По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от Borymeckata » 07 Мар 2018, 14:27

steeN написа:Държавата за мен трябва да е ограничена до полиция, армия и съд. Към това може да се добави някаква ограничена социална система, която да подпомага безработните, здравеопазването и образованието.

Точно за държавната социална система става въпрос. Никога не съм те обвинявал в анархизъм, по-скоро бих казал, че имаш крайно десни възгледи. И дори не това е проблемът, а че се опитваш да налагаш тези възгледи на другите и да ги представяш като панацея за всички проблеми в обществото. Аз също съм за "завой надясно" към по-малко държавни регулации и разпределение. Но и съвсем без тях... също не става.

Евала на хората, които (се хвалят, че) се оправят сами в живота. Когато човек е млад, здрав, енергичен и има добри доходи - ясно че, че никаква помощ не му трябва и държавната социална система му се вижда като ненужно бреме. Но не забравяйте, че и вие ще остареете, може да се разболеете, да катастрофирате или да останете без работа, може да изгубите инвестициите си или банката с парите ви да фалира... Тогава - какво?
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 07 Мар 2018, 17:50

Като чета последните постове имам чувството, че само единици се оправяли сами и едва ли не е някакво чудо!
Доста зле, ако е вярно.

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 07 Мар 2018, 20:38

Не знам как ги виждате нещата,но хората масово не правят деца и не искат да правят. Колко да е по-добре незнам, но ако продължават тъй нещата темата скоро ще е безсмислена.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Мар 2018, 20:59

Borymeckata написа:Но не забравяйте, че и вие ще остареете, може да се разболеете, да катастрофирате или да останете без работа, може да изгубите инвестициите си или банката с парите ви да фалира... Тогава - какво?

ОК. Да вземем любимото БДЖ, защото аналогия може да се направи със всяка една държавна компания.

Работата на БДЖ е да има влакове от точка А до точка Б. Работата на социалната система е предложи някаква "спасителна мрежа" за хора в такива ситуации.
Защо според теб БДЖ трябва освен да се занимава с транспорт да е и социална служба? Не разбирам.
Защо искаш да поставиш посредници между хората, които се нуждаят от помощ и тази помощ?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 07 Мар 2018, 22:03

Понятията ти са объркани тотално колега . БДЖ не изпълнява никаква социална функция - такава функция има социалното министрество . БДЖ е дейност която обслужва гражданите на страната и обществото - не е нужно да трупа милиони печалба за да работи . Достатъчно е да си покрива разходите и инвестиционната програма . Със същия устрем може да питаш защо полицията не изпълнява в пълен обем функцията си , защо пациентите доплащат в държавните болници , защо има дупки по пътищата , защо има корупция и т.н Всички тези проблеми означават само едно - държавата трябва да заработи в полза на обществото а не в полза на политиците и администрацията . Ако не иска - гражданите трябва да я накарат да работи в полза на обществото . Друг начин не съществува .
Твоето решение на проблема прилича на една сталинска максима - Ест человека - ест проблема , нет человека - нет проблема
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 08 Мар 2018, 1:21

Да ви намеря точните цитати, където вие на мен ми обяснявате как БДЖ има социална функция? На мен нищо не ми е объркано, това е ваш цитат.

Не може едно нещо да работи без печалба само с покриване на разходите. Това е чиста утопия. Поради няколко основни причини.
Най-очевидната е, че заплатите и разходите се плащат именно с печалба :)

1. Трябва да се инвестира в развитие. Това не става само с "покриване на разходи", а именно с печалба.
2. Трябва на работниците да им се увеличава заплатата от някъде също така, ако не искаш да си тръгнат утре и да работят само бездарници при теб.
3. Трябва да има спестявания за кризисни моменти... примерно става катастрофа, бедствие и какво ли не... компанията трябва да го покрие от някъде.
4. Трябва да има буфер за моменти, в които икономиката се забавя. Тва става отново с... печалба.
5. Трябва да има и буфер за моменти, в които икономиката се ускорява.

За това сте чакали едно време по 5 години за Ладичка примерно. Щото с разходопокривен модел не можеш да увеличиш производството и вечен недостиг. И за тва и ладичките са били пълни лайна и за нищо не са ставали (хайде по-тази тема да не спорим поне, щото сме в автомобилен форум). Като няма инвестиции в разработване на нови технологии и привличане на хора, на които ръцете не са им в задника толкоз. От това по практически и нагледно здраве му кажи.

Тва са елементарни положения.

Когато една компания не лъже, изпълнява договорите си и не принуждава никой да и ползва услугите... тя по дефиниция работи в полза на обществото.
Ако не работеше в полза на обществото, тя нямаше да съществува, защото никой нямаше да ползва услугите или продуктите и.

Полиция, армия и съд са единствените малко по-особени услуги, защото там на държавата се дава монопол върху насилието. Колко е хубаво това, може да се спори, ма за сега в тая сфера не е измислено нещо по-добро.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 08 Мар 2018, 4:43

Железопътният транспорт трябва да бъде в частни ръце. Компанийте работещи в сектора трябва да се конкурират помежду си. Тези от тях които печелят от товарни превози, може да си позволяват да "държат" и услуги в пътническите превози на конкурентна цена,при което от този "микс" да са ПАК на печалба. Пътническите превози/само/ са трудни за печелене на пари, да не кажем - невъзможни. Железопътната инфраструктура е важният момент ! Инфраструктурата трябва да бъде държавна /с изключения на тази създадена от частни фирми/. В момента БДЖ е един камък тежащ на врата на Българският данъкоплатец. Скоро това ще бъде променено, разбира се. Има връзка и с електрозахранването на мрежата, разбира се. И в тази насока се работи. :wave:
Последна промяна bavarec на 08 Мар 2018, 5:10, променена общо 1 път

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 08 Мар 2018, 4:55

alekangg написа:Като чета последните постове имам чувството, че само единици се оправяли сами и едва ли не е някакво чудо!
Доста зле, ако е вярно.

В Канада са единици, повярвай ми. Тук (Онтарио) вдигнаха минималната заплата на $14/час и цените полудяха. На всичко. Ще ти кажа директни цифри. Моргиджа ми е за $260 000. Плащам $590 на всеки две седмици (2.39%, фиксирана до 2021г). Отделно имам $3600 годишно пропърти такси (данък на къщата). Така тя ми е разход $18 940 годишно. Минималната заплата е Онтарио е кръгло $29 000 (преди такси) годишно. Сещаш ли се за какво говоря? Застраховката на колата и къщата са $160 месечно (колата е с най-чипата задължителна). Това са още $1920 и до тук закръглихме $20 000 разходи. Прибави газ, вода, ток, два мобилни телефона, интернет, бензин, поддържка на колата (части и ремонти), поне една седмица на юг годишно, за да загреем кокалите, "забавачката" на детето (дето се грижат за него в извън училищно време) и летните кампове (там го забавляват лятото, ако нямаш баба или дядо у дома) - общо са кръгло $3000-4000 годишно (само детето де), тренировки по плуване и скейтинг, да продължавам ли? Не забравяй, че още не съм си купил и едно кафе и не съм изял и един сандвич. Тук не са много хората с над $50 000 годишен доход

In places like Ottawa and Regina, for example, median incomes weigh in at over $80,000, well above the national median, but to overshoot the middle class you need roughly $155,000 and $151,000 respectively.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavarec » 08 Мар 2018, 5:15

Колега ако наистина си в Канада и това което споделяш /че не си купил и едно кафе/ е вярно, просто се изнеси от там. Лично мнение !
Аз имам приятел който е от 90-тте години там със жена и деца -не съм го чул да се оплаква. Но забелязах едно ! Започна все по-често да си идва. Незнам, но това ми е странно.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 08 Мар 2018, 6:33

bavarec написа:Колега ако наистина си в Канада и това което споделяш /че не си купил и едно кафе/ е вярно, просто се изнеси от там. Лично мнение !
Аз имам приятел който е от 90-тте години там със жена и деца -не съм го чул да се оплаква. Но забелязах едно ! Започна все по-често да си идва. Незнам, но това ми е странно.

Колега, ще ти го преведа на достъпен език.

Това са разходи, преди подобни за храна, удоволствия, дрехи и т.н. Ако и сега не си ме разбрал, не мога да ти помогна :dunno:

Апропо, давам точни данни, не се "оплаквам".

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 08 Мар 2018, 6:35

BMW_POWER написа:
alekangg написа:Като чета последните постове имам чувството, че само единици се оправяли сами и едва ли не е някакво чудо!
Доста зле, ако е вярно.

В Канада са единици, повярвай ми. Тук (Онтарио) вдигнаха минималната заплата на $14/час и цените полудяха. На всичко. Ще ти кажа директни цифри. Моргиджа ми е за $260 000. Плащам $590 на всеки две седмици (2.39%, фиксирана до 2021г). Отделно имам $3600 годишно пропърти такси (данък на къщата). Така тя ми е разход $18 940 годишно. Минималната заплата е Онтарио е кръгло $29 000 (преди такси) годишно. Сещаш ли се за какво говоря? Застраховката на колата и къщата са $160 месечно (колата е с най-чипата задължителна). Това са още $1920 и до тук закръглихме $20 000 разходи. Прибави газ, вода, ток, два мобилни телефона, интернет, бензин, поддържка на колата (части и ремонти), поне една седмица на юг годишно, за да загреем кокалите, "забавачката" на детето (дето се грижат за него в извън училищно време) и летните кампове (там го забавляват лятото, ако нямаш баба или дядо у дома) - общо са кръгло $3000-4000 годишно (само детето де), тренировки по плуване и скейтинг, да продължавам ли? Не забравяй, че още не съм си купил и едно кафе и не съм изял и един сандвич. Тук не са много хората с над $50 000 годишен доход

In places like Ottawa and Regina, for example, median incomes weigh in at over $80,000, well above the national median, but to overshoot the middle class you need roughly $155,000 and $151,000 respectively.

Тези плашещи сметки са валидни за почти навсякъде по света, ако работи един средна към висока заплата или двама на средна или под средна заплата.

Я кажи колко хора у нас при един работещ могат да си позволят и половината от тоя дълъг списък????

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 08 Мар 2018, 8:58

Какво му е дългото на този списък? Човека описа най-належащите и необходими разходи за елементарен живот! Кое да махне от тях? Ипотеката,детето,телефона,водата или тока?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 08 Мар 2018, 11:34

По логиката на Повера:
-Ипотеката ми е 300 на месец;
-Лизинг на кола - 270 на месец. Обслужване 200 на година;
-Ток, вода, нет, кабелна, телефони са около 200 на месец;
-Данъците и застраховките на колата са 1000 на година;
-Данък на къщата - 80 лева на година.
-Отоплението е още 1000 на година;

Още не сме яли(за кафе изобщо не говорим) и не сме сипали бензин в малолитражката и две минимални заплати за България изчезнаха. Ами дрехи, разходи за училище, почивка..... и сумата за живот на ръба стана колкото три минимални заплати. Та колко да е зле в Канада?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 08 Мар 2018, 12:34

Повера, много правилно изчислява разходите си на годишна база, тъй като има сезонност на някои от разходите.
Но същественият извод, който би трябвало да си направим е - това нормален живот ли е?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 08 Мар 2018, 15:54

Като изключим шибания климат, кое му е ненормалното на такъв живот. Предполагам, че там разните почивни дни и работно време се спазват в Канада. Също така, ако не е на диета, едва ли Поверът е заспивал гладен, жаден и на студено. Библиотека сигурно има в Канада и може да чете книги и да се развива духовно. Като гледам и нет са му пуснали :D Е не може всички да са рентиери и синове на бизнесмени. Все си мисля, че ако си умен и красив, в Канада имаш повече шансове от България. Меритокрация му се викаше май на това. Социализъм във вида от 80-те години никъде няма вече по света, така че се налага да се съобразяваме с каквото има. Който е имал късмет е живял по времето на соца. Който е имал още повече късмет е живял в София по времето на соца. А тези с най-много късмет са били и потомци на партизани, ятаци или синове на ченгета. Останалите нищо не са загубили.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата