България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от kdl » 22 Авг 2022, 23:27

Няма нужда от "палене". Има много хора, които просто си возят семейството от т.А до т.Б и гледат да стигнат без стрес. Всичките пречки по пътя трябва да бъдат избегнати, понеже по презумпция няма никакво значение кой какъв мармалад носи между ушите си. Животът и безопасното пътуване имат повече значение.
На мен ми беше интересно дали и други хора наблюдават тези нови и странни псевдо-правила за каране, които станаха масово явление...

Преди няколко месеца попаднах на черен Навигатор или Ескалейд, който умишлено, поне 20км. държа целия трафик (да, беше слаб трафика) зад себе си, в лявата лента и с не повече от 120км/ч. Това в участъка около Ямбол, посока София. Пичът умишлено пречеше на всичко да го изпревари нормално и беше крайно дебилно поведение. Разбира се, можеш да го изрежеш през аварийната, но не бързах, нямах настроение за излишен стрес и реших да видя дали някой друг "бадка" ще му се изнерви достатъчно. Е... не се случи.

Бях с кола без камера, а и вероятно нямаше да се види шофьора на записа, но съм доста склонен да вярвам, че беше медийно известна, фитнес особа от варненска област. Но... без значение кой точно е карал, все още не мога да си представя мисловния поток докато прави такива малоумщини. Цялата агония приключи като решиха да спрат на една бензиностанция.

И реално... нищо не можеш да направиш. Един познат преди години звънеше на 112 и даваше номера на колата, с оплакване за рисково шофиране. Имаше записи от камерите, даваше си личните данни за свидетел, готов да предостави записа. Винаги с нулев ефект.
Та... какво реално може да се направи?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 22 Авг 2022, 23:51

vixx написа:Можете да пробвате да си помагате с 5-секундното правило. Сега, то сигурно си е и до характер, но при мене работи много добре. Като ви дойде адреналина/емоцията от някаква непредвидена ситуация, не правите нищо и броите до 5. Ако след 5 все още искате да направите същото нещо, което първоначално сте намислили, правите го. Но при мен в масовия случай след броенето до 5 се оказва, че не избирам първоначалния вариант.

Аз изобщо не бих и посмял да споря с теб и вероятно си прав, но.....аз до две не успявам да броя има ли педали пред мен. Сигурно има и други слабаци като мен дето не можем да броим в определени педалски ситуации :D Ти и Маверика сте Титани ако успявате :)
Не се заяждам, не съм ехиден, нищо подобно. Явно и аз ще трябва да се науча. Засега обаче успеваемост нулева :bchug:

Към колегата kdl над мен - просто изпреварваш от дясно, човек. Няма какво да го мислиш. Има къде по-рискови ситуации на пътя и дори не ги обсъждаме като такива. Ако някой заспори си мисля, че имам какво да кажа :D
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 22 Авг 2022, 23:57

kdl написа:
Та... какво реално може да се направи?

Да си купиш КРАЗ ,или Калашников :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 23 Авг 2022, 1:04

На мен спокойствието на пътя ми дойде с покупката на достатъчно мощен за нуждите на ми автомобил, който също така е много приятен за каране. Доставя ми истинско удоволствие да шофирам и много рязко ми се качи прагът на търпимост към тъпанари - в смисъл такъв, че в общия случай просто им тегля една майна и не подпалвам и аз и не създавам допълнително напрежение, нито правя някакви рискови маневри, подтикнат от емоция.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 23 Авг 2022, 10:01

https://nova.bg/news/view/2022/08/23/38 ... %B5%D0%BE/

Кола помете бус и ограда и „кацна” върху друг автомобил край Самоков (ВИДЕО)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Авг 2022, 10:42

https://uniconbg.com/post/70444-koshmar ... uq1121aEcw

изключително неприятна ситуация
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 23 Авг 2022, 11:03

За съжаление честа причина в нашата прекрасна родина.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 23 Авг 2022, 11:13

vicho написа:https://uniconbg.com/post/70444-koshmarut-ot-severozapada-vodachut-na-cisternata-zaobikalia-dupka-premazaniat-djip-e-na-shefa-na-onkoto-vuv-vraca-video-.html?fbclid=IwAR1v4O6tNoDB_8Y1e7GH_pE4Apn3HPn7i0wUJi7Kt5b4wkYHPuq1121aEcw

изключително неприятна ситуация

Гледам и не мога да разбера защо така кривна /там снадките са гадни, ама не чак толкова/, пък джипа хич не го виждам кога се удря в камиона?

пс: Видях къде е джипа, виждам му се само фаровете...
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 23 Авг 2022, 11:16

Сега видях, че има и клип. Абсолютно неадекватно кривване. То 90% от джиповете ще се обърнат, да не говорим за камион.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Авг 2022, 11:25

на 0:06 сек

Изображение
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Авг 2022, 11:44

TNT написа:Сега видях, че има и клип. Абсолютно неадекватно кривване. То 90% от джиповете ще се обърнат, да не говорим за камион.

Като нищо да е заспал или да си е блял в телефона. Това е една професия, от която е крайно наложително да се премахнат хората и е по-близо от колкото всички си мислят.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 23 Авг 2022, 12:01

https://www.vesti.bg/bulgaria/cisterna- ... ca-6149889

Тук шофьора на комиона казва, че джипа е карал срещу него на зигзаг и той се е опитал да избегне удара

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Авг 2022, 12:04

Да и един мармот :kuku: Оставаше и да признае. Добре, че има видео.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 23 Авг 2022, 12:26

steeN написа:
TNT написа:Сега видях, че има и клип. Абсолютно неадекватно кривване. То 90% от джиповете ще се обърнат, да не говорим за камион.

Като нищо да е заспал или да си е блял в телефона. Това е една професия, от която е крайно наложително да се премахнат хората и е по-близо от колкото всички си мислят.

Тъй ли, ами защо не премахнат и всички граждани от пътя като те са огромната част от трафика? В смисъл ще стоиш в колата и тя ще кара, ти няма да имаш право да пипаш. Това ще е следващата стъпка ако твоето "близо" е толкова близо. Та приготвяй се и ти да буташ. Само не знам когато стане масово и някой електроника вземе да гърми, че тогава да стават катастрофи заради това ще се молите на хората да се връщат по машините ли? Не се доверявайте толкова на тия машини. Миналият ден един познат ми разправяше как си оставя колата на автопилот и само подпира волана с коляно на магистралата за да си мисли, че ръцете ти са на волана. Нали това какво може да стане ако случайно нещо дребно даде фира не се мисли. Настроил я на 150 и през целия път каза си гледал Фейсбука. Идеален свят идва ей.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 23 Авг 2022, 12:36

Скоро гледах клип с "монтаж" на бутилка от минерална вода на волана и успяваше да излъже. Но за радост или не, вероятно след 60-80 години така ще е. Без шофьори. И честно казано хич не съм убеден колата ли ще дефектира повече или сега преценячите :mrgreen: За момента обаче твърдо не работят идеално тея системи, дори при премиумите, и не бих разчитал на тях.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата