май и още един има, но не мога да твърдя със сигурност/. Идва време за заплата, на мен ми режат от заплатата поради измислена причина от началството, още на следващия ден, когато установявам, че нямат намерение да ми я платят - напускам. Две седмици след тази случка, за която всичките ми колеги знаят и се възмущават, се прави оперативка, на която начаството заявява, че ще намалява заплатите и ще увеличава работното време. Досега, вече три дни, няма и един напуснал. Повтарям: всички са от провинцията.

Друга случка: преди години отивам да уча в малък град магистратура. Такова държание имаха софиянците там, че ме хвана срам да кажа и аз откъде съм. Ходят по площада, все едно всички останали трябва да са благодарни за това благоволение.
Някой софиянец виждал ли се е как се държи, когато попадне в малък град?

Друга случка: братовчед ми идва да живее в София. Първо у нас, докато си намери работа и жилище. 6 месеца не можа да си намери, аз му намерих жилище почти за без пари, работа му се намери, той я напусна, сега всеки месец взима заеми от нас и едвам връща по малко от тях. В момента не работи, защото "бе нема аз да им работя за 10-20 лева" и по цял ден върти по кафетата, почти без пари.
Да ви кажа ли какво говори като се върне в неговия си град? Няма нужда, вие ще си го представите.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 15 Юни 2009, 1:21

///peter написа:
Bogat-Beden написа:Давате ли си сметка приятели софиянци (чукурнайсто поколение Изображение ),че от друга страна многото млади българи работещи в чужбина ви вдигат на вас стандарта,заради липсата не само на квалифицирани,ами и въобще на млади кадри..Как беше за кривата ракета и космоса...

Батка и ти ли го обърна на софиянци и провинцията а?
Би ли ми казал, как например ти вдигаш стандарта като си навън?
:shock: кое да съм обърнал,па и точно ти ли и от каква позиция ми го казваш??? Значи мнооого акъл и образование ли се иска ,за да се сети човек че заплатите са обидно ниски на последно място заради прииждащите от цялата страна да живеят в Сф..който не се сеща за главните виновници и причини за това-да се връша в 3ти клас,явно там му е спряло развитието :help:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Юни 2009, 2:27

The_Ancient написа:Търсене и предлагане... :winky:

а де ... за това говоря и аз.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

РазБОЙниКА
Аватар
Кара: го на тройки
Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
Детайли за колата: Черна

Мнение от Apassionata » 15 Юни 2009, 5:51

Абе не ви ли писна с тия спорове??? И деления...
За всички има място под слънцето ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 15 Юни 2009, 10:15

Apassionata написа:Абе не ви ли писна с тия спорове??? И деления...
За всички има място под слънцето ;)

Ред 1 - май не още :mhihi:
Ред 2 - дано не сме само ние двамата, които можем да разберем това :|

А колегите "софиянци" може би е добре да осъзнаят, че насила хубост не става и изкуствено определен стандарт не се постига. Дори да се въведе забрана "не-софиянци" да минават табелата София и да работят в София, дори със закон да се въведе изискване "софиянци" да получават минимум двойно по-голяма заплата от "не-софиянци" - какво мислете ще стане? Не, няма да се върне комунизма, а просто работодателите ще напуснат София и ще пренесат работните места "на село", където пак ще наемат "селяни" за по-малко пари. Докато доста "софиянци" останат без работа и принудени от обстоятелствата започнат:
1. Или и те да работят "на село"
2. Или пък да умират от глад стоейки безработни (но горди, че са "софиянци"!) в Столицата, псувайки подмолните "селяни" :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от alexand » 15 Юни 2009, 10:46

Обидно ниски са заплатите навсякъде :) Значи софиянци да могат с 1 заплата да се облечат с маркови дрехи от глава до пети и да купонясват в Ялта през ден, а другите да не идваме да бачкаме щото ви смущаваме стандартчето :))) Да не се хваля, но за Пловдив взимам доволна заплата и докато това е така, крака ми няма да стъпи в оня лисичарник... да си направя колата на сол, да се блъскам в хора .. и тн.
Компанията "Chrysler" решила да поставя черна кутия в новите модели на джиповете "Grand Cherokee", която да записва последните думи на шофьора преди катастрофа. В Америка в 90% от случаите, последната дума е била "Shit!", докато в България, в 99% процента от случаите, последните думи на шофьора са били: "Пичове, скивайте к'во мо'а да напра'а с тоя джип!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: N42B20 с ръкавици
Мечтае да кара: Spitfire

