Криза ли- чушки криза!
Модератор: Общи модератори
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
ма секи си прави квото иска с парите и активите и бизнеса си ,бе човек! и кой не му изнася-джа! ако е мое предприятието и неска нещо ми прищрака -ше го запаля и нема да има шивашки цех...!!или ше го затворя и ше седи е така да ми краси. къв е па тоя ,дето ше ми каже кво да правя!?!? ако имам изгода -ше работи и то при тия условия ,които на мен са ми изгодни и икономическата обстановка ми позволява да прилагам....ако ли не ше си праа квот си искам! мое си е и ако реша ше го срутя и нема да го има. и хич нема да ме интересува кво ше праат работниците. и ако имат друга алтернатива -отиват другъде ,получават там и си плащат на еон и бтк...!! ако немат-траят и седат и чакат и се съгласяват на условията....!!тва е положението! а ако са по-силни -нека да направят нещо ,което те смятат за по-добре! примерно революция....!!
мое си е предприятието,разширявам ли го или го събарам си е моя работа.
мое си е предприятието,разширявам ли го или го събарам си е моя работа.
- OPASNO LUD
- младши ентусиаст
В момента 60 % от българските предприятия се предприели някакви мерки за освобождаване,съкращаване или преквалифициране на работници.Производствените възможности на страната в момента се ползват на половина,дори на четвърт, просто защото няма пазар за продукцията.Щом първичният сектор така се задъхва-то всички дето работят във вторичния(услуги) могат да очакват да гризнат дървото.Хубавото е,че безработицата се покачва до един здравословен минимум,при който не си длъжен да назначиш първият некадърник с прекомерни финансови претенции и нулево желание за работа.Очаквам и доста хора да изпаднат в несъстоятелност да покриват задължения,което при огромната вътрешна задлъжнялост на фирмите-в България никой не плаща в кеш,ако има най-малката възможност това да стане,ще доведе до един неконтролируем ефект на доминото
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
СКИСА,
Последно, щото не мога да се сдържа бате...
Горният ти пост е много показателен.
Това е философията на дивият български капиталист.
Той е собственик. На пари. На активи. На фирма...
На съдбата на хората...
Ша прай квот си иска.
А в нормално функционираща държава фирмата е полезен, градивен елемент на обществото. Изпълнява и социална функция. Носи социална отговорност. И след като е влязла веднъж в системата, не "прай квот си иска" а се съобразява с правила и норми...
Само дето в нашата държава думи, като социално етичен маркетинг, социална функция на фирма, обществено отговорна позиция... Са понятия предимно от учебниците и тълковния речник.
Поздрави. И не говоря за тебе, а по принцип.
На съдбата на хората...
Ша прай квот си иска.
А в нормално функционираща държава фирмата е полезен, градивен елемент на обществото. Изпълнява и социална функция. Носи социална отговорност. И след като е влязла веднъж в системата, не "прай квот си иска" а се съобразява с правила и норми...
Само дето в нашата държава думи, като социално етичен маркетинг, социална функция на фирма, обществено отговорна позиция... Са понятия предимно от учебниците и тълковния речник.
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Опасно луд,
Тая статистика за промишлеността ти отде я вадиш?
Защото виж ние какво виждаме.
Вика се "устойчив растеж".
[/img]
Като цяло производствения сектор в БГ е "умрела работа", но това са данни от НСИ...
И даже, забележи:
ПРОДАЖБИТЕ НАДВИШАВАТ КАПАЦИТЕТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО!
Вика се "устойчив растеж".

Като цяло производствения сектор в БГ е "умрела работа", но това са данни от НСИ...
И даже, забележи:
Последна промяна D3BEP на 04 Дек 2008, 11:12, променена общо 2 пъти
- SKISA
-
-
D3BEP написа:СКИСА,
На съдбата на хората...
Ша прай квот си иска.
правилата и нормите още в натуралните стопанства са такива. див капиталист или крадлив комунист се ми е тая....
хич не искам да съм собственик на съдби на хора-хората да правят квото си решат. никой не ги е вързал или закопчал. който може повече и знае повече-отива някъде ,където му отговарят на условията. ако нема такова място-да търси на марс. социално са повече настроени шведите и датчаните -нищо че са капиталсти ,щото са натрупали средства и могат...!! ако ти харесва това -иди там са нема кой да те застреля на границата както преди.
да. когато човека е собственик на тва и е негово-прави каквото си иска. като собственик на жилището си може ли некой да дойде да ти каже как ше си го обзаведеш или въобще ше г ообзавеждаш ли или ше спиш на пода!?!?!? същото е и с другите собствености...!!ако искам-работи и наемам работници,ако не искам-не работи или го нема...!!! и никво социално чуство не ме интересува. решавам ,че ми е тъпо вече или не ми изнася,продавам цеха,купувам си една яхта и си бием камшика и ако съм си направил плановете добер -живея добре,ако ли не се връщам след 4г с подвита опашка и изхарчил сичко и почвам да пробвам наново....
п.с. а и тия графики може да си ги разглеждаме колкото си искаш и да вадиш от девет кладенеца вода ,ма нали се сещаш ,че ако елката на собственика показва друго му дреме за твойте графики...!!?!? само интереса клати феса и на работниците също ....! ако имат файда-бачкат,ако немат-отиват другаде да бачкат....
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
SKISA написа:п.с. а и тия графики може да си ги разглеждаме колкото си искаш и да вадиш от девет кладенеца вода ,ма нали се сещаш ,че ако елката на собственика показва друго му дреме за твойте графики...!!?!? само интереса клати феса и на работниците също ....! ако имат файда-бачкат,ако немат-отиват другаде да бачкат....
Аве тъй ше говорите ама днес... Щото сте силни и диктувате ситуацията...
Тъй ли говориха шест месеца по - рано...?
Не. Тогава великите ти работодатели бесуваха. Нямало качествен персонал. Нямало кадри. Тея, които имало, не им вършели работа. Много кадри забегнали на запад . Другите не щели да работят при тях и седели на кафетата.
Много добре знам за кво говоря.
Сега... Гастарбайтерите взеха да се връщат. Банките съкращават. И, работодателите наизвадиха елките.
Ама тя кризата ше свърши, брат. Ше свърши и пак ше си говорим, кадри ли ше си наемат, говеда ли ше обучават... Щото то не става да се ебаваш с работника както ти дойде, пък после да можеш да разчиташ на него. Нали се сещаш, че процесът е двустранен?
Пак ше търсите растеж и качествени кадри... Скоро.
И тогава. Успех ви желаем.
D3BEP написа:Опасно луд,
Вика се "устойчив растеж".[/img]
И даже, забележи:
Да ти имам устоичивия растеж...
Половината фирми които произвеждат машини и оборудване си клатят краката в момента...
- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
Добре, де D3BEP, много хубаво звучат нещата, които казваш, но защо пропускаш това, че в свободната икономика трудът също е стока, както всички останали. Като има търсене, цената и се повишава, когато търсенето намале и предлагането стане по-голямо, естественото което следва е цената и да падне. В случая, при намаляване на производството, работодателят обективно не се нуждае от да речем 100 работника, а от 90. Само дето 100 човека всяка сутрин отиват на работните си места и му предлагат да ползва труда им. В крайна сметка именно работодателят си е заложил задника и е организирал това нещо, наречено завод, фабрика цех, или каквото и да е там- ако щеш и квартално магазинче, докато другите, които сега са му работници са си търсели за кого да работят...а сега го псуват - що?
Знам, че звучи кофти, но това са реалностите. И аз съм сред тези, които си продават труда срешу заплата. И може би и за капитализма може да се каже същото, което май Чърчил беше казал за демокрацията - че е нещо ужасно, но за момента по-добро не е измислено
Още повече, че точно пък ние пробвахме един различен икономически строй.
И още нещо се сетих - не може ли да се мисли за намаляване на заплатите, като алтернатива на съращения, като за вид социална отговорност, която поема работодателят?
Знам, че звучи кофти, но това са реалностите. И аз съм сред тези, които си продават труда срешу заплата. И може би и за капитализма може да се каже същото, което май Чърчил беше казал за демокрацията - че е нещо ужасно, но за момента по-добро не е измислено

И още нещо се сетих - не може ли да се мисли за намаляване на заплатите, като алтернатива на съращения, като за вид социална отговорност, която поема работодателят?
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Там е проблема, Someone, че аз не съм убеден в намалението на доходността на предприятията, които виждам да си намаляват заплатите, а още по - малко съм склонен да вярвам ,че сегашното намаление на работата по места е дългосрочно. И... имам причини да мисля така.
Като най - простата от тях е ,че хората в момента имат пари и виждат възможности, но се плашат да инвестират именно поради медийния страх.
Но това е дълга и отделна тема.
Нищо не пропускам, вече питах що не намалите цената на другите стоки, а винаги само и единствено и първо на труда, еднопосочно
А другите СТОКИ (според теб) се ПОКАЧВАТ като цена. Нали икономическа била логиката?
А и ми е ясно, че сит на гладен не вярва... Така че какво да спорим?
Когато и на вас ви намалят заплатите, мирогледът ще се промени.
Поздрави!
Като най - простата от тях е ,че хората в момента имат пари и виждат възможности, но се плашат да инвестират именно поради медийния страх.
Нищо не пропускам, вече питах що не намалите цената на другите стоки, а винаги само и единствено и първо на труда, еднопосочно

Поздрави!
- someone
-
D3BEP написа:Там е проблема, Someone, че аз не съм убеден в намалението на доходността на предприятията, които виждам да си намаляват заплатите, а още по - малко съм склонен да вярвам ,че сегашното намаление на работата по места е дългосрочно. И... имам причини да мисля така.
Нищо не пропускам, вече питах що не намалите цената на другите стоки. а винаги само и единствено и първо на труда, еднопосочно![]()
Поздрави!
Ми гледай сега, аз съм на държавна работа.
При повсеместното увеличение през лятото с 10% на заплатите в бюджетната сфера, нашите не бяха увеличени, а 10 процента от моята заплата щяха да ми покрият примерно увеличените лихви по кредита, че и отгоре щяха да останат. И въпреки гласуваните преди две години от ВСС четири ДМС-та годишно, всяко в размер на една брутна заплата, до момента от началото на годината сме получили само едно и няма изгледи да получим повече. Парите за дрехи (в размер на две средни работни заплати за страната) ни ги дадоха орязани - изчислени според данните на НСИ от края на миналата година. Така, че според мен, цената, на която съм си продал труда тази година е намалена и то не с малко. Но това няма как да промени обективния факт, че трудът ми е стока, която държавата купува, а аз и го продавам. И на всичко отгоре нямам и право на стачка. Затова не ме брой към ситите. Но съм си направил сметката и засега стоя на тази работа и се съобразявам с условията, които ми се предлагат.
А и не е като да нямам познати, които държат най разнообразни бизнес и или пък също като SKISA работят за някоя сериозна фирма на отговорна позиция и от разговорите ми с тях научавам, че намаляването на работата при тях си е съвсем реално. Особено пък при тези, които работят за износ.
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
D3BEP написа:още по - малко съм склонен да вярвам ,че сегашното намаление на работата по места е дългосрочно.
хората в момента имат пари и виждат възможности, но се плашат да инвестират именно поради медийния страх.
Тез изречения от горния ми пост са отговорът на твоите твърдения.
Въобще не отричам намалението на работата във фирми, особено с по - скъпи стоки и го има още в първите ми постове по темата.
Но... това е констатация. А аз търся причината.
Знаеш ли , аз имам приятели на запад, които не са чули, че има криза?
Явно, не са си пуснали телевизора...
- SKISA
-
-
ако кризата е само в нашият телевизор ,защо тогава става сичко!?!? няма криза-няма проблем!!! само от медии не се прави криза.....!! ако е измислена -начи скоро ше отпадне като проблем...!! къв е проблема!? труда е стока и ако иска някой да я купи на тая цена,на която се предлага я купува,ако не ще - не я купува! просто е....! ако няма криза ,а е само измислена -начи скоро ше му трябват работници ,за да си работи обектите и ще наеме и то по-скъпо....!!
- someone
-
D3BEP написа:Знаеш ли , аз имам приятели на запад, които не са чули, че има криза?
Явно, не са си пуснали телевизора...
Моят баджо (мъжът на сестрата на жена ми) пък, който преди две години се нанесе в Ричмънд, в приятна еднофамилна къщичка с не знам си колко стотин годишна английска ливадка отпред, тъй като му увеличиха годишната заплата от 90 на 140к паунда, сега си търси скромен апартамент в многофамилна къща в по-евтин квартал на Лондон, щото си му върнаха старата заплата и му казаха, че тази Коледа няма да има бонуси...А, между другото, продават и А класата на жена му, че нещо им идвали в повече данъците, таксите и застраховките...животът е шарен!
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
начи скоро ше му трябват работници ,за да си работи обектите и ще наеме и то по-скъпо....!!
Те тея обекти... Аз имам идея за строително предприятие. Пиши ми на лични.
Кризата в сторителството на република България няма нищо общ с кризата в индекса дау джонс или фалита на Льохмън брадърс... Ама нищо. Тя си е предизвестена смърт, особено що се касае до т.нар. "ваканционни селища". Те си беха ново източване на банките.
Равновесието търсене/предлагане в пазара на труда на Бг НЕ СЪЩЕСТВУВА по начина, по който ми го пробутвате.
Това е пазар, монополизиран от ТЪРСЕНЕТО...
Предлагането... Никой не го е*е за свирка.
Там се нарушават даже елементарни законни права... На рабоника, не на работодателя, а камо ли предлагането нещо да определя....
Всъщност работникът тук няма много шансове. Що. Шото предлагането го държи крайно беден. Той няма спестявания, а колкото ги има - ето ви кризи... Честито спестяване.
И той няма избор. Зависим е от предлагането. Не може да тропне на масата и да каже "аз не струвам толкоз"... Не може да си го позволи.
И това е стандарт, който на много места изкуствено се поддържа.
Знаеш ли например СКИСА колко много крупни работодатели познавам ,които разпитват и проверяват и НЕ ИСКАТ ДА НАЕМАТ РАБОТНИК, ако той има някакъв страничен доход, бил той и просто наем?
Защо е това според тебе?
ПоздравИ!