По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: По-добре ли бяхме през соца?
...Има един виц, който ми е любим. При капитализма 10% притежават всичко и 90% не притежават нищо.
При социализма/комунизма пак 10% притежават всичко и 90% не притежават нищо, но за сметка на това трябва да делят нищото с останалите....
Да , правилно са ти казали че това е виц . 0.7% от хората притежават 46% от световното богатство в момента . А бедните голтаци които са 74% от населението притежават 2.4% от световното богатство . Липсващите 51% богатство е притежание на така наречената средна класа или хора със състояние между 100 000 до 1 млн долара .

..Богатството на най-бедните 3,6 милиарда души в света е еквивалентно на състоянието на шестима американски бизнесмени, един от Испания и един от Мексико.....
Това според теб може ли да бъде "светлото бъдеще " което ни се пробутва за едва ли не единайста божа заповед ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
cod-cdbp написа:Въпросът ми изобщо не беше свързан нито със соц, нито със капитализъм или някакъв друг строй.
Чисто екзистенциален въпрос, който явно никой не си задава, нито търси отговор.
ПС Всъщност, съм на мнение, че сме стигнали до такъв момент, в който отговорите на подобни основни въпроси, вероятно ще ни дадат тласъка напред. Дори това трябва да се случва постоянно.
Е съжалявам, но не съм гадател за да ти разбера контекста на въпроса, особено от нещо написано в интернет в конкретна тема

Ако искаш пусни нова тема със смисъла на живота. Може и да се изненадаш, че хората не са толкова повърхностни колкото предполагаш (че да живеят като мравки).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
Я сподели за национализираният паркинг (само да не се окаже конюшня), че ме заинтригува?
Въпрос:
Кои са хората?
steeN написа:По време на капитализма работиш за капиталистите, които просто дават на хората, това което те искат.
Въпрос:
Кои са хората?
- steeN
- старши ентусиаст
-
За съжаление не е толкова интересно колкото звучи. Става въпрос за няколко импровизирани гаража в сграда, които са се ползвали от хора, които са пътували по работа до този град.
Ми хората са аз, ти и всички останали. Сети се в ежедневието за неща, за които плащаш някой друг да ги направи... това са.
Видях, че примерно си запален по колела... един куп хора (100ци дори може би хиляди) работят по нещо за да може ти да го караш това колело като сглобен краен продукт.
От мината за алуминиева(примерно) руда до продавача в магазина. Пак ли съм казал нещо скандално?
Ми хората са аз, ти и всички останали. Сети се в ежедневието за неща, за които плащаш някой друг да ги направи... това са.
Видях, че примерно си запален по колела... един куп хора (100ци дори може би хиляди) работят по нещо за да може ти да го караш това колело като сглобен краен продукт.
От мината за алуминиева(примерно) руда до продавача в магазина. Пак ли съм казал нещо скандално?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
steeN написа:Аз лично познавам хора, на които са им реституирали сграда, която е била паркинг.
steeN написа:Става въпрос за няколко импровизирани гаража в сграда
Последно, какво е било?
Що се отнася до колелото, аз имах такова и при соца. Каква връзка има с капитализма???
- steeN
- старши ентусиаст
-
По-добре ли бяхме през соца?
Написах ти какво е било. Можеш да четеш
Да, изненадващо, в гаражите се паркират коли... скандално!
За другото, при социализма се произвежда това, което реши партията, не това от което имат нужда хората. Планова икономика му се вика още.
Т.е. имал си не такова колело квото искаш, а избор от 2 - балканче и някакъв бегач, квито партията са решили, че ти трябват.
Ся можеш да си сглобиш квото ти е кеф.
п.с. следват 20 страници, че не можеш да си купиш карбоново, а само 1ния процент може да си го позволи, предполагам.
нищо, че по време на соца дори не си бил чувал за карбоново. или как работниците, които работят да имаш колело са
експлоатирани... колко е тъпо да можеш да си избереш сам колело, а е добре някой вместо теб да избира... и други подобни тъпизми.
разбира се няма да пропусна как от пример, колелото ще се превърне в символ на капитализма и че за мен това било най-важното...
ще се спомене за банани и сьомга и така... и ще се стигне до там, че само това, което каже партията е смислена професия...
всичко, което се е работило по време на социализма е било приятно и удовлетворяващо... всички работници с кеф са ходили на работа
и това е осмисляло живота им на 1000%. щото са работили за един висш идеал, не само за задоволяване на материалните потребности на
масите... една прекасна идилия, почти утопия едва ли не, нищо че са нямали никакв избор... същевременно кой както свари е влачил от
чужбина и корекоми... ама това са хора, които са демонстрирали упадака на капиталистическото общество...
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

За другото, при социализма се произвежда това, което реши партията, не това от което имат нужда хората. Планова икономика му се вика още.
Т.е. имал си не такова колело квото искаш, а избор от 2 - балканче и някакъв бегач, квито партията са решили, че ти трябват.
Ся можеш да си сглобиш квото ти е кеф.
п.с. следват 20 страници, че не можеш да си купиш карбоново, а само 1ния процент може да си го позволи, предполагам.
нищо, че по време на соца дори не си бил чувал за карбоново. или как работниците, които работят да имаш колело са
експлоатирани... колко е тъпо да можеш да си избереш сам колело, а е добре някой вместо теб да избира... и други подобни тъпизми.
разбира се няма да пропусна как от пример, колелото ще се превърне в символ на капитализма и че за мен това било най-важното...
ще се спомене за банани и сьомга и така... и ще се стигне до там, че само това, което каже партията е смислена професия...
всичко, което се е работило по време на социализма е било приятно и удовлетворяващо... всички работници с кеф са ходили на работа
и това е осмисляло живота им на 1000%. щото са работили за един висш идеал, не само за задоволяване на материалните потребности на
масите... една прекасна идилия, почти утопия едва ли не, нищо че са нямали никакв избор... същевременно кой както свари е влачил от
чужбина и корекоми... ама това са хора, които са демонстрирали упадака на капиталистическото общество...
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- kasho
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F30 LCI 320d XDrive ex E46 330xd
- Мечтае да кара: Porsche Cayenne, BMW X5
steeN написа:За другото, при социализма се произвежда това, което реши партията, не това от което имат нужда хората. Планова икономика му се вика още.
Дето има един виц (накратко): отчита се петилетката и един другар заявява - Другарки и другари, за изминалите 5 години цените на храната скочиха 3 пъти, но за сметка на това намалихме цените на пианата и тромпетите 5 пъти.

Хората са алчни същества и ако им отнемеш стимула, мотивацията (печалбата и собствеността), няма защо да работят. Или поне не работят качествено и ефективно. Това сме го видели на практика дори в България.
Дядо ми се пенсионира като убеден комунист в началото на прехода и за 40 години трудов стаж като учител му дадоха една смешна пенсия. От няма и къде отвори будка за вестници и цигари на село (тогава нямаше Лафка), която прерастна в селска книжарничка/магазинче за подаръци. До тук само от това, без далавери, обществени поръчки и схеми, без да продаде и 1 нива, е купил 3 апартамента в Пловдив. В момента с баба ми наближават 80, продължават да работят в магазинчето и търсят четвъртия апартамент, за да оставят, по техните думи, на всеки внук по един. Елате да го питате сега какво мисли за старата система.
Комунизма със сигурност е имал своите предимства, но за мен съответнте му недостатъци са гигантски и обезсмислят плюсовете. Много хора казват - ама тогава имаше безплатно това, безплатно онова, държавата осигуряваше работа. В живота няма нищо безплатно. За мен единственото, което трябва да осигури държавата, е среда, в която правилата и законите важат за всички и нарушението им се наказва. И някаква минимална, ама наистина минимална гаранция за социална справедливост от сорта на законово определена минимална заплата и задължение за пенсионно осигуряване на работещите. От там нататък - кой колкото може и/или колкото иска да постига и да се развива.
Капитализма в сегашната му форма също много е избруталял, но според мен въпреки това е за предпочитане. Някак си не смятам за честно някое байче-бачкатор с 8ми клас да взема колкото мен с двете ми магистратури и целия ми опит по специалността ми. Както навремето байчетата са вземали колкото баща ми с докторска дисертация. Нищо против байчетата, но усилията, които са положени не са еднакви за да бъдат еднакво възнаградени.
А това, че 10 човека имали колкото незнам си колко милиарда население - това за мен е супер. Защото Земята е с ограничени ресурси и ако нахраниш всичките (да ги наречем условно и полит.коректно) роми в колибите по Азия и Африка, те ще се утроят, ще започнат да искат и дрехи, телевизори, коли и ще са още по-гладни. Съответно планетата си заминава за 0 време. И така както сме я съсипваме достатъчно бързо. В природата е така - оцеляват най-добрите, най-силните и най-приспособимите. Ако не можеш да си изхранваш децата, няма да правиш 15 броя.
И накрая за завършек, ако приемем, че все пак и двете системи (комунизъм и капитализъм) имат своите позитиви, то икономическата система, която извлича най-доброто и от двете е... националсоциализъм

Последна промяна kasho на 05 Апр 2018, 14:29, променена общо 1 път
Пак удобно избягваш истинския въпрос - при капитализма разпределението на благата, така както цитира колегата (на мен не ми се рови) реалистично ли е?
Няколко човека реално ли създават повече продукт от милиарди човеци? Тези милиарди човеци имат ли потенциала да създават милиарди или не са в състояние?
Истински заможните възпрепятстват ли бедните по пътя им към успеха чрез инструменти за контрол като - войни, икономическо и даже буквално робство (Белгийско Конго и отрязани ръце за неизпълнена дневна норма изкопана руда, anyone?)
По този въпрос е очеизвадно че нещата съвсем не са на ред и съвсем не отиват към по-добре.
А цитираната от теб Тесла е жалък консуматорски продукт, който няма нищо общо с голямата цел - запазването и еволюцията на вида. В момента тя е просто алтернатива на течно-горивното статукво, като нито замърсява по-малко, нито нищо...
Докато хората не започнат да виждат отвъд процента лихва по ипотечния си кредит и цената на доматите в магазина сме обречени да кретаме с малки стъпки.
Чисто хипотетично ако пред човечеството бъде поставен избор - охолство, мисия до Марс 2050-та и мисия към Андромеда 2200г. срещу аскетизъм и колонизация на слънчевата система 2200г., кое би избрало човечеството?
Не ми отговаряй, отговора го дава всеки един от нас всеки ден от живота си.
Няколко човека реално ли създават повече продукт от милиарди човеци? Тези милиарди човеци имат ли потенциала да създават милиарди или не са в състояние?
Истински заможните възпрепятстват ли бедните по пътя им към успеха чрез инструменти за контрол като - войни, икономическо и даже буквално робство (Белгийско Конго и отрязани ръце за неизпълнена дневна норма изкопана руда, anyone?)
По този въпрос е очеизвадно че нещата съвсем не са на ред и съвсем не отиват към по-добре.
А цитираната от теб Тесла е жалък консуматорски продукт, който няма нищо общо с голямата цел - запазването и еволюцията на вида. В момента тя е просто алтернатива на течно-горивното статукво, като нито замърсява по-малко, нито нищо...
Докато хората не започнат да виждат отвъд процента лихва по ипотечния си кредит и цената на доматите в магазина сме обречени да кретаме с малки стъпки.
Чисто хипотетично ако пред човечеството бъде поставен избор - охолство, мисия до Марс 2050-та и мисия към Андромеда 2200г. срещу аскетизъм и колонизация на слънчевата система 2200г., кое би избрало човечеството?
Не ми отговаряй, отговора го дава всеки един от нас всеки ден от живота си.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- kasho
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F30 LCI 320d XDrive ex E46 330xd
- Мечтае да кара: Porsche Cayenne, BMW X5
Хаос написа: При капитализма разпределението на благата, така както цитира колегата (на мен не ми се рови) реалистично ли е?
Щом се е случило, значи е реалистично. Ако не беше реалистично нямаше да стане така.
Иначе малко сухи цифри, източник Уикипедия
Economy of Africa (целия континент)
Population 1.3 billion (15%; 2017)[1]
GDP Nominal: US$3.3 trillion, €1.80 trillion (2017)
PPP: US$ 6.757 trillion (2017)
Economy of The United States
Population 2017 estimate 325,719,178
GDP $20.2 trillion (2018 estimate)[2]
Някои човеци имат потенциал да произвеждат повече от други. Не сме еднакви и няма смисъл да ни уравняват. Даже и през комунизма е имало равни и по-равни.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Естествено че едни имат потенциал да бъдат винаги върха на топа , а други имат потенциал да бъдат винаги дъното ...през последните има няма 400 години все така е . Явно е генетично заложено , ама в такъв случай какво общо има капитализма и демокрасито тука ? Щом си обречен по рождение да ровиш в торта на историята ? Емигрантските напъни за борба с генетичната обремененост може да я пропуснете спокойно , това не е решения на нито един проблем на нацията .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Хаос написа:... мравките?...
Храна за размисъл.
А дали планктона не живее най-добре?

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
А бре я да сондирам мнение, защото май се събрахме хора с разнообразни възгледи.
Теоретично, независимо от строй и начин на живот - вие какво смятате за съществена цел на живота на един човек?
Т.е. кое е по-важното - да изпълниш житейската си мисия или да живееш комфортно?
Питам, защото в настоящето общество житейската мисия на всеки един са парите и възпроизводството като двете според битието варират като приоритети.
А реално, човек може да има далеч по-възвишена цел, която да направи живота за напред много по-лесен или по-съвършен, или по-екологичен.
Тук разбира се изниква и вторият въпрос - ако държавата няма подобна инициатива, дали, защо, кога и как хората поемат инициативата сами.
ПС Нарочно насочвам темата в подобна философска посока, защото подобни въпроси са основополагащи във изграждането на обществата респ. и обществените строеве.
Теоретично, независимо от строй и начин на живот - вие какво смятате за съществена цел на живота на един човек?
Т.е. кое е по-важното - да изпълниш житейската си мисия или да живееш комфортно?
Питам, защото в настоящето общество житейската мисия на всеки един са парите и възпроизводството като двете според битието варират като приоритети.
А реално, човек може да има далеч по-възвишена цел, която да направи живота за напред много по-лесен или по-съвършен, или по-екологичен.
Тук разбира се изниква и вторият въпрос - ако държавата няма подобна инициатива, дали, защо, кога и как хората поемат инициативата сами.
ПС Нарочно насочвам темата в подобна философска посока, защото подобни въпроси са основополагащи във изграждането на обществата респ. и обществените строеве.

- steeN
- старши ентусиаст
-
cod-cdbp написа:Т.е. кое е по-важното - да изпълниш житейската си мисия или да живееш комфортно.
Защо двете да са взаимноизключващи се? Това за мен е така наречената фалшива дилема.
"За да помогнеш на другите, първо трябва да помогнеш на себе си" - библейска мъдрост... не е Адам Смит

K_Ilkov написа:Хаос написа:... мравките?...
Храна за размисъл.
Е ти ме съсипа....

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Съгласен съм, че не са взаимоизключващи се, но наблюдавайки света, оставам с впечатлението, че заради комфорта се жертва всичко.
И именно затова ви навеждам на подобни размисли.
И именно затова ви навеждам на подобни размисли.

K_Ilkov написа:Хаос написа:... мравките?...
Храна за размисъл.
Само човек с нулев жизнен опит би се присмял на това мнение.
Колега Илков,

Може да сме на различни мнения в 99% от случаите, може да имаме различни гледни точки по много въпроси, но това с планктона е тотална десятка.
Преди да зададете глупави въпроси, ето го и него (планктона)
http://vancouversun.com/news/local-news ... -in-surrey
Или мангалите при вас???
Гърбите ли? Плащате ли сметки? Планктона не плаща. Тук (Отава) всичко им поема правителството. Имат задължението единствено да се размножават. За съжаление липсва кита, който се храни с тях ...
Смешно ли ви е още?
На мен не!