Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Имотният пазар

Мнение от TNT » 16 Яну 2026, 15:54

Това не звучи като нещо, което може да се обърка. Идеална вечна схема. Само напред и нагоре :mhihi:

Kroki написа:Обсъдихме вариантите да се преместим дали в Стз дали в Плевен и просто не съществуват като опция. Моята работа от вкъщи не става да се работи, а тя започва в Самоков другия месец. Да, градината на Севар е на 21.8км от нас в посока, май и Жара ще се "уреди" да ходи и тя там, за да не даваме пари за частно. Но да, наем на апартамент, наем на парко място, вероятно второ като дойде ел. колата и .... :paranoid:
Сложна е схемата и ми се струва, че покупка на имот няма да помогне много много. Ако си купите - това не решава проблема с градините. Не решава и проблема с часове шофиране - ако правилно имам спомен къде си писал, че е градината - то по няколко часа дневно шофиране ще имате. Това време може да е за децата и за вас.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 16 Яну 2026, 16:07

Кажете кой софийски квартал има нещо общо с това? :help: :D

или кое село има нещо общо с това ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 16 Яну 2026, 16:23

Хах..намерили са кое с кое да сравняват. Свинарник и палат все едно.
Между другото Дрезден е модел как се прави саниране...там е по-интересно..не можеш да познаеш ново ли е, панел ли е. А повечето са панели.
Хм,хм...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 16 Яну 2026, 16:49

TNT написа:..

Сутринта в 07:25 тръгваме от нас, 07:52 сме пред градината, 08:30 съм на работа. Следобед жената около 16:00 ходи да го взима, за да изпусне трафика пак е около 30мин в посока.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 16 Яну 2026, 17:14

Според мен фундаментално бъркате сметките сравнявайки вноска за ипотека и наем. Трабва да се сравняват лихвата и наема. Защото това са дефакто разходите които имаш. Остатъка от вноската е все едно я вкарваш в депозит. Освен ако нали не чакате цените да се сринат и да се обезцени това жилище. Ама историята не познава дългосрочно такова събитие до сега. :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 16 Яну 2026, 17:18

И това не е така, щото като ти протече банята в квартирата, не вадиш ти пари за нова баня.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 16 Яну 2026, 17:39

Има предимства и недостатъци, но заклеймяването на ПОКУПКА (оти било много скъпо) или на НАЕМ (оти било "пари в кофата") не е правилно, ама хич не е!

В собствения си имот можеш да си боядисаш стените в цвета в който искаш - много прост пример, ама за някои хора е адски важно ;)

По-скоро при покупка плащаш повече, но дългосрочно ще си напред ;)
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 16 Яну 2026, 17:44

Да, точно. И двете не трябва да се заклеймяват.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 16 Яну 2026, 17:46

С един приятел неведнъж сме го водили тоя спор. Той още с майка си живееха под наем, после се премести сам в друг град под наем и винаги е бил на мнение, че наема е удобен и е топ. Аз винаги съм бил на другото мнение и предпочитам собствено жилище. 10 години по-късно, наскоро се видяхме, оглеждал се да купува вече.

Но Вичо е прав, всяко си има плюсове и минуси.
Аз ако не взема скоро нещо, още доста години сигурно няма да купя и накрая няма и да мога да дръпна дълга ипотека ако минат още 10-15 години. :dunno:
Изображение

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 16 Яну 2026, 18:07

Знам, че тука са само разбирачи, но да споделя какво ми мина през ръцете последните 5 години в София.
След като увиквах дъщерята 7-8 години да приключват (с приятеля си, сега съпруг) с наемите ме послушаха и след дълго търсене 2021 г. намериха едно малко апартаментче в нова сграда за 115 000лв. Понеже пак не ме чуваха и предпочитаха да взимат по-големи заплати, но да не се осигуряват реално (и това вече се промени), банката им каза, че ще им отпусне кредит за къщичка за кученцето им. Та ние с жената направихме сделката. Нотариус 7000лв, брокер 1500лв (и тези му бяха много).
Почти 4 години аз бях в старата им квартира, все ще си ходя в Бургас, същия размер, но 50 години по-стара за 700лв на месец.
Края на 2024 г. дъщерята ми звъни един ден и вика "Под нас се продава същия апартамент за 115000 ЕВРО" :shock:
Двата имота са еднакви, един под друг на 4-ти и 8-ми етаж.
Станах и аз Софиянец.
Извода: за 4 години аз платих/загубих 33600лв за наема. Те загубиха 8500 за нотариус + брокер и около 5000 за лихви, но имота поскъпна/спечелиха 115000лв.
И понеже някой спомена колко дълго ще живее под наем с лихвата, 207000лв ипотека за 16 години ще върна 237000лв + 11000 за нотариус (брокера го спестих) = 41 000лв. Ако наема е 800лв на месец аз ги смятам малко над 4 години и ще имам собственост от трите най-дългото. Пропуснах данъците, айде още една година наем.
Ако може сега някой да ми обясни, ама по-бавно къде е далаверата да плащаш наем.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 16 Яну 2026, 19:12

Далаверата с наема е ако се местиш постоянно, друга далавера няма. Дългосрочно винаги (или хайде почти винаги) е по-добре да притежаваш имот.
Колегата @M17cH може да погледне този линк https://www.guide-epargne.be/epargner/a ... gle.com%2F
В Брюксел бях наемател около 5г. вече съм собственик малко повече от 4г. След покупката налях около 40к евра за реновиране и толкова. За наем първоначално плащах 650 евра за едностаен (двустаен по БГ стандарти) След това се преместих в двустаен, плащах 800 евра. След покупката на апартамента, сега и след 5-10г-15г. ще плащам 650 евра ипотека :) . Ако не бях купил апартамента в момента щях да плащам 1200-1400 евра :wave: А след 5г? или след 10г.?
Дали ми пречи да се преместя в друго жилище? Ами не. Отдавам я под наем и си бия шута. Точно това мисля да направя след година-две. Понеже не харесвам пренаселите места, мисля да се преместя във Waterloo, ще съм на 5-6 мин от работното ми място, на 30мин от Брюксел.. а апартамента ще отдавам под наем. :)
И ремонтите да не ви плашат много, много като говорим за апартамент. Все пак не е къща, да, първоначално всеки може да налее едни пари, но след това доста време няма да се пипа. При къщата признавам, че не е така, и се налива по-често... но кеф цена няма, както се казва. :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Яну 2026, 19:24

Дали ми пречи да се преместя в друго жилище? Ами не. Отдавам я под наем и си бия шута. Точно това мисля да направя след година-две.
Това напоследък го виждам доста често , хора които са купили имот в европа дават под наем и се прибират в бг . Като дивидента им покрива придобиването на друг имот тука . :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 16 Яну 2026, 19:54

Exclusive89 написа: След покупката на апартамента, сега и след 5-10г-15г. ще плащам 650 евра ипотека :)

Да, обаче в България няма ипотеки с фиксирана лихва и не знаеш, каква ще ти е вноската по кредита след 3г.
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 16 Яну 2026, 21:53

Jordana написа:Това напоследък го виждам доста често , хора които са купили имот в европа дават под наем и се прибират в бг . Като дивидента им покрива придобиването на друг имот тука . :dunno:

Не зная как е в другите държави, но тук в БЕ, аз ако реша да се прибера в България и да отдам под наем апартамента, първо ще трябва да намеря друго жилище за да имам адресна регистрация. Не може така, аз да живея в апартамента с дете/деца и жена и да отдам на някой друг или на друго семейство. Не става така да живеем ХХ човека в един апартамент. Ако си сам човек, тогава може да отдаваш на някой самотен или на брат/сестра и да живеете заедно.
msi200 написа:Да, обаче в България няма ипотеки с фиксирана лихва и не знаеш, каква ще ти е вноската по кредита след 3г.

Да, това за съжаление е така, колега :|
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 16 Яну 2026, 22:46

В уравнението наем/собственост, не забравяйте и моментът като удари една криза, скофти се ситуацията, доходите..... И банката взима имота на мушка.

За мен логиката е там където ще живееш на старини да си със собствен имот. Докато си млад и работиш, не е проблем и под наем да си в големия град. Даже най-добре да си избираш квартирите според местоработата.

Абе жив и здрав да си, дали под наем или в собствен имот, все ще се оправиш.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата