какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 Roadster 2.8
Мечтае да кара: едно да беше...

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от The7omahawk » 11 Фев 2013, 14:53

Много ми харесва, как наред с жилище, нова кола също се слага във "важни работи". Личи си, че сме автофорум :mhihi:

По темата - и аз съм на мнение, че жилището следва да се купува с ипотека, а кеша да носи доходност от другаде - дали ще го сложиш в банка ( на 6% лихва примерно, и така ипотеката ще ти е само 3-4% реално ) , дали ще го инвестираш, дали ще купиш още едно жилище - все тая. Най-малкото, ако го запазиш по този начин дори нещо да се осере и да не може да плащаш ипотеката, няма да ти е толкова горещо на гъза.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 11 Фев 2013, 16:53

На мен пък много ми харесва как обърнахте темата от "какви трябва да са доходите на средната класа в България" на това "как трябва да си харчи парите въпросната средна класа".
То не бяха ипотеки, инвестиции в нефт, злато, фондове и т.н. глупости. Значи доколкото си спомням, а може и да се лъжа, точно @alx беше написал в началото на темата как вижда едно семейство от средната класа да се справя чудесно с 2000 лв. на месец. Не си спомям с колко деца беше примерът и имаше ли такива изобщо, но искам сега пак той да ми каже какъв остатък вижда от тея 2000 лв всеки месец след изплащането на ипотеката, сметките, храната и дрехите, даже ще оставим семейството да ходи с градския и БДЖ, че иначе не знам какви точно инвестиции ще прави. И колко ще печели годишно пак от въпросните финансови игри и инвестиции?
Предполагам няма да инвестира спестените си "авоари" в пародията наречена Българска стокова борса?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 18:12

pampo написа:но искам сега пак той да ми каже какъв остатък вижда от тея 2000 лв всеки месец след изплащането на ипотеката, сметките, храната и дрехите, даже ще оставим семейството да ходи с градския и БДЖ, че иначе не знам какви точно инвестиции ще прави.

навсякъде по света средната класа като си плати сметките (ипотека/коли/образование/режиини) е близо до нулата всеки месец.

остават ти достатъчно пари след сметките че да ги инвестираш? или още по-добре- издържаш се от инвестиции? не си средна класа...

за всяка държава тази цифра съответно е плаваща...

за българия го сметенах четири-членно семейство (което не е средно-статистическото за белите хора в бг ама айде... ) - 800 лева ипотека, 400 лева кола, 200 лева режиини., 400 лева храна, 200 лева боклуци - и така получих 2000 лева. и за това и гласувах в анкетата. ако някъде в мармалада успееш да спетиш 100-200 лева на месец- отиваш на море през лятото. ама не е сигурно.

за америка е около $2000 ипотека, $600 коли, $200 режиини, $400 храна, $200 боклуци - $3400 което е около $50к на година преди данъците. данъчните извадки подържат тази цифра. и пак- ако всичко върви както трябва и няма неочаквани разходи- отиваш до флорида или карибите за една седмица. ама не е сигурно.

числата са приблизителни разбира се.

мисля, че в родината много хора бъркат "средна класа" със "горната граница средна класа" по света...

имам и друга отправна точка- аз познавам доста хора които правят доста пари в българия и то предимно от заплати. и мога съвсем отговорно да кажа че тия с 4000-5000 лева заплата и нагоре не са изобщо средна класа а са дръпнали още нагоре.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Фев 2013, 18:18

alx, колкото и да уважавам мненията ти, просто супер много си личи, че не живееш тук и си нямаш никаква представа какви са цените, когато се заговори за пари.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 18:20

TNT написа:alx, колкото и да уважавам мненията ти, просто супер много си личи, че не живееш тук и си нямаш никаква представа какви са цените, когато се заговори за пари.

числата ми за бг и за америка са реални и извлечени от лични наблюдения. кое мислиш че е занижено?
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 11 Фев 2013, 18:27

alx написа:за българия го сметенах три-членно семейство (средно-статистическото за белите хора в бг) - 800 лева ипотека, 400 лева кола, 200 лева режиини., 400 лева храна, 200 лева боклуци - и така получих 2000 лева. и за това и гласувах в анкетата.
числата са приблизителни разбира се.
мисля, че в родината много хора бъркат "средна класа" със "горната граница средна класа" по света...
имам и друга отправна точка- аз познавам доста хора които правят доста пари в българия и то предимно от заплати. и мога съвсем отговорно да кажа че тия с 4000-5000 лева заплата и нагоре не са изобщо средна класа а са дръпнали още нагоре.

Ти за представител на коя ''каста'' се имаш по стандартите на там където си?????Каква/и кола/и имате в семейството.Колко и на какъв вид почивки и екскурзии ходите?Можеш ли при всеки повод календарен и събитиен да купиш подарък на жена си??????Колко деца можеш да си позволиш да имате?Можеш ли да им осигуриш нужното образование по твоите разбирания.Имам и други въпроси,но тези са достатъчни за да видиш реакцията на средностатистическия смачкан о т живота българин едва подържащ семейството си и колата си на средна възраст 14-18 години.
400 лева за един месец ядене за трима в БГ---отдавам го на това че сигурно от години не си идвал в БГ.караш ме да се смея.200 лева какви са тези режиини бе ,мен?Само тоя месец не познавам семейство с ток под 260 лева.Ами нет,кабелна,мобилни телефони.......???Дрехи,лекарства,културен живот,спортуване и козметични-фризьорски услуги къде ги забрави.Или в Щатите ходите чорлави,голи,боси и прости и си пазите чистачките като се зададе снежна буря???

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 11 Фев 2013, 18:28

малко да пипнем сметката на alx
800 лева ипотека за панелка, ако искаш къща и двор по-скоро 1000-1200 лева
400 лева кола, ако караш малолитражка, нормален автомобил 800 лева, говорим нови
200 лева режийни, ако си в двустаен без ТЕЦ, реално поне 400, ако си в къща малко повече към 500
400 лева храна, от магазина. една две вечери на месец, някоя лиготия отиват към 600 лева

общо към 3000 лева

деца, ремонти вкъщи и по колата, болници, лекарства, празници, хобита, пътувания и гориво в горната сметка липсват. така че според мен трябва да взимаш над 5000 на месец за да можеш да се наречеш средна класа, дори в България

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 18:38

Petrolhead написа:малко да пипнем сметката на alx
800 лева ипотека за панелка, ако искаш къща и двор по-скоро 1000-1200 лева

ми панелка разбира се. къщата в европа определено не идва средна класа... точно за това отношение говорех.

400 лева кола, ако караш малолитражка, нормален автомобил 800 лева, говорим нови

по цял свят средната класа кара голфове, короли и други малолитражки. бедните като цяло карат трошки или не карат нищо. тая кола за 800 лева не е за средната класа.

200 лева режийни, ако си в двустаен без ТЕЦ, реално поне 400, ако си в къща малко повече към 500

глупости. може за 3те месеца през зимата да е малко отгоре дори. но през останалото време сметките са нищожни. позволи ми да знам щото аз ги плащам на нашите :) та.. като го осредниш - мисля че 2400 за годината идват точно.

400 лева храна, от магазина. една две вечери на месец, някоя лиготия отиват към 600 лева

няма лиготия. говориме за средна класа. лиготиите по света не са за средната класа. само в бг скъпите заведения са тъпкани със всякакви хора.

деца, ремонти вкъщи и по колата, болници, лекарства, празници, хобита, пътувания и гориво в горната сметка липсват.

децата ходят на безплатно или много евтино публично училище. искаш частно училище? не си средна класа :) останалите неща дето си написал- те бъркат на средната класа навсякъде по света.

според мен трябва да взимаш над 5000 на месец за да можеш да се наречеш средна класа, дори в България

а аз съвсем отговорно ти казвам че тия семейства с 5000 лева на месец в бг са много далече от средната класа и са много ама много напред с материала като наредба на живота.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар

Мнение от jordanpar » 11 Фев 2013, 18:40

Виждам че и други се ангажират да редактират писанията на един човек,който явно няма трезв и актуален погледа над нещата към днешна дата в БГ.
alx ,нищо лично,човече,може би просто не се усещаш,но редица твои мнения и изказвания дразнят нас,тези които сме реално в батака на Република България.Не че нещо,но може би е по-добре да се включваш в теми,които засягат само УСА.Някак си звучиш доста отгоре и снизходително.А и разваляш доброто впечатление което си имал някога.
А и не ми отговори на въпросите от предния пост.
И айде най-после приеми факта че щом масово те поправяме,значи все пак не си прав,а?
С две думи-дразниш ,мен.
В България точно корола струва за 60 месеца общо 34 568 лева и това са 577 лева на месец!!!!И това за двигател 1,33 с тъпо оборудване.
400 лева делено на 3 е равно на 133 лева на месец за храна на човек??????Срамота бе,то на един ученик средно образование това са му дневните за месеца.
Панелка според теб било средна класа жилище--баси аз мислех че това са новите строителсттва с изолацията му,с дограмата,с ПВЦ тръбите ......
Училището било безплатно,ами средната класа не ще ли детето им да свири на пиано,да тренира баскет,да учи западен език в школа????Или тва само богаташите???
и още и още.......Абе то вярно че сития на гладния не вярвал,но такива изказвания граничат с политическа демагогия.
Последна промяна jordanpar на 11 Фев 2013, 18:50, променена общо 1 път

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 18:48

jordanpar написа:Виждам че и други се ангажират да редактират писанията на един човек,който явно няма трезв и актуален погледа над нещата към днешна дата в БГ.
alx ,нищо лично,човече,може би просто не се усещаш,но редица твои мнения и изказвания дразнят нас,тези които сме реално в батака на Република България.Не че нещо,но може би е по-добре да се включваш в теми,които засягат само УСА.Някак си звучиш доста отгоре и снизходително.А и разваляш доброто впечатление което си имал някога.
А и не ми отговори на въпросите от предния пост.
И айде най-после приеми факта че щом масово те поправяме,значи все пак не си прав,а?
С две думи-дразниш ,мен.

ще се дразниш разбира се- не си средна класа явно. в реда на нещата е.

така както средната класа се дразни на висшата класа която се дразни от тия дето не си знаят парите.

а тия дето не си знаят парите се дразнят от будистките монаси които пък се дразнят от липсата на баланс в света.

сега- номера е тая енергия да я насочиш в правилната посока .... разбираш ли какво се опитвам да ти кажа?
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар

Мнение от jordanpar » 11 Фев 2013, 18:51

Не,ама разбери многото хора,които не са съгласни с теб какво се опитваме да ти кажем--Спри да говориш булшитс,щот нямаш правилната представа за нещата от живота на тези 111 000 кв километра.
прочети ми пак горния пост за королата,храната и жилищата.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 11 Фев 2013, 18:58

jordanpar написа:Не,ама разбери многото хора,които не са съгласни с теб какво се опитваме да ти кажем--Спри да говориш булшитс,щот нямаш правилната представа за нещата от живота на тези 111 000 кв километра.

ми.. не се съгласявайте? аз проблеми нямам.

тия неща ги пиша тука чисто с идеална цел. щото нали знаеш- гледни точки много- и някои помагат- други пречат. а аз все пак като тегля чертата може да съм паднал от камиона с компирите... ама не е било вчера ;)
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар

Мнение от jordanpar » 11 Фев 2013, 19:01

Ти средна класа ли си,че не разбрах?

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 11 Фев 2013, 19:04

alx, честно казано съм изнендан. мислех те за по-добре осведомен човек.
не знам коя средна класа в коя държава не отделя пари за децата си, живее в двустаен апартамент в блок строен преди 30 години от цигани трудоваци, кара злоупотребявани таралясници за по 5000 лева, топли само хола, не може да си позволи обществен живот и забавления.
ако за теб средната класа е полу-гладна, полу-боса и полу-образована, за мен не е.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Фев 2013, 19:05

800 лева ипотека за панелка Колко квадрата? В Пещера ли ще е или в Мелник? Че и тате има от бая години ипотека в Пловдив и си имам представа колко е.
400 лева кола Това надявам се е за поддръжката само. А за покупка няма сметнати.
200 лева режийни, нали смятаме за 3 човека. 3х20лв телефони (за по-евтино не трябва да се говори), това са 60лв. Кабелна и интернет. Станаха 100лв. Със 100лв. средно месечно за ток + евентуално тец и вода... С толкова само 3-4 месеца лятото, без много климатици.
400 лева храна, Това е несериозно за 3 човека. Освен, ако не го карат само на хляб, ориз и боб. Разгледай "фитнес-темата", че подобни цифри се споменават на човек. Колко и по-некачествено да е, няма как да стане за 3 човека.

А като колата е една, останалите 2 члена на семейството с какво пътуват? В София карти за градския са 50лв. за възрастен и 21,50лв. за ученик/студент. В Пловдив има карти само за ученици/студенти по 14лв.(не съм сигурен дали не са вдигнати вече), но възрастните си плащат по левче на качване. След 20ч. в Пловдив градския е мираж. Алтернативите са такси или пеша. На мен нещо хич не ми излиза сметката, камо ли пък за средна класа.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата