WW II митове и легенди
Модератор: Общи модератори
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: WW II митове и легенди
...Не знам какво са виждали екипажите на 34-ките. Не съм влизал в такъв танк. Но ако са били толкова кьорави, как са стигнали до Берлин???......
Вероятно става въпрос за намалената видимост при механик водача . Поради тази причина са се движели с отворен полу повдигнат люк на механика . За командирските прибори за набюдение нямам представа . Но определено немските машини са имали по добри оптически прибори в танковете през 41ва . Като се наложи и липсата на радиовръзка в руските танкове то превъзходството на руската броня се неутрализира от един куп недомислици и пропуски . Боя се е управлявал от командирския танк чрез сигнали с флагчета , а радиосвръзка е имало само в командирския танк към щаба . И при немците и при руснаците антената издава командирския танк , при немците командирския танк е с по-голяма и с особена форма антена което неминумо привлича огъня на противника с предимство . И едните и другите са се дебнали за слаби места и активно са търсени способи за борба с бронираните цели . Има множество материали по които са правени наставления за борба с танковете на противника , изобщо не смятам че са били като слепи дори нещо повече - познавали са слабите страни на противника доста добре .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
И двамата са имали един процеп в бронята и гледат само напред. Чак в 34-85 се слага командирска куличка с 360 градуса обзор.
На битката за Курската дъга има една история за ослепял /от снаряд/ механик водач, който обаче продължава да кара машината само по указания от командира.
Какво ли щеше да е ако не са имали такива танкове, ил2 и подобни. И с тях за малко не са ги гътнали, па без тях... Ние дали щехме да минем за висша раса или щеха ни натирят по лагерите, нищо, че сме били съюзници
)
На битката за Курската дъга има една история за ослепял /от снаряд/ механик водач, който обаче продължава да кара машината само по указания от командира.
Какво ли щеше да е ако не са имали такива танкове, ил2 и подобни. И с тях за малко не са ги гътнали, па без тях... Ние дали щехме да минем за висша раса или щеха ни натирят по лагерите, нищо, че сме били съюзници

Хм,хм...
BMW_POWER написа:
Сериозно ли го мислиш това или пишеш само в името на безмислен спор? 37мм има шанс да направи нещо на Т-34 само отблизо и при попадение в корпуса на машината, където бронята е по-тънка. Отпред шансът граничи с нула.
..............
Това са танкове, подлежащи на ремонт. Не унищожени такива. Ненапразно и това оръдие се спира от производство още 1942г.
Не знам какво са виждали екипажите на 34-ките. Не съм влизал в такъв танк. Но ако са били толкова кьорави, как са стигнали до Берлин???
Колегата Моджо ти е отговорил за 37мм

А примерът със засадите при Orel/Mtsensk и Катуков много ясно описва защо са стигнали до Берлин.

Катуков губи всичките си танкове при Дубно месеци по-рано, но успява да се спаси и се постарава да предаде всичко което е научил. Той далеч не е единствен. Вместо да пълнят разбитите "стари армии" просто създават нови дивизии структурирани на база на опита от предходните месеци. Корпусът който командва Катуков е запълнен със състав от танкисти чийто съединения са били унищожени през предните месеци. Машините които корпусът получава са новопроизведени в тракторния завод в Сталинград, вероятно някаква част от тях Модел 1941.
Преди Orel/Mtsensk немските доклади за Т-34 не блестят с нищо особено, от там и известната фраза на Гудериан - "The Soviet T-34 tank is a typical example of backward Bolshevik technology."
След Mtsensk същият този Гудериан пише писма и се моли да му произведат немски Т-34.
PKKA е най-бързо учащата се/развиваща се армия в онзи момент, като това важи както за тактика така и за машини. Жертва се територия, човешки животи и техника за сметка на опит.
Така се стига до Берлин
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Малко ги подценявате скромните диаметри - подкалибрените снаряди имат бая висока начална скорост, а и разни плътни, волфрамови и волфрамово-карбидни жокери като се включат в уравнението. А и качествената стомана по онова време... Зу 23-2, считам че (по-дъртите) сте виждали какви красоти рисува
Пък и танковете го поемат отвсякъде, не само фронтално
Да речем, само Hans-Ulrich Rudel има 519 бройки в списъка, точно с 30 и 37 мм, къде с волфрамови ядра, къде без. И това само като говорим за по-високоточни методи на водене на стрелба. Ако влезем в другите методи, (нурс, бомби, разни касетъчно-кумулативни заряди и т.н.) става страшно за камафското съсловие.

Ubi dubium, ibi libertas
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Аз не смятам че са правили такива сметки , територия срещу време и подготовка . Всеки километър навътре в СССР е заплатен с кръв и от едните и другите . Просто в края на 41ва вермахта е със намаляващи ресурси , инициативата е загубена а СССР стига до мъртва точка в която няма друг изход освен да се бият до смърт пред Москва . Няма къде повече , те не случайно швабите са приготвили знамената и медалите за падането на Москва . Практически това вероятно би бил края на кампанията , поне Барбароса не предвижда разкарване по нататък . Условията за живот в Сибир не са добри и вероятно целта е била заселване на европейската част до линията Москва Астрахан а нататък некакъв протекторат ресурсно ориентиран . Хитлер гарантира на всеки войник определени хектари земя които да си загради , подобно като в САЩ преди 200 години когато заселниците си избират определни земи и заселват срещу минимална такса платена на правителството . Вероятно руснаците щяха да бъдат заличени като нация както ония са затрили индианците .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Хора, вие четете ли какво пишете? Да разчиташ да заклиниш купола и затова да стреляш с оръдие по танк
Колко от вас са виждали стрелящо оръдие през живота си? А движещ се танк? На живо, не на екран. Особено пък движещ се по неравен терен. А колко от вас са наблюдавали това през оптиката на оръдие? Каквото и да е.
Да имате статистика, колко танка са повредени 41-42 чрез заклинване на оръдието???
Практически всички командири на танкове са си държали люковете отворени, за по-добро наблюдение. Имали са забрана да го правят единствено в градски условия, защото вътре е можела да попадне ръчна граната.

Да имате статистика, колко танка са повредени 41-42 чрез заклинване на оръдието???
Практически всички командири на танкове са си държали люковете отворени, за по-добро наблюдение. Имали са забрана да го правят единствено в градски условия, защото вътре е можела да попадне ръчна граната.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Еми аз съм виждал и танк и оръдие . Стоял съм на 10 метра от 100 мм гаубица при стрелба и мога да кажа че като гръмне може се насереш буквално щото ти изкарва въздуха от дробовете . И едни КПВ -Т имаше по танковете , това също съм го гледал отблизо как работи . С големите цеви изобщо е веселба , а в тесния купол на танка още повече
Ето едно забавно видео от по нови времена . Без тоя шлемофон като тресне мое ти изкара мозъка през носа , камерата изобщо не предава действителното положение като звук
https://www.youtube.com/watch?v=gdB2uBhc0zY

Ето едно забавно видео от по нови времена . Без тоя шлемофон като тресне мое ти изкара мозъка през носа , камерата изобщо не предава действителното положение като звук

Jordana написа:Еми аз съм виждал и танк и оръдие . Стоял съм на 10 метра от 100 мм гаубица при стрелба и мога да кажа че като гръмне може се насереш буквално щото ти изкарва въздуха от дробовете . И едни КПВ -Т имаше по танковете , това също съм го гледал отблизо как работи . С големите цеви изобщо е веселба , а в тесния купол на танка още повече![]()
Ето едно забавно видео от по нови времена . Без тоя шлемофон като тресне мое ти изкара мозъка през носа , камерата изобщо не предава действителното положение като звук![]()
Не намирам информация за 100мм гаубица в БНА. Къде е било това? Втората година служих в Кърджали и бях началник свръзки на самостоятелно поделение БМ-21 град. Нагледал съм се на всякакви минохвъргачки, оръдия и гаубици. 100мм имаше противотанково оръдие МТ-12 /2А29/. То не гърмеше силно. Виж, 130мм можеше да обърне УАЗ-ката. 122мм и 151мм гаубиците са много по-тихи от него. На Корен съм гледал и поражения от артилерийска стрелба. Та да разчиташ да повредиш движещ се танк с попадение в основата на купула е меко казано смешно. Със сигурност има повече тото милионери, отколкото блокирани куполи. И не забравяйте, че това не спира танка. Той е "жив" и продължава да се движи и стреля.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Ба ли го ...може и противотанково да е било , те са от преди 20 години случки и почвам да забравям подробности . Помня че беше с много дълга цев и разпънати тия огромни опори настрани . Сега се сетих че има един кадър от хрониките много често го въртят , група руски войници притичват по някакъв площад покрай едно оръдие от ония ЗИС 2 дето фърлят яки къчове като гръмне . И тая пуцалка като гръмна , тоя направо се метна 2 метра у въздуха и си седна гъза . Сега ше превъртя малко кадри да видя дали ще го намеря
.
https://www.youtube.com/watch?v=uX8o63mdcBU
На 1.15 виж го тоя последния в групата как се простря .

https://www.youtube.com/watch?v=uX8o63mdcBU
На 1.15 виж го тоя последния в групата как се простря .
Със ЗИС-а се стреляше и през 85-86г. В сандъците със снаряди имаше щамповано "1947г". Вярно, копаеше се окоп на 5-7 метра от оръдието и с въже се произвеждаше изстрела. Имаха навик да се взривяват затворите от дългата употреба.
Но въпросът не е това. По време на войната има какви ли не случки. Но от частни случаи не трябва да се вадят генерални изводи. Веднага ще дам пример:
Да не вадим изводи, как Ме-109G e свалял по две въздушни крепости при една атака
Но въпросът не е това. По време на войната има какви ли не случки. Но от частни случаи не трябва да се вадят генерални изводи. Веднага ще дам пример:
Нощната бомбардировка над София на 29 срещу 30 март 1944 г. изигра ролята на доразузнаване на целите, за да влетят на 30 март около 600 бомбардировача „Б-24 Либърейтър" с изтребителна охрана от 300 самолета „Москито" и „Тъндърболт" на Височина 8000 м.
На 30 март Подпоручик Христо Костакев е единственият летец в летището. Болен на легло, с гнойна ангина, към 10 часа сутринта е събуден от тревожния вой на сирените. Тичешком излиза на плаца, дооблича се там. Тук единствен е самолетът на Командира на орляка.
Без да се колебае, Костакев бързо взема най-чудатото решение в живота си, да полети в бой, макар и болен, без собствена охрана и при това на незачислен нему самолет.
Всеки здравомислещ пилот при наличието на тези три фактора би се заслонил като зад законен параван и не би излетял в това напрегнато българско небе!
Достигнал 8000 м. височина Костакев открива многобройна въздушна армада към подстъпите за София. Веднага се насочва към челната, най-лeвия „Либърейтър" от колоната, състояща се от 60 самолета в сгъстен клинов строй.
Необезпокояван от изтребители, Костакев атакува отдолу с огън избраната цел и още с първата атака прострелва бомбардировача, който експлоадира. От експлозията е засегната и летящата в съседство с нея машина, която също експлоадира.
В турболентната въздушна зона на верижните експлозии попада и самолетът на Костакев, върху който се стоварват парчета от разрушените „Б-24"...
Да не вадим изводи, как Ме-109G e свалял по две въздушни крепости при една атака

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Стана дума за началото на войната, та една карта ми попадна - не е лоша. Може да се проследи, кое къде е било и в някакви граници - съотношението на силите :

На който му се цъка, ей тук - с по-добра резолюция.

На който му се цъка, ей тук - с по-добра резолюция.
Ubi dubium, ibi libertas
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Съвсем очевидно са струпани един срещу друг , натрупванията ва войски от едната страна са реципрочни на струпванията от другата . Съвсем определено не са случайни , за никаква изненада не може да става и дума на 22 юни . Голяма част от първите неуспехи ва РККА лично аз ги отдавам главно на вредителство , безхаберие и некадърност . Слаба подоготовка и анализ на разузнавателната информация . Практически мандалото е лопнало дет се вика , месеци преди 22 юни когато е трябвало да започне подготовка за отбрана и реално е можело нещо да променят а не да махат с крака прееди да се качат на магарето с планове за победни маршове до Берлин .
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Една снимка, за Бмв-пауър-а да поразмисли по темата за калибрите
, че пак взе да се инати

Айде и още една:

А'Ре последна:

Иначе и аз съм чел как до веригата на КВ се забива авиобомба, подхвърля танка по оста Z и той пада в междувременно образувания кратер от бомбата, с размери 10х5 м. После, екипажа се отърсва от разтърсването, избърсва кръвта от носа и ушите, излизат от трапа и продължават боя - още по ожесточено

Айде и още една:

А'Ре последна:

Иначе и аз съм чел как до веригата на КВ се забива авиобомба, подхвърля танка по оста Z и той пада в междувременно образувания кратер от бомбата, с размери 10х5 м. После, екипажа се отърсва от разтърсването, избърсва кръвта от носа и ушите, излизат от трапа и продължават боя - още по ожесточено

Ubi dubium, ibi libertas
- D.Stanev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E 36 320i Touring
- Мечтае да кара: Мазерати
- Детайли за колата: Стар чук - сребристо комби Е36 от 96-та.
Като стана въпрос за калибър, ДА - понякога е въпрос на калибър. Има една интересна история за появата на САУ СУ-152, конструирана само за 25 дни!!! Можело значи.
Трябвало спешно да се намери отговор на Тигрите - нещо достатъчно мощно, което с един изстрел да ги вади от строя. Какво по-добро нещо от 152 мм гаубица?!! Заданието постъпва през декември 1942-ра в Челябинския завод, конструкторите са готови с готов прототип само след 25 дни!!! Влиза в серия веднага. Края на лятото вече е на разположение на артилерийските щурмови полкове. Към 1943 година, това е било единственото "нещо", което могло да с един изстрел да вади от строя Pz Kpfw VI «Тигър», без значение на дистанцията. Правото мерене било на дистанция до 3,8 км. Единственият недостатък - 2 изсрела в минута. Иначе, при този калибър, дори с осколочно-фугасен снаряд, могли да бъдат поразявани бронирани цели, включително танкове. И все пак това се оказало, само един преход към създаването на нов тежък танк. Просто се решавала една оперативно-тактическа задача с нея - да играе ролята на убиец на танкове. Само като се сетя, че дори днес е проблем, оръдие с такъв калибър да се монтира в танк! Даже по последни данни руснаците са се отказали от идеята да го слагат в "Армата"... вероятно заради отката.
Трябвало спешно да се намери отговор на Тигрите - нещо достатъчно мощно, което с един изстрел да ги вади от строя. Какво по-добро нещо от 152 мм гаубица?!! Заданието постъпва през декември 1942-ра в Челябинския завод, конструкторите са готови с готов прототип само след 25 дни!!! Влиза в серия веднага. Края на лятото вече е на разположение на артилерийските щурмови полкове. Към 1943 година, това е било единственото "нещо", което могло да с един изстрел да вади от строя Pz Kpfw VI «Тигър», без значение на дистанцията. Правото мерене било на дистанция до 3,8 км. Единственият недостатък - 2 изсрела в минута. Иначе, при този калибър, дори с осколочно-фугасен снаряд, могли да бъдат поразявани бронирани цели, включително танкове. И все пак това се оказало, само един преход към създаването на нов тежък танк. Просто се решавала една оперативно-тактическа задача с нея - да играе ролята на убиец на танкове. Само като се сетя, че дори днес е проблем, оръдие с такъв калибър да се монтира в танк! Даже по последни данни руснаците са се отказали от идеята да го слагат в "Армата"... вероятно заради отката.
BMW Crash master