Винетката от догодина - 97 лева!*

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Винетката от догодина - 97 лева!*

Мнение от bum_bum » 03 Яну 2016, 17:25

Не ми е идеята да сравняваме плановото с пазарното стопанство ама .. 35 ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА АСФАЛТИРАН ПЪТ. Още половината на това железоптътен може би. Колко фабрики, колко комбината?

Сега кво правим, 1000км нов път има-няма. БДЖ разпродадено, нарязано и неизползвано. Фабрики и комбинати разпродадени на старо желязо и КОЛКО МИЛИАРДА НИ Е ДЪЛГА? Като бяхме фалирали първия път имаше ли пенсионери да ровят по кофите? А като фалирахме втория път имаше ли ракетни инженери да работят неквалифицирана работа за смешни пари?

Щото сега без да сме фалирали всеки ден ги виждам първите, а втория работи за мен за няма и хиляда лева. Данъците ги знам колко са били и няма да ги казвам ама при няма и 10лв парно на месец за 3-4 стаен представи си колко е бил годишния данък на кола. в
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 03 Яну 2016, 17:47

Това, което са отнемели от народа по някакъв начин са му го връщали по друг. Горе на хранилката са били малцина и едва ли не к**ва и белото са им били държавни. Никой от тях не е мислел за кражби и т.н., защото партията ще го ритне, а долу живота е бил мизерен. Това по повод на построените 35000км. пътища. Пари в момента в държавата ни има много, но много се крадат. Защото ням кой да ги спре. На документи всичко е ток. Магистралите се вижда, че с построени. Всичко е наред. Ако някой го усетят, че пипа някъде без да дава процент го ритат, но същия отива на няква друга хранилка и така до безкрай.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 03 Яну 2016, 17:58

Хайде да не започваме темата как са направени нз си колко хиляди километра асфалтирани пътища по времето на соц-а. По темата- наистина не виждам защо е цялата врява. Ако притежаваш автомобил и желаеш да бъде в изправно състояние, то няма как 30 лв. да правят разликата между това да избереш дали да се предвижваш с лека кола или без нея. Колеги, та това са 15л. бензин. Ако притежаваш автомобил и то такъв, който претендираш, че е годен за придвижване по пътната мрежа, как точно 30лв. формират празнина в бюджета ти, която не можеш да преодолееш?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от speeder88 » 03 Яну 2016, 18:05

Тя драмата не е в 30-те лева. Всеки, който си поддържа колата и шофира и налива тунджа ще го потвърди. Драмата е, че нашите мили управбици вече се научиха, че на всяко увеличение си трайкаме и роптаем 3 дни и 4 часа и след това приемаме фактите. И от там се почва 5 лева тук, 5 лева там, 10, 20, 30... Там е драмата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Яну 2016, 18:05

Добре де. Искаш ли да ти дам банковата си сметка да ми преведеш 20лв. Е така просто, щото имаш кола.

Аз ще ти купя един ароматизатор кажем за 5лв, а останалите ще си ги прибера в джобчето.

Все пак 20лв на година са нищо като караш кола, нали?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Яну 2016, 18:06

Добре де. Искаш ли да ти дам банковата си сметка да ми преведеш 20лв. Е така просто, щото имаш кола.

Аз ще ти купя един ароматизатор кажем за 5лв, а останалите ще си ги прибера в джобчето.

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 03 Яну 2016, 18:08

Да 30лв са нищо , но на каква база е това покачване на цените. Отначалото си спомням май точно Лилянчето изкочи и каза , винетките не сме ги вдигали от 6 години време е :mhihi:
Ми догодина може да кажат от 1 година не сме ги вдигали айде по още 50лв отгоре , щом 97лв можете да плащате , какво са още 50 отгоре , 20 литра бенз ... :banghead:
Проблема не са 30те лева , а това че управляващите изнагляват за пореден път , а мишки като нас дет викат абе 30 леа къде не сме ги дали си мълчим :wave:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Яну 2016, 18:11

bum_bum написа:...

Не ни е 100% от това, което произвеждаме дълга, т.е. е много по-малък и това при условие, че още изплащаме дълг от преди 89та. И не ставаа въпрос за сравнение, става въпрос, че и едно и другото сме го платили. Няма безплатен обяд. 10 лв. парно, но петрола е бил по-евтин от сега, а сега е супер евтин. Това парно просто не може да съществува... с огромните топлинни загуби и малумните инсталации, които все едно са правени в час по трудово...

Това, че не е имало пенсионери да ровят по кофите нищо не означава... Това не е zero sum game, трябва да се спре с това мислене, че когато някой печели друг губи.
Последна промяна steeN на 03 Яну 2016, 18:14, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 535dA LCI

Мнение от simeon » 03 Яну 2016, 18:13

bum_bum написа:Добре де. Искаш ли да ти дам банковата си сметка да ми преведеш 20лв. Е така просто, щото имаш кола.

взе ми го от клавиатурата.

аз предполагам, че голяма част от нас/вас няма да ни/ги бутнат и 300лв. за винетка, но не е тук идеята, какво получавахме за тези 67лв. до сега, какво ще получим за тези 97лв.? А какво бихме получили и за 1000лв.? За съжаление пак същото - едно голямо нищо и едно рязане на лентички... демек - къде отиват парите за винетки - в голямата черна дупка.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 03 Яну 2016, 18:16

bum_bum написа:Добре де. Искаш ли да ти дам банковата си сметка да ми преведеш 20лв. Е така просто, щото имаш кола.

:mhihi:

Това е един много добър бизнес план.

А защо забравяме, че РЕАЛНАТА цена (според"онази жена") била около 140 и някакъФ леф....Значи няма грижа другата година пак една лека горница 40 лева. :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 03 Яну 2016, 18:24

А бе и да мрънкате и да не мрънкате, то пак ще дадете по 97 лв. за винетка.
Какво още го обсъждате?
ЧНГ. :mhihi:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 03 Яну 2016, 19:26

Ако този пример трябва да илюстрира принципа на данъчното облагане, мисля че е доста, доста далеч от механиката на публичните вземания. Не мисля, че въобще трябва да се обяснява по такъв начин, защото това не е безвъзмездно предоставяне не средства. Срещу стойността на въпросните винетки се получава друго благо. Това, че цената е обща за всички, без оглед на това кой, индивидуално и колко точно използва пътната мрежа е методология на облагането, за да се формира общ фонд, от който да се заделят средства за изграждането на нова пътна мрежа и поддържането на вече съществуващата. А ако трябва и да сме честни, то не може да пропуснем факта, че в последните години се изгражда и поддържа пътна мрежа.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от speeder88 » 03 Яну 2016, 19:33

Поддържа се и се изгражда ама не с тези пари или поне с малка част от тях... На повечето пътища и магистрали има табелите за европейските пари, на повечето ремонирани участъци има табели за рехабилилтиран с пари от еди-къде си. Някъде напред в темата беше писано, че голяма част от пътищата са общински и всяка община си отговаря за тях. Беше писано и каква сума не е изплатена на АПИ от същите тези пари от винетки...

Просто не им прави чест и не знам с какво око казват, че няма да се променя цената април, а октомври вече го и приеха, ноемвриу ги бяха и напечатали.

Сега 2017 като пуснат и толовете ще стане още по-интересно.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 03 Яну 2016, 20:48

Давал съм Украйна и друг път за пример .Там винетка няма .Включена е в цената на горивото.Държавата си го прибира от продавача.Те и така не се наядоха ще го преглътнат някак си.Караш ,плащаш –не караш не плащаш .БГ автомобили , други , има начин да се уреди кой какво.Да ,така ще влязат повече средства в държавата, гаранция, а вече как ще се разходват е друг въпрос.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 03 Яну 2016, 22:01

От всичко което чета се убеждавам в нещо, в което винаги съм се надявал да греша..да ама не. Българина не иска да плаща защото го е страх че ще се откраднат тия пари. И с право. Да се краде по онова време се е приемало за нормално щото е имало всичко за всички. После обаче едни КОЙ-човци откраднаха много и е нормално патил човек да няма вяра....
И това не е само за винетката. Жалко е но разберете че няма безплатно на тоя свят, магистралите тряя се поддържат тва е. Неска като се прибирахте бяха изчистени и посолени нали? Тия пари нали точно от тая винетка се плащат.
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата