Акциз - защо съществува?
Модератор: Общи модератори
- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
ja написа:Сега като посмятах малко с тези данни, за нов автомобил примерно 400 к.с. разликата в акциза със стар толкова к.с. е около 3000 лева, което по никакъв начин не е облекчение...
Фактически тоя закон изобщо няма за цел да те кара да купиш нова кола вместо стара...
Да, де, но много често не става въпрос за кола 400 к.с., а 180 до 250.
Аз, примерно, ако не беше акизна, щях да карам X5 3.0i (170 kW), вместо това японското...
- Ivan Petrov
- Скрапчо
-
- Кара: конджул
zlobicar написа:Аз мисля ,че проблема не е в това колко коня е колата,а в задкормилното устроиство.acer написа:Аз съм за акциза! Съседа ми с продухания ситроен изпреварва по няколко коли без видимост, мога да си представя, ако се качи в някоя 200к.с кола.... а колко са като него...
Стига с тва плоско мислене, от много ситуаций се излиза със газ! Да не говорим, че по-мощната кола спира по-добре! Изпреварвай със малолитражка 5 минути, изпреварвай и със вървяща кола за отрицателно време и ми кажи с коя се чустваш по-сигурен и кое създава по малко предпоставки за ПТП? Да се движиш сума време в насрещното или да си там за малко?
- someone
-
Ivan Petrov написа:Стига с тва плоско мислене, от много ситуаций се излиза със газ! Да не говорим, че по-мощната кола спира по-добре! Изпреварвай със малолитражка 5 минути, изпреварвай и със вървяща кола за отрицателно време и ми кажи с коя се чустваш по-сигурен и кое създава по малко предпоставки за ПТП? Да се движиш сума време в насрещното или да си там за малко?
Абсолютно съм съгласен с това!

- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
Акциза съществува, за да могат едни хора да взимат пари от други хора и да живеят по-добре.Очевидно последните са съгласни с това положение на нещата, защото не протестират, не стачкуват и въобще -не предприемат нищо за промяна на статуквото.В България нищожен процент от данъците отиват по предназначение т.е. в полза на обществото, останалите на всички е ясно къде отиват.
Заплата:
1 10%-дод
2 10%-осигуровки(пенсионни, здравни и пр.)
3 20% ддс върху всяка покупка
4акциз, данък мпс, ГО,данък сгради,данък смет ,такси топлинно счетоводство и пр.
5.Такси за медицинска помощ, защото въпреки осигуровките не получаваш такава.
6.Ремонт на колата-защото въпреки данъка не получаваш нормални пътища
7.много други
Според някои експерти данъците -преки и косвени достигат 80% от месечното възнаграждение.Едеинствената полза от събирането на въпросните данъци е, че някои хора живеят много добре за наша сметка.Но явно ни харесва така,защото никой нищо не прави да се промени
Заплата:
1 10%-дод
2 10%-осигуровки(пенсионни, здравни и пр.)
3 20% ддс върху всяка покупка
4акциз, данък мпс, ГО,данък сгради,данък смет ,такси топлинно счетоводство и пр.
5.Такси за медицинска помощ, защото въпреки осигуровките не получаваш такава.
6.Ремонт на колата-защото въпреки данъка не получаваш нормални пътища
7.много други
Според някои експерти данъците -преки и косвени достигат 80% от месечното възнаграждение.Едеинствената полза от събирането на въпросните данъци е, че някои хора живеят много добре за наша сметка.Но явно ни харесва така,защото никой нищо не прави да се промени

Ivan Petrov написа:Стига с тва плоско мислене, от много ситуаций се излиза със газ! Да не говорим, че по-мощната кола спира по-добре! Изпреварвай със малолитражка 5 минути, изпреварвай и със вървяща кола за отрицателно време и ми кажи с коя се чустваш по-сигурен и кое създава по малко предпоставки за ПТП? Да се движиш сума време в насрещното или да си там за малко?
Ти пак не си схванал май нещо.....
Никой не го оспорва това,но се имаше предвид най-вече че трябва да си разумен шофьор,защото може да се размажеш както с 7ер така и с трабант,независимо кое какъв акциз има

Иначе казано въпросният съсед ако кара кола 5 кс (поради това че всичко друго има акциз) пак ще бъде опасен

Така че си е точно до начин на мислене и акъл независимо дали караш 5 или 500 кс-сам избираш до колко опасен може да бъдеш!
Предпоставки за ПТП,причини,нямат никакво място в темата за акциза

- toni
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D '05
Може ли да ми кажете поне този акциз може ли да се разсрочва. В моя случай ще бъде 12000 лева, а не ми се дават наведнъж на тази държава.
- someone
-
- vanioboy
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Z4 2.5 & E39 525
- Мечтае да кара: ///M6

- alexsch
- ентусиаст
-
- Кара: на бира и кебапчета
- Мечтае да кара: М6-ца кабрио
за мен лично решението за справедлива данъчна система трябва да се потърси в- намаление на ДОД, увеличение на акцизите и непреките разходи диференцирано върху различни продукти и услуги в зависимост от необходимостта им! така например- ако си обикновен човек - ще си купиш една колица 150 кс и ще си я караш с кеф! обаче ако парата те бие през пръстите- купуваш М-ка с 400 кс! ми като имаш пари, що да не ти вземе държавата?!? ще кажеш- ама аз нямам! ми тогава не е за тебе тоя автомобил! купи си нормална кола!
аз лично бих сложил супер-голям данък на поршета, ферарита, бентлита и др подобни, за сметка намаление на данъка на автомобили от средния клас. защо? всеки може да си отговори защо.
аз лично бих сложил супер-голям данък на поршета, ферарита, бентлита и др подобни, за сметка намаление на данъка на автомобили от средния клас. защо? всеки може да си отговори защо.
- vanioboy
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Z4 2.5 & E39 525
- Мечтае да кара: ///M6
аааа не за мен ли4но няма логика в това последното,виновенлие 4овек със средни доходи,не като Бекъм ако и той иска да се наслади от карането на мощен автомобил,и аз съм за акциз,но да е както сега без увели4ения а и + това тия с бентлитата,фераритата и т.н. немисля 4е и колкото и да е голям ще ги изплаши П.С. Някой знаели как се плаща,преди или сред регистрацията? 

alexsch написа:за мен лично решението за справедлива данъчна система трябва да се потърси в- намаление на ДОД, увеличение на акцизите и непреките разходи диференцирано върху различни продукти и услуги в зависимост от необходимостта им! така например- ако си обикновен човек - ще си купиш една колица 150 кс и ще си я караш с кеф! обаче ако парата те бие през пръстите- купуваш М-ка с 400 кс! ми като имаш пари, що да не ти вземе държавата?!? ще кажеш- ама аз нямам! ми тогава не е за тебе тоя автомобил! купи си нормална кола!
Това е дискриминация ве:) Дай сега който има пари да го смуче държавата пък който няма да кара малолитражки

Акциза трябва да се смята по шваке а не на конски сили. Така ще е най справедливо.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
ми те над половината от тия с бентлита,амг-та,ламбота и прочее и без тва не плащат акциз...карат с немска регистрация..всички сме виждалиalexsch написа:за мен лично решението за справедлива данъчна система трябва да се потърси в- намаление на ДОД, увеличение на акцизите и непреките разходи диференцирано върху различни продукти и услуги в зависимост от необходимостта им! така например- ако си обикновен човек - ще си купиш една колица 150 кс и ще си я караш с кеф! обаче ако парата те бие през пръстите- купуваш М-ка с 400 кс! ми като имаш пари, що да не ти вземе държавата?!? ще кажеш- ама аз нямам! ми тогава не е за тебе тоя автомобил! купи си нормална кола!

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Bogat-Beden написа:ми те над половината от тия с бентлита,амг-та,ламбота и прочее и без тва не плащат акциз...карат с немска регистрация..всички сме виждалиalexsch написа:за мен лично решението за справедлива данъчна система трябва да се потърси в- намаление на ДОД, увеличение на акцизите и непреките разходи диференцирано върху различни продукти и услуги в зависимост от необходимостта им! така например- ако си обикновен човек - ще си купиш една колица 150 кс и ще си я караш с кеф! обаче ако парата те бие през пръстите- купуваш М-ка с 400 кс! ми като имаш пари, що да не ти вземе държавата?!? ще кажеш- ама аз нямам! ми тогава не е за тебе тоя автомобил! купи си нормална кола!
Както спомена Юзър, малко прилича на оная работа с метана

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
акциза се плаща до 1мес след регистрация!! по-точно след 1мес след влизане на колата през граница почват да те търсят ,а до 24ч трябва да си минал през кат за регистрация...