Криптовалути

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Криптовалути

Мнение от b_u_b_o » 01 Ное 2023, 9:59

Не знам колко не избухна, но книгата беше свалена от разпространение навсякъде и самия той се покри рязко след като го викнаха да си поговорят в пентагона. Дано поне е жив човека.. В момента точно нея слушам, повдига интересни въпроси наистина.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 01 Ное 2023, 10:00

Има доста картинки и схемички - не мисля, че е подходяща за слушане.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 01 Ное 2023, 10:12

Има нещо такова не е много удачна за аудиокнига, май няма да мина мързеливата и ще трябва да си я прочета.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 01 Ное 2023, 11:43

b_u_b_o написа:... нещо дето не мога да го пипна няма стойност... :mhihi:

Тва като баща ми. Вика нямам ли пари в джоба никъде не тръгвам, карти/марти са само измами, да не мога си следя кви пари имам :mrgreen:

Аз пък съм обратното и той грам не ме разбира, колкото и да му обяснявам и показвам. Аз съм само с карти, кеш никога нямам.
Отвикнал съм и ме дразни да разменям банкноти и монети :evil:

Да, ама преди 2-3 седмици станах за резил. Още ме е срам. Водя малкия при личната докторка и както винаги без пукната стотинка в мен. Само картите в телефона.
И тя ме изненада, с новите рецепти и правила, прегледа вече струвал 2-3лв ли колко беше там. Преди беше безплатен. А аз цървула, стотинка нямам в мен :lol:

От тогава сложих едни дребни там да стоят в подлакътника на колата, да има за ей такива резили :lol:

Та идеята ми е, че човек трябва да учи постоянно и да е отворен към новото, но пък и да не загърбва старото изцяло. Аз се метнах в крайност от няколко години вече, всичко карта и никъв кеш. И понякога ставам за резил с тая моя крайност :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 01 Ное 2023, 22:27

b_u_b_o написа:Да не кажа даже и 1/100 нямаше. Затова ми става лошо някой днес като ми каже "биткойн е пирамида", "биткойн хаби много ток", "нещо дето не мога да го пипна няма стойност" и тн. При всички тея ресурси няма оправдание да си невеж и още по-малко да го навираш в лицето на останалите :mhihi:

Нямам време и/или още не ми е дошъл мерака да чета книги на тая тема, но от малкото клипчета които съм изгледал по този въпрос, няколко статии и мненията ви, които чета във форума, всички се свеждат грубо до едно - "фиатните пари са счупени, щото се печатат безконтролно и така губят стойност, а биткойна е с лимитирана бройка и затова няма как да загуби стойността си".

Само че и долара е трябвало да бъде лимитиран и вързан към златото, докато не го откачат и почват да си печатат колкото искат.
Какво ви кара да мислите и да вярвате в биткойн и че наистина е с точна бройка, а не е тайна разработка на американците примерно и че 2032-ра няма да решат да "отпуснат" (т.е. напечатат) още 21 милиона бройки? Математическото обяснение за криптографията и блокчейна ми го спестете, теоретично е правилно, но това не е от значение когато кукловодите вече са решили нещо. :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 01 Ное 2023, 22:35

dhtj написа:Математическото обяснение за криптографията и блокчейна ми го спестете, теоретично е правилно, но това не е от значение когато кукловодите вече са решили нещо. :lol:

Кажи ми че се ебаваш моля те... :lol: Дай ми реалистичен сценарии как ще се случи това и ти превеждам всичките си биткойни :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dhtj » 01 Ное 2023, 22:48

b_u_b_o написа:Кажи ми че се ебаваш моля те... :lol: Дай ми реалистичен сценарии как ще се случи това и ти превеждам всичките си биткойни :bchug:

Не се ебавам, опитвам се да мисля без ограничения.
Ако някой ти беше разказал това всичкото покрай ковид, което ни се случи с маски, ваксини, работа и учене от вкъщи, декларации при пътуване и т.н. преди 5 години щеше ли пак да го приемеш с насмешка и да ти изглежда нереалистично? :lol:

Какъв сценарий да ти измисля, примерно някога в бъдещето биткойн е приет от САЩ като официална валута, но недоволстват че има много загубени койни заради забравени пароли/кодови думички и счупени флашки/уолети и реално биткойните в обращение са 16млн вместо 21млн, затва айде да ги откачим от блокчейна и да напечатаме 5млн нови... И веднъж почнат ли печатането и няма спиране. :lol:

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 01 Ное 2023, 22:49

dhtj написа:Какво ви кара да мислите и да вярвате в биткойн и че наистина е с точна бройка, а не е тайна разработка на американците примерно и че 2032-ра няма да решат да "отпуснат" (т.е. напечатат) още 21 милиона бройки? :lol:

Сорс кодът, който е публичен и може да го провериш ако искаш. За да бъде направена такава промяна (hard fork) трябва всички копачи да се съгласят с нея. Ако не се съгласят всички, а част от тях (soft fork) се ражда едно недоносче (като Bitcoin Cash), за което са преценили, че 21 милиона са твърде много и са пуснали 19.5 милиона в обръщение. Всеки може да си създаде негов биткойн и да увеличи съплая на колкото си прецени. Обаче какво си мислиш, че ще постигнеш с това, някой ще копае твоят биткойн от Али експрес? :mhihi: Погледни къде е Bitcoin Cash в момента. Защо не е станал втория "по-добър" биткойн? Bitcoin е един и вече може да се оприличи като наложен бранд - има огромна мрежа зад себе си с инвестиции на стойност милиарди. Нямаме нужда от подобни опити, които очевидно са обречени на провал.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 01 Ное 2023, 22:53

dhtj написа:...айде да ги откачим...

Хуу де, реват че ще ги откачат. Как? Тука вече идва ония математика и криптокрафия дето ги оставихме щото били на теория само верни. Какво ще направят, за да "откачат" биткойна и да промнят каквото и да било?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dhtj » 01 Ное 2023, 23:10

In_Memoriam написа:
dhtj написа:Какво ви кара да мислите и да вярвате в биткойн и че наистина е с точна бройка, а не е тайна разработка на американците примерно и че 2032-ра няма да решат да "отпуснат" (т.е. напечатат) още 21 милиона бройки? :lol:

Сорс кодът, който е публичен и може да го провериш ако искаш. За да бъде направена такава промяна (hard fork) трябва всички копачи да се съгласят с нея. Ако не се съгласят всички, а част от тях (soft fork) се ражда едно недоносче (като Bitcoin Cash), за което са преценили, че 21 милиона са твърде много и са пуснали 19.5 милиона в обръщение. Всеки може да си създаде негов биткойн и да увеличи съплая на колкото си прецени. Обаче какво си мислиш, че ще постигнеш с това, някой ще копае твоят биткойн от Али експрес? :mhihi: Погледни къде е Bitcoin Cash в момента. Защо не е станал втория "по-добър" биткойн? Bitcoin е един и вече може да се оприличи като наложен бранд - има огромна мрежа зад себе си с инвестиции на стойност милиарди. Нямаме нужда от подобни опити, които очевидно са обречени на провал.

Стойността на една валута се определя от това колко хора вярват в нея. За това всички сме съгласни, нали?

Нека да се съглася с вас, че биткойн е истински и Сатоши е истински, нищо че никой не го е виждал. :lol:
УСА виждат, че бъдещето е в криптовалутите или виждат, че долара умира и решават да си създадат техен BTCv2, който обаче ще си го наложат с помощта на големите корпорации. Ще можеш да си купуваш айфон, макдоналдс и кфц само с BTCv2, ще ти го рекламират във фейсбук и инстаграм по цял ден, ще плащат заплати в BTCv2, с някоя война ще убедят камиларите и нефта да се търгува в BTCv2... Тогава хората ще почнат да вярват повече в новия биткойн, ще продават "оригиналния" BTC и ще си купуват BTCv2. Така този BTC който купуваш на 32 000 USD в момента ще струва 0.25 USD или 0.0005 BTCv2... Това пак ли е невероятен сценарий? :lol:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 01 Ное 2023, 23:13

Маверик, да не стане да не може да купиш :ok: :bchug:
Примерно да скокне над $40К тия дни :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 01 Ное 2023, 23:25

dhtj написа:Стойността на една валута се определя от това колко хора вярват в нея. За това всички сме съгласни, нали?

Именно, като гледаш какво се случва с фиатните валутите напоследък има ли вяра към тях? А с биткойн, ако нямаше вяра към него щеше ли да се развива по този начин 15 години до момента?

Идеята на CBDC е точно такава каквато я описваш и сме го дъвкали много пъти в темата - "налагане" на някакви правила какво може и не може. BTC е пълната противоположност на това - максимална децентрализация и равноправие между всички участници без нужда от вожда и султана да се разпореждат.

Темата е много обширна и с такива

dhtj написа:Нямам време и/или още не ми е дошъл мерака да чета книги на тая тема

няма да се получи нищо градивно :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 01 Ное 2023, 23:37

dhtj написа:Нека да се съглася с вас, че биткойн е истински и Сатоши е истински, нищо че никой не го е виждал. :lol:

Според теб има ли значение кой е Сатоши, има ли го, няма ли го, от ЦРУ ли е от КГБ ли е? Марисиянец ли е? Или е самия дявол(и това съм чувал)? :mhihi:

dhtj написа:УСА виждат, че бъдещето е в криптовалутите или виждат, че долара умира и решават да си създадат техен BTCv2, който обаче ще си го наложат с помощта на големите корпорации. Ще можеш да си купуваш айфон, макдоналдс и кфц само с BTCv2, ще ти го рекламират във фейсбук и инстаграм по цял ден, ще плащат заплати в BTCv2, с някоя война ще убедят камиларите и нефта да се търгува в BTCv2... Тогава хората ще почнат да вярват повече в новия биткойн, ще продават "оригиналния" BTC и ще си купуват BTCv2. Така този BTC който купуваш на 32 000 USD в момента ще струва 0.25 USD или 0.0005 BTCv2... Това пак ли е невероятен сценарий? :lol:

dhtj написа:Стойността на една валута се определя от това колко хора вярват в нея. За това всички сме съгласни, нали?

Тия двете се бият доста не мислиш ли? За да решат уса, че бъдещето е биткойн значи, че хората ще са осъзнали необходимостта от него и са ги принудили по един или друг начин. И най-вероятно ще е следствие на неизбежното нулиране и хиперинфлация на долара което предстои. И от тука натам вече уса дали ще правят BTCv2 или USDv2 все тая ако никой не им го иска. Особено като световна валута, защото долара от известно време само това го държи, но това няма да е вечно. Вече всички се усещат, че не е оферта печатницата да е в ръцете на една държава. А секне ли им печатницата ще им останат само бомбите, ама и те без принтера ще свършат много бързо. Та така.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 01 Ное 2023, 23:44

Единственият сценарии по който това евентуално може да се случи е дадено правителство, група от правителства или корпорации да постигнат на теория 51% контрол над копачките и 51% контрол над нодовете. На практика ще им трябват доста повече.

Ако го постигнат могат да осъществят "успешен" форк. Това обаче няма да остане скрито, ще е напълно видимо кой и защо е направил промяната и това ще срине доверието.

Т.е. 51% товата атака може да има само една цел и това е спирането на биткойн.

Неприятната новина е, че все още сме далеч от това да сме предпазени от такава атака и не бележим някакъв сериозен прогрес, даже напротив. Копането се централизира все повече. Основно напредваме по отношение на нодовете, но децентрализацията на нодовете няма да е достатъчна.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 02 Ное 2023, 0:25

Нещо не ти е ясна предполагам 51% атаката какво e. Тя не води до форкове и тн. Единственото което можеш да постигнеш с тази атака е за някакъв период ти да изкопаваш блоковете и да определяш какво пише в тях. Тоест или да копаеш празни блокове и да не позволяваш на мрежата да работи или да направиш така нареченото дабъл спендване, тоест да изпратиш едни биткойни(които трябва да са твои и да имаш частните им ключове) след което да ги изпратиш на друг в следващия блок отново. И всичко това за много ограничено време, защото останалите нодове в мережата в момента в който те надушат ще почнат да режат твоите копачки и в един момент ще си загубиш предимството над мережата и ще изпаднеш, вече създадените блокове от теб няма да минават верификацията и ще ти изчистят боклучавите блокове от блокчейна и всичко ще си продължи по живо по здраво.

И това, че сме далеч от това да сме предпазени от 51% атака също не е вярно. Сега отворих картата и 37% от миньорите са в сащ. Дори и да приемем, че те могат да вземат контрол с щракване на пръсти и никой не разбере и не вземе мерки, от къде ще дойдат другите 14% от световния хаш пауър? Единствения вариант е да си набавят ASIC-и(с друго не става, щото дори и да впрегнат процесорната мощ на амазон, гугъл и майкрософт заедно - тя е под 1% от хашрейта на биткойн мрежата, но и да изкупуват всичкото световно производство ще им трябват месеци за да се произведат толкова и пак всички ще разберат предварително какво подготвят. А ако изкупуват само част за да не ги усетят, никога няма да ги наваксат тия 14% защото останалите ще се добавят в мрежата към "конкурентите" им...

Та на теория 51% е възможна, но на практика според мен сме подминали отдавна момента когато е била възможна и всеки ден се отдалечаваме все повече.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата