какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
steeN написа:Е какво сега окрихме топлата вода за сложната лихва ли ?
може ти лично сега да си я открил. ама с едно такова неадекватно изреченийце ако мислиш,че ме "затапваш",ще те оставя просто да се развиваш..

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Това беше за джордана с лихвата, не за теб. Никой не затапвам, говоря съвсем конкретни неща, които съм изпитал на гърба си.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
jordanpar написа:погледни точно тази тема и посочи къде се говори за политика.КЪДЕ бе симпатяга такава?????
Говорим в цифри,никой не е и повдигнал въпроса кой е виновен за това или онова,преди ти да го направиш.
Така че - в момента ти се смея тънко и ехидно на жалкия ти опит да политизираш една тема за пари и цифри за да бъде заключена.Като нямаш какво да кажеш с числа и цифри,би ли млъкнал,ако обичаш,бъди така любезен.
С ''уважение''.
Направило ми е впечатление, че всички или почти всички твои теми и постове завършват със заключението, че простия пожарникар е виновен за всичко - и същевременно нито дума за бат Серго и тройната коалиция

Та молбата ми е, щом си толкова добър в статистиките и цифрите ти се удават - направи моля ти се съпоставка в цифри в жизнения стандарт по времето на тройната коалиция и по времето на ГЕРБ. Това, разбира се, само ако ти стиска и ако нямаш трайно установени навици да се смееш тънко

А дали ще е "С уважение" или "С насмешка" ще си проличи в зависимост от това дали ще си заровиш главата в пясъка, ще се направиш на обиден или ще си намериш някакво друго дълбокоинтелектуално извинение, за да не направиш сравнително елементарната аритметика и сравнение, за които те помолих в гория абзац

ukelichko написа:Вие как го погнахте Алкс.....Ами зад океана се живее по друг начин, хората си правят сметка и са много практични. Не зная с колко пари може да се изкара месеца в БГ, но имам сериозни забележки към много от написаното. Над 800 лева ипотека. Може ама ако искаш да го изплатиш за по-малко от 10 години. Има вече и 30 годишни ипотеки и сумата значително намалява. Като си Гольо ще се вкараш в по-дълга ипотека. Пари за спорт. Ами аз единствените пари за спорт които съм дал, са за една бягаща пътека преди 4 години и два дъмпела. А спортувам редовно и съм в страшна форма. Какво му е на парка. Стават чудесни кросчета. Добавки не ползвам, защото не съм професионален спортист или манекен. Телефони...ами те в Щатите ги дават с договор за никакви пари Айфоните и за това са масови. Никой не е казал, че Гольо трябва да е с Айфон. Още повече, че има много добри планове и ако не е свързано с бизнеса, 30 лева на човек стигат. Ток. Ами има едно изобретение, което се казва енергоспестяваща крушка. Телевизора когато не се гледа се гаси, за ужас на домакините, които ползват Гала за фон докато се правят, че готвят. Има и нощна енергия на която се пускат перални, миялни и други уреди с отложен старт. Интернета с кабелната е 45 кинта, с 8 хайдефинишъна на два телевизора. Отоплението е скъпо, но никой не е казал, че Гольо трябва посред зима, когато навън е -20 да стои в къщи по потник. Джобни на децата. Ами за какво са им. Предполага се, че не пушат и не ползват наркотици. Хранят се в къщи. По заведенията нямат работа, както и на игралните автомати, дрехите им ги купуват родителите. 5 кинта на ден за закуска и някой сок с приятели даже са им много. Храната когато е истинска е скъпа, но пък трябва да се поддържа фигурата и преяждането с продукти на "Орехите"не се препоръчва. Ако сте някакви ВИП личности да носите най-марковите дрехи, защото ще ви снимат по списанията и ще се излагате, но да носиш дрехи за 1000 кинта, когато работиш в някакъв шибан офис на изкуствено осветление и никой не те вижда а и да те вижда за него си някакво си там служителче е изхвърляне и е доста безсмислено. Цигарите и алкохола не са задължителни за средната класа. Новата кола също. Има три, четири годишни дизелови Астрички за 14 хилки като нови. И не е казано че трябва да се ходи до кенефа с колата. Има метро, обществен транспорт а и три километра ходене пеш до работата например дават страшен тонус и се вземат за половин час. Почивката не е задължително да е на Ривиерата в петзвезден хотел. Има доста добри оферти с олинклузив и по нашето море за 5 дни. И тук идва разликата в мисленето между България и останалия свят. Хамериканците и Алкс мислят, че всичко над това което описах са екстри и глезни. Българите пък мислят този начин на живот за тотална мизерия, което изобщо не подхожда на благородническия им статус. Все пак повечето от средната класа в БГ произхождат от знатни родове с традиции. Предполагам че на повечето дядовците са завършили вътрешна архитектура или история на изкуствата във Виена а бащите и майките им са били дипломати зад граница и си трябва да се поддържа известен стандарт ебаси

jordanpar написа:Ха уцели ме на една актуална за мен тема.В момента ОББ имат ''супер оферта''.80 000 лева за 30 години точно.Връщаш ''само'' по 532.24 лева на месец.А общо за 80 бона ще им върнеш 192 417.12 лева /сто деветдесет и две хиляди четиристотин и седемнадесет лева точка дванадесет стотинки/.
това са точно 7% на година... за 30 години.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:jordanpar написа:Ха уцели ме на една актуална за мен тема.В момента ОББ имат ''супер оферта''.80 000 лева за 30 години точно.Връщаш ''само'' по 532.24 лева на месец.А общо за 80 бона ще им върнеш 192 417.12 лева /сто деветдесет и две хиляди четиристотин и седемнадесет лева точка дванадесет стотинки/.
към момента!
и това до мига, в който банката не реши, че разходите по обслужването на кредита му не са се повишили и от там размера на вноската отлита в небесата...и на финала като теглиш чертата тия 192 417.12 са отишли доста над 200 к

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Вече има кредити с фиксирана лихва за 7 до 10 години. Все още е куцо, но не е както преди.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
zazomazo написа:alx написа:jordanpar написа:Ха уцели ме на една актуална за мен тема.В момента ОББ имат ''супер оферта''.80 000 лева за 30 години точно.Връщаш ''само'' по 532.24 лева на месец.А общо за 80 бона ще им върнеш 192 417.12 лева /сто деветдесет и две хиляди четиристотин и седемнадесет лева точка дванадесет стотинки/.
към момента!
и това до мига, в който банката не реши, че разходите по обслужването на кредита му не са се повишили и от там размера на вноската отлита в небесата...и на финала като теглиш чертата тия 192 417.12 са отишли доста над 200 к
Абе, то може и да се понижи, ама айде ш'си траа да не ти развалям черногледите картини, които рисуваш

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
zazomazo написа:alx написа:jordanpar написа:Ха уцели ме на една актуална за мен тема.В момента ОББ имат ''супер оферта''.80 000 лева за 30 години точно.Връщаш ''само'' по 532.24 лева на месец.А общо за 80 бона ще им върнеш 192 417.12 лева /сто деветдесет и две хиляди четиристотин и седемнадесет лева точка дванадесет стотинки/.
към момента!
Не го мислете така. Аз когато правих ипотеката просто приех, че за тези пари ще живея под наем и накрая за добра служба ще ми подарят квартирата за която съм плащал 20 години. Банката ако решела. Добре, ами ако хазяйката реши да вдигне наема защото са и вдигнали тока какво, не е ли същото? Приемате че в случая просто сте си намерили жилище за 532 лева на месец, отписвате тази сума и гледате напред. Отписвате още една сума за кола и продължавате да гледате напред. На вас ако ви е изгодно, устройва ви и можете да си го позволите, какво ви интересува кой колко ще спечели точно от вас. Споко, преебали сте се основно, когато сте се родили тук и в това време. После сте се допреебали че сте останали тук. Какво ви дреме ако някой ви доклати с още някоя лихва и такса. Който не вярва в моята теория за основното преебаване, може да посети Лазурния Бряг, Калифорния или Швейцария..........А и мерак се гаси с пари

alx написа:според статистиката 97% от българите имат собствено жилище.
не зная какво си решил- но средна класа е точно да си покриеш минималните разходи и да живееш без лукс и неща без които можеш да живееш. особено в една държава която няма на практика икономика защото икономиката се определя най-просто от това какво всеки произвежда а ние... нямаме производство - особено такова което може да се изнася и да внася пари в държавата по европейски стандарти. друга тема.
когато трябва да се лишаваш от неща които са ти жизнено необходими (хляб, покрив над главата си, елементарно публично образование, карта за градския транспорт)- тогава си под средната класа. като ги имаш тези неща - си средна класа най-общо казано....
До един момент изглеждаше умен и образован, ама взе да прекаляваш с писането на простотии... Сериозно бъркаш "средна класа" и "средна заплата"- двете нямат общо.
1: Зарежи тея 97%- било е вярно някога. А и наличието на собствен имот е далеч от собствено жилище- дано сам се сетиш каква е разликата.
2: Да си покриеш минималните разходи и да живееш без лукс НЕ те прави средна класа. Това се постига когато взимаш средната за страната заплата- това в нормална държава де, не в БГ.
3: Минимални разходи НЕ са:
3.1: Ипотека- по-евтино е да си под наем. И утре като си безработен НЕ губиш нищо- местиш се в по-евтина квартира.
3.2: Кола за повече от 2 бона. Да не говорим за 2 коли. За кола на лизинг не може и да се мисли дори.
4: Когато се лишаваш от жизнено важни неща НЕ си под средната класа- тогава си на 1 стъпало от пълната мизерия.
ukelichko написа:... Над 800 лева ипотека. Може ама ако искаш да го изплатиш за по-малко от 10 години. Има вече и 30 годишни ипотеки и сумата значително намалява....
Да бе, има 30-годишни ипотеки- щом има малоумници да си набият такъв *уй ще има и кой да им го сложи

Опитай сам да сметнеш за колко време ще изплатя 62000€ при вноска 520€ на месец- определено НЕ са 10г., ама са и далеч от 30г. Жокер- аз ще върна около 105 000€, ако е за 30г. ипотеката ще трябва да дам 150 000€, някаква мижава разлика от около 50%

F3P написа:Сериозно бъркаш "средна класа" и "средна заплата"- двете нямат общо.
всъщност мисля, че си в огромна грешка. средната класа се дефинира като тези хора дето са по средата в социалната стълба на една държава... и това са точно хората със средната заплата. ако се замислиш - няма как да е иначе- няма откъде да доиде тая средна класа. в една швейцария средната класа е много напред, в един китай - средната класа е там където повечето българи би ги било срам да са независимо че държавата ни е 100 пъти по осрана от един китай като икономика.
Да бе, има 30-годишни ипотеки- щом има малоумници да си набият такъв *уй ще има и кой да им го сложи![]()
ти нали знаеш че 90% от ипотеките в държавата с най-изгодни условия за ипотека (сащ) са на 30 години? повечето хора от средна че и по-нагоре класа не могат да си позволят да изплащат за 20 да не говориме за 10-15 години независимо че в момента в сащ фискираната лихва за 15 годишна ипотека е под 3%.
тези неща които ти ги написах трябва да ти говорят нещо за това какво е средната класа.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Значи при средна заплата за София 1050лв. по официални данни (без парите под масата), цяла София си е средна класа, даже на богати отиват.

TNT написа:Значи при средна заплата за София 1050лв. по официални данни (без парите под масата), цяла София си е средна класа, даже на богати отиват.
най-простичко казано- да.
и като сложиш че и двамата работят - получаваш 2 бона. което е и моят глас в анкетата.
пък че за 2 бона точно свързваш двата края... въпрос на средна класа както казах в предишното си мнение.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
С други думи средната класа едва свързва двата края, долната под нея класа не ги свързва, горната над нея може да си позволи и малко разкош, глезотии и инвестиции и оставащите над тея трите са безмерно богатите дето могат да си позволят квото си искат???
Тук идва въпроса, хората с добро образование и престижни професии, напр. адвокати, лекари, инженери, архитекти и др. подобни в коя от категориите трябва да попадат ако са добри в това което правят?
Тук идва въпроса, хората с добро образование и престижни професии, напр. адвокати, лекари, инженери, архитекти и др. подобни в коя от категориите трябва да попадат ако са добри в това което правят?
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Както каза алх, ако родителите ми получаваха 2000лв общо заплата в Плевен, щяха да са от " ниската " средна класа. Много зависи къде ги получаваш тези пари си мисля аз.. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
с 2000 свързваш 2 та края ДА, но това не е средната класа това е оцеляване що годе нормално, средна класа е друго и според мен е 4000+ лв на семейство
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3