Мнение от Archangel » 15 Юни 2009, 10:54

Факт е търсенето и наличието на евтина работна ръка.
Големи държави като САЩ и Великобритания масово изнасят офисите си в държави като Индия, Китай, дори България - заради евтината работна ръка. За Боб/Гордън нормалната заплата е да кажем 40 000 долара годишно. За същите пари обаче могат да бъдат наети 5-ма Гошовци/Цян Зън-овци.
Същата работа е в България с хората от "провинцията" и софиянците.
Стандарта на живот в другите градове е различен и не можем да очакваме като дойдат в София да изискват огромни заплати, колкото софиянците са свикнали. Можем обаче да им променим начина на мислене. Ако не са коне с капаци - скоро осъзнават тази разлика и започват да си търсят правата.
Пример е че приятелката ми дойде да живее при мен в София, уредих я на работа в скъпа верига магазини на начална заплата 500лв. Тя беше доволна, защото в Русе взимаше 300лв. за повече работа. Бързо й стана ясно, че тия 500лв. в София са само джобни пари за 1 месец. Доказа, че й се отдава работата и в момента(само след 10 месеца работа тук) я готвят за управителка на магазин в идеален център на София(пу, да не й е уроки, че го казвам).
Не твърдя, че софиянци сме мързеливи, обаче измежду бълвоча бачкатори от провинцията(защото голям процент от хората, работещи тук са такива) - идват млади хора с желание за работа, които вдигат стандарта, а не го понижават.
Кой се съгласявал на малко пари - проблема е на работодателя, не на служителите.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 15 Юни 2009, 11:20

Archangel написа:работа в скъпа верига магазини на начална заплата 500лв. Тя беше доволна, защото в Русе взимаше 300лв. за повече работа. Бързо й стана ясно, че тия 500лв. в София са само джобни пари за 1 месец. Доказа, че й се отдава работата и в момента(само след 10 месеца работа тук) я готвят за управителка на магазин в идеален център на София(пу, да не й е уроки, че го казвам).

Аууууу! Пу-пу-пу! Анатема! :mhihi: Ми ти не знаеш ли, че местата за управители са резервирани само за "софиянци" трето поколение и нагоре! :mhihi:

Умна била прителката ти и способна? Адаптирала се била много добре? Била ценен кадър и имала значителен принос в развититето на бизнеса на шефа? Голям праз - нали е дошла "от село"! Ееееей, къде е бай Тошо сега да върне софийското гражданство! :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 15 Юни 2009, 11:39

Пичове проблема не идва от това кои е "селянин" и кои "гражданин" :idea: Проблема е в това че хората от провинцията работят и живеят в София,но не плащат данъците които софиянците плащат.По този начин се получава недостига на средства за направата на по-добри условия за живущите 2 000 000 човека,просто няма как да стане при това положение че постъпват средства от 800-900 000 данакоплатци те да стигат за 2 000 000 :idea:
А за работата е ясно,винаги хората които са дошли с идеята само и само да избягат в големия град за да не седят на село ще подбиват цените на труда,не казвам че няма и читави хора които са дошли с идея да се реализират и по-добър живот,но за жалост те са много малко.
Мисля че спора е излишен,защото съм си говорил с доста хора и са ми казвали че ако има препитание в родните им места няма и да си помислят да доидат в София.Това е реалността :(
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 15 Юни 2009, 11:41

Аз се отказвам да пиша в тая тема. До сега нито един софиянец не е нарекъл останалите селяни или нещо подобно. Но хардлайнерите във форума си знаят тяхното, мислете каквото душа Ви иска, мен не ми дреме от кое село сте, само да Ви разбирам за какво ми говорите и да не се радвате на 300лв заплатка в София. А как се определяте си е ваш проблем :D
Хайде, успехи в кариерата и не се комплексирайте на тема местожителство толкова лесно! На малко хора им дреме от кое село сте :winky:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 15 Юни 2009, 12:03

Значи според мен, нещата с работните заплати м/у "софиянци и НЕ-софиянци" стоят така...
Масово хората от провинцията идват с първоначалното мислене да завършат висше образование в София и после да се върнат обратно в собствения си град, където да търсят реализация. В последствие живота в столицата им харесва, свикват с данданията и решават да останат да работят тук (дали защото в родния им град няма работа, няма фън или просто защото не искат да се връщат при родители и тн.)
Каквото и да си говориме, столицата предлага доста повече възможности от малките градове, като веселие, начин на прекарване на свободното време, "лайфстайл", по високо заплащане и друго. Хората по време на обучението си свикват да живеят със съквартиранти и в последствие масово продължават да живеят така (примерно взимат един апартамент под наем и в него живеят няколко човека, като си разделят месечните разходи). При търсенето на работа, автоматично си правят с-ка че могат да работят и за по-малко пари тъй като разходите са им значително по-малки. Тук искам да вметна че никой не се е родил "квалифициран работник" и всеки работодател знае че може да "моделира"/обучи работника си по време на работния процес. Нормално е в работата си, да се стремят да се изкачват по стълбицата, защото алтернативата е да се върнат в родния си град, където няма работа и условия за живот! Също така е нормално да са по-амбициозни от нас (Софиянците), както и да искат да постигнат повече.
Това което ми прави лошо впечатление обаче е че масово хората от провинцията започват да играят "хитрини" за да се доказват пред "шефа" (това са мои наблюдения и не визирам всички хора от провинцията), играят се корпоративни игрички тип "ритане по кокалчетата" при всеки удобен момент, като целта е "да се покажа пред шефа, като накисна другия". Също така имам наблюдение за огромната завист не само към софиянци, а към всичи!
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата