какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
ентусиаст
Аватар

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от flame » 11 Фев 2013, 19:06

alx написа:
jordanpar написа:Виждам че и други се ангажират да редактират писанията на един човек,който явно няма трезв и актуален погледа над нещата към днешна дата в БГ.
alx ,нищо лично,човече,може би просто не се усещаш,но редица твои мнения и изказвания дразнят нас,тези които сме реално в батака на Република България.Не че нещо,но може би е по-добре да се включваш в теми,които засягат само УСА.Някак си звучиш доста отгоре и снизходително.А и разваляш доброто впечатление което си имал някога.
А и не ми отговори на въпросите от предния пост.
И айде най-после приеми факта че щом масово те поправяме,значи все пак не си прав,а?
С две думи-дразниш ,мен.

ще се дразниш разбира се- не си средна класа явно. в реда на нещата е.

така както средната класа се дразни на висшата класа която се дразни от тия дето не си знаят парите.

а тия дето не си знаят парите се дразнят от будистките монаси които пък се дразнят от липсата на баланс в света.

сега- номера е тая енергия да я насочиш в правилната посока .... разбираш ли какво се опитвам да ти кажа?

:yes: :yes: :yes: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Аз лично не съм видел колега от нещо да НЕ се дразни :ok:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Фев 2013, 19:15

The7omahawk написа:Много ми харесва, как наред с жилище, нова кола също се слага във "важни работи". Личи си, че сме автофорум :mhihi:

По темата - и аз съм на мнение, че жилището следва да се купува с ипотека, а кеша да носи доходност от другаде - дали ще го сложиш в банка ( на 6% лихва примерно, и така ипотеката ще ти е само 3-4% реално ) , дали ще го инвестираш, дали ще купиш още едно жилище - все тая. Най-малкото, ако го запазиш по този начин дори нещо да се осере и да не може да плащаш ипотеката, няма да ти е толкова горещо на гъза.

Намери се някой, който може да събира и да вади числа...

Sent using Tapatalk 2
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Аватар

Мнение от F3P » 11 Фев 2013, 19:43

alx написа:...за българия го сметенах четири-членно семейство (което не е средно-статистическото за белите хора в бг ама айде... ) - 800 лева ипотека, 400 лева кола, 200 лева режиини., 400 лева храна, 200 лева боклуци - и така получих 2000 лева. и за това и гласувах в анкетата. ако някъде в мармалада успееш да спетиш 100-200 лева на месец- отиваш на море през лятото. ама не е сигурно.

.... и мога съвсем отговорно да кажа че тия с 4000-5000 лева заплата и нагоре не са изобщо средна класа а са дръпнали още нагоре.

Егати глупостите дето пишеш. Ама като си на другия край на света е лесно...

Аз ти отговарям на примера за 4-членно семейство и се броя за средна класа. Я да видим сега разходите:
800лв. ипотека- друг път. Ако е панелка може и да се включиш. Аз плащам да ги кажем 1000лв. за ново строителство.
400лв. за кола- евентуално някоя Дачия. Аз лизинг за кола не плащам, имаме 2 коли и само разходите за гориво и дребна поддръжка минават 400лв. на месец. Ако добавя данъци и застраховки- гоня 500лв. на месец. Само за да ги караме тея коли. 1-та на газ, другата е с разход 5/100 нафта в града- тоест икономични коли. Ако ще плащам и лизинг на колата 400лв. с горивото и т.н. цифрата лесно стига 1000лв./месец за тая купчина желязо.
200лв. режийни- може, на баба ми сметките са дори по 80лв. на месец общо. Смятал съм ги на годишна база- за 2012-та сметките ми за ток и вода (нямам парно за щастие), за 4 човека и 90+кв.м. апартамент са 2870лв., или около 240-250лв. на месец средно. А интернет, ТВ, поне 4 гсм-а на сметка, чистачка на входа, такса асансьор и подобни дреболии- тея неща къде ги забравяш :?: Грубо казано излетяха още 100лв.
400лв. за храна- стигат, спор няма. Стига да ядеш боклуци. И по 1 път на ден. Без да се отпускам в пазаренето, купуват се средно качество неща (не помня скоро да съм купувал филе "Елена" примерно) си отиват едни 650-700лв.
200лв. за глупости- ако джобните на 2-ма тинейджъри за теб са глупости :dunno: Тея 200лв. трудно ще стигнат да ги пратя на училище- 110лв. само са им картите за автобусите. Остават им по 2лв. на ден за да се включа в онези 200лв. :winky: Пиши ги и там 500лв. отпътували. Не ми се мисли след 3г. какво ме чака, че ще имам и студент- ще си мечтая за тея 500лв. :banghead:

Я да ударим чертата:
1000- ипотека.
500- гориво за колите.
350- сметки на месец.
700- храна.
500- джобни за децата.
-----------------------
Дотук- 3 бона +- малко.

После вече се харчат/спестяват пари за дрехи, разходки, кино, някоя гъзарийка (гсм, таблет, ТВ, нов диван), почивка/екскурзия- семейно...
2 бона е абсурд да ти стигнат да покриеш нормалните разходи на 4 човека при плащане на ипотека или наем- ако имаш собствено жилище (обикновено наследствено) и отпаднат парите за ипотека горе-долу се вързват нещата. Но се вързват до там да си покриеш минималните разходи- нали идеята е, че "средната класа" има възможности не само да си покрие разходите, а и да си позволи повече от минимума. Тоест с 2 бона си далеч от средна класа- евентуално ако говорим за семейство без деца може и да се класират. Но БЕЗ ипотеката- максимум да са под наем. И то нисък наем...
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: какво според вас е

Мнение от Bogat-Beden » 11 Фев 2013, 19:55

steeN написа:
The7omahawk написа:Много ми харесва, как наред с жилище, нова кола също се слага във "важни работи". Личи си, че сме автофорум :mhihi:

По темата - и аз съм на мнение, че жилището следва да се купува с ипотека, а кеша да носи доходност от другаде - дали ще го сложиш в банка ( на 6% лихва примерно, и така ипотеката ще ти е само 3-4% реално ) , дали ще го инвестираш, дали ще купиш още едно жилище - все тая. Най-малкото, ако го запазиш по този начин дори нещо да се осере и да не може да плащаш ипотеката, няма да ти е толкова горещо на гъза.

Намери се някой, който може да събира и да вади числа...

Sent using Tapatalk 2

ама вие сериозно ли :shock: :help:
Да разбирам ли,че лихвите по депозитите са по-високи от тези по ипотеките и банките работят за всеки,който може да извади 4 от 6? (примерно...) :lol:
тази тема стана суперхумористична,да не казвам по-тежки определения..
Лошото е,че адекватно мислещи интелигентни мъже се хванаха на хорото да спорят със.. не точно такива :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Фев 2013, 20:24

Явно средната класа в България иска да живее като средната класа в Америка. Скоро ще започнат да идват яко имигранти, ако и половината от тия доходи са реални. Излиза, че в България повечето взимат по 2000лв средно. Ако пък само единия работи х2. Има огромно разминаване във вижданията на някои хора. Пак казвам, че София не е България.

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 11 Фев 2013, 20:32

Няма никакво разминаване.И София никой не е отрекъл че не е България.
Просто нямаме не само средна класа,а над 60 процента от населението кара на минимума!!!!!
Просто е бе.547 лева на месец на човек е изчислено че са необходими за нормалното задоволяване на житейските му нужди.Данни към 27.06.2012 година.За четиричленно семейство сумата е 2200 лева.
Прага на бедност!!!! към същата дата е 205 лева на човек.Или 820 лева за четиричленно семейство.ПРАГ НА БЕДНОСТ!!!!!!!!!!!!Сега януари сумите съответно са 565 лева на човек за жилищни,хранителни и облекло разходи.От Института за социални изследвания на КНСБ са изчислили, че за физическото оцеляване на българина са необходими 215 лв. на месец на човек към 22 януари.
Данните можете да ги видите поне в 5 сайта на правителството и синдикати.
Какво се спори тук,щом 2200 лева е сумата за нормално живеене без да са включени коли,почивки и придобивки в тази сума,значи прага за средна класа трябва да се търси над това число!!!!

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 11 Фев 2013, 21:05

jordanpar написа:Няма никакво разминаване.И София никой не е отрекъл че не е България.
Просто нямаме не само средна класа,а над 60 процента от населението кара на минимума!!!!!
Просто е бе.547 лева на месец на човек е изчислено че са необходими за нормалното задоволяване на житейските му нужди.Данни към 27.06.2012 година.За четиричленно семейство сумата е 2200 лева.
Прага на бедност!!!! към същата дата е 205 лева на човек.Или 820 лева за четиричленно семейство.ПРАГ НА БЕДНОСТ!!!!!!!!!!!!Сега януари сумите съответно са 565 лева на човек за жилищни,хранителни и облекло разходи.От Института за социални изследвания на КНСБ са изчислили, че за физическото оцеляване на българина са необходими 215 лв. на месец на човек към 22 януари.
Данните можете да ги видите поне в 5 сайта на правителството и синдикати.
Какво се спори тук,щом 2200 лева е сумата за нормално живеене без да са включени коли,почивки и придобивки в тази сума,значи прага за средна класа трябва да се търси над това число!!!!

Елементарна математика ама хората си знаят, че минималната заплата е 290 лв. и извън София голям процент получават именно нея щото работодателите си казват "аз що да му дам на тоя цървул пойчи или на тая цървулана, я си прибирам разликата и си хода си прая кефа според приоритетите" и решават, че ако семейство получава по 2 бона на месец е ебати яката средна клана - да ама не!

Апропо, както съм споменавал съм по принцип от Свищокио и тука има некъф мафиот цветни метали ала-бала преди време едно приятелче работи на автомивка и там се научава кой, какво на кого как и защо :mhihi: та тоа сладур цветния метал давал на работниците си по 10 лв. на ден, а той се хвалил, че със спестените парички по няколко пъти в годината ходи на почивки по целия свят - там острови екзотични и изобщо навсякъде е ходил и ходи. Проблема е че особенно извън Софията бейби 98% са на тоя акъл, че щом държавата им позволява ще дават по 220 лв. на месец на робите и още по-голяма гавра ще ги карат да подписват договори според които са на 4 часов работен ден и така спестяват и от данъци и осигуровки, а с парите ще сме топ баровци оу йеееееееааааааааааа :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 21:08

F3P написа:ако имаш собствено жилище (обикновено наследствено) и отпаднат парите за ипотека горе-долу се вързват нещата. Но се вързват до там да си покриеш минималните разходи-

според статистиката 97% от българите имат собствено жилище.

не зная какво си решил- но средна класа е точно да си покриеш минималните разходи и да живееш без лукс и неща без които можеш да живееш. особено в една държава която няма на практика икономика защото икономиката се определя най-просто от това какво всеки произвежда а ние... нямаме производство - особено такова което може да се изнася и да внася пари в държавата по европейски стандарти. друга тема.

когато трябва да се лишаваш от неща които са ти жизнено необходими (хляб, покрив над главата си, елементарно публично образование, карта за градския транспорт)- тогава си под средната класа. като ги имаш тези неща - си средна класа най-общо казано.

тази тема я пуснах да се види какво мислите(ме) че е средната класа. и както и предполагах- масово бъркате средна класа със низшата прослойка на висшата класа.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 11 Фев 2013, 21:08

Bogat-Beden написа:...
Да разбирам ли,че лихвите по депозитите са по-високи от тези по ипотеките и банките работят за всеки,който може да извади 4 от 6? (примерно...) :lol:
Лошото е,че адекватно мислещи интелигентни мъже се хванаха на хорото да спорят със.. не точно такива :lol:

Не, лошото е, че вие не можете или не искате да разберете елементарни неща. Хайде виж каква е инфлацията за последните години. Прибави към тия проценти и получаваш така наречениете "безплатни пари" или почти безплатни, при условие че не поемаш никакъв риск (банков депозит) и оставаш със свободни пари (за черни дни, за инвестиция, за каквото и да е). Никой не казва, че лихвите по депозитите са по-високи от лихвите по заемите - това противоречи на елементарната логика. Все пак банките така правят пари - от маржа между двете. Да не говорим, че живеем в глобален свят. Ако щеш направи си депозит в Турска банка(едни от най-стабилните в света в момента междо другото)... лихвите са 8% там. Разчупете си малко светогледа... Знам, че само от 20 години имаме капитализъм и никой не ни учи на тези неща в училище, но това са правилата на играта. Колкото по-добре знаеш правилата на играта толкова по-малко си зависим от системата.
Последна промяна steeN на 11 Фев 2013, 21:12, променена общо 2 пъти
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 11 Фев 2013, 21:09

jordanpar написа:Просто нямаме не само средна класа,а над 60 процента от населението кара на минимума!!!!!

И кой е виновен за това? Боко Тиквата, разбира се! Еееех, а колко беше арно при другаря Станишев!... :angel: Тук дворци и палати за милиарди, реституирани на едни, там същите кинти, развъртени от обръчите от фирми на други... Ама ние бяхме раят на земята, къпехме се в амброзия направо, пари имахме бол, щото банките даваха безспир... И сега като дойде на власт Боко Тиквата изведнъж се оказа, че тия пари трябва да се връщат, че и лихви дори!... :ranting: :ok:

Но спете спокойно деца! Мъдрецът е казал, че колелото на историята се върти и ще се върти до пълната победа на комунизма! :ok: :mhihi:

Аватар

Мнение от jordanpar » 11 Фев 2013, 21:12

Флеймчо,никой не ти обръща внимание,ама ти сам си си аудитория.
погледни точно тази тема и посочи къде се говори за политика.КЪДЕ бе симпатяга такава?????
Говорим в цифри,никой не е и повдигнал въпроса кой е виновен за това или онова,преди ти да го направиш.
Така че - в момента ти се смея тънко и ехидно на жалкия ти опит да политизираш една тема за пари и цифри за да бъде заключена.Като нямаш какво да кажеш с числа и цифри,би ли млъкнал,ако обичаш,бъди така любезен.
С ''уважение''.
Последна промяна jordanpar на 11 Фев 2013, 21:15, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 11 Фев 2013, 21:14

Вие как го погнахте Алкс.....Ами зад океана се живее по друг начин, хората си правят сметка и са много практични. Не зная с колко пари може да се изкара месеца в БГ, но имам сериозни забележки към много от написаното. Над 800 лева ипотека. Може ама ако искаш да го изплатиш за по-малко от 10 години. Има вече и 30 годишни ипотеки и сумата значително намалява. Като си Гольо ще се вкараш в по-дълга ипотека. Пари за спорт. Ами аз единствените пари за спорт които съм дал, са за една бягаща пътека преди 4 години и два дъмпела. А спортувам редовно и съм в страшна форма. Какво му е на парка. Стават чудесни кросчета. Добавки не ползвам, защото не съм професионален спортист или манекен. Телефони...ами те в Щатите ги дават с договор за никакви пари Айфоните и за това са масови. Никой не е казал, че Гольо трябва да е с Айфон. Още повече, че има много добри планове и ако не е свързано с бизнеса, 30 лева на човек стигат. Ток. Ами има едно изобретение, което се казва енергоспестяваща крушка. Телевизора когато не се гледа се гаси, за ужас на домакините, които ползват Гала за фон докато се правят, че готвят. Има и нощна енергия на която се пускат перални, миялни и други уреди с отложен старт. Интернета с кабелната е 45 кинта, с 8 хайдефинишъна на два телевизора. Отоплението е скъпо, но никой не е казал, че Гольо трябва посред зима, когато навън е -20 да стои в къщи по потник. Джобни на децата. Ами за какво са им. Предполага се, че не пушат и не ползват наркотици. Хранят се в къщи. По заведенията нямат работа, както и на игралните автомати, дрехите им ги купуват родителите. 5 кинта на ден за закуска и някой сок с приятели даже са им много. Храната когато е истинска е скъпа, но пък трябва да се поддържа фигурата и преяждането с продукти на "Орехите"не се препоръчва. Ако сте някакви ВИП личности да носите най-марковите дрехи, защото ще ви снимат по списанията и ще се излагате, но да носиш дрехи за 1000 кинта, когато работиш в някакъв шибан офис на изкуствено осветление и никой не те вижда а и да те вижда за него си някакво си там служителче е изхвърляне и е доста безсмислено. Цигарите и алкохола не са задължителни за средната класа. Новата кола също. Има три, четири годишни дизелови Астрички за 14 хилки като нови. И не е казано че трябва да се ходи до кенефа с колата. Има метро, обществен транспорт а и три километра ходене пеш до работата например дават страшен тонус и се вземат за половин час. Почивката не е задължително да е на Ривиерата в петзвезден хотел. Има доста добри оферти с олинклузив и по нашето море за 5 дни. И тук идва разликата в мисленето между България и останалия свят. Хамериканците и Алкс мислят, че всичко над това което описах са екстри и глезни. Българите пък мислят този начин на живот за тотална мизерия, което изобщо не подхожда на благородническия им статус. Все пак повечето от средната класа в БГ произхождат от знатни родове с традиции. Предполагам че на повечето дядовците са завършили вътрешна архитектура или история на изкуствата във Виена а бащите и майките им са били дипломати зад граница и си трябва да се поддържа известен стандарт ебаси :D
Изображение

Аватар

Мнение от jordanpar » 11 Фев 2013, 21:20

ukelichko написа: Над 800 лева ипотека. Може ама ако искаш да го изплатиш за по-малко от 10 години. Има вече и 30 годишни ипотеки и сумата значително намалява. Като си Гольо ще се вкараш в по-дълга ипотека.

Ха уцели ме на една актуална за мен тема.В момента ОББ имат ''супер оферта''.80 000 лева за 30 години точно.Връщаш ''само'' по 532.24 лева на месец.А общо за 80 бона ще им върнеш 192 417.12 лева /сто деветдесет и две хиляди четиристотин и седемнадесет лева точка дванадесет стотинки/.30 години ееееййййй,знаеш ли колко са?Аз искам за 15,щот толкова ми е сигурна работата,ако има нещо сигурно на тоя свят въобще.532 лева не са хич малко да ти висят всеки месец,все едно храниш още един член на семейството.
За 40К евро не те знам какъв апартамент в София ,Пловдив,Варна,Бургас ще ми предложиш подходящ да се нарече жилище за средна класа,щот темата е точно затова,ама май някой забравихте заглавието!!!!!!!!.Съответно на сумите за един приличен апартамент в тези градове си сметни наново кредита и колко ще върнеш,че мен ме мързи вече.
Така че- ай стига тънка философия.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 11 Фев 2013, 21:23

steeN написа:
Bogat-Beden написа:...

Не, лошото е, че вие не можете или не искате да разберете елементарни неща. Хайде виж каква е инфлацията за последните години. Прибави към тия проценти и получаваш така наречениете "безплатни пари" или почти безплатни, при условие че не поемаш никакъв риск (банков депозит) и оставаш със свободни пари (за черни дни, за инвестиция, за каквото и да е). Никой не казва, че лихвите по депозитите са по-високи от лихвите по заемите - това противоречи на елементарната логика. Все пак банките така правят пари - от маржа между двете. Да не говорим, че живеем в глобален свят. Ако щеш направи си депозит в Турска банка(едни от най-стабилните в света в момента междо другото)... лихвите са 8% там. Разчупете си малко светогледа... Знам, че само от 20 години имаме капитализъм и никой не ни учи на тези неща в училище, но това са правилата на играта. Колкото по-добре знаеш правилата на играта толкова по-малко си зависим от системата.
хубаво е да гледаш реда под новините на СНН с подобна информация,но теорията и практиката.. нали ;)
А за какъв период и във каква валута са 8те процента?
И къде се връзва стабилна със "във момента",говорейки за многогодишни планове??
И как като са толкова "стабилни" дават такива високи лихви- това вид финансово слабоумие или мазохизъм е - не мисля ;)
А транзакционните разходи,свързани с управлението и събирането на условно коректна информация по диверсифициран и балансиран личен портфейл??
кам ооон
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 11 Фев 2013, 21:27

Това беше произволен пример... В турски лири са депозитите. Да има валутен риск естествено за 1 година. Като не ти се поема валутен риск ще седиш на 5% в България. Няма риск няма печалба... Нима си изненадан ?

Bogat-Beden написа:А транзакционните разходи,свързани с управлението и събирането на условно коректна информация по диверсифициран и балансиран личен портфейл??
кам ооон

Седиш четеш, ако трябва ще си направиш една екскурзия до Инстанбул... Другия разход ти е таксата за прехвърляне на парите по банков път. Страшна работа описа така с големи думи, която в същност не е. Миналата година бях в Турция... новините по СНН не ги гледам. Изобщо не гледам телевизия.
Последна промяна steeN на 11 Фев 2013, 21:40, променена общо 4 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата