Акциз - защо съществува?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 18 Окт 2008, 22:12

ja написа:Сега като посмятах малко с тези данни, за нов автомобил примерно 400 к.с. разликата в акциза със стар толкова к.с. е около 3000 лева, което по никакъв начин не е облекчение...

Фактически тоя закон изобщо няма за цел да те кара да купиш нова кола вместо стара...

Да, де, но много често не става въпрос за кола 400 к.с., а 180 до 250.

Аз, примерно, ако не беше акизна, щях да карам X5 3.0i (170 kW), вместо това японското...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 18 Окт 2008, 22:24

Ами аз горе долу си ги смятам в процентно съотношение, цената на колата и акциза и. Ако е около 15-20% се ядва ама нагоре не бих дал. Ако напримр X5 3.0i 2002 струва 30 000 лева, нормално е акциза да е 5-6000 лева. ама е 10 200 :)

Скрапчо
Аватар
Кара: конджул

Мнение от Ivan Petrov » 19 Окт 2008, 1:28

zlobicar написа:
acer написа:Аз съм за акциза! Съседа ми с продухания ситроен изпреварва по няколко коли без видимост, мога да си представя, ако се качи в някоя 200к.с кола.... а колко са като него...
Аз мисля ,че проблема не е в това колко коня е колата,а в задкормилното устроиство.

Стига с тва плоско мислене, от много ситуаций се излиза със газ! Да не говорим, че по-мощната кола спира по-добре! Изпреварвай със малолитражка 5 минути, изпреварвай и със вървяща кола за отрицателно време и ми кажи с коя се чустваш по-сигурен и кое създава по малко предпоставки за ПТП? Да се движиш сума време в насрещното или да си там за малко?
Изображение

Аватар

Мнение от someone » 19 Окт 2008, 1:40

Ivan Petrov написа:Стига с тва плоско мислене, от много ситуаций се излиза със газ! Да не говорим, че по-мощната кола спира по-добре! Изпреварвай със малолитражка 5 минути, изпреварвай и със вървяща кола за отрицателно време и ми кажи с коя се чустваш по-сигурен и кое създава по малко предпоставки за ПТП? Да се движиш сума време в насрещното или да си там за малко?

Абсолютно съм съгласен с това! :yes: И аз обяснявам ли обяснявам, че мощна кола с разумен шофьор е много по безопасна от Опел Корса с някой самозван Фитипалди зад волана, ама полза няма...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 19 Окт 2008, 3:04

Акциза съществува, за да могат едни хора да взимат пари от други хора и да живеят по-добре.Очевидно последните са съгласни с това положение на нещата, защото не протестират, не стачкуват и въобще -не предприемат нищо за промяна на статуквото.В България нищожен процент от данъците отиват по предназначение т.е. в полза на обществото, останалите на всички е ясно къде отиват.
Заплата:
1 10%-дод
2 10%-осигуровки(пенсионни, здравни и пр.)
3 20% ддс върху всяка покупка
4акциз, данък мпс, ГО,данък сгради,данък смет ,такси топлинно счетоводство и пр.
5.Такси за медицинска помощ, защото въпреки осигуровките не получаваш такава.
6.Ремонт на колата-защото въпреки данъка не получаваш нормални пътища
7.много други
Според някои експерти данъците -преки и косвени достигат 80% от месечното възнаграждение.Едеинствената полза от събирането на въпросните данъци е, че някои хора живеят много добре за наша сметка.Но явно ни харесва така,защото никой нищо не прави да се промени :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Slavi_m » 19 Окт 2008, 4:13

Ivan Petrov написа:Стига с тва плоско мислене, от много ситуаций се излиза със газ! Да не говорим, че по-мощната кола спира по-добре! Изпреварвай със малолитражка 5 минути, изпреварвай и със вървяща кола за отрицателно време и ми кажи с коя се чустваш по-сигурен и кое създава по малко предпоставки за ПТП? Да се движиш сума време в насрещното или да си там за малко?

Ти пак не си схванал май нещо.....
Никой не го оспорва това,но се имаше предвид най-вече че трябва да си разумен шофьор,защото може да се размажеш както с 7ер така и с трабант,независимо кое какъв акциз има ;)

Иначе казано въпросният съсед ако кара кола 5 кс (поради това че всичко друго има акциз) пак ще бъде опасен :)

Така че си е точно до начин на мислене и акъл независимо дали караш 5 или 500 кс-сам избираш до колко опасен може да бъдеш!

Предпоставки за ПТП,причини,нямат никакво място в темата за акциза ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D '05

Мнение от toni » 20 Окт 2008, 16:13

Може ли да ми кажете поне този акциз може ли да се разсрочва. В моя случай ще бъде 12000 лева, а не ми се дават наведнъж на тази държава.

Аватар

Мнение от someone » 20 Окт 2008, 16:20

Доколкото зная, трябва да е платен преди регистрацията в КАТ.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Z4 2.5 & E39 525
Мечтае да кара: ///M6

Мнение от vanioboy » 20 Окт 2008, 16:27

:shock: преди регистрацията и как става?!? моита логика,говори,4е трябва да е след регистрацията,как в/у 4ужда кола(регистрация)ще плащам акциз,знаели наистина някой?

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 20 Окт 2008, 16:43

за мен лично решението за справедлива данъчна система трябва да се потърси в- намаление на ДОД, увеличение на акцизите и непреките разходи диференцирано върху различни продукти и услуги в зависимост от необходимостта им! така например- ако си обикновен човек - ще си купиш една колица 150 кс и ще си я караш с кеф! обаче ако парата те бие през пръстите- купуваш М-ка с 400 кс! ми като имаш пари, що да не ти вземе държавата?!? ще кажеш- ама аз нямам! ми тогава не е за тебе тоя автомобил! купи си нормална кола!
аз лично бих сложил супер-голям данък на поршета, ферарита, бентлита и др подобни, за сметка намаление на данъка на автомобили от средния клас. защо? всеки може да си отговори защо.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Z4 2.5 & E39 525
Мечтае да кара: ///M6

Мнение от vanioboy » 20 Окт 2008, 16:51

аааа не за мен ли4но няма логика в това последното,виновенлие 4овек със средни доходи,не като Бекъм ако и той иска да се наслади от карането на мощен автомобил,и аз съм за акциз,но да е както сега без увели4ения а и + това тия с бентлитата,фераритата и т.н. немисля 4е и колкото и да е голям ще ги изплаши П.С. Някой знаели как се плаща,преди или сред регистрацията? :help:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 20 Окт 2008, 17:44

alexsch написа:за мен лично решението за справедлива данъчна система трябва да се потърси в- намаление на ДОД, увеличение на акцизите и непреките разходи диференцирано върху различни продукти и услуги в зависимост от необходимостта им! така например- ако си обикновен човек - ще си купиш една колица 150 кс и ще си я караш с кеф! обаче ако парата те бие през пръстите- купуваш М-ка с 400 кс! ми като имаш пари, що да не ти вземе държавата?!? ще кажеш- ама аз нямам! ми тогава не е за тебе тоя автомобил! купи си нормална кола!
аз лично бих сложил супер-голям данък на поршета, ферарита, бентлита и др подобни, за сметка намаление на данъка на автомобили от средния клас. защо? всеки може да си отговори защо.

Това е дискриминация ве:) Дай сега който има пари да го смуче държавата пък който няма да кара малолитражки :)

Акциза трябва да се смята по шваке а не на конски сили. Така ще е най справедливо.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 20 Окт 2008, 18:35

alexsch написа:за мен лично решението за справедлива данъчна система трябва да се потърси в- намаление на ДОД, увеличение на акцизите и непреките разходи диференцирано върху различни продукти и услуги в зависимост от необходимостта им! така например- ако си обикновен човек - ще си купиш една колица 150 кс и ще си я караш с кеф! обаче ако парата те бие през пръстите- купуваш М-ка с 400 кс! ми като имаш пари, що да не ти вземе държавата?!? ще кажеш- ама аз нямам! ми тогава не е за тебе тоя автомобил! купи си нормална кола!
ми те над половината от тия с бентлита,амг-та,ламбота и прочее и без тва не плащат акциз...карат с немска регистрация..всички сме виждали :roll:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 20 Окт 2008, 20:29

Bogat-Beden написа:
ми те над половината от тия с бентлита,амг-та,ламбота и прочее и без тва не плащат акциз...карат с немска регистрация..всички сме виждали :roll:

Както спомена Юзър, малко прилича на оная работа с метана :)

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 21 Окт 2008, 8:48

акциза се плаща до 1мес след регистрация!! по-точно след 1мес след влизане на колата през граница почват да те търсят ,а до 24ч трябва да си минал през кат за регистрация...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата