Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Re: Имотният пазар
TNT написа:И двете си имат плюсове и минуси, не разбирам защо наема постоянно се заклеймява.
Българинът най-много го е страх да не настине и да не се мине!
аз написах каквото имам по темата, оттук нататък - трололо
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: RX350 awd / E450 all terrain
msi200 написа:
Тези, дето купиха 2007-2008, трябваше да чакат над 10 години, а може би и 15, за да стигне имотът им цената, за която са го купили. В периода 2009-2014 десетки хиляди си изгубиха жилищата през ЧСИ-та. Като се вдига пазарът - всички са тарикати-инвеститори, а като дойде криза и се вижда, кой е плувал без гащи
Същата работа е и при златото (някъде по надолу има и тема за него), особено тези дето са купили 1980г е трябвало да чакат 26 години за да си възвърне стойността.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
- Мечтае да кара: 911
Тия дет купиха 2008-ма според мен може и да са назад ако сметнем инфлацията
Виж ако бяха инвестирали в акции вместо това, сега щяха да са си вдигнали стойността близо 10 пъти... Като цяло аз не бих инвестирал в България, еле па в имоти дето на всички ни е ясно колко мръсен пазар е. Ако е за ползване да, ама апартамент за инвестиция в някоя съмнителна дупка тип Малинова Долина (както правят маса народ) - айде не мерси.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Ето пример за реален случай, който се разви през годините. Малко по "форумната схема" е
Напуска се квартира в центъра за 350лв , за да се вземе ипотека без самоучастие в смотан квартал, като се продава малък евтин наследствен имот в малък град + теглене на потребителски за ремонтите. Почваме с 1600лв ипотека
Че тогава и лихвите бяха други. После лихвите почват да растат, разбира се за бонус е и във франкове - вноската само по ипотеката подминава 2000лв, а доходите намалят, щото криза. 3 години по-късно, на тази цена можеше да се вземат 2 апартамента в по-хубав квартал. Междувременно наемите още не са стигнали размера на ипотеката от 2009. След едни изказвания, съм 90% сигурен, че в даден момент през годините е поискано и допълнително обезпечение от банката. Щото то така става като си ипотекирал и си взел 100к заем, пък в един момент жилището струва 62к
Разбира се, това е риск, ако си купил върха на върха. В момента за всички купили преди 2021-ва, не мисля, че има чак такъв риск.
Нека сметнем нещо подобно, ако се случи сега.
300 000к евро 3 стаен (наема е по-евтин от вноската, разликата е като за вноска за кола)
поне 50 000 за да влезнем в ипотека
спад на пазара, имота струва вече 200 000, банката иска още 50 000 евро обезпечение
То тука във форума 50 000 евро кеш са джобни пари, ама при средна софийска заплата 3500 лева бруто според НСИ, май не са джобни за всички.
Напуска се квартира в центъра за 350лв , за да се вземе ипотека без самоучастие в смотан квартал, като се продава малък евтин наследствен имот в малък град + теглене на потребителски за ремонтите. Почваме с 1600лв ипотека
Че тогава и лихвите бяха други. После лихвите почват да растат, разбира се за бонус е и във франкове - вноската само по ипотеката подминава 2000лв, а доходите намалят, щото криза. 3 години по-късно, на тази цена можеше да се вземат 2 апартамента в по-хубав квартал. Междувременно наемите още не са стигнали размера на ипотеката от 2009. След едни изказвания, съм 90% сигурен, че в даден момент през годините е поискано и допълнително обезпечение от банката. Щото то така става като си ипотекирал и си взел 100к заем, пък в един момент жилището струва 62к
Разбира се, това е риск, ако си купил върха на върха. В момента за всички купили преди 2021-ва, не мисля, че има чак такъв риск.Нека сметнем нещо подобно, ако се случи сега.
300 000к евро 3 стаен (наема е по-евтин от вноската, разликата е като за вноска за кола)
спад на пазара, имота струва вече 200 000, банката иска още 50 000 евро обезпечение
То тука във форума 50 000 евро кеш са джобни пари, ама при средна софийска заплата 3500 лева бруто според НСИ, май не са джобни за всички.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
Тоест, наема е оферта само веднъж на 20 години, точно преди да се спука балона. После пак е преебавка. 
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: B48B20А
И докато го чакат да се пукне балона се будят в някоя януарска сутрин на 60 години от звън на телефона - "Ало, хазяина съм, продавам апартамента, тъй че се изнасяйте до края на месеца. За депозита ще видим като излезе изравнителната сметка лятото." 
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
TNT написа:..........
спад на пазара, имота струва вече 200 000, банката иска още 50 000 евро обезпечение![]()
Кога е този спад?
Банката не иска нищо докато си плащаш вноските.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
- Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...
streetz написа:И докато го чакат да се пукне балона се будят в някоя януарска сутрин на 60 години от звън на телефона - "Ало, хазяина съм, продавам апартамента, тъй че се изнасяйте до края на месеца. За депозита ще видим като излезе изравнителната сметка лятото."
Мани бе, много е хубаво... Който е толкова голям фен на наемите му предлагам да си избере апартамент по негов вкус, аз ще го купя и ще си плащам ипотеката, пък той нека да ми плаща наем цял живот. Аз само ще му звънкам от време на време да му вдигам наема, да не изоставаме от инфлацията.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Lenco написа:TNT написа:..........
спад на пазара, имота струва вече 200 000, банката иска още 50 000 евро обезпечение![]()
Кога е този спад?
Банката не иска нищо докато си плащаш вноските.
Ей тоя най-дразнещия брокер го обяснява https://www.instagram.com/dimitarkalaid ... FdAhrtFCL/ , прочети си договорите
Ако са минали повечко годинки и си поизплатил вече някаква част (макар че първата година се изплащат основно лихви), вече и тази опасност намалява. Иначе да - спадове няма, само напред и нагоре 
- streetz
- младши ентусиаст
-
TNT написа: първата година се изплащат основно лихви
Сигурен ли си?

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Няма как да съм сигурен - зависи как е подписан договора. Може и с различни месечни вноски да е. Нещо от другото да коментираш ?
- streetz
- младши ентусиаст
-
Това е (беше) 20 годишна ипотека с 2.8% първата година (сега са 2.5-2.6 макс), при 30 години съотношението първата година щеше да е около 50:50 главница:лихва.
Друго кое, глупостите на брокера ли? Да, всичко може да се сговняса и сигурно ще се случи ... някога, може би малко, може би много. То направо да легнем да чакаме да умираме още отсега, нали и без това все някога ще умрем? И хубава кола за какво да купуваме - ами ако я блъснат или откраднат? Яяя по-добре пеш, така е най-сигурно, че няма да се минем.
Друго кое, глупостите на брокера ли? Да, всичко може да се сговняса и сигурно ще се случи ... някога, може би малко, може би много. То направо да легнем да чакаме да умираме още отсега, нали и без това все някога ще умрем? И хубава кола за какво да купуваме - ами ако я блъснат или откраднат? Яяя по-добре пеш, така е най-сигурно, че няма да се минем.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- streetz
- младши ентусиаст
-
Пишат се глупости, че по-изгодно било под наем отколкото да се купи с ипотека.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Пишат се плюсове и минуси, ти си този, който обяснява как едното е за тарикати, а другото за балъци