По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
Re: По-добре ли бяхме през соца?
steeN написа:Изобщо не ме интересува какво са правили по време на соца. Пошегувах се просто за думата.
Като няма конкуренция при заплатите според теб (което е глупост) тогава се радвай, че работниците в МакДоналдс взимат вече $14 на час и не се оплаквай, че цените на всичко са се вдигнали![]()
За едно нещо си прав, безработицата се поддържа изкуствено, ама не както си мислиш... колкото повече се вдига минималната работна заплата, толкова повече нискоквалифицирани работници остават безработни. Запознай се с flippy, той работи за по-малко от $14 на час, не му трябват почивки, отпуска и болнични, и ще замести доста от тези, които си мислят, че ще получат увеличение само защото някой е подписал нещо. Въпрос на време.
Хем даваш пример със соца, хем не те интересува, хем си се бил пошегувал. Добър начин да прикриеш незнанията си

Що се отнася до роботите (компютри като цяло), то мен това не ме засяга. Да му мислят тези, които могат да са застрашени

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Пак нищо не разбра, ама не е мой проблем това 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
steeN написа:Пак нищо не разбра, ама не е мой проблем това
Теб съм те разбрал отдавна. Темата е, кога бяхме по-добре. Твоите размисли и страсти за водата, тока, БДЖ, световното изложение, международното положение, американските тецове, социалисти-утописти и средновековни теоретици си е едно голямо бла бла. Какво да не разбирам. Ти, твоите родители и твоето семейство като цяло, кога сте били по-добре? Преди или след 89-та?
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
BMW_POWER написа:Що се отнася до роботите (компютри като цяло), то мен това не ме засяга. Да му мислят тези, които могат да са застрашени
А ако навлязат масово и стане голяма безработица, пак ли няма да си засегнат ?

- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
360 страници и пак сте наравно (130 : 130) - аз лично гласувах неутрално. Значи, предлагам да приемем следната компромисна формулировка:
НИЕ (които сме хванали този период през съзнателния си живот) - сме живели по-добре при соц-а.
ВИЕ (които не сте живели тогава и не го помните) - не сте живели по-добре при соц-а.
Приключваме наравно и всички са доволни. Става ли така?

Само моля доморасли икономисти да не ми обясняват, че само така ми се струва (че тогава съм живял добре), а в действителност съм живял зле. В замяна на това, аз няма да ги убеждавам, че сега живеят зле, а ако бяха живели тогава - биха живели по-добре. Мисля, че е справедливо...
НИЕ (които сме хванали този период през съзнателния си живот) - сме живели по-добре при соц-а.
ВИЕ (които не сте живели тогава и не го помните) - не сте живели по-добре при соц-а.
Приключваме наравно и всички са доволни. Става ли така?

Само моля доморасли икономисти да не ми обясняват, че само така ми се струва (че тогава съм живял добре), а в действителност съм живял зле. В замяна на това, аз няма да ги убеждавам, че сега живеят зле, а ако бяха живели тогава - биха живели по-добре. Мисля, че е справедливо...
Excellent! Steven is my name!
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
K_Ilkov написа:
Като откриеш държавата или обществен строй където се живее добре и спокойно на минимална заплата да драснеш у темата да местиме натам.![]()
И аз искам да чеша макарите цял ден и всичко да ми е шест точки.
Ела при мен

- steeN
- старши ентусиаст
-
По-добре ли бяхме през соца?
Borymeckata написа:
На образование не се обиждам, но на възраст се

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
TNT написа:BMW_POWER написа:Що се отнася до роботите (компютри като цяло), то мен това не ме засяга. Да му мислят тези, които могат да са застрашени
А ако навлязат масово и стане голяма безработица, пак ли няма да си засегнат ?
Тези "машинки" в Макдоналдс ги има и сега. Влизаш, избираш си на тъч скрийна какво искаш, плащаш (карта само) и получаваш номер на поръчка. После просто ти дават твоето и това е. Както казах, мен не могат физически за ме сменят с робот. На теория може, но ще струва толкова пари, че просто обезмисля всичко. Поддържката на роботите (системите) ще струва много повече, отколкото моята годиша заплата плюс разходите по служебната ми кола. А тук не обичат да плащат, ако не си видят парите обратно в рамките на 2-3 години.
Стинка, втори път те питам. Ти и твоето семейство, кога живяхте по-добре?
Нещо интересно, ако е истина
Държавният дълг към 1 януари 2018 г. ще бъде малко над 51 милиарда евро.
Това става ясно от гласуваните текстове в Закона за бюджета.
Привидно, гласувано е съвсем друго нещо, но с малки букви и в преходните разпоредби, се вижда истината.
А именно – на думи е гласувано до 1 милиард лева нов дълг за цялата 2018 г.
Но в същото време са написани и разрешени лимити за кратсрочни дългове и рефинансирания, които се правят от Министерството на финансите, дори без подпис от правителството.
По определена формула, от тези данни може да се извлече общият дълг, тъй като това представляват обикновено чисто счетоводни схеми за криене на задължения.
Например в понеделник теглиш нов заем, за да изплатиш дължимия във вторник. Но осчетоводяваш новия заем с „вальор“ след 2 дни, т.е. в сряда. А във вторник плащаш стария заем и пускаш данни на статистиката. Излиза, че дори дългът ти е намалял.
Разбира се, не е намалял, а се е увеличил.
Точно с подобни манипулации Гърция години наред успяваше да укрие от ЕС реалния си дълг от 300 милиарда евро, и накрая той буквално с взриви и щеше да отнесе и съюза.
След преизчисления по формула, която ни дадоха опитни одитори, стигаме до извода, че държавният ни дълг е 51 милиарда евро. Т.е. той е повече от БВП, което е около 45 милиарда евро.
След Бойко, който и да дойде, ще рони горчиви сълзи, доста горчиви…
Дори дългът да не е 51 милиарда евро, а само 51 милиарда долара, сещам се за времето след 89-та. Тогава ние, младите (20-25г) питахме старите, кой ще им плаща 10 милиарда долара дълг. Днес (по-назад в темата го имаше) младите на 20-25 питат нас, кой ще плаща 50 милиарда дълг. Живот и здраве, като остареете, ще отговаряте за суми над 200 милиарда.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
steeN написа:На образование не се обиждам, но на възраст сеТ.е. в момента живееш по-зле? Щото въпроса е бяхме ли по-добре по време на соца. И като си бил на на 20 и няколко по време на соца... какво си видял от реалния живот изобщо?
Какви екзистенциални проблеми може да имаш на тая възраст
че това да е аргумент защо не мога да имам мнение.
Колега, не съм целял да те обидя, а за образованието ти не знам нищо и не го коментирам.
На 10 ноември 1989-та съм бил на... 22,5 години. На тази "крехка" възраст бях завършил средното си образование (доста сериозно, каквото сега няма) с отличие, изкарах няколко месеца производствена практика в голям машиностроителен завод (също екзотичен експириънс в днешно време), кандидатствах и бях приет във ВУЗ (със сериозен приемен изпит и реална конкуренция, не като сега да ловят студенти по улицата), бях завърших НШЗО в Плевен и втората година командвах МСР в Черния полк в Марица (две пълни години в БНА -също нищо общо със сегашната ни "армия"), бях се уволнил като ОЗ (какъвто съм и до момента), започнах да следвам и бях някъде в началото на 3-ти курс. Последното лято преди "демокрацията" ни бяха пратили на студентска бригада в Стражица - да помагаме за възстановяване на града от земетресението. Та все нещо съм видал от истинския живот, искам да кажа. Ще си позволя да предположа, че на 22 съм видял дори повече, отколкото повечето днешни "младежи" на около 30 години... Екзистенциални проблеми... не знам дали съм имал, но не съм расъл в саксия и все някой и друг проблем ми се е наложило да решавам...
Никога не съм отричал правото на който и да е да има мнение по всеки въпрос. Но съответно аз да имам такова право, затова държа на мнението си (от лични спомени) и не съм съгласен някой да ми обяснява как съм живял някога и сега.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
magareto_yori написа:K_Ilkov написа:
Като откриеш държавата или обществен строй където се живее добре и спокойно на минимална заплата да драснеш у темата да местиме натам.![]()
И аз искам да чеша макарите цял ден и всичко да ми е шест точки.
Ела при мен
Не ме устройват климата и езика ...
Нема угодия

Ако говорим за емиграция бих съобразил доста неща и едва ли да чакам на минимална заплата ще е сред тях.
И на бригада в щатите като бях си избрах работа за 11 долара на час, която знаех, че ще е по-тежка от правенето на сандвичи или кисненето на входа на някой парк ... явно съм меркантилен тип

За съжаление времето ми за емиграция някак поотмина, а и както укеличко каза понякога ни си за емиграция нито си за тука ...

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Добрият живот не е само заплата, строй и местоположение. Аз съм социално животно и най-добре съм живял в момените, когато е имало най-много приятели покрай мен. Като се замисля, това са точно най-гадните години от прехода. Изобщо не ми е дремело колко пари изкарвам и на кое място е държавата ми по БВП на калпак или по качество на живота. От 91-ва до като се ожених през през 96-та, само две вечери не съм излизал с компанията. Само две вечери за 5 години. Едната вечер имаше някаква ненормална буря и спря тока. Втората не си спомням какво се беше случило и си седях в нас с родителите ми. Когато Костов беше премиер, живеех на квартира със съпругата и двете ми малки деца. Беше някаква беднотия и изплащахме една кафе машина с мъка, съизмерима с тази в момента да изплащам къща в подножието на Витоша, но в компанията винаги се намираха пари за купонясване. Ходили сме на някакви сиромашки морета, къде на палатки, къде на някакви мизерни квартири, ама сме били по 15-20 човека компания. Сега като върна времето назад, установявам че най-добре съм живял през първите 10 години на прехода. Не че през соца не съм живял добре, но пикът беше през 90-те. Като минах 40-те и нещо в мен се обърна и вече нищо не беше същото. Започнах да трупам някакви вещи, да мисля за емиграция, за пари, за бъдещето, за миналото........ И така до сега. Та в тази връзка, не съм живял по-добре през соца. Най-добре живеех малко преди и по времето на Жан Виденовата криза. И България е едно чудесно място за живеене и в момента, ако покрай теб има 20 човека компания със същия акъл 

- steeN
- старши ентусиаст
-
То и аз не мога да се оплача от 90те, писал съм го и друг път. Ама това няма нищо общо със състоянието на икономиката тогава
Ама да седна да говоря колко готини години са били... не е много уместно ми се струва.
Аз не искам да коментирам лично теб. Темата не е за това. Всичко, което имах предвид, е че на тази възраст не си работил, не си сменял работи, не си имал сблъсък с държавната бюрократична машина, не си плащал данъци ако щеш. Аз лично не мога да си представя пък да не съм можел да работя от края на втори курс на пълен работен ден където аз искам... или да ми измислят някакъв стаж където не искам да съм... или да ме карат на сила да ходя в армията... Щото съм късоглед ме бяха писали някаква мощна тъпотия, вече дори не си спомням какво беше, но не съм ходил защото я премахнаха след това... да си пропилея 6 месеца от живота с нулев принос за мен и за останалите, щото някъф шапкар ме е разпределил както той е решил.
Какво мислите за това? Частна фирма не може да притежава централа според вашите разбирания... тогава друга държава ОК ли е?
Според мен е все тая, до колкото спазват местното законодателство и нямат специални преференции от нашата държава.
Като искат да участват да си платят масрафа сами
https://news.bg/politics/rusiya-ima-got ... elene.html

Ама да седна да говоря колко готини години са били... не е много уместно ми се струва.
Borymeckata написа:...
Аз не искам да коментирам лично теб. Темата не е за това. Всичко, което имах предвид, е че на тази възраст не си работил, не си сменял работи, не си имал сблъсък с държавната бюрократична машина, не си плащал данъци ако щеш. Аз лично не мога да си представя пък да не съм можел да работя от края на втори курс на пълен работен ден където аз искам... или да ми измислят някакъв стаж където не искам да съм... или да ме карат на сила да ходя в армията... Щото съм късоглед ме бяха писали някаква мощна тъпотия, вече дори не си спомням какво беше, но не съм ходил защото я премахнаха след това... да си пропилея 6 месеца от живота с нулев принос за мен и за останалите, щото някъф шапкар ме е разпределил както той е решил.
Какво мислите за това? Частна фирма не може да притежава централа според вашите разбирания... тогава друга държава ОК ли е?
Според мен е все тая, до колкото спазват местното законодателство и нямат специални преференции от нашата държава.
Като искат да участват да си платят масрафа сами

https://news.bg/politics/rusiya-ima-got ... elene.html
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Амиии... да, в армията изпълняваш заповеди. Нарича се субординация и го има във всички армии по света, от хилядолетия. Не само ще си пропилееш ценни месеци от живота, а и ще тичаш срещу картечница, защото някакъв шапкар е наредил. Как да бъде иначе? А "пропиляното" в казармата време се нарича военно обучение и има за цел да превърне 18-годишния чекиджия във войник. И също го е имало винаги и навсякъде - не е изобретение на соц-а.
И не само в армията, а изобщо в живота човек никога не е напълно свободен - имаш много ограничения, задължения и отговорности, изпълняваш нареждания и зависиш от други хора, които често не са по-умни от теб... Това го приемам като цената, която плащаме за социалния си живот. Алтернативата е да си изкопаеш землянка в гората и да заживееш напълно свободен, но без да ползваш никакви придобивки на цивилизацията. И пак няма връзка с икономическия строй - във всяко общество индивидът не е свободен.
За АЕЦ Белене... честно казано, нямам мнение, пък и то (моето мнение) едва ли е важно... Бих се радвал да видя модерна работеща АЕЦ в България, но явно няма да доживея. Не виждам проблем наша АЕЦ да бъде държавна, както в последните... колко? 40 години. Мога да кажа същото и за ЕРД, но не искам да прозвучи като злорадстване за последния скандал с кака Гинга и ЧЕЗ. Само да отбележа, че и ЧЕЗ е държавна фирма и също на друга държава... Та щом си имаме чешко ЕРД, защо да нямаме и руска АЕЦ?
Мислех, че сме на "ти" - няма нужда от излишна официалност...

И не само в армията, а изобщо в живота човек никога не е напълно свободен - имаш много ограничения, задължения и отговорности, изпълняваш нареждания и зависиш от други хора, които често не са по-умни от теб... Това го приемам като цената, която плащаме за социалния си живот. Алтернативата е да си изкопаеш землянка в гората и да заживееш напълно свободен, но без да ползваш никакви придобивки на цивилизацията. И пак няма връзка с икономическия строй - във всяко общество индивидът не е свободен.
За АЕЦ Белене... честно казано, нямам мнение, пък и то (моето мнение) едва ли е важно... Бих се радвал да видя модерна работеща АЕЦ в България, но явно няма да доживея. Не виждам проблем наша АЕЦ да бъде държавна, както в последните... колко? 40 години. Мога да кажа същото и за ЕРД, но не искам да прозвучи като злорадстване за последния скандал с кака Гинга и ЧЕЗ. Само да отбележа, че и ЧЕЗ е държавна фирма и също на друга държава... Та щом си имаме чешко ЕРД, защо да нямаме и руска АЕЦ?
Мислех, че сме на "ти" - няма нужда от излишна официалност...

- steeN
- старши ентусиаст
-
Хайде сега... не е точно това алтернативата. Както виждаш аз съм я живял и не е това, което описваш по дяволите.
Явно имаш различно разбиране за свобода от моето щом даваш такива абсурдни примери със землянки.
Много пъти съм писал, че има 3 вида свободи - икономическа, политическа и лична. Не е добре така да профанизираме нещата.
В днешно време имаме последните 2 до голяма степен, за това аз често говоря за 1вата, а и икономиката е много интересна наука.
Цената за социалния живот си я плащаме доброволно, ако е това, което описваш (личен и професионален живот).
Робството отдавна го няма. Единствения, които има право на насилие е държавата.
Така пише в конституцията ни
Придобивките на цивилизацията не са в резултат от робски труд в крайна сметка особено последните 100 г.
п.с. беше множествено число, а не учтива форма. има и други, които имат твоето виждане тук.
Явно имаш различно разбиране за свобода от моето щом даваш такива абсурдни примери със землянки.
Много пъти съм писал, че има 3 вида свободи - икономическа, политическа и лична. Не е добре така да профанизираме нещата.
В днешно време имаме последните 2 до голяма степен, за това аз често говоря за 1вата, а и икономиката е много интересна наука.
Цената за социалния живот си я плащаме доброволно, ако е това, което описваш (личен и професионален живот).
Робството отдавна го няма. Единствения, които има право на насилие е държавата.
Така пише в конституцията ни

п.с. беше множествено число, а не учтива форма. има и други, които имат твоето виждане тук.
steeN написа:Придобивките на цивилизацията не са в резултат от робски труд в крайна сметка особено последните 100 г.
Заплащане от 2$ на час си е повече от достойно за съвременна Америка, нали

Апропо, трети път те питам:
Ти и твоето семейство, кога живяхте по-добре?