Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от ildivvy » 21 Яну 2024, 14:28

Функционалността е хубаво нещо, но дизайна и изработката си остават важни поне за някои хора...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 21 Яну 2024, 15:15

msi200 написа:За мен големия бъг на електричките е, че трябва да имаш още една кола с ДВГ /говорим за България/. Не се сещам някой познат да има само ел. кола.

И къв е смисъла тогава? :mhihi: Защо просто да нямаш една ДВГ кола и толко

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 21 Яну 2024, 16:08

Аз пък тъкмо вчера си говорих с поредния познат(загубих им бройката ама са над 10) който разкарва колата с двг след като първо си взе 2ра кола електричка "за в града" и си взима още една. А пък друг преди малко се прибра от вал торенс до софия(1800км) с модел У, за малко по-малко време от това което сме го правили с бмв-то преди когато ходех с кола натам. Как става тва когато с тия коли до морето не можеш да отидеш не знам :mhihi:

bum_bum написа:Теслата знам, че няма какво да я бие като представяне за парите, които струва, но адски ме дразнят такива сделани неща.

Теслите постоянно оправят качеството, highland-а е огромна стъпка в това отношение. В същото време останалите производители връщат яко назад. И определено вече се срещат с масовите марки в тоя си път, скоро това ще се случи и с тия дето уж са по-"премиум" :lol:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Яну 2024, 16:30

zAcK написа::mhihi: :mhihi: :mhihi:

So as a summary:

EV Model: BMW i7 M70
EV Vehicle Price: $344,900
EV Energy Cost: $131.92
EV Wait Time: 2hr 8min

ICE Model: BMW 740i
ICE Vehicle Price: $272,900
ICE Energy Cost: $117.88
ICE Wait Time: 0hr 6min

Total Trip Distance: 873km

In summary:
- EV costs ~70k more to buy
- ~12% more to run
- ~2000% longer to refill :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

можеше да сравнят и7 със някоя 5та серия, че да е още по-нереално... щото аз лично i7 аз го усещам повече като 760i xdrive от колкото като 740- като динамика и ниво на оборудване.

за цените като караш на дълъг път- аз съм го писал и преди - не е по- евтино от двг защото публичните зареждала режат глави. ползата от (големите) електрички не в икономиите на гориво.

всъщност като се замисля - всичко каквото има да се каже/пита/забележи за електричките до сега съм го писал вече в тази тема...
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 21 Яну 2024, 16:50

b_u_b_o написа: А пък друг преди малко се прибра от вал торенс до софия(1800км) с модел У, за малко по-малко време от това което сме го правили с бмв-то преди когато ходех с кола натам.

Е и как става това, като да кажем че от към макс скорост си ограничен от закона (като аз още не съм срещал електричка да кара с моето темпо, особено пък по магистрала... ), нито имаш по-голям пробег между зарежданията, нито зареждаш по-бързо, нито имаш свободата да минеш от където си искаш, щото трябва да се съобразяваш със зареждалките...

Абсолютно нелогично звучи, стига с тая пропаганда, преди няколко страници един ваш колега електрик разказа как е пътувал от София до Бургас 6 часа... :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Яну 2024, 16:58

dhtj написа:Абсолютно нелогично звучи, стига с тая пропаганда, преди няколко страници един ваш колега електрик разказа как е пътувал от София до Бургас 6 часа... :mhihi:

що ти с колко летиш? викаш "от табела до табела за 2 часа и 40 минути"?

щото с нормално каране 120 със спиране за кенеф, хапване в ресторант, разтягане това онова идват 5-6 часа горе долу...

всичките сте некви пилоти...
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 21 Яну 2024, 17:09

Гугъл мапс дава 3:33, като тва време е съобразено с всички ограничения. Ако човек се отпусне в лимита на камерите с още 10-15км/ч отгоре са си 3 часа.
Не съм пилот но винаги "бия" прогнозата на мапса с 10-20-30 минути, ако няма задръстване някъде.

Кво спиране, кво ядене, нали не пътуваме от Маями до ЛА, три часа са това, да не сте бебета да папкате пюренца през час? :lol: Или на тея години вече "простатата алармира"? :lol:
Ако включиш обедна дрямка може и 8 часа да не стигнат. :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 21 Яну 2024, 17:14

Аз го писах и на друго място, няколко чички дават наклон на цял форум :mhihi: Като под чички дори нямам предвид възраст, а начин на мислене.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Яну 2024, 17:18

С Тесла У, ако караш със 120 км/ч ще вземеш Бургас-София без драма. Ако караш със 140 км/ч трябва да спреш за 10-15 мин да дозаредиш някъде (което равно на път 3 часа + времето за спиране).
Легендите и пропагандата идват от други места. Следващият модел му стига да добавят още 10% рейндж и тая мантра също ще умре скоропостижно.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Яну 2024, 17:20

dhtj написа:Ако човек се отпусне в лимита на камерите с още 10-15км/ч отгоре са си 3 часа. Не съм пилот но винаги "бия" прогнозата на мапса с 10-20-30 минути, ако няма задръстване някъде.

не пич- пилот си. то като попиташ пилотите общото на всички ви е че не сте пилоти ама "биете" мапс-а всеки път "кат няма трафик"... а това, че ще ти отнеме само един час да излезеш от софия - не го взимаш на предвид. и че на тракия ще попаднеш поне в едно задръстване - и това не се брои- нали...

за простата- не се обаждала още... като цяло нямам никакви визуални или функционални забележки към тялото и здравето си все още :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Яну 2024, 17:23

In_Memoriam написа:Аз го писах и на друго място, няколко чички дават наклон на цял форум :mhihi: Като под чички дори нямам предвид възраст, а начин на мислене.

той начина на мислене идва със опита които пък идва със.... възраста да ти обадя... :winky:
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 21 Яну 2024, 17:29

Ма не винаги и с много примери доказващи обратното, около мен и около всеки един, който пише тук :winky: Тия глупости, че имаш няколко евридейки по 2000 коня и същевременно изтъквайки се колко примерен шофьор си, и ръсейки морал, може да ги разправяш на децата от квартала.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 21 Яну 2024, 17:30

Аз не знам пък с тия прословути спирания как се траете. Ако тръгна на някъде безцелно или имам някаква забележителност да видя ок, ще спра за тая цел, ама обикновено нито спирам да ям, нито някакви други неща. Ако на някое дете му се доходи нещо по нужда ок. Ама как ще сравняваме винаги принудителното спиране за зареждане на определени места с каквото и да е друго спиране? :shock: Ама аз някой път може да искам да спра и да хвана гората, да ходя половин час в посока и пак да тръгна, какво е общото с това да търся контакт? Преди масово са ми казвали дори и във форума колко е неудобно да се търсят метан станции, сега обаче стана лесно да търсиш контакти, че и свободни, че и работещи, че и бързи. Бубо, твоите познати като се увеличат с още ще видим колко ще се радваш като виснеш някъде да зареждаш и вземете да играете сентасе с поредния ти познат, който се е зарибил на ток. :mhihi: Като вдигнат и цените на тока, не знам тогава как ще си се вижда скъпото зареждане определените за това места, може би нещо като V12 с две турбини в седмица както каза алх. :mhihi: Той негодува, че М4 станало тежко, ама като им нахакат по една батерия да станат хибриди, всичките ще са бетер прасета каквото става новото М5. :kuku: :shock: :conf: Нищо, в права линия нали ще лети. Ефективност викат с 2.5 тона. :mhihi: :roll:

Алх, какво да му сравняваме на електрическото прасе със 760? При едното даваш газ и знаеш, че като стигнеш някъде може би ще трябва да зареждаш, с другото се мъкнеш задължително с ограниченията и при третия кикдаун ти изписва изчакай малко или продължавай, ама след като спреш да заредиш. Даже на магистралата си под ограничението защото да държиш 140-150... :nono: контакта те зове.
Последна промяна Top Gun Maverick на 21 Яну 2024, 17:35, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 21 Яну 2024, 17:33

b_u_b_o написа:Аз пък тъкмо вчера си говорих с поредния познат(загубих им бройката ама са над 10) който разкарва колата с двг след като първо си взе 2ра кола електричка "за в града" и си взима още една.

Да бе тука всеки разправя такива анекдоти и ЕЖК-та, ма как па все официалните статистики друго говорят?

https://www.drive.com.au/news/study-fin ... rol-power/

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Яну 2024, 17:36

Top Gun Maverick написа:...

Малко звучиш като едни други от една друга тема, дето щяха да вдигат газа, бензина, цената на дишането също и т.н.
Ма на бензиностанцията пише осезаемо под 3 лева и отнесено към инфлацията, тва в момента е най-евтиния бензин сигурно от 20 години.
За тока и другите неща (с които конкретно се плашеше) да не говорим :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата