Криптовалути
Модератор: Общи модератори
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Re: Криптовалути
b_u_b_o написа:Някакъв пич е записал аудио на "Стандарът биткойн", направих си труда да я изслушам нищо, че съм я чел. Като се абстрахираме, че машинно генерирания говор слага странни ударения тук-таме, става за слушане. 9 от 10 човека с които си говоря на тема пари нямат елементарни познания по темата, а повечето имат тотално грешни такива(десетия обикновено се оказва, че има биткойн)
Според мен всеки трябва да отдели няколко часа, да има поне базова представа какво са били и какво са сега парите. Биткойн се зачеква чак в 8ма глава, така че дори и до там да се чуе пак би било полезно, въпреки че ако си вникнал в проблемите от предните глави едва ли няма да искаш да чуеш и тези в които се говори за решението.
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... GyQVP3fSec
Много благодаря за тоя линк!
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Да, поддържам това за малкото познаване на парите от хората. Скоро говорих с ноукойнър на тема Биткойн и крипто. Обясних му какво е вероятно да се случи спрямо циклите, тоест изкачване и след време пак спад. Вика ми жива пирамида. И после ми вика, че било по-добре да рискуваш да кажем 1000 лева в някой шиткойн и какво станело защото там можело да удариш 100х. Викам...зарежи, най-добре нищо не купувай. После се сетих за оня лаф, ако не можеш да го разбереш нямам време да ти го обясня, ама не беше точно така, а беше от две части. Я макситата да помогнат, някое известно макси го беше казало преди време. Новограц ли беше...
П.п: И естествено ме пита колко щял да стане Биткойна евентуално. Казах не знам, ама днес се сетих за това като прочетох поредния пост на Кийосаки относно Биткойн, с какъв скептик беше и той преди време, докато...не се оказа, че бил купувал
ама само за играта купувал да види младите от какво се вълнуват и после вече взе да го сравнява със злато и сребро.
https://blitz.bg/ikonomika/biznesmen-al ... 76761.html
П.п: И естествено ме пита колко щял да стане Биткойна евентуално. Казах не знам, ама днес се сетих за това като прочетох поредния пост на Кийосаки относно Биткойн, с какъв скептик беше и той преди време, докато...не се оказа, че бил купувал

https://blitz.bg/ikonomika/biznesmen-al ... 76761.html
- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
Самия Satoshi Nakamoto
“If you don't believe it or don't get it, I don't have the time to try to convince you, sorry.”
https://bitcointalk.org/index.php?topic ... 69#msg6269
“If you don't believe it or don't get it, I don't have the time to try to convince you, sorry.”
https://bitcointalk.org/index.php?topic ... 69#msg6269

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Никога не забравям за скритите лимонки в този форум.
До преди няколко месеца се опитвах да убедя някакви хора. После се почувствах безсилен честно казано. Нито ми се спори, нито ги наричам глупави в главата си(защото реално не са повечето отричащи Биткойн)просто подминавам вече. Единствено когато някой каже неверен факт гледам да го оборя. Но на изречение "Биткойн е пирамида" нямам какво да кажа вече. В смисъл точно като ей това написаното от теб си мисля. Пък преди не бях така мамка му. Чак не знам какво се промени. 

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Аз имам друг подход от скоро, опитвам се първо да ги подтикна да осъзнаят проблема. А именно фиатната система, това обаче го постигам не като им изнеса лекция, ами като им задавам въпроси които те никога не са си задавали и ги подбутвам към отговорите, но така че те сами да стигнат до тях. Така човек възприема нещата много по-лесно отколкото когато ти ги изсипят като факти. И тогава вече мога да кажа "а сега чуй решението какво е". Ама не е никак лесно и не с всеки се получава, къде от моята неспособност да ги докарам до там, къде човека още не е узрял за тия изводи..
В тоя същия профил човека продължава да качва аудио книги на тая тематика, сега гледам записва "the price of tomorrow" на jeff booth. Пича само съм го слушал на подкасти но говори интересни неща. Не е превеждана официално, та предполагам са я пуснали през гугъл транслейт и в комбинация с генерирания говор малко ме е страх да си я пусна, ама може и да става за слушане.
И едно видео за колегата grkv, на нас не ни вярваше че е грешна стратегия в беър да купуваш нещо различно от бтц, но цифрите са красноречиви. И аз съм бил там да си мисля, че моят алт е друга работа и за него не важи общото правило, така че съм сигурен че за следващия цикъл ще си си направил изводите и ще максимизираш печалбите по-добре
https://youtu.be/5eFP14IA5f0?si=v3iOS3UA_5Mc3Qc5
@Маверик, гледай и ти щото чух от едно пиленце че имаш мераци да купуваш ICP
което все още би било грешка, има време за алтове
vixx написа:Много благодаря за тоя линк!
В тоя същия профил човека продължава да качва аудио книги на тая тематика, сега гледам записва "the price of tomorrow" на jeff booth. Пича само съм го слушал на подкасти но говори интересни неща. Не е превеждана официално, та предполагам са я пуснали през гугъл транслейт и в комбинация с генерирания говор малко ме е страх да си я пусна, ама може и да става за слушане.
И едно видео за колегата grkv, на нас не ни вярваше че е грешна стратегия в беър да купуваш нещо различно от бтц, но цифрите са красноречиви. И аз съм бил там да си мисля, че моят алт е друга работа и за него не важи общото правило, така че съм сигурен че за следващия цикъл ще си си направил изводите и ще максимизираш печалбите по-добре

https://youtu.be/5eFP14IA5f0?si=v3iOS3UA_5Mc3Qc5
@Маверик, гледай и ти щото чух от едно пиленце че имаш мераци да купуваш ICP

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Много лайфове на всякакви гурута гледаш.
Аз съм го казвал де, ама каквото купувам ще е малко. Аз и сега имам много малко. Но има време...кой знае, гледам като пъмпне коня и те рипат. Да, после като падне падат и те с повече, но в един момент това ще спре. И като гледам назад дъната им към фиат са били по това време, изключвам корона-краша. Та аз ще си взема малко, а това с преливането не знам дали ще пробвам защото кой знае дали ще уцеля момента. На мен грешката ми беше, че на 20 като вземах повечето кон, взех и етер на 1540. Коня като падна сега на 26, Етера се върна тъкмо на толкова и той. Та да, дори Етер беше грешка да се купува сега по дъната на коня. А ако не беше сливането, цената щеше да е доста по-надолу.
Пепето от тоталните шитни мисля ще вдигне също доста. Роди се в беъра все пак. Но айсипито го виждам минимум 10х нагоре от тука, без значение ще пада ли още или не. За Биткойн не знам дали ще вдигне 10х от тука нагоре тоя цикъл. Но пък другото не знам дали няма да умре.
А айсипито ще избие рибата другия бул, вярвай ми. Моите два алта са това и Авеланж.
Разбира се ще взема от всеки боклук в топ 20 без това на Байнанс, там рег нямам, а ми се вижда прекалено обвързващо БНБ-то.

Пепето от тоталните шитни мисля ще вдигне също доста. Роди се в беъра все пак. Но айсипито го виждам минимум 10х нагоре от тука, без значение ще пада ли още или не. За Биткойн не знам дали ще вдигне 10х от тука нагоре тоя цикъл. Но пък другото не знам дали няма да умре.

А айсипито ще избие рибата другия бул, вярвай ми. Моите два алта са това и Авеланж.

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Според мен грешно ги гледаш нещата. Изобщо не ме интересува цената на алтовете във фиат, единствено в биткойн ги гледам. Моя план съм го казвам и преди, алтове ще купувам след като бтц мине 69K, защото исторически тогава са дъната им спрямо него. Тогава ще съм си избрал 20 алта в които да прехвърля 20% от порфолиото(което в момента е 95:5 btc:eth до тогава ще е сигурно 99:1), по 1% на всеки. От тия 20 алта макс 2-3 ще са съществувалите предни бул, просто защото шанса да аутперформнат биткойн в 2 поредни цикъла клони към 0. Гоня средно х10 в биткойн, което е абсолютно постижимо според мен. Дори и с х5 да се задоволим, това ще значи да се удвои биткойна ми, повече от добър резултат.
А вече дали може да направи х10 биткойн от тук е отделна тема, не го изключвам изобщо като възможност, но зависи от много неща които в момента няма как да знаем. Тука ще ми наскачат сигурно и ще почнат ебавките, ама няма да съм изненадан от нищо в диапазона 100К-500К. Но за излизане от сега не мисля, има поне година и половина до тогава.
А вече дали може да направи х10 биткойн от тук е отделна тема, не го изключвам изобщо като възможност, но зависи от много неща които в момента няма как да знаем. Тука ще ми наскачат сигурно и ще почнат ебавките, ама няма да съм изненадан от нищо в диапазона 100К-500К. Но за излизане от сега не мисля, има поне година и половина до тогава.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Да, да, знам за тази стратегия, то Ванката горе-долу така ще го прави и исторически това е правилното. Просто аз имам едни пари, които вкарвам в страни от тези с които също мисля само и единствено да си удвоявам количеството Биткойн. Та тези други пари ги виждам само като фиат и нищо друго, актовете ги виждам само като възможност за фиат и нищо друго и смятам така да си остане. Да, шансът да чакам 69 и да преливам Биткойн в алтове изглежда като шанс да постигнеш по-голяма възвръщаемост и също ще го пробвам, но...ще го пробвам с по-малък процент от парите ми предназначени за фиат.
Сега, тая тактика, която всички очаквате алтовете от миналия цикъл да се провалят мисля, че може да излезе леко крива. Забележи, че сега съществуващите алтове от миналия цикъл въобще не направиха такива голямо дъно каквото са правили предишните алтове, които направо са изчезвали практически. Тогавашните проекти са били абсолютен скам и по чудо са оцелели такива като Догето. Което също щеше да е история ако не беше мАск и хайпа около тоя боклук. Зад доста от алтовете стоят сериозни хора с някакви амбиции и ако този сектор има бъдеще, то някои от тях ще оцелеят, точно както е било дот ком балона. Тоест за мен шанса няколко от водещите алтове да оцелеят е не малък. Не мисля, че един Етериум може да се предвиди дали ще оцелее по-дълго време от ICP примерно, колкото и странно да ти се вижда и то го казвам след като съм 24% в Етер още от началото на годината. Имам достатъчно добра позиция в същественото в крипто и сега си мисля само за алтове, но все пак ще си вземам 70%-та Биткойн с бъдещите вложения.
Не гоня абсолютното дъно на алтовете, важно ми е да имам позиции, а Биткойн дори никакъв да не взема повече...няма проблем, имам си.
Но ще взема. 
Само се надявам до ноември да няма изненадващ скок, че ще падне мислене тогава.
Сега, тая тактика, която всички очаквате алтовете от миналия цикъл да се провалят мисля, че може да излезе леко крива. Забележи, че сега съществуващите алтове от миналия цикъл въобще не направиха такива голямо дъно каквото са правили предишните алтове, които направо са изчезвали практически. Тогавашните проекти са били абсолютен скам и по чудо са оцелели такива като Догето. Което също щеше да е история ако не беше мАск и хайпа около тоя боклук. Зад доста от алтовете стоят сериозни хора с някакви амбиции и ако този сектор има бъдеще, то някои от тях ще оцелеят, точно както е било дот ком балона. Тоест за мен шанса няколко от водещите алтове да оцелеят е не малък. Не мисля, че един Етериум може да се предвиди дали ще оцелее по-дълго време от ICP примерно, колкото и странно да ти се вижда и то го казвам след като съм 24% в Етер още от началото на годината. Имам достатъчно добра позиция в същественото в крипто и сега си мисля само за алтове, но все пак ще си вземам 70%-та Биткойн с бъдещите вложения.

Само се надявам до ноември да няма изненадващ скок, че ще падне мислене тогава.
- xaxo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320d, E46,150 hp, 2002, automat
- Детайли за колата: facelift
Коментирано ли е прекратяването на сътрудничеството между Paysafe и Binance?
Не бях се логвал отдавна, имам някакви мижави центове там, и сега виждам "... will block the use of your EUR...".
Няма да може да се купуват койни с наличните евро, единствено пише, че ще могат да се изтеглят и препоръчват обръщането им в USDT.
Два въпроса ми изникват
1. Нищо не казват за чист USD акаунт? Не става ли да обърнем еврата в чисти долари и да продължим по старо му? Обичайния начин за влизане (БГ Банка - Револют - Бинансе) отпада (няма да има EUR акаунт), може ли да се замени с USD fiat account?
2. Как цялото това нещо ще се отрази на Visa картите от Binance?
Ако някой е попадал на подобна информация ще е полезно.
Аз нямам големи наличности, бях влязъл от интерес, като първоначално бях в coinbase, но с вдигането на таксите binance станата (и мисля все още са) по-изгодни. Вие ще сменяте ли борси след тези новини?
Не бях се логвал отдавна, имам някакви мижави центове там, и сега виждам "... will block the use of your EUR...".
Няма да може да се купуват койни с наличните евро, единствено пише, че ще могат да се изтеглят и препоръчват обръщането им в USDT.
Два въпроса ми изникват
1. Нищо не казват за чист USD акаунт? Не става ли да обърнем еврата в чисти долари и да продължим по старо му? Обичайния начин за влизане (БГ Банка - Револют - Бинансе) отпада (няма да има EUR акаунт), може ли да се замени с USD fiat account?
2. Как цялото това нещо ще се отрази на Visa картите от Binance?
Ако някой е попадал на подобна информация ще е полезно.
Аз нямам големи наличности, бях влязъл от интерес, като първоначално бях в coinbase, но с вдигането на таксите binance станата (и мисля все още са) по-изгодни. Вие ще сменяте ли борси след тези новини?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- boris
- старши ентусиаст
-
- Кара: X5
Top Gun Maverick написа:...ще падне мислене тогава.
Вероятно алтовете, които ще направят най-голяма възвръщемост, не съществуват още.
А приемаш ли btc за услугата, която предлагаш?

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Според мен над 90%-та от алтовете, които ще направят най-голяма възвръщаемост не съществуват или скоро са ги пуснали, но още няма хайп край тях и в един момент като вдигне коня нагоре...тъй де. Ама аз нямам желание да ги търся точно тия алтове, първо нямам Рег в борски, които ще ще ги предлагат.
Ни в Койнбейс, ни в Байнанс, да не говорим за други предлагащи шиткойни на корем. Това от хиляди проекти да целнеш верните...голямо залагане ще пада. Не, аз търся нещо по-малко. Което не пречи когато вече тръгне хайп да влезеш както беше при Луната, но точно както при нея да си кажеш кога ще излезеш и по възможност някой месец преди края на 2025-та.
Иначе Биткойн приемам за всичко, ама не го обявявам за таксито, няма да има интерес.
М4-ката малко беше останало да я продам за юсдт, ама...карай. След време като имам коли за махане ще ги обявя в Биткойн, Етер и Тетер. 

Иначе Биткойн приемам за всичко, ама не го обявявам за таксито, няма да има интерес.

- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
Интересно, по дебелите книги за инвестиране не пишеше ли, че държавните облигации са най-сигурната инвестиция и ако правиш консервативно портфолио да са най-голяма част от него?

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Не бе, те сега като задържат лихвите високи(ако се вярва на Джеромката
)дългът им да стане такъв, че само лихвите да не могат да плащат, това ще предизвика дефлация почти или ще я върне към здравословните 2%-та. 
Сериозно, аз съм се чудел кой луд в днешно време купува тия боклуци? Хайде едно време да, имало е резон когато още си имал някаква вяра в управлението, когато си вярвал на откровените лъжи, че долара временно ще е откачен от златото, макар реално да са го откачили мнооооого преди да го обявят официално защото никой, никога не е знаел колко злато имат. Обаче след 2008-ма да вярваш в това...
Биткойн е пирамида, облигациите са сигурни. Още по-сигурно ес енд шит 500, което реално трябва да се нарича ес енд пи 7. От него получаваш космическите средни 8%-та на година, което приравнени с инфлацията значи...че просто някой ти ползва парите и на всичко отгоре обедняваш.
Разбира се ако не си от онези, които купуват баш на дъното и продават баш на върха.

Сериозно, аз съм се чудел кой луд в днешно време купува тия боклуци? Хайде едно време да, имало е резон когато още си имал някаква вяра в управлението, когато си вярвал на откровените лъжи, че долара временно ще е откачен от златото, макар реално да са го откачили мнооооого преди да го обявят официално защото никой, никога не е знаел колко злато имат. Обаче след 2008-ма да вярваш в това...
Биткойн е пирамида, облигациите са сигурни. Още по-сигурно ес енд шит 500, което реално трябва да се нарича ес енд пи 7. От него получаваш космическите средни 8%-та на година, което приравнени с инфлацията значи...че просто някой ти ползва парите и на всичко отгоре обедняваш.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Не знам кви са тия дебели книги, в тия дето аз съм чел пише - "there are no bad bonds, just bad prices"... аз от 2-3 месеца всичко което имам свободно го наврях и го навирам в точно този asset class, тълкувай си го както искаш 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
https://youtu.be/EieA6smGs3o?si=b-2kaitJmQuJ6Fa3
Това съм го изпуснал защото не съм го чувал този канал, ама сега ми излезна и като видях гостите, няма начин да го пропусна. Съдейки, че канала не е крипто, ще говорят неща, които ги знаем, но все пак няма начин да го пропусна. След 10 минути гледане чух важни неща, до анархията и кръговото без регулировчик съм, уникално сравнение.
Предполагам пак ще го гледате едни и същи тука, които сте го пропуснали, но и един отгоре да го изгледа ще е нещо.
Аз все още имам времето да "убеждавам" някой, който иска да се убеди сам обаче, че има желание да го разбере или да повярва.
Това съм го изпуснал защото не съм го чувал този канал, ама сега ми излезна и като видях гостите, няма начин да го пропусна. Съдейки, че канала не е крипто, ще говорят неща, които ги знаем, но все пак няма начин да го пропусна. След 10 минути гледане чух важни неща, до анархията и кръговото без регулировчик съм, уникално сравнение.

Предполагам пак ще го гледате едни и същи тука, които сте го пропуснали, но и един отгоре да го изгледа ще е нещо.
Аз все още имам времето да "убеждавам" някой, който иска да се убеди сам обаче, че има желание да го разбере или да повярва.