Съвет за летни гуми

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: 528i '97

Re: Съвет за летни гуми

Мнение от Ant0n » 07 Апр 2025, 12:31

Гледам Falken ZE320 225/55 R16 99W, разликата е 100лв на гума, та не бих ги нарекъл еднакви, но немският е с много добри цени и избор.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 08 Апр 2025, 12:27

Здравейте колеги.
Понеже не намирам, някой знае ли гуми 225/50/17, които да не са XL ?
Причината е, че искам по-добър комфорт.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 09 Апр 2025, 8:39

Някой с мнение за
PIRELLI POWERGY 215/50 R18

че трябва да взема и за маздата нещо, на хартия изглеждат съвсем ок
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 14 Апр 2025, 11:50

https://bimmer.in.ua/

Някой случайно тоя сайт чувал ли го е? Продават джанти на добри цени, уж оригинални, ма нещо тва че са украйнци ми е съмнително :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 14 Апр 2025, 12:33

Jorixa написа:https://bimmer.in.ua/

Някой случайно тоя сайт чувал ли го е? Продават джанти на добри цени, уж оригинални, ма нещо тва че са украйнци ми е съмнително :mhihi:

За технически параметри на джанти са доста ОК като източник на информация.
Пазаруване от там обаче не бих си причинил. Страна във война, извън ЕС...
Преди ковида съм пазарувал разни риболовни дрънкулки(ендемични за тамошния пазар) от Украйна и беше ужасен ужас!
Не съм попадал на измами и не съм имал объркани поръчки, но просто не си струва разправията. Ужасна комуникация, рисково и бавно плащане, но с МАМАТА комисионни и такси, бавна и скъпа доставка и за капак нашите помияри на митницата бавеха много и разкостваха абсолютно всичко от там. :banghead:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 14 Апр 2025, 13:28

empar написа:
Jorixa написа:https://bimmer.in.ua/

За технически параметри на джанти са доста ОК като източник на информация.
Пазаруване от там обаче не бих си причинил. Страна във война, извън ЕС...
Преди ковида съм пазарувал разни риболовни дрънкулки(ендемични за тамошния пазар) от Украйна и беше ужасен ужас!
Не съм попадал на измами и не съм имал объркани поръчки, но просто не си струва разправията. Ужасна комуникация, рисково и бавно плащане, но с МАМАТА комисионни и такси, бавна и скъпа доставка и за капак нашите помияри на митницата бавеха много и разкостваха абсолютно всичко от там. :banghead:

Оф то верно че ще има и мито от там, вобще не го бях сметнал.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 15 Май 2025, 21:30

Впечатления за Michelin Pilot Sport 5 и Continental SportContact 7 :?:

Изкарах кабриото и забелязвам, че много въртя гуми…ама буквално всяко по-рязко подаване на газ и таблото става дискотека :lol: . До 70-80км/ч си върти гуми стабилно :driving:
Сега съм с Bridgestone Potenza Sport - като поведение съм супер доволен, обаче явно приключват след 3 сезона. За 17к км не са се изтъркали прекомерно, но явно не държат вече. Ще ги видя в жегите как са, но по-скоро мисля да ги сменям, че ме чака голямо пътуване през Доломитите, та сега гледам горните марки и модели. Ценово са няма и 200лв по-скъпи от Bridgestone-a.
Goodyear не намирам налични спорт пакет от F1 Asymetric 6 иначе и тях бих включил в избора.

Michelin не съм карал на лична кола и като цяло не съм им фен, че са доста меки и лесно падат жертва на дупки.
Continental SportContact съм купувал последно 6та серия, свършиха за норматив на 8цата. За 10к км бяха почти на конци…дали и 7 е така? :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от empar » 15 Май 2025, 21:43

Don_Diego написа:Впечатления за Michelin Pilot Sport 5 и Continental SportContact 7 :?:

Изкарах кабриото и забелязвам, че много въртя гуми…ама буквално всяко по-рязко подаване на газ и таблото става дискотека :lol: . До 70-80км/ч си върти гуми стабилно :driving:
Сега съм с Bridgestone Potenza Sport - като поведение съм супер доволен, обаче явно приключват след 3 сезона. За 17к км не са се изтъркали прекомерно, но явно не държат вече. Ще ги видя в жегите как са, но по-скоро мисля да ги сменям, че ме чака голямо пътуване през Доломитите, та сега гледам горните марки и модели. Ценово са няма и 200лв по-скъпи от Bridgestone-a.
Goodyear не намирам налични спорт пакет от F1 Asymetric 6 иначе и тях бих включил в избора.

Michelin не съм карал на лична кола и като цяло не съм им фен, че са доста меки и лесно падат жертва на дупки.
Continental SportContact съм купувал последно 6та серия, свършиха за норматив на 8цата. За 10к км бяха почти на конци…дали и 7 е така? :dunno:

Аз сложих Sport Contact 7 на G30ката и са МАМАТА откъм сцепление, но от Тодоровден до сега за издръжливост нищо не мога да кажа. Нямам особени очаквания, честно казано. 3 сезона ако изкарат без да ги мисля ще е добре.
Миналата година обух 46цата с F1 Asymetric 6 и също бяха доста впечатляващи като сцепление, но аз основно по проходите съм им изпъвал жилите, без пергели, понички и т.н. За около 10к км не бяха мръднали особено. Сегашният им собственик(с все колага) добре ги "изпъва", наесен ще видим как са се справили и ще споделя. :mrgreen:
Напоследък се забавлявам да задавам автомобилни въпроси на chatGPT и точно по темата износване за тия два модели гуми твърдеше, че гудиърите щели да са по-по-най.
В какъв точно размер не ги намираш ф1-ците? :paranoid:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 15 Май 2025, 22:49

225/40/18 отпред и 255/35/18 отзад, търся задължително 4 еднакви

На повечето места има комплекти F1 SuperSport, но не съм сигурен, че това е мойта гума…същото мисля и за SportContact 7…според мен и двете са прекалено спортни за моето каране :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 15 Май 2025, 23:39

По така зададените условия:
-  PS5 meh ... истината е 4S при тази марка
- SC7 един сезон преко сили, супер са, но сякаш не си струва инвестицията за юз кейса

В момента асфалтът/подобието му градско/ не е достатъчно топъл, отделно АДСКА гняс, аз бих дал шанс на потенците и тази година, на нормален извънградски път предвиждам адекватно поведение.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 16 Май 2025, 0:05

Don_Diego написа:

Често ми се случва, гуми некарани цяла година после първите стотина километра да са адска пързалка с тях. И с колата и с мотора. Обяснявам си го че повърхностния слой оксидира примерно при стоенето, после го изтъркваш и всичко е наред.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от empar » 16 Май 2025, 7:31

Don_Diego написа:225/40/18 отпред и 255/35/18 отзад, търся задължително 4 еднакви

Първата опция ми се вижда точно каквото ти трябва.

dhtj написа:Често ми се случва, гуми некарани цяла година после първите стотина километра да са адска пързалка с тях. И с колата и с мотора. Обяснявам си го че повърхностния слой оксидира примерно при стоенето, после го изтъркваш и всичко е наред.

Сходни наблюдения имам и аз. Мазето ми е страшна влага и прахоляк и гумите винаги ги вадя полепнали с една неземна гняс, която ѝ трябват поне 10км да падне, после още 100 да слезе точно тоя "мъртъв" слой и после се оправяха. На един ханкук дори по цвета си личеше, от където всъщност направих паралела с мъртвия слой на човешка кожа. :mhihi:
След 1-2 такива случки купих едни калъфи, които успяваха поне прашната гадост да спрат до някъде. :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 16 Май 2025, 8:23

Don_Diego написа:Впечатления за Michelin Pilot Sport 5 и Continental SportContact 7 :?:

Първо +1 за мненията до тук.

PS5 има страхотен грип, но са по-"комфортни" и не очаквай feedback. В сравнение с потенцата ще ти се струват много лигави.
SC7 е вече наистина спортна гума. На хартия се справя почти еднакво, като PS5, но по съвсем различен начин. Те броят всяко камъче и пукнатинка. Но пък са страшен кеф.
Мишелинът обаче изкарва много повече км/години.
Ако питаш мен, перфектният вариант е SC7 отпред и PS5 отзад. Разбирам, че искаш задължително еднакви, но аз на всички коли съм си избирал предните и задните по такъв критерии и винаги съм бил доволен. Е купувал съм и по 4 еднакви, но като си ги "подредя" както искам съм по-доволен.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от empar » 16 Май 2025, 8:27

Добре де, това с различните гуми не е ли леко опасно?
Колкото и да са висок клас, все пак работят по различен начин.
Още преди много години, като абсолютен келеш, даже и кола нямах май, на някакво събитие Ники Златков(с бързото аЛди) ми го наби това в главата и не съм си и помислял да миксирам гуми. Вярно, че в контекста на състезателно управление го казваше, но все пак... :driving:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 16 Май 2025, 8:33

empar написа:Напоследък се забавлявам да задавам автомобилни въпроси на chatGPT

И в интерес на истината вече се справя доста добре. Преди 1 година не знаеше кво се случва.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата